Zimski sportovi

Ćurković: "Nisam baš sanjao da ću s 21 godinom biti među najboljih 10 studenata na sveučilištu"

Razgovarala: Ana Legradi • srijeda, 12.03.2014.
Ćurković: "Nisam baš sanjao da ću s 21 godinom biti među najboljih 10 studenata na sveučilištu"

Mogli bismo ovu priču nazvati "američki san" jer bi ju prosječni Hrvat tako mogao i shvatiti, ali priča je više o tome kako jednog dana ostvariti američki san. Sada već treću godinu preko oceana 21-godišnji zagrebački golman Filip Ćurković je podijelio svoje dojmove nakon sezone u kojoj njegova sveučilišna momčad nije imala najsjajnije rezultate.

Filip Ćurković je 2011. godine napustio hrvatsku metropolu i uputio se na poznato Concordia sveučilište kako bi nastavio svoje obrazovanje i zaigrao za jednu od sveučilišnih momčadi. Nakon jedne sezone pridružio se momčadi i Sveučilištu u San Diego Stateu gdje danas zbraja dojmove nakon druge sezone.

San Diego State može i bolje

"Dakle, bili smo 11., a prvih deset sa Zapada ide u doigravanje, tako da je sezona završila neuspješno s obzirom da smo prošle godine došli do polufinala zapada."

Ćurković nakon tri godine ne krije zadovoljstvo svojim odabirom i odlaskom u SAD, a za njega i njegovu obitelj to predstavlja odricanje kao zalog za budućnost. "Upisao sam treću godinu poslovnog managementa sa specijalizacijom u ljudskim potencijalima. Nisam baš sanjao da ću sa 21 godinom raditi dva posla, biti među top 10 studenata na fakultetu i uz sve to kvalitetan sportaš. Bilo je puno odricanja ove godine, ali vjerujem da će se dugoročno to prilično isplatiti. Znam koji mi je cilj tako da nije teško odricati se onoga što je mojim vršnjacima svakodnevno na raspolaganju."

Sezona je bila prilično turbulentna, a momčad nije uspjela ostvariti prošlogodišnji plasman u doigravanje. "Krenuli smo u sezonu s devet pobjeda i dva poraza, osvojili turnir u San Joseu i mislili da nam nema ravnih, ali onda je krenula serija od sedam poraza za redom u vrijeme kada smo neprepoznatljivo igrali. U momčadi je bilo dosta promjena u odnosu na prošlu sezonu tako da oscilacije i nisu bile neočekivane, ali ne u ovolikoj mjeri. Izgubili smo prvi bekovski par i dva najbolja strijelca od prošle godine pošto su diplomirali. Također nas je napustio glavni trener zbog obiteljskih razloga, a zamijenio ga je pomoćni trener prošlogodišnje ekipe, Chris Migliore. Dobili smo otprilike sedam novih igrača ove godine s kojima smo zadovoljni i neki su odmah postali važne karike u momčadi."

Bolje Lev nego SKA

"Drago mi je zbog Medveščaka da su dobili Lev, a ne SKA, prije svega zbog navijača. Oduševila me velika kolonija naših navijača kad sam gledao utakmicu iz Praga. Podsjetilo me na naše navijače ovdje koji nas vjerno prate na obližnjim gostovanjima, što je prilično impresivno kad se uzme u obzir da su to sve studenti."

Kako izgleda jedan Vaš dan na Sveučilištu? "Užurbano se živi, dan počinje s treningom u šest ujutro i onda fakultet od 9:30 do 14 sati pa ponovno trening i nakon toga na posao. I tako u krug, petkom i subotom sam imao utakmice tijekom sezone." Pravila sudjelovanja u sportskim natjecanjima su stroga, pa tako igrači među ostalim moraju zadovoljiti prosjek od 3,0 u protivnom im liga automatski zabranjuje sudjelovanje u sportskim aktivnostima dok ne podignu prosjek.

Zagrebački golman je svoje prvo iskustvo stekao u Medveščaku, a njihove utakmice u KHL-u prati kad god stigne. "Ovdje pratim Medvjede koliko stignem. Uspio sam pogledati nekoliko utakmica, ali kako su uglavnom za vrijeme kad sam na predavanjima onda pogledam sažetke kasnije ili me obavijeste bivši suigrači ili tata. Također, Matt Murley je trenerov najbolji prijatelj iz dana kad su zajedno igrali za RPI (Rensselaer Poly Inst) u NCAA, a i s Alexom Westlundom je jako blizak tako da imamo stalnu vezu sa Zagrebom," našalio se na kraju Ćurković te dodao: "U Zagreb dolazim drugom polovicom svibnja, nakon što odradim završne ispite."

"Zadovoljan sam u San Diegu. Svi su me odlično prihvatili u momčadi, društvu, školi. Stvarno se ne mogu žaliti. To mi puno znači jer sam siguran da bi mi bilo jako teško biti udaljen 10.000 kilometara od kuće da se nisam snašao."

Golmanski par Ćurković-O'Brien je vodio momčad tijekom cijele sezone. "Ove sezone smo ja i drugi golman Connor O'Brien dijelili minutažu pošto su utakmice s petka na subotu. Vodili smo momčad ove sezone tako da nije bilo bitno koji od nas dvojice počinje jer smo oboje bili glavni oslonac ekipe. Zadovoljan sam svojom igrom pogotovo kad se uzme u obzir da sam zadnja dva mjeseca igrao na tabletama te svakodnevnim terapijama i masažama za rame. Za sljedeću sezonu se nadamo da ce doći dobra serija rookieja. Volio bih da mi zadnja godina bude uspješna i da odemo na "Nationalse".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vugi712.03.2014. u 14:49
    U Americi imaš 2 posla s 21 godinom, a u Hrvatskoj nemaš nijedan s 31 godinom...
    Vugi7