Nogomet

Črnko: "Velika Gorica mogla bi postati središte za sve mlade selekcije hrvatske nogometne reprezentacije."

Razgovarao: Damir Žbulj • ponedjeljak, 16.07.2012.
Črnko: "Velika Gorica mogla bi postati središte za sve mlade selekcije hrvatske nogometne reprezentacije."

HNK Gorica krenula je s pripremama za novu drugoligašku sezonu. Igrački kadar je okupljen, novo je i trenersko lice, a predsjednik kluba Nenad Črnko podijelio je s čitateljima Sportneta svoje planove vezano za matični klub, ali i čitavo drugoligaško društvo. Črnko je iznio i zanimljiv prijedlog, kojim bi se Velika Gorica pretvorila u nogometno središte za sve mlade nacionalne selekcije...

Velikogorički drugoligaš započeo je pripreme za novu sezonu. Pod vodstvom novog trenera Damira Milinovića okupljen je igrački kadar koji bi trebao Gorici osigurati borbu za pozicije pri vrhu poretka. O novom pokušaju ulaska u prvoligaško društvo za sada se govori još uvijek vrlo tiho i racionalno, no, ukoliko im se pruži prilika te ukoliko rezultati na travnjaku budu adekvatni, iz vodstva kluba najavljuju kako će biti spremni za iskorak prema višem rangu natjecanja.

Predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko u posljednje vrijeme ima razloga za zadovoljstvo. Odlukom Plenuma drugoligaških klubova od strane kolega izabran je za predsjednika Udruženja klubova Druge HNL, njegov klub je financijski i organizacijski stabilan te s velikim sportskim ambicijama ulazi u novu drugoligašku sezonu.

O ambicijama, novom treneru treneru i igračkom kadru

"Svake godine imamo realne ambicije. Iako mnogi pričaju da je prošlosezonsko sedmo mjesto podbačaj, s obzirom na okolnosti, to nije bilo ispod naših kriterija. Mi smo prošlom godinom izuzetno zadovoljni, napravili smo organizacijski iskorak, financijski smo stabilizirali klub, a u novu sezonu ulazimo čvršći nego ikada. Ovo će biti treća sezona kako ćemo ispoštovati sve svoje obveze, čime smo sigurno jedan od najsređenijih klubova u zemlji," zadovoljno je naglasio Črnko.

Gorica kao središte za sve mlade hrvatske nogometne selekcije

"Mi smo spremni i za razgovore s HNS-om. Nije čak stvar niti u financijama, nego u projektu. Želimo parterski odnos sa Savezom, a ponudit ćemo im da se u Velikoj Gorici napravi kamp za sve mlade hrvatske nogometne selekcije. Ukoliko bi došlo do takve suradnje spremni smo i povući sve tužbe.

U blizini stadiona Gorice već se nalazi mjesto na kojem je i urbanistički predviđeno da se izgradi sportski centar. Znači, problema oko lokacije, imovinsko-pravnih odnosa, dozvola nema odmah u startu, jer bi Grad uložio zemljište. Čak niti ne tražimo novce od saveza, jer se sve može financirati iz fondova Europske unije, koji se ionako premalo koriste. U roku 30 dana ovdje se može napraviti idejno rješenje za terene, sportski centar te hotel visoke kategorizacije. Velika Gorica ima ovdje veliki zemljišni potencijal, jer je za takvu namjenu već predviđeno 120 tisuća četvornih metara, a ta brojka se može i proširiti do 300 tisuća metara kvadratnih. Mi već ovdje uz stadion imamo dva uređena terena, a kada pogledate gdje bio centar smješten, lokacija je idealna. Neposredna blizina Zračne luke, Zagreba, autoceste, a preko Domovinskog mosta do Maksimira se može stići za desetak minuta. Mogle bi i sve reprezentacije ili Dinamovi protivnici koji dolaze u Zagreb biti ovdje smješteni, trenirati.

No, prije svega mislim da bi Velika Gorica mogla biti centralno mjesto svih mladih nogometnih selekcija, od U8 pa do U21 izabrane vrste, gdje bi oni imali mjesto za okupljanje, trening, gdje bi se moglo raditi s igračima kroz čitavu godinu. Ponavljam, nas ne interesira A reprezentacija i njihov kamp," ponudio je Črnko suradnju Hrvatskom nogometnom savezu.

Čelnik Gorice vjeruje kako će klupski kadar biti itekako konkurentan u borbi za najviše pozicije: "U natjecanje ulazimo s kvalitetnom skupinom igrača, međutim, ne volimo nametati neke ambicije. Igrači će ih sami postaviti. Svojim izvedbama na jesen odredit će i ponašanje nas u Upravi. Naravno, naš je cilj sportski pobijediti u svakom nadmetanju na terenu, a ukoliko se otvori prilika za napredak, daleko od toga da nismo spremni to i popratiti. Plasman u Prvu ligu nije nam u ovom trenutku, prije nego što je sezona uopće i počela, prioritet. "

"Što se tiče samog igračkog kadra, nećemo gomilati igrače. Prošle sezone ovdje je bilo 27 nogometaša i to unosi nemir i nezadovoljstvo u ekipu. Vidljiv je i veliki pomak u našoj nogometnoj školi. Neki naši izlazni juniori su iznimno nadareni te će sigurno dobiti priliku da konkuriraju za prvu ekipu. Onaj osnovni broj od nekih 20-ak igrača nadopunjavat ćemo mladim i perspektivnim izdancima iz našeg juniorskog pogona," naglasio je Črnko.

Cilj je, uz razvoj kluba, i čitavo drugoligaško natjecanje podići na jednu novu, višu razinu: "Međutim, mi imamo i neke druge ciljeve. Drugu ligu moramo marketinški i medijski podići na jednu sasvim novu razinu, prije svega mislim i na mogućnost TV prijenosa. Mislim, kada bi se ovo natjecanje podignulo, prije svega organizacijski, nitko od ovih klubova ne bi tada niti želio srljati u prvoligaško društvo. Gorica je proteklu sezonu bila organizacijski jača sigurno od šest, sedam prvoligaša i bez obzira na sve, mi smo ponovno spremni i zreli za taj iskorak. Moguće da će to već biti i iduće sezone."

Odmah po završetku protekle sezone u Goricu je stiglo i novo trenersko ime. Damir Milinović, bivši proslavljeni igrač Rijeke, reprezentativac, a posljednjih godina strateg Pomorca i Grobničana s kojima je ostvario zapažene rezultate: "Volimo izazove, a mislim kako ćemo i mi njemu biti izazov. Damir Milinović imao je zavidnu igračku karijeru, a kao trenera pratili smo ga posljednjih godina. Željeli smo mladog, ambicioznog i neovisnog stručnjaka, koji nije opterećen prošlosti. Vjerujem kako je on najbolji mogući izbor u ovom trenutku. Nadam se kako će on u stvari biti naše najveće pojačanje za iduću sezonu."

Odnos s HNS-om i čelna pozicija u Udruženju drugoligaša

Čelnik HNK Gorice naglasio je kako njegov klub i Hrvatski nogometni savez imaju korektne odnose, a to dokazuju i brojne utakmice mlađih reprezentativnih selekcija, koje vrlo rado dolaze svoje utakmice igrati na njihovom stadionu: "Ako stavimo tužbu na stranu, naši odnosi s HNS-om su izuzetno korektni. Suradnja nikada nije bila upitna, a mlade selekcije nogometne reprezentacije uvijek su u Velikoj Gorici dobrodošle. Što se tiče promjena na čelu Saveza, mislim da je nakon određenog broja godina dobro napraviti promjene, mislim kako su stigli ljudi koji će unijet nove vjetrove u Savez. Želimo popričati oko marketinške vrijednosti hrvatskog nogometa i reprezentacije, koju mislim da nismo dovoljno kapitalizirali. Uz povećane prihode, dio novca mogao bi stići i do drugoligaša, ali ne kako bi se podijelio klubovima, nego kako bi se čitava liga podigla na jednu veću razinu. Mogao bi se od tih novaca naprimjer organizirat tv prijenos barem jedne utakmice, derbija, po kolu."

Črnko će iz pozicije čelnog čovjeka drugoligaškog nogometa pokušati unijeti neke promjene: "Izuzetno smo nezadovoljni ovim sustavom natjecanja koji se sprema u Hrvatskoj, mislim da on nije dobar za razvoj nogometa i vjerujem kako još uvijek ima vremena da se te stvari promjene i korigiraju. Tu prije svega mislim na pet Trećih liga, za koje mislim da su apsolutni promašaj. Kakav je smisao da se 80 klubova bori za jedno mjesto koje vodi u Drugu ligu. Prijedlog Udruge drugoligaša je da se igraju tri Treće lige s po 16 klubova, ali i da u Drugoj ligi ostane 16 klubova. Smanjivanje prvo na 12, onda na deset klubova dovodi do nepotrebne profesionalizacije nogometa na ovoj razini, koji će opet generirati probleme u samim klubovima. Mislim da to neće biti dobro niti za razvoj mladih igrača, jer oni u takvoj profesionalnoj Drugoj ligi sigurno neće dobiti priliku za igru."

Nama je bitno što smo odlukom HOO-a dobili sportsku satisfakciju i ako ništa drugo vjerujem kako smo spriječili, nažalost preko naših leđa, da se takve stvari u Hrvatskoj u budućnosti događaju."

Odlukom Arbitražnog vijeća HOO-a iz ožujka ove godine poništena je odluka Izvršnog odbora HNS-a kojom je HNK Gorici uskraćen nastup u prošlosezonskom prvoligaškom društvu. Velika je to moralna satisfakcija za predsjednika, klub, ali i igrače koji su tada nastupali za Goricu, jer, ostali su bez nastupa u prvoligaškom društvu, kojeg su svi zajedno na terenu i izvan njega zaslužili: "Mi smo u Lausanneu, međunarodnom CAS sportskom sudu, poslali dopis, kojim tražimo njihovu nadležnost za taj predmet, kako su iscrpljeni svi svi redovni postupci u Hrvatskoj. Naši odvjetnici su zaduženi za to i sve je u proceduri. Mi želimo moralnu satisfakciju, a na sudu je da procijeni koliko je stvarna naša materijalna šteta, makar bila to i jedna kuna."

Črnko se nada kako će se iz pozicije predsjednika Udruženja drugoligaša uspjeti izboriti za kvalitetniju, organiziraniju i marketinški privlačniju Drugu ligu: "Udruga klubova Druge HNL jednostavno se mora pobrinuti kako bi se ta liga postavila na jednu višu razinu, marketinški zanimljiviju. Moramo potaknuti aktivnosti kako bi se pokušalo dovesti drugoligaški nogomet na televizijske ekrane. Iz HNS-a nismo do sada imali očekivanu podršku, ali jednostavno moramo iskoristiti Savez kako bi nam otvorili vrata prema sponzorima. Veliki napredak, iako nije riječ o velikom financijskom iznosu, dogovor je s HNS-om oko podjele dijela sredstava prihoda reprezentacije s Eura, koji će se po prvi puta dijeliti između Prve i Druge lige, u omjeru 70% - 30%. Mandat mi traje dvije godine i želim napraviti nešto pozitivno, a svi zajedno moramo zapeti kako bismo to i napravili," zaključio je predsjednik HNK Gorice za kraj.

Foto: www.hnk-gorica.hr

Supersport Prva NL

1Šibenik 2959:17+4270
2Zrinski 2844:13+3169
3Vukovar '91 2946:31+1552
4Sesvete 2933:32+139
5Jarun 2932:42-1037
6Dugopolje 2833:37-433
7Dubrava 2828:39-1132
8Cibalia 2828:46-1830
9Croatia Zmijavci 2833:40-729
10BSK Bijelo Brdo 2827:36-927
11Orijent 2831:46-1526
12Solin 2825:40-1520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 13:53
    Ako ništa drugo možemo položiti kamen temeljac pa šta bude!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 13:48
    Pa pitanje je da li bi to bilo dobro rješenje, 32 kluba u 2. ligi. Ipak je to profesionalna liga i teško je očekivati da bi skupili 32 kluba koji bi u današnjim okolnostima mogla snositi troškove takve lige jer bi se troškovi putovanja samo malo smanjili a i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2012. u 12:42
    Ovo bi bilo dobro napraviti. Čovjek je u pravu zašto praviti 2ligu sa 10 klubova i 3sa 80ak koji se bore za 1 mjestu u 2lizi. Trebalo bi po meni da imamo prvu ligu sa 12 klubova 2 sa 16.
    Obrisan korisnik