Nogomet

Horvat: "Stanje na tablici je noćna mora"

Razgovarala:Ivana Strahija • nedjelja, 18.09.2011.
Horvat: "Stanje na tablici je noćna mora"
Foto: Ivana Strahija

Ekskluzivno za Sportnet Zlatko Horvat, predsjednik NK Varaždina, odgovara na teška pitanja, od toga je li ikad bio bez plaće 11 mjeseci do toga kako je postavljen šef Omladinske škole. Situacija nije bajna, naglašava Horvat, no on iz nje vidi izlaz.

Politika i Grad

U Varaždinu je u jeku kampanja za izbor gradonačelnika, a privremeni šef baroknog grada Zlatko Horvat i sam ima ime na jednom od izbornih listića. "Posla imam više nego ikada, stvarno se nakupilo mnogo toga, no ja sam naučen raditi i na sreću imam kondicije, fizičke i psihičke, a nadam se da će biti još i bolje nakon 16. listopada. Ovo je težak i izazovan trenutak, a Varaždinu sad treba osoba koja zna što radi, poput mene. Naime, mandat je od svega godinu i pol, a nekom novom će trebati najmanje godina dana da pohvata sve konce", ispričao nam je.

Iako kaže da ravnanje gradom nije politika nego šljakerski, operativni, posao, Horvat je u tim vodama već dvadeset i nešto godina. To uzima danak, u obitelji i u prijateljstvima, no najdraže mu je kad nađe koji slobodni sat za bavljenje sportom. Lakše je, kaže, misliti o svemu kad se čovjek dobro istrči. Zato mu je, priznaje, izuzetno važna podrška sportaša: "Po svom biću sam sportaš u duši i posebno mi je važno da me sportaši podrže. Tu su prekrasni ljudi, koji nisu licemjeri, ne rade iza leđa, izuzetno mi je to važno."

Iako očekuje njihovu podršku, ne može se reći da je stanje sporta, a time i situacija sportaša, u Varaždinu sjajna: "Trenutačno stanje sporta je takvo kakvo može biti. Ono što me na neki način ohrabruje jest da Grad nije smanjio sredstva ni za sport ni za socijalu. Istina jest da je interes sponzora daleko manji, to je s jedne strane razumljivo, no još smo dobri, jer imamo svako malo nekakvog prvaka, pa i olimpijce. Nije lako, to je istina."

Iz gradske kese se na razne varaždinske sportove i kolektive podijeli milijun i 200 tisuća eura godišnje, no kako se većini onih koji to zatraže da barem nešto, svatko u biti dobije mrvice. Koliko su takvi kriteriji pošteni, ne bi li tu trebalo malo promijeniti kriterije? "Kriteriji koji se provode u Zajednici trebaju se svakako korigirati, jer ne priznaju masovnost. Naravno da treba biti zastupljena kvaliteta, ali ne smije biti svejedno ima li u natjecanju i u sportu deset ili pak tisuću klubova. Promjena kriterija će nam sigurno biti zadatak u razdoblju koje slijedi", obećava Horvat.

Nogomet i Varaždin

Smatra li Horvat da se razumije u nogomet? "Nisam završio nogometne škole, ali sam nogometni poklonik otkad znam za sebe i mislim da se dosta razumijem. U svakom slučaju znam dovoljno da budem predsjednik NK Varaždina. Druga je stvar što su okolnosti takve kakve jesu. Varteks i Varaždin orijentirani su oduvijek na sponzore, varaždinske firme, a tu je došlo do bitnih poremećaja. No ja vjerujem da skoro dolaze bolji dani."

Kako se moglo dogoditi da iz kluba otiđu najvredniji i najvažniji igrači, bez kune odštete? "Nesretan sam zbog tih događaja u prijelaznom roku. Naši bivši igrači imali su usta puna ljubavi prema Klubu, a nisu željeli shvatiti kakva je situacija. Pokušavam to razumjeti, ali su trebali razmišljati o svojim prijateljima i kolegama, možda je trebalo te prijelaze realizirati na drugi način."

Kako je i sam kazao, preko 20 godina mu plaću daju Varaždinci, koji, koliko mi znamo, nisu kasnili s isplatama njegovih primanja. Horvat je prije dolaska u Grad radio u svojoj pravničkoj struci, pa nas je interesiralo je li ikad bio bez plaće 11 mjeseci? "Ne, meni se nikad nije dogodilo da 11 mjeseci nisam dobio plaću. Ali, nemojte zaboraviti da su igrači za Novu godinu primili između 130 i 160 tisuća kuna. Ja sad ne znam za vas, ali ja osobno u ovih devet mjeseci nisam potrošio toliko novca. Dakako, takvo kašnjenje nije u redu i ja čvrsto vjerujem da će u idućih par dana biti isplaćeno par plaća, ali moram napomenuti, da smo realizirali transfere kako je trebalo danas skoro više ne bismo imali dugova. Bit će mi drago ako oni koji su otišli uspiju, ali se bojim da su neki ishitreno otišli i da neće ostvariti probitak."

Kad smo razgovarali posljednji puta, pred više od mjesec dana, također su plaće trebale biti za koji dan, međutim, novčanici zaposlenika kluba iz Zagrebačke ulice i dalje zjape prazni: "Takvo sam obećanje dobio u Poreznoj upravi. Sve smo im dostavili, svu dokumentaciju, i zakinuti smo po svim pitanjima. U svim hrvatskim klubovima ima takvih dugova, a samo smo mi blokirani, to je neshvatljivo. Upozorio sam šefa Porezne na to i dobio čvrsto obećanje da će se račun odblokirati, a vjerujte, interveniramo svaki dan. Mi smo često na sjeverozapadu alibi za neke druge stvari, čini se", kaže Horvat.

Kuloari i kadar

Koliko je bilo fer prozivati bivšeg trenera Samira Toplaka da je sudjelovao u odlasku igrača, je li to trebalo uopće spominjati, kad se radi o kuloarskim naklapanjima? "Rekao sam da se priča da je naš bivši trener sudjelovao u organizaciji odlaska igrača. Ne želim u to vjerovati, ali ako se jednog dana to pokaže istinitim, bit ću jako razočaran njime kao čovjekom. To sam kazao samo zato jer su me novinari direktno pitali. I dalje ne želim u to vjerovati."

Kuloari kažu recimo i to da se radi na gašenju kluba, koji je navodno preskup. "Nemam druge riječi nego da su to zločeste insinuacije. Kakva bi to Uprava bila da razmišlja o gašenju kluba? Naše namjere su privatizacija i ulazak kapitala."

Koliko onda ima smisla recimo to da šef stadiona dobiva premiju za pobjedu Varaždina? "To je neprihvatljivo, a k tome nam šef stadiona ni ne treba, ta je funkcija zastarjela i danas nije više potrebna. Veliki je to propust onih operativaca koji su već trebali napraviti racionalnu podjelu poslova. Novom direktoru će prva zadaća biti da racionalizira kadar i neki će ljudi sigurno ostati bez posla. Tu ne mislim na igrače."

Imenovanje Zlatka Ivankovića za direktora NK Varaždina nije baš bilo očekivano, tim više što se nije do sada spominjao u nikakvim kombinacijama. Iza sebe nema iskustvo u ravnanju prvoligaškim klubom, otkud toliko povjerenje u njega? "Ja bih rado da mi možemo dobiti direktora koji je radio u Barceloni ili Manchester Unitedu. Mislim da je Zlatko Ivanković po svojim ljudskim kvalitetama sposoban obavljati tu funkciju. Naravno, ako ne bude, lako ćemo ga smijeniti, nikome pozicija nije zacementirana", objašnjava predsjednik

Nije bilo za očekivati ni imenovanje Damira Lacka na mjesto voditelja Omladinske škole, a kruži priča da je posao dobio jer ga je želio: "To mene podcjenjujete, ako mislite da bih ja posao dao prvome koji prođe kroz vrata i kaže da bi nešto radio. Ipak imam malo više iskustva od toga. Uskoro imamo sjednicu Skupštine, a razmišljamo da Školu vratimo pod okrilje Kluba. Tada ćemo vidjeti što je učinjeno u ovom periodu i kakvih promjena treba", kaže Horvat, a na pitanje kako to da se ubrzo nakon odvajanja Škola vraća u Klub, odgovara: "Pustite to našoj poslovnoj politici."

Budućnost

Onda bismo rado objašnjenje kako to da je na stadionu isključena struja, da nema tople vode, a nedavno nije bilo ni osoba koje su zadužene za brigu o opremi: "Neću o tome razgovarati, to nije moje. Imamo operativce u klubu koji bi se trebali pobrinuti da bude tople vode, praška i onih koji peru dresove. To zbilja nije posao predsjednika kluba. Ako se ja moram time baviti, onda u klubu nitko drugi ne treba."

Ne bi li bilo bolje da se za stadion brine Grad? "Moja namjera jest da se u proračunu za 2012. godinu stadion, kojem je vlasnik Grad Varaždin, stavi u isti rang kao i ostali gradski sportski objekti i da se za održavanje brine Zajednica. Time će se odteretiti NK Varaždin", kaže Horvat.

Zamjetno je da se u momčad NK Varaždina dovelo dosta uvjetno rečeno stranaca, iako je još prošle sezone ekipa bila skoro 100 posto domaća. "Ovo je prijelazni period stabilizacije ekipe. Nama je u ovom trenutku jedini cilj održati prvoligaški status, zato smo posegnuli za nekim pojačanjima koja nisu iz naše regije. No, naša orijentacija ostaju domaći igrači i ja vjerujem da će naša Škola i dalje proizvoditi igrače."

Kako je kazao da će kroz par dana odblokirati račun, interesiralo nas je kako kani namiriti potraživanja bivših igrača, koja su dobivena arbitražom? "Osim oko 6,5 milijuna kuna poreza, ostaje između milijun i pol i dva milijuna kuna potraživanja igrača, iako se to svaki dan mijenja. Nadamo se da ćemo to riješiti kroz naknade za razvoj igrača, a već smo poduzeli korake da nam klubovi to isplate čim se odblokira račun, a očekujemo i sredstva iz natjecanja u Europskoj ligi."

I za kraj, Horvatov komentar na trenutno posljednju poziciju Varaždina na tablici: "Užasno, to je najgora noćna mora. Nisam ni sanjao nakon finala Kupa da će se to dogoditi. No, i dalje mislim da naša kvaliteta nije za zadnje mjesto, a na sreću naši konkurenti nisu daleko odmakli."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.09.2011. u 22:02
    mučki lažov!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2011. u 20:33
    nisam neki fan varteksa, al sam bivši igrač, dobro poznajem situaciju i te ljude, ivanković i lacko ne mogu biti na nikakvim nogometnim pozicijama u niželigašu, a kamoli u prvoligašu, a i ovaj ivanković nema ljudskih kvaliteta, za razliku od brata.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2011. u 16:24
    ti si gnoju nočna mora kluba
    Obrisan korisnik
  • mago19.09.2011. u 14:59
    horvat, ti se razmeš u nogomet ko marica u krivi k.... A još k tome si i prokleti lažljivec.
    mago
  • Obrisan korisnik19.09.2011. u 13:55
    Nije normalno da Varaždin nema ni jedan pošteni nogometni klub!
    Obrisan korisnik