Rukomet

Vranić: "Bronca nije tragedija, Danci su pokazali da su trenutno bolji od nas"

Razgovarala:Mihaela Bradovski • srijeda, 30.01.2013.
Vranić: "Bronca nije tragedija, Danci su pokazali da su trenutno bolji od nas"

Francusko rukometno prvenstvo nastavlja se 6. veljače utakmicom 14. kola između Montpelliera i Toulousea, a četiri dana kasnije na teren će izaći i sastav Créteila u čijim redovima igraju trojica Hrvata. Uoči početka drugog dijela sezone, o osobnim i klupskim ambicijama, suigračima i ostalim hrvatskim internacionalcima u Francuskoj, ali i o nedavno završenom Svjetskom prvenstvu popričali smo s Davorinom Vranićem, nekadašnjim igračem Zagreba i Osijeka. Desni vanjski 12-plasirane momčadi LNH u ekskluzivnom se intervjuu osvrnuo i na aferu klađenja koja je potresla aktualnog francuskog prvaka, ali i na slučaj Balić...

Aktualni član francuskog Créteila Davorin Vranić prije aktiviranja rukometne karijere okušao se u košarci. Od devete do trinaeste godine trenirao je u tadašnjem vinkovačkom prvoligašu, a kako sam kaže, da se tada kvalitetno radilo i ulagalo u djecu najvjerojatnije bi i danas bio košarkaš. Rukometna priča započela je u Ivankovu. "Rukomet sam počeo trenirati u svom Ivankovu gdje sam od prvog trenera, Tomislava Mišića, puno toga naučio. Najveći utjecaj na moju rukometnu karijeru imao je moj otac Željko, rukometni trener i dugogodišnji igrač RK Cestorad Ivankovo, koji je savjetima i podrškom pridonio da se posve posvetim rukometu. S petnaest godina otišao sam u RK Zagreb gdje sam proveo pet godina. Nakon toga, pola godine sam bio u RK Dubravi na posudbi, a vrhunac u HRL-u sam doživio u Osijeku gdje sam igrao godinu dana osvojivši drugo mjesto u nacionalnoj ligi."

Danas 26-godišnji desni vanjski nakon Osijeka je preselio u francuskog drugoligaša Saint Marcela iz Vernona. "Godinu dana bio sam kod trenera Dragana Zovka, koji mi je puno pomogao. Zahvaljujući njemu, stekao sam veliko iskustvo za daljnje igranje u Francuskoj. Poslije Vernona, moja je sljedeća postaja bila Aurillac, a naposljetku sadašnji klub Créteil", otkrio je Vranić sve etape svog puta uz poseban osvrt na samo donošenje odluke o odlasku u Francusku:

Slika 2 od 2.

"Poziv iz Francusku je bio iznenadan. Na taj mi se korak bilo teško odlučiti jer sam od svoje petnaeste godine bio udaljen od svoje obitelji, ali na kraju je moja obitelj i zaslužna što sam danas ovdje i što se bavim nečim što volim i što mi pričinjava veliko zadovoljstvo te im stoga veliko hvala. Prva mi je godina u Francuskoj ostala u sjećanju kao teška zbog prilagodbe na novi način života i jezik, a ujedno i kao najuspješnija jer sam kao mlad igrač i prinova tu godinu odigrao na visokoj razini, što mi je pomoglo da relativno brzo zaigram u francuskoj prvoj ligi. Budući da mi je bavljenje rukometom poziv, svoje obaveze prema klubu i igri obavljam profesionalno tako da se vrlo brzo privikavam na nove trenere i njihove metode rada, i suigrače. S ovih pet godina igranja u francuskoj D1 sam zadovoljan iako mislim da još uvijek ima prostora za višu razinu."

Početkom aktualne sezone dugogodišnji hrvatski internacionalac i sam je zadovoljan, u petom kolu na gostovanju kod Dunkerquea šest se puta upisao u listu strijelaca, no onda je uslijedila ozljeda i duga pauza. "Ove mi godine s Créteilom istječe dvogodišnji ugovor, a što će biti dalje, ovisi o trenerovoj viziji i klupskim ambicijama. No siguran sam da sam ovu natjecateljsku sezonu započeo vrlo dobro i napravio jedan kontinuitet dobrih igara. Ozljeda leđa udaljila me s terena tako da sam zadnjih nekoliko mjeseci proveo na terapijama. Oporavak je prošao odlično, odradio sam pripreme te se za početak drugog dijela prvenstva nadam da ću ponovno konkurirati za prvi sastav."

U nastavak sezone Créteil ulazi s 12. pozicije, a prema mišljenju njegovog člana od zadanog cilja s početka sezone udaljila su ga dva poraza pred domaćim navijačima. U susretima s klubovima iz vrha poretka sastav Benjamina Pavonija pokazao je svoju snagu. Protiv Chambéryja osvojen je bod, dok su PSG i Montpellier u konačnici slavili zahvaljujući svega dva pogotka više.

Slika 1 od 1.

"Pred igrače je postavljen cilj - osvajanje sredine tablice. Što se tiče igračkog kadra i kvalitete, cilj je ostvariv, a kakav bih ja bio sportaš kada ne bih rekao da bismo mogli i puno više. Međutim, dva su nas neplanirana, domaća, poraza od Ivryja i Sélestata malo udaljila od zacrtanog cilja, što u nastavku sezone moramo pokušati ispraviti jer će u suprotnom biti velika borba za ostanak u ligi. Osobno sumnjam u ovakav ishod. Ovi rezultati s objektivno najjačim ekipama su pokazatelji da je francuska liga vrlo ujednačena te da se svako, i protiv najjačih ekipa, može nadati povoljnom rezultatu. U ovim utakmicama, uz malo sreće, mogli smo i mi slaviti što bi bilo ravno senzaciji ali i, naravno, opravdano. Ivry i Toulouse su trenutno ispred nas samo dva boda što nije nedostižno, ali su oni kao i mi u bodovnom manjku jer su po kvaliteti trebali biti u gornjem dijelu tablice, a ne da se bore za ostanak u ligi. Moj bi osobni i momčadski uspjeh bilo ostvarenje cilja zacrtanog na početku natjecanja, a to je plasman u sredini tablice."

Créteil je jedini francuski klub koji u svojim redovima ima trojicu hrvatskih igrača. Vranić svlačionicu dijeli s Draganom Jerkovićem i Mariom Obadom. "Velika stvar za mene je što dijelim svlačionicu s Jerkovićem i Obadom, s dva dobra prijatelja i igrača. Jerković dijeli minutažu s Tabarandom, na nekoliko utakmica on nam je svojim obranama najviše pomogao da pobijedimo i da izvučemo bod protiv Chambéryja. Što se tiče Obada, on ima manju minutažu od priželjkivanog tako da još uvijek ne može pokazati svoje neosporne kvalitete na vanjskoj poziciji. Nadam se da će se u nastavku sezone ovo promijeniti, da će imati kontinuitet igara, odnosno priliku pokazati da je važna karika momčadi."

"Francuska liga je napredak za svakog igrača"

Osim na suigrače i njihove jesenske predstave Vranić se osvrnuo i na ostatak društva u Francuskoj. Posebno su uvjerljive bile predstave Marka Kopljara, no zaostali nisu niti "veterani" Metličić i Dominiković. "Davor Dominiković se napokon riješio svojih ozljeda. Inače, svojim znanjem i iskustvom pokazao se važnim igračem Ivryja, i to u oba smjera. Damir Bičanić je, nažalost, kao i ja, veći dio jesenskog dijela prvenstva bio ozlijeđen tako da je i njegova igra varirala. Ne sumnjam da će nakon oporavka opet biti među vodećim strijelcima lige. Vladimir Ostarčević je dugo u Francuskoj i njegove kvalitete su neosporne. Tremblay je dobio veliko pojačanje uzevši ga za organizatora igre. Montpellier je znao što dovodi u liku Petra Metličića, vrhunskog igrača i profesionalca, koji samo svojom pojavom i u 37. godini izaziva respekt protivnika. Manje igra, ali je svaki njegov nastup još uvijek na reprezentativnoj razini. Marko Kopljar je došao u trenutno najbogatiji francuski klub gdje su same rukometne zvijezde, a njegova igra je na zavidnoj razini što je rezultiralo time da je ušao u najuži krug za najboljeg igrača studenog, što se u Francuskoj veoma cijeni."

O bronci

"Osvojiti treće mjesto na SP-u s pomlađenom momčadi je veliki uspjeh. Mislim da su u svim utakmicama igrači dali svoj maksimum što im se i isplatilo osvajanjem brončane medalje. Poraz u polufinalu ne bi trebala biti tragedija jer su u toj utakmici Danci pokazali da su trenutno bolji od nas. Nadam se da će se naši igrači brzo oporaviti od ozljeda i vratiti treninzima i igrama, ali i da Balić nije završio s reprezentacijom. On je još uvijek veliki igrač i može još puno toga dati hrvatskom rukometu."

Hrvatska će kolonija već u nastavku sezone biti bogatija za još jednog igrača. Stefan Vujić, donedavni član RK Poreč, pojačat će redove Nantesa kojeg predvodi zlatni španjolski trojac Rivera, Entrerrios, Maqueda, dok na ljeto kapetan Hrvatske Igor Vori dres HSV-a mijenja onim PSG-a. "Vujića osobno ne poznajem, ali u 21. godini potpisati ugovor s Nantesom kod iskusnog trenera Thierryja Antija pokazatelj je da se radi o kvalitetnom i perspektivnom igraču koji uz pomoć suigrača koji su uostalom i svjetski prvaci može postati samo još bolji igrač. Ima sve uvjete za uspješnu karijeru i ja mu želim uspjeh. Vori je nedavno potpisao za PSG i njegov dolazak u Francusku naredne sezone je gotova stvar, a kada bi još došao i Duvnjak, tada bi, možemo pretpostaviti, pojedini francuski klubovi mogli konkurirati Bundesligi. Dolaskom velikog broja vrhunskih igrača povećava se i kvaliteta ostalih klubova, a tako i cijele LNH. Mislim da je to napredak, a ne korak nazad, za bilo kojeg vrhunskog igrača."

Parižani su prema mišljenju većine, no najvažnije prema rezultatima koje su postigli, najveći kandidati za naslov prvaka. Vranić smatra da lideru slavlje na kraju sezone ne može izmaknuti, no isto tako vjeruje da posljednjih godina dominantni Montpellier neće stvari prepustiti slučaju te će za iduću sezonu i pokušaj povratka na stare staze pojačati svoje redove.

"PSG je okupio veliki broj rukometnih zvijezda koji su dali do znanja svim ostalim klubovima da misle ozbiljno, da neće prepustiti slučaju da im prvi trofej izmakne iz ruku, a po viđenom najveći konkurenti, Montpellier i Chambéry, borit će se ravnopravno za drugu poziciju koja će ih voditi u Ligu prvaka. Možda se u tu borbu malo umiješa i Dunkerque, što bi bilo veliko iznenađenje. Montpellier je dugi niz godina dominirao LNH-om i ravnopravno se nosio s mnogim europskim klubovima u ligi prvaka zahvaljujući najviše igračima iz svog pogona i najkvalitetnijim pojedincima iz drugih francuskih klubova, dok su se stranci mogli nabrojati na prste jedne ruke. Jakim PSG-om, u kojem je trenutno sedmorica stranaca, dominacija u ligi ide na njihovu stranu, ali ne vjerujem da će Montpellier mirno sjediti, da neće pokušati vratiti ugled kakav je do sada imao. Očekujem da će i oni za narednu sezonu potražiti pojačanja izvan granice. Možda dovedu i kojeg Hrvata. Imamo mi još vrhunskih igrača koji su spremni na izazove."

"Afera oko klađenja nije narušila ugled LNH"

Osim dovođenja brojnih vrhunskih pojačanja vodu na mlin Parižana usmjerila je i afera koja je potresla aktualnog prvaka. Montpellier je previše utakmica igrao oslabljen te je u tim susretima izgubio korak sa stopostotnim sastavom Philippea Gardenta. Razlika između ova dva kluba ne bi bila tolika, mišljenja je naš internacionalac, ali je i uvjerenja kako spomenuta afera nije utjecala na imidž francuske lige.

"Da je Montpellier bio u punom sastavu, mislim da bi se ravnopravno nosio sa PSG-om u borbi za prvaka jer su se te dvije ekipe susrele već u trećem kolu i dok se Parižani još nisu uigrali, mogli su nešto i napraviti, ali takvi uzdrmani igrači Montpelliera, izgubili su s nevjerojatnih 14 razlike. Pod pritiskom tog poraza, išli su na gostovanje Toulouseu i doživjeli još jedan udarac, što ih je još više udaljilo od borbe za prvaka. Afera oko klađenja nije narušila ugled LNH jer su čelni ljudi Saveza pokazali da stoje čvrsto kod svojih pravila i da nema nedodirljivih u ligi. Mislim da su sudionici afere adekvatno kažnjeni suspenzijom ne igranja određeno vrijeme za svoje klubove te i da ih ne treba kazneno goniti jer im sigurno nije bilo lako proživljavati sve te napade i kritike zbog jednog nepromišljenog poteza. Nadam se da to neće ostaviti neke posljedice na njihov privatan život i rukometnu karijeru."

Kao najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu sezone pokazao se Dunkerque koji je osvojio već dva naslova, Trofej prvaka i Liga kup. Iako budžetom nisu niti blizu nekim momčadima, pokazuju se kao vrlo čvrst i dobar protivnik. S druge strane neočekivano promjenjivo igra Chambéry, u Ligi prvaka francuski je doprvak upisao same poraze, a tijekom jeseni iskočilo je tek jedno ime, najbolji strijelac lige Edin Bašić.

O Baliću

"Samo ću vam reći da je Jackson Richardson i danas junak Francuske, da ima zaslužan tretman u Savezu i državi i da je nositelj ordena Legije časti za doprinos u razvoju rukometa. Iako su bili u aferi klađenja, izbornik i Savez nisu se odrekli usluga Karabatića, Honrubije, a mi se odričemo Balića zbog nejavljanja na telefon. Podržavam izbornikovu autonomiju u odabiru igrača jer u konačnici on odgovara za izbor igrača i rezultat, ali treba imati i pravo objašnjenje za nepozivanje pojedinih, do tada, standardnih igrača. Nažalost, veliki je broj naših zaslužnih pojedinaca 'izbačeno' iz reprezentacije bez pravog objašnjenja, a kako je krenulo, za očekivati je da će se taj trend nastaviti. Možda sam malo oštar u vezi nepozivanja Balića u 'akciju Španjolska', ali ne mogu se otrgnuti dojmu da je nekome sve ono što je Balić dosad napravio za hrvatski rukomet manje vrijedno od jednog telefonskog poziva."

"Dunkerque je već nekoliko godina u vrhu lige, ali nikako da napravi jedan veliki iskorak i osvoji barem drugo mjesto što objektivno i zaslužuje. Već sam rekao da je francuska liga vrlo ujednačena tako da se i njima, kao i nama, omaklo nekoliko neplaniranih poraza. Kup utakmice su nepredvidive, ne pobjeđuju uvijek najbolji, a Dunkerque je iskoristio slabije igre svojih protivnika te s puno više motivacije i sreće zasluženo osvojili Liga kup. Neosporno je da je Chambéry vrhunska momčad, i organizacijski i igrački, da pripada samom vrhu LNH-a i Europe, ali i njemu nedostaje taj jedan korak, da ravnopravno konkurira za prvaka lige ili neki veći rezultat u europskim natjecanjima. Vanjska linija im je kratka jer su na njoj usamljeni Bičanić, Bašić i Nočar, a oni koji konkuriraju za te pozicije ili su premladi da preuzmu odgovornost i nametnu se treneru svojim igrama ili su u poznim godinama te ne mogu na visokoj razini odigrati utakmicu. Dolaskom braće Gille, dobilo se na iskustvu, ali bez većeg pomaka u kvaliteti igre. Vjerujem da su njihovim povratkom poradili na imidžu kluba jer je velika stvar imati u svojim redovima jednu od ikona francuskog rukometa, ali za razinu više i treba više. Morali bi poraditi na još nekoliko kvalitetnih vanjskih igrača kako bi pripomogli navedenom trojcu."

Osim na stopostotan PSG, uzdrmani Montpellier, promjenjivi Chambéry i ugodno iznenađenje Dunkerque unutar domaćeg natjecanja, desni vanjski Créteila osvrnuo se i na predstave francuskih klubova u Ligi prvaka u dosadašnjem dijelu sezone 2012./2013. Francuski klubovi i proteklih godina nisu uspjeli održati korak s klubovima iz Bundeslige ili ASOBAL-a, no Vranić očekuje pomake i po tom pitanju, kao posljedicu dovođenja jakih imena upravo iz te dvije lige kojima LNH želi što uspješnije konkurirati.

"Montpellier je osvojio četvrto mjesto, u vrlo jakoj grupi, a vjerojatno je planirao biti među prve tri ekipe, međutim i njemu, i HSV-u, i Flensburgu planove su pokvarili Čehovski Medvjedi koji su se nakon niz godina vratili na rukometnu scenu. Smatram da je četvrto mjesto realan omjer snaga u njihovoj grupi. Što se tiče Chambéryja, veliko su razočaranje. U relativno ujednačenoj grupi ne osvojiti ni bod, dobar je pokazatelj da se treba nešto poduzeti. Vjerojatno ono što sam već rekao. U LNH polako dolaze i igrači iz ASOBAL lige, nekoliko njih je standardnih reprezentativaca Španjolske, tako da u skoroj budućnosti možemo očekivati da rezultatski preskoče Španjolce. Dovođenjem stranih vrhunskih igrača dobit će se na kvaliteti rukometa što će uz malo strpljenja donijeti i vrhunske rezultate klubovima na europskoj sceni."

Foto: US Créteil Handball facebook

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis31.01.2013. u 22:29
    nije bronca tragedija ... tragedija su guzoliža i pacov glodar gobac.
    cameosis
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 20:18
    Ima nekoliko detalja koji su odlučili tu utakmicu:1)Izostanci Lackovića i Štrleka,temperatura Duvnjaka,natučeni i nedovoljno spremni Bičanić.Vukovićev izlazak iz igre nakon 10-ak minuta.2)Danci su nas čekali u Barceloni,naši su tek u četvrtak poslijepodne došli iz Zaragoze u Barcelonu.3) Tek na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.01.2013. u 19:45
    Vranić poštujem tvoje mišljenje,tvrdio sam i tvrdim još uvijek mi smo najbolji samo spletom nesretnih okolnosti nismo došli do zlata!
    Obrisan korisnik