Rukomet

Kapular: "Želja mi je zaigrati Ligu prvaka"

Razgovarao: Damir Žbulj • utorak, 21.02.2012.
Kapular: "Želja mi je zaigrati Ligu prvaka"

Ne može se baš kazati kako je Obećana zemlja, ali u posljednje vrijeme sve veći broj hrvatskih rukometaša kao destinaciju za nastavak karijere odabire Sloveniju. Tako je i kružni napadač Zvonimir Kapular, nakon što je u Hrvatskoj igrao i u Metkoviću i u Našicama, a dio karijere proveo u Rumunjskoj, angažman pronašao u susjednoj Deželi. Zajedno s Marijanom Bašićem brani boje Ribnice, a vjeruje kako će mu dobre igre, koje iz tjedna u tjedan pruža u ovom slovenskom prvoligašu, biti odskočna daska za nastavak karijere...

Slovenska rukometna liga postala je zanimljivo odredište za hrvatske rukometaše. Pero Metličić uživa u Celju Pivovarni Laško, četvorka Lončar, Špelić, Svalina i Tarabochia je u Mariboru, Bogunović i Džono su u Cimosu, dok je reprezentativni pivot Željko Musa, svoje dobre igre u Gorenju, ali i u hrvatskom dresu naplatio nedavnim odlaskom u poljski Kielce, gdje zajedno s Buntićem igra i Ligu prvaka.

U Ribnici nastupa hrvatski dvojac Marijan Bašić - Zvonimir Kapular, koji je glavna pokretačka snaga u klubu. Redovito su najbolji strijelci, a 26-godišnji bivši hrvatski reprezentativac Kapular u razgovoru za Sportnet napravio je kratki presjek svoje dosadašnje karijere, ali je otkrio planove za budućnost. Nada se i vjeruje kako će ga dobre igre u Sloveniji. odvesti u neku bolju i atraktivniju rukometnu sredinu.

Vezane vijesti

Rukometni počeci i karijera prije Slovenije

Kapular je rođen prije 26 godina u Đakovu, gdje i napravio prve rukometne korake. U slavonskoj sredini koja je poznata kao prava rukometna, a koju i više nego dostojno u posljednje vrijeme predstavlja Domagoj Duvnjak. "Svoje prve rukometne koraka, naravno, napravio sam u Đakovu. Trenirali su me i Domagojev otac Ivan i stric Dragan Duvnjak. Ali na moj razvoj ostavili su traga i ostale legende đakovačkog rukometa, koji su me naučili, ostavili trag na meni te uputili u pravom smjeru. Jako sam im zahvalan na tome," kazao je Kapular o svojim počecima.

"Iz Đakova sam se uputio u Varaždin, gdje je trener u tom trenutku bio Josip Milković, što je sigurno dobro utjecalo na moj razvoj, a najveći napredak u karijeri napravio sam u Metkoviću, gdje sam igrao dvije sezone i gdje sam sazrio kao igrač," priča o tim danima pivot Ribnice.

Kapular je iz Hrvatske otišao u Rumunjsku, gdje je bio pod paskom njihova tadašnjeg izbornika Vasilea Stinge, jednog od njihovih najboljih igrača u povijesti, osvajača dvaju olimpijskih medalja. "U Rumunjsku sam otišao u klub Energia Rovinari, u grad Targu Jiu, gdje mi je bio trener rumunjski izbornik Stinga. No, vratio sam se ipak 2010. godine u Hrvatsku, u našički Nexe, a aktualnu sezonu igram u slovenskoj Ribnici."

Preko Slovenije do Lige prvaka

Slovenska rukometa liga iz sezone u sezonu sve je bolja. Gorenje u Kupu EHF-a, Celje u Kupu pobjednika kupova i Maribor u Challenge Kupu plasirali su se četvrtfinala europskih natjecanja, dok je prvak Cimos osigurao plasman u osminu finala Lige prvaka, a u posljednjem kolu napravili su ogroman podvig odigravši u Hamburgu kod HSV-a 27:27. Ribnica je trenutno u donjoj polovici ljestvice, ali liga je prilično izjednačena i još uvijek imaju šanse da završe među šest najboljih ekipa i tako zaigraju u doigravanju.

Nastavak dobre prvenstvene forme

Ribnica Riko hiše u posljednjem prvenstvenom kolu uvjerljivo je nadigrala posljednje plasiranu Krku. Na kraju je bilo 35:29, a domaći sastav imao je tijekom susreta i 12 golova viška. Najbolji pojedinac dvoboja bio je 26-godišnji hrvatski kružni napadač Zvonimir Kapular, koji je protivničku mrežu zatresao čak devet puta.

"Slovenska liga je kvalitetnija od hrvatske, gdje postoji samo Zagreb, a tek onda Nexe, koji iz godine u godinu ipak napreduje. U Sloveniji su se prošle sezone tri kluba borila za naslov, a prvak je odlučen u posljednjem kolu. Cimos, Gorenje, naravno i Celje, odlični su klubovi, ali i ostali imaju kvalitete da u svakom trenutku mogu iznenaditi i prvu trojku. Mi smo baš nedavno protiv prvaka Cimosa vodili gotovo čitavu utakmicu, da bi na kraju nesretno izgubili, dok smo i protiv trenutno vodeće ekipe Gorenja u egalu bili čitav susret, imali smo priliku za podjelu bodova, ali ju nažalost nismo iskoristili," pojasnio je Kapular odnose u slovenskom rukometu.

Kružni napadač je progovorio i o ambicijama kluba za kojeg nastupa: "Ambicije Ribnice nisu pretjerano velike. Osnovni cilj je ostanak u ligi, a s ovakvom igrom koju pružamo u posljednje vrijeme na pravom smo putu. Na tablici je vrlo gusto, dvije pobjede nas dijele od doigravanja za prvaka, ali i nekoliko poraza može vas izbaciti iz lige."

Kapular je, zajedno sa suigračem Bašićem, redovito najbolji pojedinac svoje ekipe. Svoje zadaće na terenu obavlja u oba pravca, među najefikasnijim je igračima, ali ujedno igra dobro i u obrani. "Zadovoljan sam igrama u Ribnici, a planiram nastaviti pružati dobre partije na visokoj razini i do kraja sezone. Dobro se trenira, igram stalno 60 minuta, što mi je odlično za napredak i čime sam prezadovoljan. Nadam se kako bih mogao u idućoj sezoni promijeniti sredinu, otići u klub s većim ambicijama, a velika mi je želja zaigrati i u Ligi prvaka," priznao je.

Reprezentativna karijera

Zvonimir Kapular prošao je sve kroz mlađe dobne kategorije hrvatske rukometne reprezentacije. Igrao je i za kadete i za juniore, a Lino Červar ga je svojevremeno pozvao i u društvo najboljih. Bilo je to pred Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj. "Dva puta sam bio pozvan i u seniorsku rukometnu reprezentaciju, što mi je bila velika čast, ali i sigurno moj najveći uspjeh u karijeri. Naravno, želja postoji i dalje, a na meni je da svojim radom, kvalitetom i napretkom možda ponovno zaslužim i još koji poziv, još koju priliku."

Pitali smo Kapulara kako je proživio nastup Hrvatske u Srbiji na Euru: "Mislim da je ovo još jedna velika medalja za Hrvatsku. Kad pogledamo koje su sve rukometne velesile ispod nas, moramo biti zadovoljni. Treba se priznati kako je polufinalni dvoboj bio ipak i nešto više od same rukometne utakmice, uz poseban naboj. No, i bronca je još jedan strašno veliki uspjeh, pogotovo što smo u samom vrhu već toliko dugo godina. To može samo Hrvatska," zaključio je za kraj Kapular.

Foto: Mitja Ilc

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!