Ostali sportovi

Mario Vukoja: "Imali smo problema s motivacijom, no u Rio idemo po medalju"

Ivana Strahija • srijeda, 09.04.2014.
Mario Vukoja: "Imali smo problema s motivacijom, no u Rio idemo po medalju"
Foto: Ivana Strahija

2008. godine u Pekingu je Filip Ude pronio ime Hrvatske svijetom, kad je osvojio srebro u gimnastici, prvo hrvatsko gimnastičko olimpijsko odličje hrvatske države. Od tada je međutim sve više padao u zaborav javnosti, a ozljede, kao i manjak motivacije, spriječile su ga da se čvršće afirmira. Sad je spreman za svojevrsni povratak, a njegov najbliži suradnik, trener i sudac Mario Vukoja, za Sportnet priča o godinama nakon Pekinga, kao i onome što slijedi...

Davno je bio Peking, kad je Hrvatska slavila s gimnastikom, a nedostatak rezultata u godinama koje su uslijedile odviknuo je ljude od gimnastike. "U ovom olimpijskom ciklusu opet pucamo na najvišu razinu, znači prva mjesta na europskim i svjetskim prvenstvima. Filip je radio na sebi, smršavio je tri i pol kile u odnosu na Peking i radi tu novu vježbu na parteru i na konju, radit će preču. No najvažnije je da smo mi, kao team, napravili zaokret u pristupu", kaže Mario Vukoja.

O čemu se radi? "Sam je Filip priznao da mu je pristup bio pogrešan. Razumljivo je zasićenje nakon 15 godina bavljenja gimnastikom i dolaska do Pekinga. Iz podruma u kojima smo vježbali došli smo do vrha i našao se u situaciji, a što sad?"

Nakon te katarze, osvajanja srebra i svega što je uslijedilo, veličanstvenog dočeka u rodnom Čakovcu i čestitki sa svih strana, stigao je i povratak u stvarnost: "Uslijedila je ozljeda, pa rame, a kad se sve oporavilo uvijek je bio nekakvi izgovor. No, sad smo sve to ostavili iza nas. Već se prošle godine vidio napredak, imali smo finala svakog natjecanja na kojem smo bili, kao i finale Europskog prvenstva, no odlučili smo raditi tu novu vježbu. To će se pokazati kao dobar potez u bliskoj budućnosti, iako bi nam stara vježba donijela medalju."

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Strahija

Što slijedi? "Očekujem mnogo kvalitetnije plasmane u Ljubljani, Osijeku, na Europskom prvenstvu. Očekujem vraćanje u borbu za medalje."

Što se promijenilo? "U cijeloj je priči najvažnije da je Filip morao naći motiv. Činjenica je da je malo izgubio tu želju, da su sve stvari oko njega bile posložene. Nije bilo gladi za rezultatom, to me jako ljutilo. Iz Macanovog doma i podruma u Bratislavi smo došli do olimpijskog srebra i onda nije ljudima bilo jasno kako nismo iz vrhunskih uvjeta u Atonu u Londonu uspjeli ponoviti medalju."

Ide li se u Rio po medalju? "Obavezno!"

Prvo gimnastičko olimpijsko odličje potaknulo je u Hrvatskoj interes za taj sport. Koliko je to dobro, ima li problema? "Gimnastika trenutno ima dva problema, jedan je pozitivni, gdje su se uz Filipa etablirali i Mario Možnik, Roberet Seligman, iza njih je došao Tomislav Marković, pa generacija juniora. HGS je napravio jako mnogo na tom planu da se stvori vrhunski rezultat. Veliki broj sportaša međutim treba i veliko ulaganje, od opreme do putovanja. A sponzori i država nisu to dovoljno kvalitetno prepoznali i sve je ostalo na klubovima."

Što treba napraviti i može li Hrvatski olimpijski odbor tu pomoći? "Tražimo da se što prije napravi kategorizacija sportova, jer smo mi dobivali isti novac prije medalje u Pekingu i sada. To je kriva poruka, jer se onda ne nagrađuju uspjesi, a mi želimo znati za što radimo. U Hrvatskoj trenutno ne funkcioniraju stvari na taj način nego se do sredstava dolazi privatnim kanalima i političkim marketingom. Što znači medalja GK Marijan Zadravec Macan? Jesmo li dobili više novca? Ne. Dobili smo bolje uvjete, ali ih sami plaćamo. Sad imamo Ferari kojeg moramo sami odražavati. A gdje je ulaganje?"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!