Nogomet

Orehovec: "Hrvati su Zavrču dali jednu novu dimenziju"

Razgovarala:Ivana Strahija • ponedjeljak, 14.10.2013.
Orehovec: "Hrvati su Zavrču dali jednu novu dimenziju"
Foto: Ivana Strahija

NK Zavrč pravo je osvježenje u slovenskom nogometnom prvenstvu, a ne bi bilo pogrešno reći da je i pravi hit jesenskog dijela prvenstva, pošto je kao novopridošlica dobrim rezultatima zasjeo u vrhu tablice. Za uspjeh Kluba zaslužan je i jaki hrvatski kontingent...

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju promijenio je način rada ne samo za "obične" ljude, nego i za hrvatske sportaše, koji se sada više ne računaju kao stranci u klubovima unutar Unije, te više ne ulaze u maksimalni broj stranih državljana koji, već po pravilima, mogu nastupiti za određeni klub. Čini se da je to u Sloveniji najbolje iskoristio NK Zavrč, koji je u svoje redove doveo niz Hrvata: vratare Matiju Kovačića i Luku Bešenića, veznjake Nikolu Šafarića, Marija Brlečića i Josipa Golubara te napadače Josipa Fučeka i Dinu Kresingera. Uz pomoćnog trenera Želimira Orehovca, hrvatski je kontingent upotpunjen, a potez se Zavrču pokazao odličnom odlukom.

Hrvatski karakter

Momčad je naime ušla u Prvu slovensku ligu te je u do sad odigranim kolima skupila zavidan broj bodova i zasjela na treće mjesto prvenstvene tablice. "Ja sam već godinu i pol dana u Zavrču i mogu reći da nema tajne uspjeha. Radi se o sustavnom i promišljenom radu, dobrom selekcioniranju momčadi i vodstvu koje zna što radi. Tu u prvom redu mislim na braću Vuk, koji su investitori i koji su u Klub doveli pametne ljude da ga vode. Uvjeti su odlični, a status Zavrča je plod svega toga", kazao je za Sportnet Orehovec.

Glavni je trener Makedonac Viktor Trenevski, koji je igrao za niz eminentnih klubova (među ostalima beogradski partizan te meksički Puebla) kao i reprezentaciju Makedonije, dok mu je Zavrč prvi pravi trenerski posao. Suradnja 41-godišnjaka s hrvatskim trenerom je odlična: "On ima trenerski gen, talentiran je za trenerski posao. Mislim da je pred njim lijepa karijera, ima nogomet u krvi, a ima nešto što svaki uspješan trener mora imati: karizmu i specifičan način rada. To mu je u Zavrču donijelo lijepi uspjeh."

Sedam igrača iz Hrvatske u rosteru nije slučajnost, kaže Orehovec i objašnjava: "Hrvati su Zavrču dali jednu novu dimenziju. Praktički je iskorištena činjenica da do Koprivnice nema prvoligaša, a ispadanjem Varteksa iz Prve HNL smo mogli u Zavrč dovesti niz bivših igrača tog kluba. To su sve kvalitetni i iskusni igrači, a upravo je to iskustvo velikim dijelom utjecalo na sadašnju poziciju na tablici. Također, to su karakterni igrači, ali je možda još važnija suradnja između svih naših igrača i homogenost koja se pokazuje na terenu."

"Ovih godinu i pol u Zavrču ispunjava me zadovoljstvom, mogu mirno raditi i nema neprirodnih pritisaka. Ambicija ima, ali se nakon poraza ne rade drame, a nakon pobjede nema histerične euforije. Ovo je normalni klub u kojem treneri mogu raditi."

Hit prijelaznog roka pak je bio Dino Kresinger, bivši igrač Varteksa, Međimurja, Slaven Belupa, Cibalije te australskih Western Sydney Wanderersa. "Dino je igrač koji ima još najmanje pet godina igre na visokoj razini i sretni smo što je kod nas. Kod njega je prevagnula blizina doma, kao i suigrači u Zavrču. Ovdje proživljava novu mladost i motiviran je, kao i Nikola Šafarić, igraju kao da im je 20 godina", kaže Orehovec.

Iako napadač, Kresinger je za sada zabio tri gola. No, po dolasku je imao sitne ozljede koje je trebalo sanirati te je u punu formu stigao kasnije od ostalih u timu. "Njegove su igre daleko kvalitetnije no što to broj golova daje naslutiti, iako je on taj klasični istureni napadač. No, on radi za ekipu, zna sačuvati loptu, može proigrati, visok je i robustan, dobar u skoku, svaka ekipa bi bila sretna da ima jednog takvog, a mi smo sretni što je došao k nama."

Slovenija

Slovenija je i ranije bila interesantna igračima iz Hrvatske, no posebno je u posljednjih par godina to došlo do izražaja: "Mislim da je to zbog toga što u Hrvatskoj ima toliko financijskih problema, dok je u Sloveniji toga manje", kaže Orehovec.

Što se kvalitete nogometa u Sloveniji tiče, Orehovec kaže: "Hrvati vole podcjenjivati sve tuđe. Naravno, Dinamo, Hajduk i Rijeka su van konkurencije, također Lokomotiva, no ostali su na sličnoj razini u obje zemlje. Slovenski igrači se prodaju u Europu, ne igraju možda u top destinacijama, ali ih ima. Hoću reći da Slovenija ima mnogo bolju infrastrukturu, kao i suđenje, dakle u logistici i organizaciji su Slovenci korak dalje."

Komentar na probleme u Mariboru, krize rezultata zbog koje je otišao Ante Čačić? "Maribor je 11 godina za redom prvak i mislim da se ništa dramatičnog ne događa, nego da je stvar u tome što su se neki klubovi, poput Kopra, Gorice, Zavrča, ojačali i pokazali zube prvaku. Prije je rivalstvo bilo Maribor - Olimpija, a sad su tu još tri kluba, ali je liga zato zanimljivija. No, Maribor će uvijek biti Maibor, organizacijski i financijski koplje iznad svih ostalih."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ORIENTAL15.10.2013. u 13:34
    I još nešto: Maribor NIJE 11 godina ZAREDOM prvak, već je 11 puta bio prvak UKUPNO U SVOJOJ POVIJESTI. Prvak je zadnje 3 godine zaredom, a 2010. je bio prvak Koper, 2007. i 2008. Domžale, prije Domžala 3 puta zaredom Gorica itd.
    ORIENTAL
  • Obrisan korisnik14.10.2013. u 23:32
    Šafarić,Kresinger bi dobro došli i nekim našim klubovima
    Obrisan korisnik
  • ORIENTAL14.10.2013. u 22:34
    Kao braća blizanci...
    ORIENTAL
  • valderrama14.10.2013. u 18:00
    U jbt. mislija san da je Ahmadinedžad na slici
    valderrama