Rukomet

Mate Šunjić: "Ostanak u Francuskoj mi je prioritet, uspješno pratim naporan ritam i osjećam se sjajno"

Iz Francuske:Tamara Rogić • četvrtak, 05.03.2015.
Mate Šunjić: "Ostanak u Francuskoj mi je prioritet, uspješno pratim naporan ritam i osjećam se sjajno"
Foto: Tamara Rogić

Jedan od 12-orice hrvatskih rukometaša u jakoj francuskoj LNH je i vratar Creteila Mate Šunjić. 27-godišnji čuvar mreže povratnika u Ligu za čitatelje Sportneta skupio je svoje dojmove od dolaska u Francusku, otkrio tko i što je bilo ključno za njegovu brzu prilagodbu na novu sredinu, a dotaknuo se i budućnosti...

Francuski rukometni prvoligaš Creteil nastavlja nizati pobjede u gostima. Nakon bodova u St. Rafaelu, igrači Creteila u 17. kolu LNH pokupili su još dva boda u Istresu gdje su od prve do zadnje minute kontrolirali susret i tako zasluženo upisali još jednu pobjedu rezultatom 30:26. U dresu Creteila na vratima je bio Borko Ristovski koji je odlično vladao ključnim trenucima kada je Istres pokazivao znakove života. Međutim, niti u jednom trenutku nije bilo naznaka da bi domaćin mogao iznenaditi.

Iako je hrvatski vratar Mate Šunjić, koji je u Creteil došao u lipnju 2013., susret odgledao s klupe, ovaj 27-godišnji Matkovac može biti i više nego zadovoljan svojim nastupima u francuskom dresu.

Bivši vratar slavonskog Nexea dao je kratki osvrt na kapitalnu utakmicu: "Iskreno, očekivali smo veći otpor domaćina budući da je Istres, bez obzira na stanje na ljestvici jedna kvalitetna momčad, međutim ulazak u utakmicu bio je i više nego dobar i mislim da smo odmah dali do znanja da smo došli po bodove koji su nam od esencijalne važnosti. U nastavku smo iskusno kontrolirali rezultat te završili susret bez poteškoća. Niti jedno gostovanje nije lagano, tim sam sretniji zbog pobjede, a sada se treba okrenuti novoj utakmici protiv Aixa u kojoj ćemo tražiti nastavak pozitivne serije koja traje od početka 2015. godine".

A prvi su se pozitivni utisci ovog hrvatskog internacionalca zadržali i do danas. "Pa prošlo je već godinu i pol koliko sam u Creteilu i osjećam se sjajno! Mogu biti sretan što me zdravlje služi budući da znamo koliko igrača ima problema s ozljedama koje su možda i rezultat doista napornog ritma koji vlada francuskom ligom. Ovo prvenstvo zahtijeva da utakmice budu odigrane na visokom nivou i zadovoljan sam što sam pokazao da ga mogu uspješno pratiti."

Da su ozljede uistinu učestale među hrvatskim igračima u Francuskoj potvrđuje još jedan bivši igrač Nexe-a Igor Vujić koji je ove sezone po prvi puta zaigrao u francuskoj ligi u dresu Selestata i koji se još uvijek nije oporavio od ozljede lista.

Ništa više sreće nije imao niti njegov brat, lijevi vanjski Stefan Vujić kojemu se ozljeda ramena na samom početku ispriječila za uspješnu sezonu i veću minutažu od one kojom je raspolagao prošle godine u Nantesu te se već nekoliko mjeseci nakon operacije oporavlja u Istresu kamo je stigao ovo ljeto. Nada se kako će sredinom aprila biti spreman ponovno zaigrati.

Iz redova Nexe-a u Aix prošle je godine stigla ubojita ljevica Roberta Markotića koji se isto kao mlađi Vujić ozlijedio na početku sezone i trenutno se oporavlja nakon operacije ramena. No mladi se Šunjić odlično snašao na francuskom parketu, i osim što ga zdravlje izvrsno služi imao je i sreću da se vrlo brzo stopio s novom sredinom.

"U početku je bilo malo neobično i trebalo mi je vremena da se prilagodim budući da je ovo i moje prvo iskustvo u inozemstvu. Međutim, imao sam veliku sreću da je u Creteilu trener vratara bivši srpski reprezentativac Dragan Počuča koji je dugo u Francuskoj i s kojim sam prošle godine činio vratarski tandem. Dragan poznaje ljude u klubu i posjeduje svo ono znanje koje igraču poput mene može puno pomoći da se isprofilira tako da je to rezultiralo jednom bržom adaptacijom što se vidi i u rezultatima koji su kasnije uslijedili."

Šunjić je povukao paralelu između treninga vratara koje je imao dok je branio boje slavonskog Nexe-a i ovih u Francuskoj. "Ako govorimo generalno o francuskoj ligi sigurno da ima nekakvih razlika, ali ovdje u Creteilu trener golmana Počuča, kojega sam već spomenuo, izdanak je jugoslavenske škole rukometa tako da sam ja zapravo samo nastavio trenirati istim stilom kao što sam to dosada radio. To mi vrlo odgovara i sve ono što smo zajedničkim snagama napravili ove sezone zapravo je samo nadogradnja."

Hrvatski rukometni vratar i povremeni reprezentativac, nakon sjajne utakmice u gostima našao se i u sedmorki 16. kola LNH. Iako mu to nije prvi put ove sezone, pobjeda u gostima nad za sedam bodova nadmoćnijim St. Rafaelom bila je pravo iznenađenje. Šunjić je svojom igrom samo u drugom poluvremenu upisao 16 obrana i najzaslužniji je za dva boda koja je Creteil ponio kući.

U sedmorki kola našao se rame uz rame suigraču iz Creteila Hugu Descatu, Luki Karabatiću iz Aixa, članu Cessona Maximu Derbieru, Istresovom Theu Derotu, desnom vanjskom PSG-a Xavieru Barachetu i Nimesovom Pawelu Podsiadlu.

"Uvijek je lijepo istaknuti se i dobiti svojevrsno priznanje za svoj rad, ali neopterećujem se time. Bez obzira na sve najveće mi zadovoljstvo pričinjava sama pobjeda koja je uistinu bila iznenađenje i dva boda bliže ostanka u ligi. Izuzetne performanse uvijek su rezultat timskog rada i dobrog treninga", skromno je zaključio Šunjić.

Ovom Super Gardienu nadimak je zasluženo nadjenut, a ugovor s Creteilom traje do ljeta i zanimalo nas je hoće li ostati u sredini koja mu zasada savršeno odgovara i klubu s dugom i bogatom tradicijom u francuskom rukometu.

"Volio bih da vam u ovom trenutku mogu reći više, međutim ni sam ne znam. Hoću li produžiti ugovor s Creteilom ili zaigrati u nekom drugom prvoligašu ne mogu odgovoriti, ali ostanak u francuskoj ligi svakako mi je prioritet."

Lidl Starligue

1Paris Saint-Germain 4140:110+308
2Aix 5155:141+148
3Créteil 6177:170+78
4Chambéry  5153:147+68
5Toulouse 5148:138+107
6Nantes 5164:141+236
7Chartres 5139:143-46
8Montpellier 4113:104+95
9Nîmes 5132:138-65
10Cesson Rennes 5138:141-34
11Saint-Raphaël 4110:119-93
12Limoges 389:90-12
13Dunkerque 4114:127-132
14Istres 4106:120-142
15Saran HB 5125:149-240
16Nancy 5130:155-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli05.03.2015. u 15:04
    Bio je dva-tri puta na okupljanjima ako se ne varam.
    markoli
  • tomahawk9205.03.2015. u 14:02
    oće li Šunjić jednom biti pozvan u repku makar na okupljanja kad mogu ovi svi koji su prodefilirali kroz nju...
    tomahawk92
  • markoli05.03.2015. u 09:49
    Čovjeku skidam kapu do poda, osim što je odličan golman, završio je i matematiku na PMF-u.
    markoli