Rukomet

Šprem: "Kroz naredne četiri godine dokazat ću da ovdje pripadam"

Razgovarao: Damir Žbulj • srijeda, 26.09.2012.
Šprem: "Kroz naredne četiri godine dokazat ću da ovdje pripadam"

Lovro Šprem zasigurno je budućnost rukometnog kluba Croatia osiguranje Zagreb. Krajem prošle sezone, zajedno s kapetanom Zlatkom Horvatom, produljio je vjernost klubu, potpisao novi četverogodišnji ugovor, a odlascima Manuela Štrleka i Ljube Vukića iz Zagreba, otvorila se mogućnost ovom 22-godišnjem lijevom krilu da već u novoj, aktualnoj sezoni u potpunosti pokaže svoj talenat i rukometnu kvalitetu i znanje. Svoje dojmove na ulazu u novu sezonu, kao i želje, nadanja i očekivanja otkrio je u razgovoru za Sportnet...

Kapetan Zagrebaša Zlatko Horvat neprikosnovena je ikona i junak zagrebačke rukometne publike, no, dolazak na veliku scenu njegovog kolege sa suprotnog, lijevog krila, mladog 22-godišnjeg Lovre Šprema, dokaz je kako u Zagrebu ima rukometnog talenta, samo kako mu treba pružiti pravu priliku.

Lovro Šprem možda je još uvijek poznatiji po svom starijem bratu Goranu, koji je izgradio vrhunsku rukometnu karijeru, ali moglo bi se to uskoro i promijeniti. Mlađi brat iz obitelji Šprem na dobrom je putu da će ga zagrebački i hrvatski ljubitelji rukometa prepoznati jedino zbog njegovih igračkih vještina, a ne zato jer nosi poznato rukometno prezime.

Prilika u Zagrebu je stigla, četverogodišnji ugovor potpisao je krajem prošle sezone i sada je na njemu da se dokaže i dobrim igrama opravda dobiveno povjerenje.

Odlaskom Manuela Štrleka i Ljube Vukića otvorilo se mjesto na njegovoj poziciji pa će sigurno imati puno više prilike nego prošle sezone, a pogotovo u većim i jačim utakmicama, ako što su one u Ligi prvaka: "Prošlu sezonu sam odradio kao treće lijevo krilo u klubu. Dobio sam neke prilike, Štrlek je bio ozlijeđen u prvom dijelu sezone, Vukić je imao problema s ramenom. Nije da nisam igrao, ali sam bio to treće krilo, što je uvijek problematično. Jer, ponekad je u ekipi dovoljno i jedno lijevo krilo. Njihovim odlaskom otvorila mi se pozicija, tu je i Batinović i mislim da bi ove sezone trebao pokazati svoju kvalitetu, a bit će prilike, svakako. To je i najvažnije, da igramo."

Počašćen dobivenom prilikom

S aktualnim trenerom CO Zagreb Slavkom Golužom surađivao je već u Sisku, što mu je vjerojatno bila i prednost jer je Goluža sigurno upoznat s njegovim potencijalom i mogućnostima. Šprem je sretan što je u ovim teškim, recesijskim vremenima i Uprava kluba to prepoznala te što će mladi, domaći dečki napokon dobiti priliku koju sigurno zaslužuju:

"Naravno da mi je čast što sam dobio priliku, što mislim da se trebalo i prije njegovati. Jer, naprimjer i Sokolić i Špelić su nažalost otišli iz Zagreba, koji su iz moje generacije i koji nisu dobili pravu priliku. Drago mi je da sam se ipak uspio izboriti za poziciju i da ću kroz sljedeće četiri godine dokazati da tu pripadam, da sam pri vrhunskom rukometu. Vidjet ćemo što će biti u tom razdoblju, ali ja ću se truditi svim snagama da uvijek odigram što bolje."

Slika 1 od 1.

Na otvaranju sezone Zagrebaši su upisali laganu, sigurnu i više nego uvjerljivu pobjedu protiv dobojske Sloge, prvaka BiH, dok su u drugom kolu regionalne SEHA lige remizirali s makedonskim Vardarom. Bilo je i pozitivnih i negativnih trenutaka u oba dvoboja, ali Šprem vjeruje kako je ekipa još na početku stvaranja i kako će to puno bolje izgledati u narednom razdoblju, kada se igrači još bolje međusobno upoznaju i uigraju:

"Sloga možda i nije bila mjerilo, jer sigurno nije kvalitetom u razini Vardara. Bilo je i tamo nekih grešaka koje nisu bile vidljive sa strane. Protiv Vardara smo imali i jako dobrih perioda u igri i loših dijelova. Imali smo dobivenu utakmicu, pet razlike, u 35. minuti, što nismo iskoristili. Na kraju smo iščupali bod. Mislim da će kroz idućih mjesec sve doći na svoje i da ćemo igrati puno bolje."

Lovro se i prije Olimpijskih igara u Londonu nalazio na širem izborničkom popisu reprezentativaca. Na kraju, Golužina odluka bila je očekivana, uz Štrleka je priliku dobio Ninčević, međutim, uskoro stižu nova natjecanja, u rukometu nema puno odmora. Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj već je u siječnju iduće godine, a prilike će za odlazak na neko od velikih natjecanja narednih godina, ukoliko igrama zasluži poziv, za Šprema zasigurno biti jako brzo. "Ma ne razmišljam uopće o tome, radili smo već prije zajedno, uvijek dajem sve od sebe, ali ne želim se još opterećivati tim stvarima."

Goluža je odmah po dolasku u CO Zagreb za Šprema namijenio i važnu, zahtjevnu i odgovornu obrambenu ulogu indijanca, prednjeg u obrani 5-1, na kojoj se Šprem iskazao i u završnici prošle sezone. Nada se kako će nastaviti s dobrim obrambenim partijama i u aktualnim rukometnim klupskim natjecanjima:

To je jako, jako zahtjevna pozicija, trener mi pruža priliku da ju igram, a ja ju pokušavam odraditi što bolje mogu. Naravno, dosta se i griješi, pogreške su neminovne, ali moraju se svesti na minimum. Protiv Vardara sam igrao 60 minuta, stvarno je zahtjevno bilo, ali mora se izdržati, takva je moja zadaća. Rijetko koja krila u današnjem modernom rukometu, samo možda vrhunski šuteri poput Štrleka, igraju samo tu poziciju u napadu, a da u obrani igraju zadnjeg, da se štede. Meni ta pozicija prednjeg dobro leži, mislim da mogu to odigrati i pokriti što veći prostor na sredini. Mislim da se još moramo i malo bolje uigrati, dosta je novih igrača. Takva obrana zahtjeva pokrivanje prostora, točno se treba znati zadaća svakog igrača i mislim da će s vremenom sve doći na svoje.

Pred rukometašima Croatia osiguranje Zagreba u subotu je izuzetno važna utakmica na otvaranju Lige prvaka. U Zagreb dolazi mađarski Pick Szeged, a protiv takvog suparnika Zagrebaši će vidjeti gdje se u ovom trenutku nalaze svojom kvalitetom. U skupini su još i lanjski poznanik švicarski Schaffhausen, Dinamo iz Minska te berlinski Füchse i Barcelona, kao dva izrazita favorita:

Brat kao velika podrška i uzor

Uz prezime Šprem, svi prvo pomisle na Lovrina brata Gorana, koji je i u Zagrebu i u reprezentaciji, a kasnije u Bundesligi, pokazao o kakvom se odličnom rukometašu radi. Lovro je potvrdio kako je brat imao veliki utjecaj na njegovu karijeru:

"Nemam nekog određenog igrača koji bi mi bio uzor, osim brata naravno. Uz njega sam cijeli život. Ponosan je na mene, prati sve, razgovaramo tu i tamo. Bio je baš na posljednjoj utakmici, a došao nas je pogledati u dvoranu direktno s puta. Zadovoljan je, veseli ga što je mlađa ekipa dobila svoju šansu, što pokazujemo želju i žar u igri i što ima i domaćih dečki, jer je teško u Zagrebu bilo dobiti priliku mlađem igraču."

"Jasno je da su Barcelona i Berlin kao neki favoriti skupine, a Szeged, Schaffhausen i mi u razini gdje svako može dobiti svakog. Naravno, na domaćem terenu tražit ćemo mi svoju priliku i s Füchseom i s Barcom, ali treba ići utakmicu po utakmicu. Mlada smo ekipa i još u biti niti ne znamo koliko možemo očekivati od Zagreba i od nas samih. Mislimo trenutno samo na Mađare, a kasnije ćemo dalje razmišljati i o ostalim suparnicima."

U subotu se u Zagrebu priprema pravi rukometni spektakl. Rukomet se vraća u svoj dom, u Ledenu dvoranu Doma sportova, koja je bila svjedokom fantastičnih atmosfera i utakmica, a svi se nadaju kako će se Zagrepčani vratiti rukometu u novoj sezoni, prije svega zbog mlade ekipe kojoj je neophodna velika podrška i koja će se i sigurno znati odužiti požrtvovnim i borbenim izvedbama na terenu. Upravo to očekuje i Šprem:

"Podsjeća me to na one utakmice s Barcelonom dok sam ja bio još klinac i pratio rukomet. Od kad igram rukomet još uvijek nisam nikada nastupio u Ledenoj dvorani, ne znam kakav je to osjećaj, ali se sjećam atmosfere protiv Barcelone, da je dvorana bila zaključana, zatvorena, punih sat i pol prije početka, kada još niti igrači nisu izašli na zagrijavanje."

"Bilo bi savršeno kada bi se samo dio te atmosfere ponovio iz tih rukometnih vremena," zaključio je za kraj razgovora Lovro Šprem i pozvao sve ljubitelje rukometa da u subotu navrate do Ledenjače Doma sportova i pruže podršku ovoj mladoj ekipi Zagrebaša.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli26.09.2012. u 17:08
    trebali ste ovu sliku staviti haha: http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/427894_361786983907490_411952834_n.jpg
    markoli
  • canastra26.09.2012. u 16:09
    bit će nešto od njega
    canastra