Rukomet

Špelić: "Lakše sam se uklopio kada je Lovro ovdje, ali i stariji su korektni pa nema problema"

Razgovarao: Damir Žbulj • četvrtak, 04.04.2013.
Špelić: "Lakše sam se uklopio kada je Lovro ovdje, ali i stariji su korektni pa nema problema"

U kvalifikacijskim susretima za odlazak na Europsko prvenstvo, koje je na rasporedu početkom naredne godine u Danskoj, priliku bi trebao dobiti i mladi lijevi vanjski igrač i odlični ovosezonski bek Maribora Nikola Špelić. Prošlog tjedna napunio je 22 godine i sigurno je jedan od onih na koje će nacionalna selekcija računati u nadolazećim godinama.

Nije mu sigurno bilo lako kada je izbornik rukometne reprezentacije u siječnju objavio konačni popis putnika za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

Iako je tada 21-godišnji Nikola Špelić također dobrim partijama za Maribor najavljivao odličnu sezonu, prave potvrde njegovih kvaliteta stigle su ove godine, nakon svjetske smotre najboljih rukometnih reprezentacija, kada su Mariborčani na krilima njegovih pogodaka prošli grupnu fazu Kupa EHF, pored poljske Wisle i norveškog Elveruma, a uz danski Holstebro.

Špelić je trenutno uvjerljivo najbolji strijelac kluba u slovenskom prvenstvu, a treći je najbolji u europskom natjecanju, gdje im je u četvrtfinalu protivnik njemački Frisch Auf Göppingen, na posljednjoj stepenici prije završnog turnira najbolje četiri ekipe koji će se po prvi puta ove godine održati i to u francuskom Nantesu.

Priliku u Zagrebu nije dočekao, 2011. godine se zaputio u internacionalnu avanturu u slovenski Maribor - i čini se kako nije pogriješio.

Naporan rad i potvrda velikog rukometnog potencijala ipak se isplatio, no, iako je sudjelovao u pripremama za Svjetsko prvenstvo i prijateljskim utakmicama s Norveškom, ove kvalifikacijske utakmice ipak su nešto sasvim drugo: "Prošao sam pripreme za Svjetsko prvenstvo, bio sam do zadnjeg dana, nisam otišao u Španjolsku, ali super sam se spremio za nastavak sezone, kojeg sam jako dobro odigrao i opet sam dobio poziv za novo okupljanje."

Za Špelića reprezentativno okruženje ipak nije novost. Bio je dio fantastične juniorske U19 generacije koja ja 2009. godine u Tunisu nadigrala sve svoje suparnike na putu do zlatne medalje i titule prvaka. Bili su s njim još u ekipi između ostalih i Marino Marić, Vedran Huđ, Ivan Slišković, Robert Markotić, Luka Sokolić, ali i Lovro Šprem, koji mu je ovih dana suigrač među seniorima.

"Uvijek je lakše uklopiti se ako u ekipi imaš nekog koga znaš više godina, pogotovo ako si mlađi. Sigurno da je puno jednostavnije kada je Lovro tu, nego da sam sam. Međutim i stariji dečki su tu izuzetno korektni prema nama pa se te strane tu nema apsolutno nikakvih problema," podijelio je dojmove sa ovih svojih početaka reprezentativne seniorske karijere.

Iako u ekipi na njegovoj poziciji Hrvatska ima iskusne lisce, poput Lackovića, Bičanića ili Vukovića, može se ipak očekivati kako će i Špelić dobiti određenu minutažu te kako bi on mogao biti izbornikovo tajno oružje s kojim će pokušati iznenaditi Mađare.

"U posljednje vrijeme možda i nerealno lagano protiv Mađara"

Hrvatska u posljednje vrijeme nije praktički imala nikakvih problema protiv sjevernih susjeda, barem što se rezultata tiče, pobjede iz Londona u borbi za broncu i uvjerljivo slavlje nedavno u Španjolskoj sigurno može Mađarima nabiti određeni kompleks i strah od dvoboja s Hrvatskom. Jedno je sigurno, uz podršku krcate dvorane u Veszpremu, Nagy, Császár i društvo bit će posebno napaljeni da dokažu kako imaju dovoljno kvalitete za pobjedu nad Hrvatskom:

"U posljednje vrijeme smo ih lagano dobivali, čak mogu slobodno reći i malo nerealno lako, jer Mađarska je jedna odlična ekipa, s odličnim pojedincima. U Veszpremu sigurno neće biti lagano, uvijek je 'paklena' atmosfera, publika će ih sigurno podignuti, nositi i bit će jako teško."

"U Zagrebu pred našim navijačima očekujem ipak malo lakšu utakmicu. Nadam se da će biti puna dvorana, da će se Arena napuniti nakon četiri godine i kako će ta atmosfera ponijeti nas, baš kako će i Mađare u Veszpremu," nada se Špelić.

Nakon reprezentativnih obveza Špelića očekuje povratak u Maribor, gdje će zajedno s hrvatskim suigračima, vratarom Pešićem te Svalinom i Tarabochijom, pokušati izboriti završni turnir Kupa EHF. Suparnik u četvrtfinalu im je njemački Frisch Auf Göppingen, koji u svojim redovima ima Crnogorca Žarka Markovića, najboljeg topnika tog natjecanja, Srbina Momira Rnića, slovenskog reprezentativnog vratara Primoža Prošta ili njemačkog reprezentativca Michaela Haaßa.

Slika 1 od 1.

Prvi susret na rasporedu je 20. travnja u njihovoj dvorani Tabor: "Malo tko je u biti mogao očekivati da ćemo proći skupinu. Svi su nas doživljavali kao autsajdere, ali nekoliko utakmica smo odlično odigrali, pogotovo pred svojim navijačima, iznenadili smo ih. Sad idemo dalje, izvukli smo Göppingen, dat ćemo i protiv njih sve od sebe. Nadam se kako ćemo kod kuće pred punim tribinama izvući pozitivan rezultat. Idemo igrati pa ćemo vidjeti."

U Sloveniji je krenulo doigravanje, Liga za prvaka najboljih šest ekipa regularnog dijela sezone, a Maribor se trenutno nalazi na četvrtoj poziciji, iako trećeplasirani Cimos nije puno odmakao.

S druge strane, odluka Slovenskog rukometnog saveza kako ne planira u ovom obliku igrati regionalno natjecanje ispala je kao pun pogodak, nacionalno prvenstvo sve je zanimljivije, a njihovi klubovi, za razliku od hrvatskih i u europskim natjecanjima imaju značajniju ulogu. Celje Pivovarna Laško i Gorenje Velenje igrali su osminu finala Lige prvaka, Maribor je napravio odličan rezultat u Kupu EHF-a, a nije za zanemariti niti odličan rezultat njihove nacionalne selekcije, koja je upravo protiv Hrvatske ostala bez bronce na posljednjoj svjetskoj rukometnoj smotri: "Nadamo se kako bismo se mogli i uključiti u tu borbu za treću poziciju. Cimos u zadnje vrijeme malo kiksa, nadamo se kako će još negdje ispustiti bodove i da ćemo mi iskoristiti tu priliku za treće mjesto."

Foto: Matija Hećimović

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 14:48
    Špelić je odličan, drago mi je da je dobio poziv, velika je konkurencija na lijevom vanjskom, Mamić, Mandalinić, Slišković, Sokolić uz Lackovića, Bičanića, Vukovića pa i Gojuna (!)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 14:07
    Za njegove 22 godine sjajan igrac, ali mislim da ce njemu jos trebati godinu dvije, ako ga ne zaborave, da se uigra sa reprezentacijom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 14:04
    Špelić je odličan igrač i nadam se da će mu pružiti dobru minutažu, trebamo takve igrače, spreman je za najvišu razinu !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 13:43
    Slovenska liga je 5X jača i zanimljivija od naše! naravno...jer slovenci nemaju trola gopca, koji bi uništio konkurenciju u prvenstvu!
    Obrisan korisnik