Nogomet

Švrljuga i Perić: "Nismo pogriješili što smo došli u Litvu, nadamo se naslovu prvaka"

Razgovarao: Branimir Korać • četvrtak, 01.11.2012.
Švrljuga i Perić: "Nismo pogriješili što smo došli u Litvu, nadamo se naslovu prvaka"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Osim onih hrvatskih nogometaša koji nastupaju u jačim ligama i nalaze se pod medijskom paskom gotovo svakodnevno, još niz hrvatskih internacionalaca nastupa u manjim ligama. Litva je jedno od tržišta na koje su se uspjeli probiti hrvatski igrači, a trojica Hrvata se upravo u tamošnjoj A Lygi bore za naslov prvaka. U razgovoru za Sportnet dvojac iz Žalgirisa Luka Perić i Andro Švrljuga progovaraju o litavskom iskustvu...

Za Hrvate je Litva po pitanju nogometa egzotika, možda i ne pretjerano atraktivna destinacija dok se ne upoznate s tamošnjim nogometom. No u posljednje vrijeme sve veći broj hrvatskih nogometaša odlazi i u Litvu gdje su uvjeti za rad uzorni, a ne treba naglašavati koliko im dobro dođe i samo inozemno iskustvo.

Luka Perić, Tomislav Pek i Andro Švrljuga su se odlučili na taj korak i napravili pravu stvar. Sa Žalgirisom su igrali Europu, sada se dva kola prije kraja nalaze u borbi za naslov i nisu pogriješili što su se tamo zaputili.

Mnogim igračima je cilj odlazak u najjače europske lige, kako ste reagirali kada ste doznali da imate ponudu za odlazak u Litvu? Koliko ste znali o samom klubu i jeste li imali kakvih predrasuda o samoj ligi?

Luka Perić

Datum rođenja: 14. prosinac 1987.
Visina: 195
Pozicija: stoper
Klubovi: Dinamo, Karlovac, Lokomotiva, Inter, Radnik, HAŠK, Vinogradar, Segesta, Gorica, Žalgiris
Ove sezone: 27 nastupa, 3 gola

Švrljuga: "Normalno da je svakom igraču cilj odlazak u najjače europske lige, ali za to se treba poklopiti puno stvari, od kvalitete, dobre igre i na kraju sreće. Pa iskreno bio sam malo skeptičan kada sam dobio ponudu, a i nisam imao puno vremena za razmišljanje jer je Žalgiris igrao Europsku ligu i morali su me čim prije registrirati da bih imao pravo nastupa, naravno ako bih pristao. O samom klubu nisam gotovo ništa znao, tek nakon ponude sam se prvi put upoznao s tim klubom preko interneta i vidio da tu igraju tri Hrvata (Pek, Perić, Grgurović) koje sam znao od prije i da je trener Hrvat (Petravić). Najviše me privuklo igranje u Europskoj ligi tako da sam se odlučio potpisati za Žalgiris i mislim da nisam pogriješio."

Perić: "Prvotno sam odbio ponudu jer sam s Goricom osvojio naslov prvaka u Drugoj HNL i time dobio mogućnost igranja u Prvoj HNL. Nakon što nam je onemogućen zasluženi ulazak u Prvu HNL, odlučio sam ipak poći put Litve. O samom klubu nisam znao puno osim onoga što se može pronaći na internetu. Liga mi nije bila nepoznata i iskreno bio sam malo skeptičan, ali već u prvih mjesec dana shvatio sam da će dolazak u Litvu biti pun pogodak."

Kao i u Hrvatskoj, i u Litvi nekoliko klubova odskače kvalitetom, među njima i Žalgiris. Ove sezone se borite za naslov, ključno će biti zadnje kolo kaka imate lagano gostovanje, a glavni konkurent Ekranas ide u goste Kruoji. Može li Kruoja iznenaditi, može li Žalgiris do naslova?

Švrljuga: "Pa sigurno da smo mi uz Ekranas najbolja ekipa u Litvi i da odskačemo kvalitetom što se vidi i po bodovima, trećoj Suduvi smo pobjegli 15 bodova. Da, zadnje kolo će biti ključno, Ekranas ima teško gostovanje u Kruoji i svi se nadamo da mogu iznenaditi i otrgnuti koji bod tako da na kraju mi budemo ti koji ćemo podignuti pehar prvaka Litve ako prođemo neokrznuto u Alytusu kod Dainave, u što naravno ne sumnjam."

Perić o nogometnom putu

Luka vi ste već godinu i pol u Litvi, prije toga ste nosili dres zaprešićkog Intera, Vinogradara, Gorice, Segeste, zaobilaznim putem, van HNL-a, izazvali ste pozornost u javnosti. Žalite li što niste u Prvoj HNL uspjeli ostaviti trag i ubilježiti nastupe? Kada niste već to učinili u Hrvatskoj, uspjeli ste u Litvi.

"Nisam zaigrao u Prvoj HNL, ali dok sam bio u Interu dobio sam priliku zaigrati u četvrtfinalu Kupa protiv Dinama. U sezoni 2006./07. tada najjači Dinamo u sastavu s Modrićem, Ćorlukom, Eduardom itd. pobijedio nas je tijesno dva puta po 2:1. Odigrao sam obje utakmice i kritike su bile odlične. Zbog čega kasnije nisam dobio priliku, to stvarno nije pitanje za mene. Ne žalim što dosad nisam imao priliku zaigrati u Prvoj HNL, to ne znači da ne bih jednog dana volio."

Perić: "Ima dosta sličnosti s HNL-om. Ekranas je zadnje četiri sezone osvajao naslov prvaka, međutim dolaskom Hrvata i još nekoliko stranaca, Žalgiris je zadnje dvije sezone postao veliki konkurent. Prošle sezone smo posustali u samom finišu, ali ove sezone će se sve odlučivati u zadnjem kolu. Ekranas gostuje kod Kruoje koja se bori za treće mjesto i za izlazak u Europu. Nadam se i vjerujem da im mogu otkinuti bodove. Mi gostujemo kod Dainave i tri boda nam neće izmaknuti."

Približite nam malo litavsku ligu, kakav nogomet se tamo igra, koliko se ulaže u klubove, kakav je odnos prema strancima, kolika je razlika u odnosu na HNL.

Švrljuga: "Sigurno da ima razlike, ovdje se igra čvršći nogomet, ima puno duela. U HNL-u ima više kvalitetnijih klubova, za razliku od Litve. Mislim da bi samo četiri kluba iz Litve mogli parirati hrvatskim klubovima. Puno ulažu u infrastrukturu, skoro sve ekipe imaju umjetni i pravi teren. Po zimi se igra na umjetnim terenima zbog jake zime. Što se tiče stranaca, mogu reći da ih ima puno u nasoj ligi, a dovođenjem i stranih trenera pokazuju da ulažu i da žele podići nogomet na jednu visšu razinu."

Perić: "Obzirom da nemam iskustvo igranja u Prvoj HNL teško mi je uspoređivati. Mogu reći da se igra čvrst, brz nogomet, uz puno trke i igre iz jednog-dva dodira. Liga je svake godine sve jača, dovode se strani igrači i strani treneri. Puno se ulaže i u infrastrukturu."

Sa Žalgirisom ste igrali Europu, igrat ćete i sljedeće sezone ukoliko tu ostanete, protivnik vam je bila Admira. Susreti s Admirom bili su prava prilika da se usporedi kvaliteta nogometa u Litvi i Austriji, bez obzira na razliku u natjecateljskom ritmu u to vrijeme. Kako ste se držali s Austrijancima?

Švrljuga: "Da, bilo je to jedno lijepo iskustvo. Prvu utakmicu na domaćem terenu smo bili ravnopravni Admiri, poropustili par izglednih prilika da ostvarimo minimalnu prednost uoči uzvrata. Na žalost uzvratna utakmica nije dobro dobro završila po nas, izgubili smo, iako mislim da je rezultat bio prevelik. Drugu godinu ćemo isto igrati Europu, ako nista drugo bit ćemo iskusniji za tu jednu godinu i pokušati se ravnopravno boriti s relativno boljim ekipama od nas."

Andro Švrljuga

Datum rođenja: 24. listopad 1985.
Visina: 176
Pozicija: desni bek, desni vezni
Klubovi: Naprijed, Rijeka, Pomorac, Istra 1961, Rijeka, Žalgiris
Ove sezone: 11 nastupa, 2 gola, 2 asistencije

Perić: "Prva utakmica je bila ravnopravna, čak mogu reći da smo ih drugo poluvrijeme potpuno nadigrali, ali uz brojne šanse nismo uspjeli postići pobjednički pogodak. Poslije utakmice po izjavama igrača Admire moglo se zaključiti da su bili iznenađeni našom kvalitetom. Druga utakmica je bila razočaravajuća za nas. Primili smo dva nespretna gola od toga jednog iz nepostojećeg jedanaesterca. Morali smo tada krenuti na sve ili ništa, međutim doživjeli smo neugodan poraz. Nakon svega mora se priznati da je Admira ipak za nijansu kvalitetnija momčad od nas."

Koliko ste zadovoljni dosad učinjem u Žalgirisu? Litavska liga je pod prismotrom posebno poljskih klubova u kojima ima dosta igrača iz Litve, dosta Litavaca ima i u Rusiji i Ukrajini, vidite li možda u skoroj budućnosti skok na još jednu razinu više, jednu od ovih liga?

Švrljuga: "Mogu reći da sam zadovoljan, ali uvijek može bolje. Iznenadio sam se koliko se prati naša liga. Naravno da mi je želja da idem naprijed, dosad sam postigao sve svojim radom, tako da vjerujem da mogu napraviti još jedan iskorak u svojoj karijeri, a sad hoće li to biti Poljska, Ukrajina, Rusija sasvim mi je svejedno."

Perić: "Prezadovoljan sam dosad učinjenim. Prve sezone osvojio sam drugo mjesto. Ova je krenula još bolje. Nakon osvajanja Kupa krajem petog mjeseca, šlag na tortu bio bi osvajanje naslova. Ostalo mi je još godinu dana ugovora, međutim mislim da je došlo vrijeme za stepenicu više. Već ove zime nadam se transferu u neku od navedenih zemalja."

Švrljuga o Istri i Rijeci

Andro vaša priča je drugačija, vi ste prošli žrvanj hrvatskog prvoligaškog nogometa, ostavili ste dubok trag u Istri i Rijeci. U oba kluba je ušao strani kapital, riješeni su brojni problemi iz povijesti, mogu li se Istra i Rijeka pod Ščeglovim i Volpijem u budućnosti toliko podići da zaprijete Dinamu i Hajduku?

"U Istri sam upisao svoje prve nastupe u HNL-u i stasao kao igrač, ona mi je ujedno bila i odskočna daska. Uvijek se rado sjetim lijepih trenutaka provedenih u Puli u kojoj sam proveo tri godine da bih se na poziv trenera Gračana vratio u svoj matični klub Rijeku u kojoj sam proveo dvije najljepše godine u mojoj karijeri. Sigurno da su sada Rijeka i Istra sređeni klubovi, riješili su se svi problemi s kojima su bili suočeni prijašnjih godina. Ne samo to, nego su se i znatno pojačali, pogotovo Rijeka koja je dovela puno provjerenih igrača, a sigurno će sletiti i još koje pojačanje... Dok Istra ima isto kvalitetu, sve iskusni prvoligaški igrači, ali i dobrog trenera Pamića s kojim svaki igrač postaje sve bolji."

S vama je u klubu i Tomislav Pek koji trenutno ne igra zbog teške ozljede, međutim tu je još nekoliko Hrvata u Atlantasu i svi ste standardni igrači u svojim klubovima. Dobre igrama opravdavate povjerenje, unatoč svim predrasudama koje postoje o litavskoj ligi, može li A Lyga biti odskočna daska u karijeri za naše igrače koji se žele okušati vani, a još nisu na radaru onih eminentnijih liga?

Švrljuga: "Ima nas po cijeloj Litvi i vjerujem da smo svojim igrama otvorili vrata i drugim igračima iz Hrvatske. Naravno da bih preporučio da se okušaju u A-lygi pogotovo jer je velika mogućnost da se pokažu i idu korak dalje. Neupućeni mogu steći pogrešan dojam da se u Žalgirisu lako nametnuti. Igram s četiri reprezentativca Litve, dva igrača su igrala u Zenitu, jedan u PSV-u, jedan Škot je bivši igrač Heartsa. Donedavno je u klubu bio bivši igrač Hajduka i Dinama Grgurovič. Nije baš konkurencija za baciti!"

Perić: "Svim našim igračima preporučujem dolazak u Litvu. To je idealna odskočna daska za napraviti nešto više. Plaće su dobre i redovne i neće im ništa nedostajati."

Svi znamo s kojim se infrastrukturnim problemima susreću klubovi u Hrvatskoj, na stadionima većinom nedostaje gledatelja, uvjeti za rad su takvi kakvi jesu, kakva je situacija u Litvi?

Švrljuga: "U Litvi ima sličnih problema kao u Hrvatskoj. Jedan klub je doživio sudbinu Varaždina i Karlovca. S obzirom da je nogomet tek drugi sport u državi, posjeta je zadovoljavajuća. Mislim da će s godinama samo rasti jer puno ulažu. Na stadionima nema nereda."

Još jedan problem koji se jako često spominje u našoj javnosti je suđenje. Suci griješe, u medijima se to razvlači danima, kakva je kvaliteta suđenja u Litvi i jesu li i tamo suci krivi za većinu lošeg u nogometu?

Perić: "Suci su uvijek pod povećalom, posebno u Hrvatskoj. To nije nikako dobro jer ih se onda stavlja pod još veći pritisak. Situacija u Litvi je drugačija. Nitko ne traži razloge za poraz u sudačkim greškama, nego isključivo u svojim. Time se olakšava posao sucima. Dosada nisam imao loša iskustva, a nadam se da ni neću."

Koliko pratite sezonu u Hrvatskoj, prema dosad viđenom borba za prvaka će biti izvjesna, međutim borba za Europu i ostanak bit će žestoka. Gdje tu vidite vaše bivše klubove?

Švrljuga: "Pratim HNL. Pratim sve utakmice kada sam u mogućnosti. Dinamo je ipak prejak za ostale hrvatske klubove i sigurno će biti prvi. Što se tiče drugog mjesta i Europe bit će gužve, Hajduk, Rijeka, Split i Belupo vodit će glavnu borbu, dok Istru vidim odmah iza njih. Što se tiče ostanka i tu je gužva. Inter, Cibalia, Zagreb će voditi bitku koja dva od tri će ispasti jer mislim da je Zadar novi drugoligaš. Ovim putem bih zazelio Rijeci i Istri puno sreće u daljnjem natjecanju i naravno pozdrav njihovim vjernim navijačima, Armadi i Demonima."

Perić: "Pratim sve i pogledam utakmice kada je to moguće. Prvo mjesto je naravno rezervirano za Dinamo. Imaju uvjerljivo najbolju momčad i prvo mjesto im neće i ne može izmaknuti. Zato će se voditi velika bitka za izlazak u Europu. Najveće šanse dajem Rijeci, Belupu i mladom Hajduku. Na žalost, među njima nije Inter kojem želim što bezbolniju borbu za ostanak u ligi."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 18:10
    Bravo, bravo, bravo! Oduševio me tekst. Svaka čast Sportnetu za ovo. Nek se vidi da postoje i druge lige a ne samo lige petice.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 13:36
    Svaka čast za članak, tamo su klubovi najbolji Ekranas,Žalgiris,Suduva,Kruoja i Šialuai, šteta samo za FBK Kaunas koji je bio najbolji klub tamo te je doživio istu sudbinu kao naš Varaždin.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 12:40
    Svaka čast na članku! Treba se svih sjetiti!
    Obrisan korisnik