Nogomet

Nova kineska avantura Ivana Božića: "Trener mi je Goran Tomić pa je sve odmah lakše"

Razgovarao: Damir Žbulj • nedjelja, 20.07.2014.
Nova kineska avantura Ivana Božića: "Trener mi je Goran Tomić pa je sve odmah lakše"

Hrvatski dragovoljac nije prošle sezone uspio sačuvati svoj prvoligaški status, no, ekipa iz novozagrebačkog Sigeta pokupila je mnoge komplimente na račun svoje igre na travnjacima. Jedan od ponajboljih pojedinaca u proljetnom dijelu sezone bio je i Mostarac Ivan Božić, koji se ekipi priključio nakon oporavka od teške ozljede. U devet nastupa upisao i četiri pogotka, a u novoj sezoni nogometnu karijeru će nastaviti u kineskoj prijestolnici Pekingu...

Nakon napuštanja MAXtv Prve lige, brojni igrači Hrvatskog dragovoljca potražili su unosnije angažmane i nove sportske izazove u drugim sredinama. Tako se i 30-godišnji Ivan Božić odlučio za povratak u Kinu, gdje je već proveo dio svoje karijere igrajući tamošnji drugoligaški nogomet. Zbog teške ozljede koljena lani se morao vratiti u Hrvatsku, ali su mu ovogodišnje odlične partije u dresu Crnih nakon oporavka omogućile još jedan kvalitetan angažman na Dalekom istoku.

"Potpisao sam ugovor u Kini za ekipu Beijing Baxy, drugoligaša koji se s velikim izgledima bori za ulazak u prvoligaško društvo. Trener mi je Hrvat Goran Tomić, trener vratara je Ivica Matas, a kondicijski je Tonči Cinotti tako da mi je u početku sve odmah lakše," javio se iz Pekinga Božić.

Božić je svojim prijašnjim nastupima u Kini stekao reputaciju kvalitetnog i borbenog igrača, u Guizhou Zhichengu je nosio kapetansku vrpcu pa mu je ipak bilo lakše pronaći novi angažman: "Na Tomićev poziv sam došao na probu, što sam mu jako zahvalan, jer Kinezi nisu vjerovali da sam se uspio tako brzo oporaviti od ozljede. Bili su skeptični, ali pomoglo mi je što već ima neko ime i reputaciju u Kini. Bilo je tada puno lakše, jer nije strancu lagano ovdje dobiti angažman," dodaje Božić, koji otvoreno govori o razlozima nove kineske avanture:

Slika 1 od 1.

"Iz Hrvatske sam otišao jer se novčano ne može niti približno usporediti s Kinom, a napunio sam 30 godina i više nemam previše vremena za čekanje. Bilo mi je predivno ponovno igrati u HNL-u ovih zadnjih nekoliko utakmica i šteta je što nismo ostali prvoligaši. Moram priznati kako bi mi u jednu ruku ipak bilo žao Osijeka, jer je to klub s velikom tradicijom i brojnim navijačima, bilo je to zadnje kolo u Gradskom vrtu jako lijepo igrati pred punim tribinama."

"Eventualno da nisam ostao u Kini, sigurno bih se vratio u HNL, jer neka razlika od par tisuća eura prema drugim inozemnim ponudama ne bi predstavljala nikakav problem," naglasio je Božić.

Peking je glavni grad i jedna od najvećih svjetskih metropola pa će biti svakako i manje problema s prilagodbom: "Novi angažman mi je u Pekingu i samim time mi je puno lakše nego u prijašnjim klubovima, ovdje se osjećam kao da sam u Europi. Beijing Baxy ima odlične uvjete, svoj kamp s terenima, lijep stadion i ambicioznog gazdu koji želi proboj u prvu ligu."

"Bit će zanimljivo, jer ima dosta klubova koji se bore za ulazak među prvoligaše. Upravo je krenuo je nastavak prvenstva, jedini problem su avionski letovi, ali sve se to zaboravi kada se sjetim zbog čega sam i stigao ovdje. Ugovor sam potpisao do kraja ove sezone, a onda ćemo vidjeti što dalje," u dobrom je raspoloženju zaključio Božić.

Beijing Baxy je nakon 15 odigranih kola trenutno na trećoj poziciji s 29 osvojenih bodova i jedina su neporažena momčad kineske druge lige. Drugo mjesto koje vodi u viši rang natjecanja bježi im samo dva boda, a vodeći je Chongqing Lifan s 35 osvojenih bodova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!