Nogomet

Dalić: "Jako je lako uništiti igrača"

Razgovarala:Ivana Strahija • subota, 18.06.2011.
Dalić: "Jako je lako uništiti igrača"
Foto: Ivana Strahija

Zlatko Dalić je pred skoro godinu dana krenuo na put u nepoznato i hrabro se latio vođenja jednog saudijskog nogometnog kluba. Svoje impresije o Bliskom Istoku, ali i hrvatskom nogometu, reprezentaciji i igračima koje je tijekom karijere trenirao podijelio je s čitateljima Sportneta.

Nekad trener u Varteksu, Rijeci, Dinamu iz Tirane i posljednje Slaven Belupu, Zlatko Dalić se u Saudijsku Arabiju uputio zbog izdašne ponude, a nakon prve sezone je zadovoljan doživljenim: "Prošlo je 11 mjeseci, otišli smo u nepoznato i nije bilo jednostavno, ali sad mogu biti jako zadovoljan. Nas petero pokazali smo se vrijednima povjerenja, mislim da smo otvorili vrata i drugim Hrvatima. Što se sportskog dijela tiče, cilj Al-Faysalija bio je ostanak u ligi, pošto je to klub s najmanjim budžetom u natjecanju, a na kraju smo prebacili očekivanja i plasirali se u Kup kralja."

Neočekivani uspjeh

Predviđanja sportskih znalaca o sudbini Al-Faysalija iz Harmaha na početku sezone nisu bila blistava, očekivalo se da će upravo taj klub ispasti iz prve lige. Dalić komentira: "Bili smo predodređeni za ispadanje, s obzirom da smo tek ušli u najviši rang, bili smo najmanji i s najmanje novca. Al-Faysali je već bio prvoligaš, pred četiri godine, no odmah je i ispao osvojivši u sezoni svega 18 bodova. Ove smo sezone osvojili 35 bodova u 26 kola, a presudilo je po mom mišljenju dovođenje stranih igrača, a posebno je Dario Jertec odigrao veliku ulogu. Bio je drugi asistent lige, a odličan je bio i Albanac Migen Memelli s 14 pogodaka, uz Sirijca Waela Ayana."

Osim što je 'pogodio sa strancima', Dalić će kao tajnu uspjeha istaknuti i: "Izuzetno važna bila je prilagodba domaćem mentalitetu, samo tako mogli smo doći do pomaka u igri i taktici. Mi nikako nismo mogli mijenjati neke stvari, pa je naša prilagodba načinu rada i treninga bila presudna. Tamo je prevruće, jako je teško na toj temperaturi funkcionirati. Svi su usporeni tijekom dana i trebalo se na to priviknuti. No, kad trening započne, domaći su igrači spremni dva sata raditi maksimalno."

Namještanja

Ni Saudijska Arabija nije imuna na pokušaje namještanja utakmica, a Dalić je objasnio: "U posljednjem su kolu sve utakmice morale početi u isto vrijeme, jer je bilo još neizvjesnosti oko Kupa kralja i Lige prvaka te ostanka u ligi. Al Wehdahu je trebao bod da ostane u ligi, iako je jednom bio prvak Saudijske Arabije, dok je njegovom protivniku Al Taawunu trebao bod da stigne baš moj klub i uđe u Kup kralja. Oni su počeli s pet minuta zakašnjenja, mogli su pratiti ostale rezultate i na kraju su odigrali 0:0. Za dva dana se sastao odbor lige i kaznio je oba kluba sa po 150 tisuća dolara uz oduzimanje tri boda. Nitko nije kazao da je utakmica bila namještena, ali su ih kaznili te su ostali bez Kupa kralja odnosno opstanka u ligi."

Tome dodaje: "Sad više nikome to neće pasti na pamet. Trebalo je tako i u Hrvatskoj, davno prije, ali 've je kesno', rekli bi Međimurci i Varaždinci."

Sav taj rad nije prošao nezapaženo, pa je Zlatko Dalić dobio i neočekivanu nagradu: "Najvažnija sportska televizija Saudijske Arabije proglasila me trenerom godine, jer sam s malim klubom napravio veliki rezultat. Priznanje je i to da sam ja jedan od svega dvojice trenera koji su na klupi ostali cijele sezone, svi ostali su smijenjeni. To je veliko priznanje, jer sam tamo bio prvu godinu i nisam imao izgrađeno ime."

A priznanje je svakako i produljenje ugovora. "Imao sam dosta ponuda za veće i bolje klubove, kao i za to da postanem izbornikom olimpijske reprezentacije. Tu sam ponudu morao odbiti, jer je premalo vremena do kvalifikacija i ne bih stigao s momčadi napraviti sve ono što treba. Ćiro Blažević u Kini već osam mjeseci slaže reprezentaciju i uigrava je. Tako da, kolikogod to bilo veliko priznanje, odlučio sam ostati u Al-Faysaliju."

O svojim planovima kaže: "Smatram da mi je najpametnije ostati još godinu dana u ovom klubu, napraviti za sebe ime i rejting, pa onda mogu razmišljati o većim klubovima Saudijske Arabije."

Nos za igrače

Dario Jertec nanovo je procvjetao na Bliskom Istoku, čini se da je pod Dalićevim patronatom uspio zaboraviti slabe epizode iz Dinama i Hajduka. "Ja sam Darija prepoznao još prije par godina i kod mene je u Varteksu dobio veliku šansu. Nakon toga se izgubio, nije uspio ni u Dinamu ni u Hajduku. On je igrač kojeg treba znati iskoristiti jer ima kvalitetu, a u Hajduku su ga maknuli nakon jedne loše utakmice. No, najviše mu je trebalo povjerenje, to je od mene dobio u Al-Faysaliju te mi je vratio s devet asistencija, a nije prihvatio ni ponude bogatijih klubova nakon odlične sezone, jer želi da ostanemo zajedno. On se vratio u nogometni svijet i svima dokazao da je vrhunski igrač."

Dalić općenito smatra da se s nekim igračima krivo postupa, a kao primjer navodi: "Čitam sad puno o Anasu Sharbiniju, nema ga tri godine, a kod mene je u Rijeci bio vrhunski igrač, najbolji u hrvatskoj ligi. Ma treba znati s igračima, a posebno s njime. Lako je igrača uništiti i upropastiti! Mislim da je tu moja posebnost i kvaliteta, uspješan sam u izvlačenju maksimuma iz igrača. Napravio sam to i s Benkom, i s Vukmanom, i s Pamićem… Bili su pravi igrači. Sharbini je možda najbolji igrač s kojim sam radio, ali je ujedno teška osoba. Ipak, ako ga se stavi na pravu poziciju i ako mu se da sloboda, napravit će triput više. Treba ga smiriti, pokazati mu, biti pametan…"

Opterećeni imenima

O vodstvu klubova u saudijskoj ligi Dalić kaže: "Opterećeni su imenima, spremni su dati ne znam kakve novce za igrača i trenera koji je svjetski slavan, i nije ih briga hoće li taj isti otići za tri mjeseca. To je loše, ne bira se po trenutnoj kvaliteti i formi nego po slavi. Što se plaća tiče, zna se rijetko dogoditi da kasne, ali onda uskoči kralj Abdullah bin Abdul Aziz i svakom klubu da dosta novca da se riješe problemi. Moj klub imao je budžet oko 5-6 milijuna dolara, a ima najmanji budžet lige. Oni veliki klubovi plaćaju trenere po dva milijuna dolara."

Može li se u Saudijskoj Arabiji osigurati egzistencija? "Mi smo tek stigli, kazao sam da tamo nismo bili poznati, i naše plaće nisu basnoslovne. No svakako ćemo već u drugoj sezoni imati bolje ugovore, a kroz još koju godinu možemo očekivati i izdašne svote. Kako mi treneri, tako i igrači", kaže Dalić.

Još se jedno hrvatsko ime spominje kao moguće pojačanje Al-Faysalija za iduću sezonu, radi se o Dini Kresingeru, kojem je u Cibaliji istekao ugovor: "Ja njega želim u ekipi i razgovarao sam s njime. On ima i neke druge ponude, no ako se ne realiziraju ja ću ga uzeti u Saudijsku Arabiju. Baš mi treba takav tip igrača, želio sam ga već u Rijeci, no tada je umjesto njega došao Đalović. On je pošten, vrijedan, zna nogomet, a sigurno ga interesira novac kojeg može zaraditi. On je prvi na listi mojih želja, bio bi idealan za ekipu. Mislim da je na visokoj razini i da bi se odlično uklopio u naših 4-2-3-1, znao bi zadržati loptu i zabiti golove."

U obzir za Al-Faysali dolaze međutim samo već izgrađeni igrači, mladim nadama nema mjesta, naglašava Dalić: "Ja si ne mogu dopustiti kiks jer ovisim o rezultatu. Također, to nije jednostavna zemlja ni sredina, treba imati pravi karakter. Labilna osoba tamo neće uspjeti, kao ni ona koja nema 'glad' za uspjehom."

Reprezentativni (ne)uspjesi

Mlada hrvatska reprezentacija, kojoj je Dalić bio trener uz Dražena Ladića kao izbornika, upisala je neugodan poraz u Dugopolju protiv Gruzije. Dalić komentira: "Desio se kiks, no isto se takav dogodio i nama protiv Cipra, kad smo izgubili 2:0. Situacija je bila sasvim ista, termin nakon prvenstva, kad su igrači bili potrošeni i jedva su čekali da odu na godišnji odmor, pa je to trebala biti škola ostalima. Nisu izvukli pouku. No, nadam se da će taj poraz uspjeti nadoknaditi, bit će teško."

Na svoje je četiri godine s mladom reprezentacijom Dalić izuzetno ponosan: "Bila mi je to velika čast, a posebno mi je zadovoljstvo bilo raditi s Draženom Ladićem. O njemu mogu kazati sve najbolje kao čovjeku i nogometnom stručnjaku."

Ne može stoga shvatiti način na kojeg je Ladić dobio otkaz: "Ne želim previše o tome, ali sigurno da se takvo što nije trebalo dogoditi. Trebalo je čekati presudu, a ne ga pribiti uz stup srama. Užasno me takvo postupanje iznenadilo. Mi smo ostali veliki prijatelji, nije mu lako."

U20 reprezentacija ide na Svjetsko prvenstvo, ali su Dinamo i Hajduk već najavili da ne puštaju svoje igrače. Sa sličnim stvarima problema su imali Ladić i Dalić, koji komentira: "To je nedopustivo, prava katastrofa. S kojim pravom si to bilo koji klub dopušta, to meni nije jasno. Svi mi živimo uz naše reprezentacije, koje nose hrvatski nogomet. Nema veće časti i ponosa, svjetsko prvenstvo je vrhunac karijere. Interes kluba je jedna stvar, a druga je stvar to da će ti igrači u svojim klubovima vjerojatno biti rezerve, pa bi ih zbilja trebali pustiti na svjetsku smotru."

Varaždin, Slaven, Rijeka

Kresinger

Dino Kresinger, najbolji igrač Cibalije u prošloj sezoni, nije se pojavio na prvoj prozivci i dobio je slobodno do sljedećeg tjedna. Vrijeme mu je potrebno kako bi razmislio o svim ponudama koje je dobio, a sportski direktor Cibalije Dražen Pernar za Sportnet je kazao: "Kresinger ima dosta ponuda, no domaći ga klubovi ne interesiraju, a ni od stranih ne želi uzeti bilo što. Ja očekujem Dinu u Vinkovcima početkom tjedna, vjerujem da ćemo potpisati novi ugovor. U njemu ćemo ostaviti prostora za njegov eventualni transfer do kraja prijelaznog roka, a Cibalija ne bi postavljala enormne zahtjeve za odštetu, bila bi to simbolična svota."

Takvog bi igrača bilo uistinu teško nadomjestiti u ekipi, kazao je Pernar: "Takvog kakav je on sigurno nema na tržištu. No, ima sličnih, pa ako Dino pronađe novu sredinu, morat ćemo izabrati nekog od onih koji su slobodni."

U svojoj je trenerskoj karijeri Dalić radio u Varteksu, Slaven Belupu i Rijeci, a njihove utakmice i dogodovštine prati i kad je u Saudijskoj Arabiji, zahvaljujući internetu. Tako je izuzetno ponosan na uspjeh Varaždinaca: "Svaka čast Toplaku i ekipi, ulazak u Europsku ligu je vrhunska stvar. S druge strane borili su se za opstanak do zadnjeg kola, vjerojatno zbog neimaštine. Shvaćam Upravu, koja sad mora vraćati dugove otprije deset i više godina, bit će jako teško to nadoknaditi."

O Koprivničanima pak kaže: "Slaven Belupo dugo se tražio, imao je svojih problema, iako je momčad svakako bila, po imenima, vrlo dobra. Trebali su napraviti bolji rezultat, no to je organizirani klub s vrhunskom logistikom, pa se takva sezona dogodi više slučajno nego zbog nekog određenog razloga. No, po imenima su sigurno Koprivničani trebali biti drugi-treći."

O Rijeci pak je nemoguće govoriti bez spominjanja navijača: "To su najodaniji navijači u Hrvatskoj i nose klub i igrače. No, ti financijski problemi koji se ne mogu prebroditi veliki su uteg. Očito je to realnost hrvatskog nogometa."

Za kraj je ipak imao nešto pozitivno. "Čini mi se da ti mladi treneri, koji su ove sezone radili, nose veliki entuzijazam i prvo im je napraviti rezultat, pa je on često bolji no što bi realno trebao biti. To je budućnost, koja međutim neće doći ako se nastavi s mijenjanjem trenera kao čarapa, nakon svake slabije utakmice. Uprave klubova time kupuju vrijeme, trebali bi više poštovati svoj kadar."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2011. u 23:05
    Dala hvala , a pogotovo na onih nezaboravnih 4:0 hajduku i euforiji koja se onda stvorila.
    Obrisan korisnik
  • Weasley18.06.2011. u 19:12
    klub se zove Al-Faisaly, a ne Al-Faysali...
    Weasley
  • Obrisan korisnik18.06.2011. u 17:24
    Većina je točno što je rekel no nikako nije on stvorio Vukmana, njega je stvoril Blažević kad ga je stavio na stopera gdje je bio životnija i onda se teško povredio na tekmi repke i bilo je gotovo, dalić ga je stavil na zadnjeg veznog al činjenica da mu je najpozicija stoper. Šteta mogao je biti A... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Septimus18.06.2011. u 16:54
    Lopina. Samo ću reći Ramadani. Svi koji prate neki od klubova koje je Dalić vodio će znati na što mislim. Šteta radi toga jer djeluje kao trener koji može napraviti rezultat i afirmirati igrača.
    Septimus