Ostali sportovi

Satsuki Minami: "Hrvati imaju veliku strast prema sportu"

Razgovarao:Matej Milanović • utorak, 16.04.2013.
Satsuki Minami: "Hrvati imaju veliku strast prema sportu"

Ove godine je u redovima zagrebačke Mladosti igrala i japanska tehničarka Satsuki Minami, koja je za Sportnet govorila o novom iskustvu u karijeri. Mladost joj je prvi klub van Japana, došla je u državu u kojoj odbojka nije popularna kao u Japanu, ali je vrlo brzo shvatila koliku Hrvati imaju strast prema sportu...

Tko je Satsuki Minami

Satsuki Minami je japanska odbojkašica, koja je rođena 16. studenog 1987. u Fukuoki. Minami igra na poziciji tehničarke, a karijeru je započela 2006. u japanskoj prvoj ligi u Pioneer Red Wingsima, gdje je ostala do 2009. Te godine je prešla u drugoligaški Ageo Medics i tamo igrala do prošlog ljeta, kada je prešla u zagrebačku Mladost.

Kako ste i kada počeli igrati odbojku i kada ste se odlučili postati profesionalna odbojkašica?

"Počela sam sa šest godina. Moja majka je igrala odbojku, te sam i ja htjela probati. A na karijeru u odbojci odlučila sam se tijekom srednje škole, kada sam dobila prvu ponudu."

Da li ima neka igračica koju smatrate svojim uzorom?

"Ne. Ne bih rekla da mi je samo jedna igračica uzor. Mislim da svatko ima neke vrline i ja pokušavam učiti od svih."

Satsuki Minami i Hrvatska

Što ste znali o Hrvatskoj prije nego što ste došli igrati u Mladost?

"Priznajem da o Hrvatskoj nisam znala apsolutno ništa. Poznavala sam jedino Sennu Ušić, jer sam s njom igrala godinu dana u Pioneer Red Wingsima."

Kako je uopće došlo do kontakta između vas i Mladosti?

"Prošlo ljeto su iz Mladosti došli posjetiti moju bivšu ekipu. Tamo su oni saznali za mene, a treneri iz Ageo Medicsa su meni kasnije rekli o Mladosti. Nakon toga je krenula ideja o mom dolasku u Zagreb."

Kako vam je u Mladosti i općenito u Zagrebu, je li bilo teško adaptirati se na promjenu sredine?

"Nije mi bilo previše teško. Mirno je i ljudi su jako ljubazni i zato uživam ovdje. Općenito mi se jako sviđa Hrvatska. Zato sam htjela doprinijeti ekipi što strastvenije što sam mogla."

Na kojem jeziku se sporazumijevate sa suigračicama i trenerom?

"Prije dolaska u Hrvatsku nisam poznavala engleski. Međutim nakon treninga bi mi uvijek bilo neugodno jer je bilo puno toga što sam im htjela reći, a nisam znala kako. Nije mi preostalo ništa drugo nego početi učiti engleski. Sada pokušavam komunicirati s njima na engleskom i malo na hrvatskom."

Znači učite malo i hrvatski?

"Naravno. Na terenu imam puno učitelja. Kada pokušam pričati na hrvatskom često nasmijem sve prisutne, ali svima je drago kad čuju da se trudim. Zbog toga pokušavam naučiti hrvatski što više i što brže mogu."

Satsuki Minami i hrvatsko prvenstvo

Što se same odbojke tiče, jeste li uočili neke velike razlike između Japana i Hrvatske?

"U Japanu se igra brža odbojka jer smo fizički manje, dok su u Hrvatskoj igračice više i snažnije i igraju puno više upravo na snagu. Drukčiji pristup nego u Japanu, ali svejedno uzbudljiv. Te razlike su uočljive i na samim treninzima. U Japanu se jako radi na obrani, dok se ovdje velika pažnja daje treninzima usmjerenima napadu i iskorištavanju te visine koja je karakteristična za igračice. Znači puno se radi na bloku, na servisu i naravno na samom napadu. S jedne strane jasno je da je bitno pokušati eliminirati ili barem smanjiti svoje mane, ali shvatila sam i da je bitno pokušati maksimalno iskoristiti svoje prednosti i raditi na njima."

Da li ste primijetili neke razlike i u samoj igri?

"Iskreno i ne previše. To je zbog toga što je Mladost ove godine pokušala igrati malo bržu odbojku. Zato im je i trebao moj stil igre i to me veseli."

Je li vas nešto posebno impresioniralo kod hrvatskih igračica?

"Da, činjenica da su igračice vrlo direktne u samoj igri. Tako mi na primjer moje suigračice stalno zovu loptu, na što nisam bila naviknuta u Japanu."

Mladost je u prvenstvu došla do doigravanja, ali se zaustavila u četvrtfinalu, dok je u kupu došla do polufinala. Da li vas ti rezultati zadovoljavaju kao ekipu ili ste očekivali više?

"Jasno je da želimo osvajati titule i da smo htjele osvojiti prvenstvo. No ne bih rekla da smo pretjerano razočarane. Trudile smo se tijekom cijele sezone i u mnogim utakmicama smo pokazale našu snagu. Normalno da nismo zadovoljne rezultatom, ali ekipa je pružila maksimum i pokazala što može."

U četvrtfinalu doigravanja ispali ste od Poreča. Što se dogodilo u tim susretima? Dominirale ste u drugom susretu, ali ste tijesno izgubile prvi i treći susret. Smatrate li da ste mogle pobijediti u tim utakmicama? Što je presudilo?

"Mislim da je pritisak odigrao bitnu ulogu. Borile smo se, ali to nije bilo dovoljno. Mislim da nam je možda trebalo malo više borbenog duha u nekim trenucima. Kada smo u dobrom danu onda nema problema, ali kada stvari ne idu kako bi trebale morale bismo pokušati drukčije reagirati i pronaći drukčija rješenja."

Koga vidite kao favorita za osvajanje titule?

"Ne znam. Sve su ekipe slične po snazi i svatko može poraziti svakoga. Prvak će biti tko bude imao više energije."

Kako ocjenjujete snagu hrvatske lige?

"Smatram da ima puno dobrih igračica u Hrvatskoj. Međutim odbojka nije toliko poznata i praćena u Hrvatskoj, kao što su neki drugi sportovi. Hrvati općenito imaju veliku strast prema sportu. Kada bi se uspjelo odbojku načiniti malo popularnijom, a možda i malo zabavnijom za samu publiku, smatram da bi i taj sport u Hrvatskoj postao jako bitan i praćen. Mislim da i Mladost u tome može pomoći i nadam se da će uspjeti i da će u budućnosti hrvatske odbojkašice biti poznate diljem svijeta."

Satsuki Minami o svojoj sezoni i očekivanjima od karijere

Da li vas vaši nastupi tijekom sezone zadovoljavaju?

"Ne, nisam zadovoljna. Mislim da moram biti konstantnija. To znači da moram još napredovati i poboljšati moje sposobnosti. Mislim da ću tada biti u stanju potpuno iskorištavati odlike suigračica."

Govorite o osobnom napretku. Je li vam ova sezona pomogla u tom smjeru? Jeste li napredovala kao igračica?

"Apsolutno. Naučila sam puno tehnika i sistema igre. Ukoliko budem htjela ostati u Europi i ubuduće, te će mi stvari sigurno trebati."

Gledajući u budućnost i razmišljajući o ostatku karijere, želite li izgraditi karijeru u Europi, ili ćete se jednog dana vratiti u Japan?

"Ne znam točno. Ako budem imala priliku mogla bih otići i u neku drugu europsku zemlju. No ipak i dalje mislim da mi je nekakav konačan cilj vratiti se u Japan i igrati za moje navijače, koji me i dalje podržavaju."

Za kraj, kakvi su vam ciljevi u odbojkaškoj karijeri? Što želite postići?

"Htjela bih preko odbojke upoznati svijet. Do ove godine sam poznavala samo Japan i japanski način života. Htjela bih upoznati i druge dijelove svijeta i pristupe životu i otkriti što mi najviše odgovara."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • terrible19.04.2013. u 23:42
    bistra neka cura, čvrsto na zemlji. japancima moram skinuti kapu što se nekih stvari tiče. sretno u karijeri i životu
    terrible