Rukomet

Milanović Litre: "Sanjam Olimpijske igre"

Razgovarao:Mišo Gulić • subota, 25.06.2011.
Milanović Litre: "Sanjam Olimpijske igre"
Foto: Mišo Gulić

Vesna Milanović Litre, članica koprivničke Podravke i aktualna hrvatska rukometna reprezentativka, u toplini svog doma za Sportnet govori o reprezentaciji, Podravki, ambicijama vezanim za novu sezonu te matičnom klubu u Sinju.

Hrvatska rukometna reprezentativka Vesna Milanović Litre sve je oduševila svojim beskompromisnim nastupima, kako za reprezentaciju, tako i za Podravku, postavši nezamjenjiva na mjestu pivota. Bez obzira na unosne ponude iz inozemstva, Sinjanka je odlučila ostati u Podravci te završiti Ekonomski fakultet, pokazujući kako u životu ima i važnijih stvari od trčanja za novcem po europskim destinacijama.

Pobjedom nad Srbijom, Hrvatska se kvalificirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Kako si doživjela te dvoboje i koliko ti znači plasman u Brazil?

"Prvi susret smo odigrale zaista sjajno, bile smo pune samopouzdanja i na kraju smo iznenađujuće ostvarile višak od čak jedanaest golova. Što se tiče uzvrata moram priznati kako smo malo olako ušle u taj susret, ali nakon trenerove "jezikove juhe" skupile smo glave i bez većih problema privele taj susret kraju. Koliko nam je sve to značilo dovoljno će reći podatak da smo put do Koprivnice "odradile" pjevajući."

Što očekuješ od prvenstva u Brazilu? Koje su ambicije?

Ja sam takva po prirodi, svega čega sam se primila radila sam sto posto, bez obzira je li riječ o treningu ili utakmici.

"Ambicije su uvijek velike, ali ne želim da ispadne kako nešto obećavam pa da na kraju to ne ispunimo, jer previše smo puta puno obećavale i malo ostvarivale, tako je ovo nekakav realan optimizam, poticajan. Bitno je da odradimo kvalitetne pripreme i dobro analiziramo protivnice, a onda vjerujem da rezultat neće izostati."

Koga vidiš kao favorita za krunu?

"Favoriti su više-manje uvijek isti, ali recimo da su Norvežanke te koje malo iskaču zbog jako brzog i dinamičnog rukometa kojeg igraju, ali ni one nisu nedodirljive. Isto tako, uvijek se pojavi i neko iznenađenje, tako da je teško davati neke konkretne prognoze."

Podravka je ove sezone osigurala izravan ulazak u Ligu prvakinja. Koji su klupski ciljevi?

"Izravan ulazak je jako bitan zbog samopouzdanja i zasigurno je motiv više. Prošle sezone smo završile na posljednjem mjestu u skupini, iako smo se nadale trećem, dok ove sezone ipak očekujemo više s obzirom na vrhunska pojačanja u vidu Lidije Horvat i Sanje Damnjanović. Naravno da mnogo ovisi i o samoj grupi, ali uz dobre pripreme svakom ćemo biti teške protivnice."

Podravku, kao i CO Zagreb, najviše muči slaba liga u kojoj nedostaje veći broj kvalitetnijih protivnika. Koliko vam znači sudjelovanje u regionalnom natjecanju?

"Hrvatska liga je uistinu jako slaba i mnogo nam znači sudjelovanje u ovoj regionalnoj gdje smo imale priliku odigrati nekoliko jakih utakmica i vidjeti koliko zaista vrijedimo. Vjerujem kako ćemo kroz te utakmice dodatno stasati i kako će nam biti od velike pomoći za Ligu prvakinja."

Imala si dosta ponuda iz inozemstva, prvenstveno ruske Zvezde. Što te nagnalo na ostanak?

Jako je velik broj Sinjanki koje igraju po raznim prvoligaškim klubovima i to stvarno veseli.

"Imala sam njihovu konkretnu ponudu, ali odlučila sam minimalno još jednu sezonu odigrati u Koprivnici, ali isto tako želim završiti i Ekonomski fakultet koji mi je jako bitan. Za inozemstvo ima vremena, jer u Podravci samo mogu napredovati, tako da ne žurim."

Što bi istaknula kao osobni sportski cilj?

"Za cilj sam si postavila odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali sanjam Olimpijske igre. Prvo sam ispunila, a sad je na redu ovo drugo. Naravno voljela bih nešto napraviti i u Ligi prvakinja, nešto konkretnije od nastupanja u skupinama, ali ima vremena i vjerujem da ću uspjeti."

Tko je po tebi najbolja igračica na svijetu?

"Bojana Popović, bez konkurencije. Kada sam vidjela s kojom lakoćom ona igra, sve mi je bilo jasno. Način na koji ona razigrava, puca i diže svoju ekipu je zaista fascinantan. Jednostavno nema slabu točku."

Tvoj matični klub, Rukometni klub Sinj, ove sezone ostvario je povijestan ulazak u 1. Ligu. Kako doživljavaš taj uspjeh i kako će biti u dresu Podravke doći na mjesto svojih početaka?

"Jako sam sretna zbog toga, jer kronično nedostaje dalmatinskih klubova u ligi. Bit će lijepo doći na parket na kojem sam počela, a vjerujem i jako emotivno. Mislim da Sinj ima realne izglede, ukoliko dovede neko pojačanje, da opstane u ligi, jer nema tu velikih razlika u kvaliteti osim prvih par momčadi."

Za cilj sam si postavila odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali sanjam Olimpijske igre.

Kako objasniti fenomen Ženskog rukometnog kluba Sinj koji redovito sudjeluje u završnicama hrvatskog prvenstva svih dobnih kategorija, jer to je domet s kojim se rijetki mogu pohvaliti?

"Da, zaista je to impresivno. Jako je velik broj Sinjanki koje igraju po raznim prvoligaškim klubovima i to stvarno veseli. Skoro pola kadetske reprezentacije čine cure iz Sinja, tako da nema straha za budućnost. Veselim se svakom njihovom uspjehu."

Izbornik Canjuga jednom je prilikom izjavio kako "ta nikom ne popušta ni na treningu", aludirajući na silnu srčanost s kojom pristupaš svakom treningu i utakmici. Kako komentiraš tu izjavu?

"Ja sam takva po prirodi, svega čega sam se primila radila sam sto posto, bez obzira je li riječ o treningu ili utakmici. To je valjda naš "sinjski dišpet" u pitanju. Nikada ne kalkuliram, jer se jednostavno ne snalazim u tome."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!