Intervju

Jurica Vranješ: "Idemo u Japan!"

Ivana Tomičić • ponedjeljak, 19.03.2001.


Jurica Vranješ, budućnost vatrenih (dp)

Jurica Vranješ, igrač Bayera iz Leverkusena, jedan je od najperspektivnijih hrvatskih nogometaša o kojemu upućeni u nogometna zbivanja sa sigurnošću tvrde da će biti okosnica hrvatske najbolje nogometne vrste u narednom periodu. Igrač savršene tehnike, dugog i elegantnog koraka plijeni pažnju ne samo hrvatskih i njemačkih ljubitelja nogometa već mnogih širom Europe. Upotrebljiv je na mnogim mjestima u momčadi počevši od onih u vezi pa do mjesta korektora igre obrane za koje mnogi tvrde da je Vranješ upravo zbog svojih fizičkih i tehničkih svojstava rođen da ga igra.


(Snimio: Dražen Patarčić)

Ipak, u posljednje vrijeme ne započinje igru u dresu Bayera od početka utakmice, no poznavajući njegove kvalitete vjerujemo da će otkloniti sve sumnje Bertija Voghtsa o potrebi igranja u najboljoj postavi popularnih "apotekara", a standardnost u klubu jedan je od uvjeta igranja za najbolje vatrene...

U posljednje vrijeme niste standardan član prve jedanaestorice "apotekara". Znači li to da trener Berti Voghts ima drugačiji odnos prema Vama u usporedbi sa onim kakvog je imao bivši trener Daumm? Ili je možda stvar u drugačijoj koncepciji igre?
"Ne bih rekao da sam izgubio mjestu u momčadi jer sve češće ulazim. Međutim, u klubu igra puno njemačkih reprezentativaca i ne može trener samo tako nekoga izbaciti. Ja vjerujem da mogu tamo igrati. Robert Kovač mi je rekao da imam sve kvalitete da igram u Bayeru, a ako to on kaže onda je to tako!"

Nakon nekoliko neugodnih i neočekivanih poraza Vašeg kluba u susretima Bundeslige, među koje svakako spada onaj protiv Cotbusa na domaćem terenu, mnogi su Bayer već otpisali iz utrke za mjesto prvaka. Međutim, pobijedili ste tada vodeću Borussiu i to kao gosti. Što je pokrenulo igru Vašeg kluba, odnosno smatrate li da je upravo to bila prekretnica u borbi za sam vrh Bundeslige?
"Da, od Cotbusa smo izgubili doma 3-1, prije toga smo izgubili u Rostocku 2-1, a te smo bodove već gotovo "uknjižili" i planirali zasjesti na čelo ljestvice sa četiri-pet boda prednosti u odnosu na druge. Međutim, dogodilo se to što se dogodilo. U gostima kod Borussije je bilo "biti ili ne biti". Pobijedimo li, opet smo u utrci za prvaka! Rekao bih da je to pokrenulo Bayerovu igru."

Dok se Vi u posljednje vrijeme borite da ponovno postanete standardan član kluba, Živković i R. Kovač briljiraju te su svojim igrama zacementirali svoje pozicije u momčadi. Nije li upravo činjenica da u obrani Bayera već igraju dva Hrvata Vaš osobni hendikep jer bi tri Hrvata u obrani aspiranta za naslov prvaka Bundeslige bilo "previše"?
"Ne, igrali smo dvije tri utakmice zajedno, njih dvojica kao stoperi i ja kao libero i vjerujem da smo dobro funkcionirali. Robi (Kovač) je stvarno sjajan igrač i može se prilagoditi svakoj situaciji. Isto mislim za Živkovića. Vjerujem da Bayer trenutno ima najbolju ekipu i teško je izboriti standardno mjesto."

Započele pripreme

Prvog dana priprema za kvalifikacijski sustret najboljih nogometnih vrsta Hrvatske i Latvije u Termama Čatež bili su prisutni svi pozvani hrvatski reprezentativci, osim Igora Tudora i Igora Biććana. Bišćan je prisustvovao popodnevnom treningu, dok je avion sa Tudorom slijetao na zagrebačku zračnu luku Pleso u vrijeme održavanja poslijepodnevnog treninga.

Komentirajući fizičku spremnost svojih igrača, izbornik Jozić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da niti jedan igrač nije ozlijeđen. "Mario Stanić ima blagi umor mišića, međutim vjerujem da će aktivno prisustvovati već popodnevnom treningu", rekao je Jozić nakon jutrošnje šetnje naših nogometaša perivojima Terma Čatež.

Što se tiče Vašeg statusa u reprezentaciji, mislim na našu najjaču vrstu, mnogo je toga neizvjesno. Naime u početkom svojeg izborničkog mandata, Mirko Jozić Vas je nominirao kao sigurnog člana najbolje postave. Nakon što ste prestali biti standardan član ekipe Bayera, čini se da je i izbornik barem djelomično promijenio mišljenje o Vašem statusu u reprezentaciji?
"To izbornik zna najbolje. I sama činjenica da sam ovdje, među svim ovim imenima poput Šukera, Prosinečkog i Jarnija, čini me iznimno sretnim. Laska mi što sam, sa svojih 21 godinu, dio takve jedne ekipe. Osim toga još uvijek imam pravo nastupa za mladu reprezentaciju."

Obzirom da je izbornik odustao od namjere da Vas privremeno ustupi mladoj reprezentaciji, vjerujete li da imate realne šanse da u subotu pred svojim Osječanima zaigrate za vatrene?
"Igra se u Osijeku, u mom gradu i svakako bi bilo lijepo zaigrati. Međutim ponavljam, kako izbornik odluči tako će i biti. To je ispravno i tako se treba postaviti."

Kakve su šanse naše reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?
"Prije svega treba gledati na subotnji susret sa Latvijom, gdje ne smijemo kiksati jer sve osim pobjede bilo bi iznenađenje. U Rijeci smo pokazali da smo jedna jaka reprezentacija. Dakle prvo u subotu uzeti tri boda, a zatim nastaviti istim tempom. Vjerujem da će Hrvatska biti na Svjetskom prvenstvu."

Mislite li kao i mnogi drugi da će biti lakše u Glasgowu protiv Škotske nego u Zagrebu protiv Belgije u zadnjoj utakmici kvalifikacija?
"Sigurno je da su i Škoti i Belgijanci jaki, ali ja vjerujem da smo mi jači te da imamo više samopouzdanja, pogotovo ako sada protiv Latvije uzmemo tri boda, u što uopće ne sumnjam. Vjerujem da se mi nemamo čega, odnosno koga plašiti. Dakle idemo u Japan."


Cijenu slave Vranješ dobro podnosi (Snimio: Dražen Patarčić)

Postoji li po Vašem mišljenju mogućnost da Latvija iznenadi nekog od favorita, pogotovo nas koji još jedini igramo kao gosti na njezinom terenu ili pak vjerujete da pobjede Škotske i Belgije protiv Latvije na njezinom terenu govore da ćemo i mi tamo lako obaviti posao?
"Ne bih rekao "lako". Moramo se maksimalno koncentrirati na tu utakmicu i ući u nju kao i u svaku drugu. Bilo bi lijepo kada bi Latvija iznenadila neke druge, samo nas ne."

Prognozirajte rezultat subotnjeg susreta.
"Ne volim prognozirati rezultate, ali tri boda ćemo sigurno osvojiti."

Pratite li zbivanja u Hrvatskoj nogometnoj ligi te tko je po Vama favorit za naslov prvaka.
"Pratim nogomet u Hrvatskoj. Žao mi je što je Osijek ispustio prednost, iako vjerujem da još nije sve gotovo. Mislim da je Hajduk dobro krenuo te da je najbliži osvajanju naslova prvaka države, iako smatram da će do kraja biti neizvjesno."

Ovaj razgovor sa Juricom Vranješom uvjerio nas je da ovaj mladi i izuzetno perspektivni igrač svjestan svojih objektivnih mogućnosti te da strpljivo čeka svoju proliku da postane stalni član jedanaestorice vatrenih. Znajući njegove kvalitete uvjereni smo da je to samo pitanje vremena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!