Rukomet

Hrupec: "Za Budućnost, Podravku, Krim i Hypo je Regionalna liga spas"

Razgovarala:Ivana Strahija • četvrtak, 07.06.2012.
Hrupec: "Za Budućnost, Podravku, Krim i Hypo je Regionalna liga spas"

Trener rukometašica Podravke, najboljeg hrvatskog ženskog rukometnog kolektiva, priča za Sportnet o sezoni koja je završila i onoj koja će tek započeti, kao i planovima koje Podravka ima kako bi unaprijedila vlastiti rukomet…

Podravka Vegeta sezonu je završila podigavši 19. pehar prvakinja Hrvatske, bez izgubljene utakmice i s gol-razlikom od +475. Osvojila je i Hrvatski kup, a trener Neven Hrupec natjecanje u hrvatskim krugovima komentira: "To je znak da liga nije jaka, ali mi je jako drago što tu razliku napravile igračice mahom van prve postave, dakle mlade djevojke. Naravno bilo bi lakše i nama i Lokomotivi da je liga jača, bolje bi se pripremili za utakmice u Europi."

Što se pripreme za europske napore tiče, Podravka i Lokomotiva, pokrenule su akciju ponovnog uključivanja u Regionalnu ligu za rukometašice, od Saveza trebaju odobrenje za igranje domaćeg prvenstva po istom ključu po kojem igraju rukometaši.

Pripreme

Zbog Olimpijskih igara svi će klubovi koji su dali reprezentativke malo kasniti s pripremama: "S Igara se djevojke vraćaju 15. kolovoza i treba im nakon toga par slobodnih dana, pa ćemo se u punom sastavu okupiti tek 1. rujna. Srećom, ne moramo u kvalifikacije za Ligu prvakinja, pa ćemo imati mjesec dana za regeneraciju i uklapanje svih igračica u ekipu."

"Mi smo pred par sezona igrali u regiji, ali smo morali odustati zbog troškova i zbog velikih napora, pošto smo morali igrati redovno domaću ligu, kup i Ligu prvaka uz to. K tome, mi uvijek dajemo igračice za reprezentaciju, pa je taj kadar bio na rubu snaga. Ovo što se sada predlaže je odlično rješenje, svi su se klubovi iz Hrvatske složili s time, jer će ostalima ostati uzbudljivije natjecanje, a nama će biti lakše", objašnjava Hrupec.

"Budućnost, Krim, Hypo i Podravka u svojim ligama nemaju konkurenciju, pa je za nas sve Regionalna liga spas. Na taj način bismo digli zainteresiranost i publike, ali i sebi napravili dobro", dodaje Podravkin trener. Klub je iz Regionalne lige dobio poziv na ponovno uključenje, pa sad sve ostaje na HRS-u. "Očekujem da se Savez složi s time u najkraćem roku, Lokomotiva i mi smo podnijeli svu dokumentaciju." Treba dakle promijeniti sustav natjecanja, što se po Pravilniku može samo godinu dana unaprijed: "Mislim da su ovo ipak izuzetne okolnosti, tim više što se nitko od ostalih klubova ne buni."

Što se kadra za novu sezonu tiče, u Podravki ima novosti. Raskinuti su ugovori s Ivanom Petković, Dinom Havić i Majom Kožnjak, dok je produžen ugovor sa Sanjom Damnjanović, a dovedena je i sjajna rukometašica Anita Bulath iz mađarskog Veszprema.

"To je u skladu s našim programom. Budžet nam je jednaki kao i prošle sezone, pa nam je, da bismo doveli pojačanja, trebalo rezanje postojećeg kadra. Nadam se i dolasku Jelene Živković iz Ferencvarosa, koja bi bila pravo pojačanje za vanjsku liniju gdje smo deficitarni te da će Bulath biti prava konkurencija za Damnjanović i Tatari", kaže Hrupec te dodaje kako bi time "kostur" bio zatvoren, uz dio mladih igračica koje dobro napreduju.

U Ligi prvakinja Podravka je ispala u glavnoj rundi, osvojivši svega četiri boda u Grupi B. No, ostale tri ekipe bile su Larvik, Viborg i Krim, konkurencija je bila izuzetno jaka, kaže trener Hrupec: "Teško je biti realan, jer smo naviknuti na velike ciljeve. Krim je doveo pet igračica, Larvik je bio aktualni prvak Europe i sadašnji finalist i tako dalje, u našim okolnostima to je to. Ipak smo napravili dosta, uzeli smo bod u Danskoj nakon dugo vremena, uzeli bod i u Ljubljani te pobijedili doma Viborg. Objektivni kiks je prva utakmica kod kuće protiv Krima, koju nismo trebali izgubiti. Žao nam je što nismo prošli, nedostajalo nam je malo sreće."

Slika 1 od 1.

Naravno, ostaje cilj da se u novoj sezoni bude bolji i napravi iskorak: "Sad smo zajedno dvije godine i na dobrom smo putu. Zreliji smo i iskusniji, a ako uđemo među osam ekipa sezone onda je sve moguće. Ne znamo kakva će biti skupina ove godine, a o tome mnogo ovisi."

Podravka daje gro reprezentativki, a upravo je ženska reprezentacija ove sezone napravila sjajni uspjeh plasmanom na Olimpijske igre. "Uspjeh je ogroman, ne treba sad gledati onu prvu utakmicu protiv Nizozemske jer je kasnije napravljeno ono što je trebalo, pobijedile su Španjolsku i sigurno dobile veliko samopouzdanje."

Koliko može Hrvatska na Olimpijskim igrama? "Mislim da će Hrvatska proći do četvrtfinala, a ako se uspije pobijediti u toj utakmici, legitimni smo kandidat za medalju. Nadam se da će plasman ženske reprezentacije na Igre biti zamašnjak ženskom rukometu kod nas i da ćemo se svi zajedno više potruditi oko ženskog rukometa."

foto: www.rk-podravka.hr

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 13:02
    za jačanje domaće lige i klubova bi trebalo pokušati ući u regionalnu ligu po principu vaterpolske, da se gro klubova iz prve lige prebaci u regionalnu u koju ulaze i najači klubovi iz regije. to bi dugoročno podiglo i reprezentaciju, koja nebi spala na 2-3 kluba već bi se onda razvijale igračice i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 19:07
    sada više Regionalna liga ne predstavlja rizik što se sportskih organizacija tiče. Več ide samo na dobrobit klubova. Što se tiće nogometne regionalne lige tu je dobro i ne pokušati je organizirati.Mislim da vrijeme za to neče doči bar još 15 godina a možda i više
    Obrisan korisnik
  • Shadowfax08.06.2012. u 10:16
    Nadam se da budu dobile odobrenje da ne moraju igrati trening utakmice u prvenstvu. Ovak bi imale jače oglede i više iskustva za mlade igračice.
    Shadowfax
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 23:24
    Regionalnu ligu pothitno !
    Obrisan korisnik