Nogomet

Šafarić: "Vani se ljepše živi"

Razgovarala:Ivana Strahija • srijeda, 07.09.2011.
Šafarić: "Vani se ljepše živi"

Bivši igrač Varaždina Nikola Šafarić sreću je pronašao u mađarskom prvoligašu Kaposvaru, gdje se sjajno uklopio. Za Sportnet priča o svom novom klubu, ali i onome što je ostavio iza sebe.

Osmijeh na licu Nikole Šafarića dao je naslutiti da mu u Mađarskoj nije loše. Na pitanje je li se preporodio otkako je otišao iz Varaždina odgovara: "Mogu reći da jesam, preporodio sam se. Da sam prije znao da je u Kaposvaru sve tako dobro posloženo, otišao bih i ranije. Ekipica je super, ima dosta Bosanaca i Srba te jedan Rus." Tome dodaje: "Po uređenosti me jako podsjeća na Slaven Belupo."

Treba razmišljati o Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Te zemlje se nepravedno gleda ispod oka.

Kaposvar je na tablici mađarske prve lige trenutno 12. sa šest bodova osvojenih u sedam kola. Za svoju je novu momčad Šafarić već upisao dva nastupa, kao i jedan pogodak, u remiju protiv Paksa (4:4). "Nemamo baš neki rezultat, problem se najviše javlja u zadnjim minutama utakmice, kad nam padne koncentracija pa svašta propuštamo u gol. Sad moramo raditi na tome i pobrinuti se da upišemo što više bodova."

Mađarska je liga interesantna, kaže Šafarić: "Tamo svatko svakoga može dobiti. Nama sad dolazi u goste Gyor, koji još nema ni jedan poraz u prvenstvu, dakle kao da u Varaždin stiže Dinamo, a mi najavljujemo pobjedu, kao normalnu. Dosta je dakle izjednačena liga, sve je moguće."

U Varaždinu se od njegovog odlaska štošta promijenilo, prvenstveno trener. Kako komentira odlazak Samira Toplaka? "Smiješno mi je to uopće komentirati, bilo je samo pitanje vremena. Ljudi koji vode Klub kao da uopće nisu svjesni da igrači nisu dobili plaće 11 mjeseci, oni i dalje pričaju svoje. Kad smo mi javno rekli svoje, koliko je stvarno teško, onda je došlo do problema."

Kako je to moguće? "Čitam da je predsjednik Zlatko Horvat izjavio da situacija nije toliko teška koliko smo mi to predstavljali. To mi je jasni pokazatelj da on nema pojma koliko teško je živjeti bez plaće, skoro godinu dana. Doslovno se nema za kruh i za benzin, za ono najnužnije što treba."

Mogu reći da jesam, preporodio sam se. Da sam prije znao da je u Kaposvaru sve tako dobro posloženo, otišao bih i ranije.

Ekipu je sad preuzeo Tomica Kocijan, koji je veliko igračko ime. Je li Šafariću žao što neće raditi s njime? "Da, sigurno da jest. Mislio sam čak da će on prije doći. On je prošao Ligu prvaka, mogao sam vidjeti kako se to vani trenira, on je u stvari na naš stadion donio Europu. Sigurno da ostaje žal."

No, Šafarić se pobrinuo za svoju egzistenciju. Misli li da će to uspjeti i njegovim bivšim kolegama koji su također s Varaždinom razvrgnuli ugovore, a još nisu pronašli novi klub? "Jasno je da su oni u jako teškoj situaciji, zbilja se nadam da će naći neki angažman da mogu barem normalno funkcionirati. Oni su prvoligaški igrači i imaju iskustvo sezone u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, neki i u Europskoj ligi, pa vjerujem da će uspjeti."

Ima za te mladce Šafarić i savjet: "Još si nisu stvorili ime da se mogu plasirati na tržište, pa će biti teško pronaći odmah klub u kojem će ostvariti egzistencijalni probitak, ali treba razmišljati o Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Te zemlje se nepravedno gleda ispod oka, ja sad iz prve ruke znam da se u tim zemljama mnogo ljepše živi. Mislim da je bivšim Varaždincima to sad najvažnije, osigurati si normalnu plaću i prestati ovisiti o roditeljima."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bajer08.09.2011. u 08:51
    Galeb, ne znam gdje vi živite pa tražite bolje. Ovo je zemlja u kojoj su pristojnost, rad prezreni. Više se cijeni uspjeh preko noći, a metode koje se pri tome koriste se ne preispituju. Jedna je stvar kada nešto u medijima pročitaš, a druga je stvar kada nešto u svome okruženju svakodnevno... [više na forumu]
    bajer
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 08:28
    Ovo na što se Šafarić osvrće u nogometu da Horvat ne razumije, odnosno da mu je sustav vrijednosti malo pomaknut sam ja doživio jučer sa klijentom koji mi duguje već jedno duže vrijeme. kaže meni klijent: "ajmo biti profesionalni u našem odnosu." kažem ja, "može. krenimo od toga da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2011. u 00:47
    ode Varaždin stopama Mladosti i kamen Ingrada!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2011. u 22:54
    macola, ak si od tam, podavite ih sve.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2011. u 22:06
    E Horvat kaj si napravil od kluba...Sad dovodis igrace koji nemaju gdje igrati a domace su otjerali. Zivite ti, Cvek i kompanija 11 mjeseci bez place.
    Obrisan korisnik