Rukomet

Vranković: "U meni nema panike ni treme iako igram protiv najboljih rukometaša današnjice"

Razgovarala:Mihaela Bradovski • subota, 23.11.2013.
Vranković: "U meni nema panike ni treme iako igram protiv najboljih rukometaša današnjice"

Jedan od osmorice hrvatskih rukometaša koji brani boje francuski klubova u tamošnjem najjačem rukometnom razredu od ovog je ljeta i mladi Splićanin Jakov Vranković. 20-godišnji desni vanjski svoje je mjesto pronašao u Dijonu, klubu koji je igrama prošle sezone zaradio ulazak u LNH gdje trenutno drži 11. poziciju. U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet Vranković se osvrnuo na vrijeme prije odlaska u Francusku, svoje dosadašnje igre u dresu Dijona, a dotaknuo se i hrvatskog prvenstva te vlastitih reprezentativnih ambicija...

Rukometni put počeo s hrvatskim zlatom u Ateni, tri mjeseca u Kataru

20-godišnji Jakov Vranković ovoga je ljeta, uz Damira Batinovića koji je svoje mjesto pronašao u Cessonu, pojačao hrvatske redove u francuskoj LNH. Mladi desni vanjski prije odlaska u Francusku imao je tek jedno kratko inozemno iskustvo, a u intervjuu za Sportnet otkrio je kada se točno rodila ljubav prema ovom sportu. Kao i mnogima u Hrvatskoj njegovih godina, klik s rukometom dogodio se nakon zlata A selekcije na Olimpijskim igrama u Ateni.

"Prve rukometne korake sam napravio 2004. kada su bile Olimpijske igre u Ateni. Gledao sam svaku utakmicu, svidjelo mi se i odlučio sam početi trenirati rukomet. Moj prvi klub bio je RK Split te sam u njemu prošao sve uzraste. Za seniore sam igrao dvije i pol sezone i tu sam se djelomično afirmirao u igrača. Nakon toga dobio sam ponudu iz Katara dok sam za reprezentaciju igrao na Europskom prvenstvu u Turskoj gdje smo osvojili srebrnu medalju što je bio predivan osjećaj iako ostaje taj žal za zlatom. Riječ je o jednoj od uspješnijih generacija i mislim da u njoj ima dosta momaka koji bi u budućnosti boje svoje države mogli braniti i na seniorskom nivou."

Desni vanjski Dijona posebno se osvrnuo na spomenuto razdoblje koje je proveo igrajući u Kataru, u zemlji koja je sve više okrenuta rukometu. "Dobio sam ponudu da u Katar odem na tri mjeseca, učinilo mi se to sjajnom prilikom jer sam čuo kako se tamo rukomet razvija te dolazi sve više vrhunskih igrača pa sam ponudu i prihvatio. Razlika se osjeti, no definitivno nije velika kao prije upravo zbog dolaska velikog broja igrača i trenera iz Europe. Ulaganja u ovaj sport su velika, sportski kompleksi su im odlični, imaju sve što je potrebno za vrhunski rad."

Vrankovićev odlazak u francusku LNH mnoge je pozitivno iznenadio. Za mladog rukometaša potpis ugovora s prvoligašem jedne od najjačih europskih liga skok je od nekoliko stepenica, a sve se odvilo u vrlo kratkom roku. "Poslije Katara otvorila mi se opcija za odlazak u Francusku o kojoj sam čuo puno pozitivnih stvari i činila mi se zanimljiva. Nakon što sam dobio ponudu te je prihvatio sve što sam trebao je proći liječnički pregled oko kojeg nije bilo problema."

"Ne brinem previše o minutaži, najvažnije je dobivenu priliku iskoristiti što bolje"

Ponuda Dijona, kaže naš internacionalac, u isto je vrijeme potvrda vrijednost, ali i dodatan motiv. Iako kao jedan od najmlađih igrača u trenutnom kadru predstavlja perspektivu ovog kluba, od njega se već sada očekuju kvalitetne predstave.

Slika 2 od 2.

"Sigurno je da se već sada od mene očekuju dobre igre, ali vjerujem u sebe i to je najvažnije, a to što je liga jaka to mi je samo još jedan od motiva više za bolji rad i dokazivanje. Minutažom i do sada pokazanim sam zadovoljan, ali ne brinem previše o tome. Smatram da je najvažnije biti koncentriran na treningu i na svoje zadatke u igri, razmišljati o tome što trebaš popraviti i raditi na tome, i kad dobiješ svoju priliku iskoristiti je najbolje što možeš, a onda sve ostalo dolazi samo, u to sam siguran. Vrlo sam zadovoljan time što ni prije ni za vrijeme utakmice u meni nema nikakve panike ni treme iako na drugoj strani terena vidim najbolje igrače današnjice."

Vranković se kratko osvrnuo i na razlike između organizacije Dijona i rada na treninzima u odnosu na ono s čime se do sada susretao. "Razlike u samom treningu nisu toliko izražene, možda ima malo više pažnje na taktici. A što se tiče organizacije ona je dosta bolja. Imamo plan rada za narednih mjesec dana i sve se može unaprijed organizirati."

Iako ulazi u skupinu najmlađih igrača u klubu, uz to je i stranac, u uvodnom dijelu sezone ovaj 20-godišnjak već imaš jedno uvrštenje u momčad kola. Riječ je o utakmici četvrtog kola protiv Aixa u kojem je iz sedam pokušaja postigao pet pogodaka. Blizu ponavljaju ovog uspjeha bio je i nakon susreta s liderom PSG-om. "To priznanje me zaista obradovalo jer to je dokaz da dobro radim, da sam na pravom putu i da samo trebam nastaviti tako. U tu sam utakmicu ušao kao i svaku drugu, taktički, psihički i fizički spreman. Takav je bio dan da se meni otvorila prilika i iskoristio sam je na najbolji mogući način."

Branitelju naslova postigao šest zgoditaka, zasjenio hrvatski trojac u PSG-u

U spomenutom susretu s Parižanima njegov se Dijon hrabro držao do samog kraja te je u konačnici poražen s 30:28. Naš internacionalac u toj je utakmici ostvario svoj najbolji učinak. Branitelju naslova postigao je šest zgoditaka te je ponovno bio blizu ulasku u najbolju sedmorku kola.

"Prije početka utakmice dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta i stvarno je bilo predivno igrati u takvim ambijentu. Krenuli smo jako i samouvjereno, publika nas je nosila, išao nas je šut, ali na kraju je ipak presudila neupitna kvaliteta PSG-a. Mislim da su oni malo slabije odigrali zbog toga što je utakmica bila netom po završetku okupljanja reprezentacija, a kako velik postotak igrača PSG-a igra za reprezentaciju svi su bili pomalo umorni."


Predsjednik Dijona Vrankovićev je dolazak najavio riječima: "Potpisali smo igrača koji ima velik potencijal i puno prostora za napredak. On je akvizicija za budućnost, ali i veliki dobitak već sada s obzirom na to da je na ovoj razini teško pronaći desnog vanjskog visoke kvalitete". Dosadašnjim učinkom 14/26 te bez ijednog isključenja osim njega samog vjeruje zadovoljna je i struka kluba. "Kako sam rekao, zadovoljan sam za sada pokazanim. Kada god sam dobio priliku smatram da sam je dobro iskoristio, a vjerujem da su i drugi u klubu zadovoljni mojim doprinosom. Ugovor imam potpisan na tri godine s mogućnošću raskida u slučaju ispadanja iz lige."

Prvi cilj njegovog novog kluba za sada je upravo to, osiguranje opstanka. Aktualna sezona dosta je izjednačenija te svako novo kolo donese po nekoliko promjena i novacima u najjačem društvu, Nimesu i njegovom Dijonu ide mnogo bolje od Aixa i Billerea prošle sezone, posebno od potonje momčadi koja je u niži rang ispala bez ijednog osvojenog boda.

"Istina je, za sada naši rezultati nisu uopće loši. Imamo šest osvojenih bodova, ne bježe nam puno klubovi poviše nas, ali ni oni ispod, tako da mislim da će sezona biti zanimljiva i napeta do kraja. Vjerujemo u sebe i svaku utakmicu idemo na pobjedu. Veseli me to što svaku utakmicu odigramo u egalu i to sigurno znači da možemo ispuniti naš cilj. Još je rano davati prognoze tko su nam najveći konkurenti, kao što sam rekao razlika u bodovima je mala, a dosta momčadi slična je po kvaliteti tako da je sve moguće. Mislim da imamo kvalitetu za ostanak u ligi, a to prije svega možemo ostvariti pobjedama na domaćem terenu jer mislim da smo tu neugodan protivnik svakoj momčadi. Jednako tako, mislim da u osvajanju naslova PSG ne bi trebao imati problema dok se za sve ostalo ništa sa sigurnošću ne može reći."

"Konkurencija na mojoj poziciji je velika, no vjerujem u sebe, san mi je igrati za A selekciju"

Nakon kratke analize prvenstva u kojem i sam sudjeluje Vranković se osvrnuo i na domaće prvenstvo, ono u kojem je CO Zagreb jedini konkurent za naslov. Iako je liga, kako i sam smatra, lišena neizvjesnosti o novom prvaku i tako svake godine, u teškoj situaciji pronašao je i jedan pozitivan element.

Slika 1 od 1.

"Zagreb je daleko ispred svih i prije početka lige se zna da će je osvojiti. Što se tiče financija stanje u rukometu nije dobro kao i stanje općenito u državi. Tko god ima priliku odlazi u inozemstvo pa sam se tako i sam odlučio za isto iako je svakome doma najljepše. No s druge strane, pošto je situacija takva kakva je dosta mladih igrača dobiva priliku igrati u jakim ligama, pokazati se te jednog dana otići igrati na još većem nivou. To bih istaknuo kao jedinu dobru stvar."

Iako nije nastupio na Svjetskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini gdje je Hrvatska zauzela četvrto mjesto rezultate svoje generacije pratio je iz utakmice u utakmicu. Kratko se osvrnuo i na svoju budućnost u kockastom dresu.

"Pratio sam ih cijelo vrijeme i kad su ušli u polufinale bio sam uvjeren da osvajaju Prvenstvo zbog praktički domaćeg terena, podrške publike i svega ostalog. No bez obzira na sve smatram da je i četvrto mjesto uspjeh. Svaki igrač, pa tako i ja, sanja o pozivu za seniorsku reprezentaciju, da dođe u priliku braniti boje svoje države i od toga zasigurno nema ljepšeg osjećaja. Konkurencija na mojoj poziciji je velika, ali vjerujem u sebe i svoje mogućnosti."

Foto: Handball.fr/Yohann Walszewski

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!