Rukomet

Horvat: „Želimo dominirati i sljedeće sezone“

Razgovarala:Jelena Bagarić • subota, 31.05.2014.
Horvat: „Želimo dominirati i sljedeće sezone“
Foto: FaH

Ženski rukomet prošlu je nedjelju stavio „točku na i“ vrlo zanimljive sezone. Svjedočili smo smjeni na vrhu hrvatskog ženskog rukometa koji je u posljednjih deset godina bio rezerviran samo za Podravku. Ove godine Lokomotiva je napravila veliki iskorak s odlično složenom ekipom, koja je spoj mladosti i iskustva, osvojila je nakon deset godina Kup i Prvenstvo Hrvatske. Svoje dojmove o sezoni za Sportnet je ispričala igračica Lokomotive i reprezentativka Hrvatske Lidija Horvat.

Velika „suša“ trofeja vladala je u vitrinama rukometnog kluba Lokomotiva. Posljednje što je osvojila bio je Kup Hrvatske 2007. godine kada je nakon izvođenja sedmeraca podigla pehar. Prvenstvenog trofeja nije bilo još duže, od 2004. godine, a dvostruke krune čak od 1992. U ranim godinama samostalne Hrvatske Lokosice su dominirale, ali nakon toga trofeji su preselili u Koprivnicu.

No, ove sezone s promijenjenom ekipom cilj je bio samo jedan - osvojiti Prvenstvo i Kup. Zadani cilj ova je ekipa uspjela ostvariti, spoj mladosti i iskustva ponovo je vratio trofeje u zagrebačke vitrine. Bilo je unutar ove sezone i nekih neprimjerenih rezultata za ovu ekipu, no sve u svemu Lokosice su zadovoljne.

"Ova sezona protekla je sa sretnim završetkom, a to je osvajanje duple krune što smo i priželjkivali od početka sezone i pripremali se za to. Moram priznati da je bila turbulentna sezona počevši od Kupa kupova gdje mislim da smo mogle bolje proći pa Regionalna liga gdje smo imali odličnih utakmica do onih neslavnih s GEN – I Zagorjem i one su nam onako, barem meni, ostavile gorak okus u ustima kako se kaže jer su nam očitale poštenu lekciju kako se igra i bori za klub", prokomentirala je sezonu jedna od najiskusnijih igračica u redovima Lokomotive, Lidija Horvat.

Europska sezona Lokosica

"Kad odvrtim film i malo razmislim o početku sezone i kvalifikacijama za Ligu prvaka i kasnije u Kupu pobjednika Kupova naravno da misliš da se moglo bolje. Recimo protiv Ferencvarosa nam je malo nedostajalo, da je bilo više koncentracije u utakmici mogle smo igrati Ligu prvakinja, ali mislim da ne treba žaliti za tim nego učiti na takvim utakmicama i biti bolji i napraviti korak više u sljedećoj sezoni, a tako isto mislim i za Kup pobjednika Kupova."

U Regionalnoj ligi Lokosice su u konačnici bile treće nakon što su iz Lige izašli prvo Samobor, a zatim na samom kraju i Krim i Vardar. U Kupu pobjednika kupova ispale su osmini finala od norveškog Byasena iz Trondheima koji je na kraju igrao polufinale. Nakon svih uzbuđenja u Regionalnoj ligi i u Kupu pobjednika kupova, na red je došla borba za Prvenstvo.

"Kad je počela 1.HRL liga što reći... Da smo je odigrale na visokoj razini, s nekom konstantom, nismo. Iskreno nisam baš za neke velike analize, to ću ipak prepustiti treneru, no moje mišljenje je da tu ima još dosta rada i prostora za napredak da bi u svakoj utakmici izgledale kao ekipa koja je spremna pobijediti i koja mora shvatiti da bez maksimalnog davanja sebe u svaku utakmicu neće biti lako protiv bilo kojeg protivnika, a to je ono što nam trener od kada je došao u klub govori iz dana u dan."

Nakon drugog poraza u Regionalnoj ligi od GEN – I Zagorja došlo je do smjene trenera. Dotadašnjeg trenera Nenada Šoštarića zamijenio je proslavljeni hrvatski reprezentativac Irfan Smajlagić koji do tada nije trenirao niti jednu žensku ekipu već samo dvije muške i reprezentaciju. Smjena trenera došla je na samom početku Lige za prvaka. "Promjena trenera u tako kasnoj fazi, ali i općenito može postići pozitivan ili negativan šok. Kod nas je ispalo da je pozitivan i to je super, ali naravno da je u početku trebalo vremena prihvatiti njegov način rada i razmišljanja. Isto tako mislim da ni treneru nije bilo lako jer je ipak po prvi put preuzeo žensku ekipu i trebao je i on shvatiti nas", rekla je Horvat.

S trenerom Smajlagićem na čelu Lokosice su tri puta pobijedile Podravku, a na početku sezone u Regionalnoj su jednom remizirale i jednom uvjerljivo pobijedile. Ovo i ne bi bila neka vijest da Podravka u posljednjih desetak godina u potpunosti ne dominira nad Lokomotivom, ali i hrvatskim rukometom. U prošlogodišnjoj utakmici za treće mjesto u Regionalnoj ligi Lokosice su po prvi puta nakon 2007. godine pobijedile Podravku. No, ove godine situacija se promijenila. Velike promjene u rosteru doživjele su Kokice koje su u odnosu na prijašnje sezone bile znatno oslabljene.

Nadolazeće Europsko prvenstvo

U prosincu ove godine Hrvatska je zajedno s Mađarskom domaćin Europskog prvenstva za žene. Već dugo hrvatski ženski rukomet nema zapažen rezultat na velikim natjecanjima. Kao najsvježiji i najbolji rezultat u posljednje dvije godine ističe se četvrtfinale na Olimpijskim igrama u Londonu. No, nakon toga ništa. Europsko prvenstvo 2012. prošlo je bez prolaska skupine, dok se na Svjetsko prvenstvo 2013. Hrvatska nije niti plasirala. Je li konačno vrijeme za medalju?

"Velika želja svih nas cura koje će nastupati na nadolazećem Europskom prvenstvu je da osvojimo više tu medalju i dat ćemo sve od sebe da se to i ostvari jer ipak igramo na domaćem terenu i uz veliku podršku sa tribina sve je moguće", rekla je Horvat i nastavila: "Iskreno se nadam da bi osvajanje medalje na nadolazećem EP-u uvelike pomoglo popularizaciji i podizanju ženskog rukometa jer je velika šteta gledati sve te klubove koji se doslovce bore za opstanak ili se jednostavno ugase preko noći, a s time i nestaju škole rukometa i djeci se ukida odrastanje uz jedan od popularnijih sportova u Hrvatskoj", zaključila je Horvat.

"Ne mogu reći da je Podravka sad toliko oslabljena, nego je ove sezone dobila ravnopravnog protivnika, nas. Uz našu ustrajnost, puno volje, htijenja, borbenosti i želje za pobjedama to smo i ostvarile na svakoj utakmici protiv njih", izjavila je ljevoruka igračica Lokomotive koja će u idućoj sezoni dobiti konkurenciju na poziciji desnog vanjskog. Još u ožujku ugovor je potpisala Michaela Hrbkova, Čehinja koja dolazi iz kluba DHC Sokol Poruba.

Osvajanjem Prvenstva Lokosice su izborile nastup u Ligi prvakinja. No, kako se svake godine mijenja rejting pojedinih država, nije još poznati hoće li igrati kvalifikacije ili će se izravno plasirati u grupnu fazu. Podsjetimo, u prošloj sezoni Lokosice su dobile wild card, ali na kvalifikacijskom turniru nisu uspjele proći u grupnu fazu. Imaju li Lokosice šanse uopće u ovom najelitnijem europskom natjecanju? "O šansama neću još pričati jer se ne zna da li igramo kvalifikacije za Ligu prvakinja ili ne, ali ćemo se pripremiti na najbolji mogući način da se što bolje prezentiramo u najelitnijem ženskom natjecanju i tako privučemo sto veći broj gledatelja."

S ovakvom prvom sezonom s novim trenerom i promijenjenom ekipom Lokosice su ostavile prostora za dodatni napredak. Pojačanja za iduću sezonu su već spremna, a neka se još spremaju. Ono što se za sad zna jest da u klubu ostaje Sanja Rajović koja je produžila ugovor, a vratila se Katarina Ježić iz Budućnosti, te spomenuta Hrbkova koja je najavljena još u ožujku. Neke od igračica imaju ugovore na dvije godine tako da sigurno ostaju.

Lokosice u planu imaju zadržati osvojene trofeje i još dodatno podignuti razinu svoje igre kako bi se što bolje prezentirale u Europi. S novim trenerom, koji je puno toga pozitivnog donio, te voljom i željom igračica sigurno je da ćemo iduće godine gledati još bolju Lokomotivu.

"Želim da dominiramo i sljedeće sezone, da ne stanemo na tome i zadovoljimo se osvajanjem duple krune nego da još bolje dominiramo u domaćoj ligi, zadržimo pokale, a da se u Europi prezentiramo što bolje i vratimo europski rukomet u Dom sportova", za kraj je rekla Horvat.

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!