Rukomet

Anić: "Utakmica Hrvatske i Španjolske lako je mogla biti i finale Svjetskog prvenstva"

Sportnet • utorak, 24.01.2017.
Anić: "Utakmica Hrvatske i Španjolske lako je mogla biti i finale Svjetskog prvenstva"

Svjetsko rukometno prvenstvo ulazi u svoju najuzbudljiviju fazu, ovog popodneva i večeri osam će reprezentacija tražiti plasman u polufinale, a o dosadašnjem tijeku natjecanja te o prognozama za nastavak, ali i o jesenskom dijelu polusezone, popričali smo s pivotom francuskog Sarana, Igorom Anićem...

Francuska na domaćem terenu brani naslov osvojen prije dvije godine u Kataru, a dio tada zlatnog kadra bio je i Mostarac Igor Anić. Pivot osmoplasirane momčadi francuskog prvenstva iza sebe ima i osvojeno zlato na Europskom prvenstvu 2014. godine, a osim o aktualnom SP-u s čitateljima Sportneta podijelio je svoja razmišljanja o vlastitim jesenskim izdanjima, ali i o reprezentativnoj budućnosti.

Na francuskom nivou još samo Hrvatska i Španjolska

Svjetsko prvenstvo ušlo je u svoju eliminacijsku fazu, na prvom takvom izazovu iznenađujuće su pale Danska i Njemačka, dvije vrste od kojih se očekivala borba za medalju. Branitelj naslova i domaćin Prvenstva tako je ostao bez velikih konkurenata, a Anić smatra da se tek dvije reprezentacije mogu pohrvati s njom i otežati joj put prema novom zlatu.

"Francuzi su do sada sve pobijedili i to bez neke velike muke. Oni su već u startu Svjetskog prvenstva bili veliki favoriti s tim da su sada ispala dva velika protivnika, Danska i Njemačka, tako da im se put k cilju još više otvorio. Nedostaje puno selekcija koje mogu igrati na francuskom nivou, po meni su to jedino još Hrvatska i Španjolska."

29-godišnji član Sarana Hrvatsku je "snimio" uživo u grupnoj fazi u susretu protiv Mađarske i sam je, poput mnogih, mišljenja kako u njenoj igri ima prostora za nadogradnju, ali i uigranost.

"Sa suprugom i suigračem Tomijem Vozabom išao sam uživo gledati hrvatsku utakmicu protiv Mađarske u Rouenu. Osjećaja sam da se ovaj sastav Hrvatske još malo traži, da može još puno jače igrati i sigurno će tako i biti. Njena snaga su i veliki igrači kao što je Duvnjak koji mogu preokrenuti utakmicu i usmjeriti je prema pobjedi."

"Zahvalan sam za sve što sam do sada doživio u svojoj karijeri kako iz reprezentativnog tako i s klupskog kuta gledanja. To su iskustva za cijeli život i ne bih ništa mijenjao. Što god bilo, uvijek ću imati dva zlata 'u džepu'. Odrastao sam u Francuskoj, tu sam se razvio u rukometaša te sam na neki način Francuskoj 'otplatio' svoj dug igrajući za njihovu reprezentaciju. No pored toga, nikada nisam zaboravio odakle su moji korijeni i gdje sam rođen."

Nakon već spomenutog ispadanja Danaca i Nijemaca, velika je šteta kaže, što će Hrvatska i Španjolska odmjeriti snage već u četvrtini finala. Utakmica je to koja bi zadovoljila i kriterije samog finala.

"Španjolci su bez poraza i dosta dobro igraju. Mislim da su se malo prepali protiv Brazila jer nisu možda očekivali toliku borbu. Utakmica Hrvatske protiv Španjolske bez problema bi mogla biti i finale Prvenstva, ali nažalost nije i već će sada ispasti jedna velika reprezentacija. Mišljenja sam da je sve moguće i da ako Hrvatska želi do medalje nema druge nego upisati tu pobjedu protiv Španjolske. I smatram da su hrvatski rukometaši u stanju da to i provedu u djelo."

I dok dvoboj Hrvatske i Španjolske nema izrazitog favorita, upravo je pritisak, odnosno opuštenost s druge strane, razlog ispadanja olimpijskih prvaka od Mađarske te europskog od Katara, dvije vrste koje su u svojim skupinama zauzele četvrtu poziciju.

"Imao sam prilike odgledati obje utakmice i mislim da je problem bio taj što su s jedne strane bile dvije vrste koje 'ne smiju' izgubiti. To momentalno znači pritisak, a pogotovo ako ste u statusu olimpijskog ili europskog prvaka. S druge su strane stajale dvije ekipe koje, ako izgube, nitko neće kritizirati jer je poraz već upisan kao 'normalan' ishod. Tako im je i igra bila opuštenija i bolja. Držim da je tu došlo do razlike."

A kada su u pitanju današnji četvrtfinalni susreti, Anić osim Francuskoj prolaze prognozira i za mađarsku te slovensku reprezentativnu vrstu.

"Francuska će se protiv Šveđana namučiti, ali će proći dalje. Slovenija će također iskoristiti otvorenu priliku da i ona dođe do polufinala, a i Mađarska bi trebala proći Norvešku. Što se posljednjeg para tiče, imam nade da Hrvatska prolazi Španjolsku."

Povratak najboljoj formi, Liga prvaka kao poseban izazov

Po povratku iz Kiela Anić je potpisao jednogodišnji ugovor s novim prvoligašem Saranom i upravo mu je cilj osiguranja opstanka u najjačem društvu bio najveći izazov prilikom njegova potpisa. Prvi dio sezone protekao je iznad očekivanja.

"Saran je ekipa koja je prije dvije sezone igrala u trećoj francuskoj ligi i za dvije je sezone uspjela doći do najvišeg ranga natjecanja. Kada su stupili u kontakt sa mnom cilj je bio da ostanu u prvoj ligi. Tako da mi je taj izazov bio nešto skoro toliko veliko kao kada se boriš za titulu. Na početku sezone svi su francuski rukometni stručnjaci rekli da ćemo odmah nazad u drugu ligu što nam je svima bila dodatna motivacija. Momčad je sve suprotno od toga kako se danas radi u profesionalnom sportu. Mi igrači smo više kao prijatelji koji treniraju zajedno nego kao profesionalni suradnici. I kroz to smo završili polusezonu na osmom mjestu, dva boda od Chamberyja koji je peti. Po meni, mogli smo završiti i na toj njegovoj poziciji da nismo na domaćem terenu dva puta igrali neriješeno protiv Ivryja i Selestata. Međutim, da nam je netko u sedmom mjesecu rekao da ćemo na polusezoni biti tu gdje jesmo odmah bismo potpisali."

Nakon 13 utakmica pivot Sarana najbolji je pivot čitave lige, s 54 pogotka iz 69 pokušaja što je visokih 78.26 posto realizacije šuta. Osim momčadskim izdanjima Anić je zadovoljan i vlastitim, sezona 16./17. donijela je povratak najboljoj formi.

"Moj životni san oduvijek je bio nastup na Olimpijskim igrama i od tog sna neću odustati. Neke priče se u životu završavaju i dođe vrijeme za nove. Volio bih da se moji snovi ispune, ali mislim da je moja priča s francuskom reprezentacijom gotova. Otkada sam postao otac, shvaćam svog oca i što znače korijeni. Iz istog razloga želim da i moji sinovi znaju odakle dolaze. Spreman sam za nove prilike za koje se nadam da će ispuniti moj san o Olimpijskim igrama."

"Zadovoljan sam, opet sam se vratio svojoj najboljoj formi i odlično se osjećam u igri. Naravno, uvijek ima mjesta za napredak prema tome da budem još i bolji. Moram reći da i suigrači dosta igraju na mene i na tome sam im zahvalan. Vozab i društvo podijelili su prema meni velik broj lopti, a ja sam se potrudio da te prilike onda i pretvorim u pogotke. Tako su suigrači meni pomogli da završim kao najbolji pivot lige prema broju golova, a ja sam pomogao klubu da se plasira na tu našu trenutnu poziciju. Želja mi je da nastavimo s dobrom igrom do kraja sezone i da što prije uspijemo potvrditi nastup u istom društvu i iduće sezone što je glavni cilj kluba."

Saran je osim najboljeg pivota dao i najboljeg strijelca gledajući broj pogodaka iz igre, Tomija Vozaba.

"Vozab je moj suigrač i prijatelj jer je odličan čovjek na terenu i van njega. Ove je sezone puno napredovao što se odrazilo i na igri i moramo priznati da je zahvaljujući njegovoj pomoći bilo lakše pobijediti u dobrom broju utakmica. Tomi je kao srednji vanjski obavio i velik posao za mene kao pivota i sigurno je on zaslužan što sam ovu polusezonu završio ovu kao najbolji na liniji. Siguran sam da taj momak može još puno napredovati i da se može izgraditi u vrlo korisnog igrača."

Do kraja sezone Aniću, Vozabu i društvu ostaje ostvariti klupski cilj, ostanak u prvoligaškom društvu, no već sada je poznato kako će po završetku sezone obojica u neke nove izazove. Vozab će tako postati član Nimesa, dok se Anić nada angažmanu koji će mu donijeti i nastupe u Ligi prvaka.

"Otvoren sam za različite ponude i različite klubove koji nisu vezani samo za Njemačku ili Francusku. Za mene je cilj da ostanem u svojoj najboljoj formi što je ova trenutno i da će klub za koji ću igrati od mene imati puno koristi. Naravno da bih opet želio igrati Ligu prvaka, to mi je poseban izazov."

Foto: Fédération Française de Handball/Sportissimo/Pillaud Facebook

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!