Intervju

Lazarov: "Zagreb će opet biti među 4 u Europi"

Ivana Tomičić • četvrtak, 15.03.2001.


Kiril Lazarov "kvaliteta" dostojna Zagreba (dp)

Mladi makedonski rukometni reprezentativac Kiro Lazarov, koji je potkraj prošle godine iz svog kluba Pelistera pristupio RK Zagrebu, zasigurno je najveća ovosezonska akvizicija našeg najboljeg rukometnog kluba. Po mišljenju mnogih koji pomno prate rukometna zbivanja Kiro Lazarov jedan je od najperspektivnijih mladih igrača Europe.

Visok skok-šut i ubojita ljevica Lazarova najčešće predstavljaju nerješiv problem za protivničke obrane, a posebno vratare. Premda mnogi tvrde da je u RK Zagreb prvenstveno doveden da zamijeni legendarnog Saračevića, uvjereni smo da je njegovim dolaskom vodstvo RK Zagreb željelo perspektivno riješiti problem igre na desnoj strani napada. Obzirom da Kiro Lazarov u hrvatskom rukometu boravi tek kraće vrijeme, logično je da do sada nije bio medijski eksponiran. Stoga je naša novinarka odlučila porazgovarati s njim i predstaviti ga širem auditoriju...


"Kiro" - brz i okretan s dobrim pregledom igre (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon što ste nakon mnogo peripetija postali članom RK Zagreb, recite nam što je zapravo presudilo da postanete igračem našeg najrenomiranijeg rukometnog kluba?
"Badel je rukometni klub je veliki koji ima mnogo dobrih rezultata iza sebe i to je bio jedan od važnijih faktora kada sam donosio odluku o dalasku u Zagreb. Druga stvar koja je bila presudna oko mojeg dolaska je isto govorno područje."

Nastupajući za Zagreb ostvarila Vam se velika želja da igrate protiv Barcelone, međutim Vaš nastup protiv najboljeg svjetskog rukometnog kluba, pogotovo u Blau Grani, i nije bio posebno uspješan. Da li u pitanju bila trema ili je način igre obrane Barcelone limitiralo Vašu igru?
"Mislim da svaki igrač u svakom trenutku osjeća tremu, pogotovo u dvoboju sa jednim divom kao što je to Barcelona. Mislim da je najveći problem bila obrana Barcelone. Postavili su je 6-0 obranu koja nama nije odgovarala jer smo se mi pripremali na 5-1 obranu. Time su nas uspjeli iznenaditi i kako ste sami rekli limitirati naše napade."


Kiril ima odličan skok i vrlo snažan šut (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon ispadanja iz natjecanja za Kup prvaka ostala je borba za prvaka Hrvatske kao i za Kup Hrvatske. Obzirom da je izvjesno da nećete krenuti s prve pozicije u doigravanje, vjerujete li da možete sa svojim klubom osvojiti prvenstvo Hrvatske?
"Vjerujem da znate da se je rukometni klub Zagreb od početka sezone suočavao s mnogim problemima. Imali smo ozljeđene igrače, čekali smo Lavrova, čekali smo neke druge igrače da se priključe, bilo je financijskih teškoća, tako da smo tek sada pomalo ukomponirani. Momčad je posljednjih mjesec i pol, dva kompletna. Počinjemo djelovati uigrano što je bilo vidljivo i na posljednjih nekoliko utakmica. Iako startamo sa druge pozicije, smatram da imamo veće izglede od nekih drugih klubova u utrci za prvaka države."

Kakve su šanse da osvojite Kup Hrvatske?
"Vidjet ćemo. Metković igra sa Brodomerkurom, a ukoliko Brodomerkur pobijedi imat ćemo znatno veće šanse nego nego kada bi Metković ušao u finale."

Mnogi smatraju da je Zagrebov napadački dvojac Lazarov-Lacković jedan od najperspektivnijih napadačkih tandema u Europi. Nedavno ste izjavili da Vaš suigrač Lacković ima veliku perspektivu. Vjerujete li da možete, igrajući zajedno sa Lackovićem te uz pomoć ostalih igrača vratiti Zagreb na pozicije koje je nekad imao u Europi?
"Sigurno da vjerujem, kada ne bih vjerovao ne bih ni igrao rukomet. Mislim da jesmo perspektivni, ali isto tako smatram da trebamo još mnogo raditi i za dvije tri godine ćemo biti pravi."

Kako inače gledate na perspektivu Vašeg kluba, kako u domaćem tako i u europskom natjecanju?
"Zagreb je veliki klub, on uvijek ima perspektivu, uvijek ima ambicija. Međutim, financijska situacija u klubu ovoga trenutka nije onakva kakva bi trebala biti. Vjerujem da će se to srediti, a kada se to sredi ovaj klub će biti među četiri najbolja u Europi."


Kada se vine u zrak, Kiril Lazarov izaziva strahopoštovanje svih golmana (Snimio: Dražen Patarčić)

Nedavno smo dobili informaciju da je igrač Pivovarne Laško Stanislav Kuličenko povjerio svom reprezentativnom kolegi Lavrovu da Vas najbolji slovenski klub želi u svojim redovima, te da je to skoro gotova stvar. Koliko u tome ima istine posebno uzevši u obzir činjenicu da ste potpisali ugovor sa Zagrebom?
"Ako se radi o dobrom i perspektivnom igraču svakako da ponude stižu sa svih strana. Međutim, ja sam sada potpisao ugovor sa Badelom tako da imam odraditi još godinu i pol dana. Javljaju se klubovi koje zanima koliko sam još pod ugovorom, ali ništa konkretno."

Pročitali smo negdje da Vam je najveća sportska ambicija zaigrati u dresu najboljeg kluba na svijetu. Kakve su po Vašem mišljenju šanse da Vam se ta želja ostvari? Naime u Barceloni igra "čudo od igrača", 20-godišnji mađarski ljevak Nagy. Mislite li da bi Barcelona bila zainteresirana za još jednog ljevaka?
"Ne sjećam se da sam to izjavio. Ali što se tiče Nagya, dobro ste rekli, jako perspektivan igrač, ista smo generacija, a njegova prednost u odnosu na mene je ta što on igra u najvećem europskom rukometnom klubu."


Lazarov i Đomba posebno "ubojita" kombinacija Zagreba (Snimio: Dražen Patarčić)

Obzirom da u Hrvatskoj igrate već nekoliko mjeseci, možete li povući paralelu između hrvatskog i makedonskog rukometa?
"Razlika je velika. Hrvatski rukomet je daleko bolji od makedonskog. Samim time što ovdje u Zagrebu igramo u Ligi prvaka nema mjesta usporedbi."

Kakve su šanse makedonske reprezentacije za koju nastupate da izbori plasman za Europsko prvenstvo u Švedskoj?
"Dobili smo jednog od lakših protivnika, reprezentaciju Izraela. Makedonija ima dosta borih igrača i ako će sve teći kako bi trebalo, vjerujem da ni bismo trebali imati problema s plasmanom."

Možete li nam reći da li smatrate da će Hrvatska, obzirom na kvalifikacijskog protivnika Tursku, biti siguran putnik na Europsko prvenstvo?
"Mislim da je Hrvatska jedna od najsigurnijih reprezentacija koja će prisustvovati na EP u Švedskoj."

Kada biste bili u mogućnosti, što biste mijenjali u svojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri?
"Ne vjerujem da bih išta mijenjao. Sa dvadeset godina dosta sam napravio (smijeh...)"

I za kraj recite nam da li kao i mnogi drugi sportaši imate kompjutor, surfate li Internetom te da li pratite informacije sa Sport Neta?
"Nemam kompjutor ovdje u Zagrebu, ali surfam Internetom. Svaki ponedjeljak tražim rezultate, a Sport Net pratim redovito."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!