Košarka

Dijan: "I Zadru bi dobro došao jedan Vujčić"

Razgovarao:Bernard Jurišić • petak, 25.11.2011.
Dijan: "I Zadru bi dobro došao jedan Vujčić"
Foto: Duje Bonačić

Split i Zadar danas će odigrati svoj prvi ovosezonski okršaj koji će pokazati koliko su trenutno u kvalitativnom smislu udaljeni jedni od drugih i što mogu očekivati u nastavku sezone u kojoj će se jedan od njih možda vratiti u regionalnu ligu. Toni Dijan jedan je od samo dvojice igrača Splita koji nisu ponikli u njegovom omladinskom pogonu (drugi je mladi Domagoj Vuković), a splitski Zadranin prava je osoba za najavu dalmatinskog derbija...

Toni Dijan 2000. godine bio je označen za jednog od graditelja budućnosti hrvatske košarke. Na Europskom juniorskom prvenstvu u Zadru Hrvatska je poražena u finalu od Parkerove Francuske u posljednjoj sekundi drugog produžetka, a tada 17-godišnji Dijan bio je jedan od najboljih igrača prvenstva. Štoviše - član najbolje petorke natjecanja.

No, ozljede su usporile košarkaški razvoj iznimnog talenta, koji se nakon Zadra, Union Olimpije, Širokog i Zagreba skrasio u Splitu, gdje igra važnu ulogu u pokušaju povratka Žutih na košarkaške radare.

"I Zadru bi dobro došao jedan Vujčić"

"Velika je stvar Vujčićev povratak u Split, uvijek je lijepo uz sebe imati čovjeka s takvim imenom i takvom karijerom. On je igrao u vrhunskim klubovima, sa sjajnim suigračima, prošao je puno toga u karijeri i sigurno je bolje takvom čovjeku dati da slaže kockice u klubu nego nekome tko ništa u košarci nije prošao. Na mene je Vujčić ostavio izniman dojam i kao čovjek i kao netko tko ima zaista dobre ideje i vizije kako bi klub trebao izgledati. Nadam se da će imati podršku i da će napraviti pravi posao u Splitu. Volio bih kad bi se i u Zadru pojavilo neko tako veliko ime koje bi stalo uz klub s energijom i idejama kakve ima Vujčić u Splitu."

"Bio sam tu već ranije pola godine, sad sam već skoro cijelu godinu, već se osjećam kao domaći. Momčad je skoro ista kao i prošle sezone, mentalitet ljudi je vrlo sličan, nije se teško Zadraninu udomaćiti u Splitu."

Minulog ljeta bili ste i u pregovorima sa Zadrom, no ipak ste se na koncu vratili na Gripe.

"Razgovarao sam sa sportskim direktorom Zadra Skročom, ali jednostavno se nismo našli. Nisu bile u pitanju financije, jer ni u Splitu nisu neki veliki ugovori. Više mi se svidjela ambicija i priča u Splitu, momčad iz prošle sezone je ostala na okupu, atmosfera je zdrava i u svlačionici i izvan nje, postoje neki realni ciljevi. A i Split je uvijek veliki klub, bez obzira na trenutne uspone i padove."

Ove sezone Dijan je jedan od ključnih igrača Splita, posebno nakon ozljede Grgurevića koja je "stanjila" opcije u reketu. Mogla bi ovo biti Dijanova sezona karijere.

"Ne volim ništa najavljivati jer sam se puno puta dosad razočarao zbog ozljeda i problema koji bi me zaustavili. Sad sam potpuno zdrav, spreman, motiviran i nadam se da ću svojom igrom pomoći Splitu da ostvari svoje planove u ovoj sezoni."

Jedan od razloga povratka u Split bila je dobra atmosfera unutar momčadi i odlična suradnja kako sa "starijima" (Subotić, Mimica, Grgurević), tako i s mlađim igračima. U splitskoj svlačionici je "kliknulo", usprkos činjenici da i njima plaće dolaze s nekoliko mjeseci zaostatka.

"To su sve momci koji su prošli ozbiljne košarkaške škole i s njima je lako surađivati na terenu. Uz to su i jako kvalitetni ljudi, tako da i nije čudno što smo se svi našli i što već drugu sezonu imamo prilično dobre rezultate. Borbenosti i želje nam nikad ne nedostaje, u svaku utakmicu ulazimo s namjerom da ostavimo srce na terenu i to nam je donijelo puno pobjeda i kad bi se činilo da smo u izgubljenim situacijama."

Koje su ambicije Splita u ovoj sezoni?

"Uhvatiti Ligu za prvaka bez obzira s koje pozicije, jer to na koncu nije ni važno. Uz to je plan dati što više prostora mladim igračima koji će biti kapital ovog kluba u budućnosti. Mislim da je to pravi put u vrijeme kad su financijski problemi na svakom koraku, ne samo u sportskim klubovima. Split je uspio skupiti nas nekoliko iskusnijih koji se dobro slažemo i koji na svakom treningu i utakmici pokušavamo pomoći tim mladim igračima da rade što manje pogrešaka i što je jednako važno - da pritom pobjeđujemo."

"Cedevita jača nego ikad"

"Sva tri zagrebačka kluba su složila jako dobre momčadi, posebno Cedevita koja je jača nego ikad. Ja bih ipak volio da se Zagreb digne i da ostvari što bolje rezultate u Euroligi i ABA ligi, tamo sam proveo dvije lijepe sezone."

Danas vas od 19 sati čeka okršaj s klubom u kojem ste ponikli?

"To je uvijek bio derbi i uvijek će biti derbi. Mislim da se sudaraju dvije najbolje momčadi u A-1 ligi i vjerujem da će biti dobra utakmica."

Kako gledate na Zadar i njihove ambicije i ovosezonsku momčad?

"I njima je prvi cilj Liga za prvaka, a što će biti dalje teško je danas govoriti. Po meni Zadar mora biti složen tako da je kostur od 7-8 igrača u prvoj momčadi domaćih, igrača koji su prošli zadarsku školu, jer samo se tako može dignuti atmosfera oko kluba, a i privući druge dobre igrače da dođu u Zadar. Mislim da će i Zadar kad-tad morati krenuti sličnim putem kao i Split, međutim oni su odabrali neku drugu strategiju i ja im želim sreću. To će uvijek biti moj klub."

Teče vam druga sezona u Splitu, razmišljate li još o inozemstvu ili bi se suradnja sa Splitom mogla i produžiti?

"Meni je najvažnije kakvi su mi suigrači i kakva je atmosfera u klubu, to je ono što me je ovog ljeta i vratilo u Split, iako sam imao i drugih ponuda. Tu se osjećam kao kod kuće, ekipa je dobra, a dolazak Nikole Vujčića dao je dodatnu dimenziju ozbiljnosti kluba. Ako bi Split krenuo još snažnije naprijed, ako bi sve funkcioniralo kako treba, naravno da me ne bi bilo teško nagovoriti da ostanem i duže."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2011. u 15:36
    NAPRID ZADAR, samo hrabro. Nedaj te im disat.
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina25.11.2011. u 15:18
    AJMO ŽUTI budite večeras agresivni i drski. stisnite ih u obrani. Vuškoviću pokušaj napravit tridesetak izmjena više.
    pikepiletina