Nogomet

Svaguša za Sportnet: 'Uvijek sam optimist, Neretva bi mogla biti dark horse u Trećoj NL Jug'

Branimir Korać • utorak, 08.08.2023.
Svaguša za Sportnet: 'Uvijek sam optimist, Neretva bi mogla biti dark horse u Trećoj NL Jug'
Foto: Pixsell

Nogometaši Neretve pripremaju se za početak sezone u Trećoj NL Jug. Prošlu sezonu završili su na desetom mjestu i želja je u novoj sezoni pokazati napredak...

Na klupi Neretve je Mario Svaguša, nekadašnji napadač Neretve iz prvoligaških dana, a danas trener s međunarodnim iskustvom. Kao pomoćnik Marija Tota radio je i u Kini, a sada priprema Neretvu za sezonu.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Odradili smo malo više od pola pripremnog plana, odigrali smo četiri pripremne utakmice s protivnicima iz viših rangova od nas. Tu smo doživjeli poraze, ali to ne gledam kao poraz nego kao nekakvu lekciju. Mogli smo birati i malo drugačije protivnike, ali to je bilo ciljano čisto da vidim snagu moje ekipe", kaže Svaguša.

Momčad koju ima na raspolaganju je mlada, bilo je promjena i tek treba vidjeti koliko vrijedi.

"Normalno, s nekim stvarima mogu biti zadovoljan, a s nekima ne, ali to što je loše pokušat ćemo popraviti. Iskreno niti sam nisam siguran kolika je snaga Neretve. Tu sam dvije-tri godine, ali u to vrijeme se promijenilo jedno 30 igrača, to je najveći problem što nemamo neki kontinuitet, pogotovo na vratarskoj poziciji, tu sam već treću sezonu, a imamo valjda šestog vratara. Politika kluba je usmjerena na naše domaće igrače uz potporu ovih malo iskusnijih pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. S mladim igračima može ispasti dobro, ali i biti put u nepoznato. Uglavnom dajem sve od sebe i guštam u svakom treningu, nadam se da će biti dobro, a tek ćemo vidjeti gdje smo kada počnemo igrati s ekipama našeg ranga."

Do početka sezone Svaguša planira odraditi još tri utakmice koje će mu dati jasniju sliku o momčadi, ipak će to biti protivnici koji su otprilike njihovog ranga.

"Imamo dogovorene još tri utakmice. U četvrtak i petak imamo u Metkoviću tradicionalan turnir Ante Rebac, uz nas tu sudjeluju i ekipe našeg ranga, ali iz Bosne i Hercegovine Neum i Čapljina i GOŠK iz Dubrovnika. Tu ćemo dobiti neke odgovore. Za generalku zasad nam stoji utakmica u Smokvici, teško je naći malo jačeg protivnika jer je svima manje-više počela sezona, tj. počinje."

Okosnica momčadi se zna, tu su i neki novi mladi igrači, a posebno je istaknuo vratara Luku Romića.

"Na poziciji vratara tu je mali Luka Romić, zasad fino izgleda na golu, inače je iz Australije, a prošle sezone branio je u Valu i trenirao sa Solinom. On je pozitivna točka, ali ima tu još dosta mladih igrača sa strane, ne bih nikoga posebno isticao koji su igrali tu u lokalnim klubovima poput Neretvanca, Jadrana iz Ploča i vidjet ćemo kako će se prilagoditi na Neretvu. Okosnica će biti naš kapetan Eduard Raguž, Mario Marić koji zbog obaveza manje trenira, ali vjerujemo da će nam biti od velike koristi. Zatim Domagoj Zovko, Marin Jelavić. a sve ostalo su momci iz našeg podmlatka, vrlo mladi, 18-19 godina."

Ono što je nerijetko problem u momčadima trećih liga je odaziv na treninzima, ali Svaguša tu nema problema. Ima dovoljno igrača i radi se jako dobro.

"Ne pamtim da smo imali manje od 23-24 igrača na treningu. Tu nema nikakvih problema, radi se fino za ovaj rang natjecanja, možda čak i malo profesionalnije, ali ja tako radim. Znam da je Treća NL najniži rang HNS-ovog natjecanja, ali to je ipak Neretva koja uz Junak, Zadar, Split... ima neki status u Trećoj ligi. Neretva je dala dosta toga i hrvatskom nogometu, imamo i sada preko 250 djece u školi nogometa tako da imamo tu bazu. Da se poklopi sve što treba, Neretvi bi ipak bilo mjesto u malo višem rangu, ako ostane ovdje još koju godinu, mislim da to neće biti dobro."

Što se ciljeva za sljedeću sezonu tiče, teško je sada procijeniti, ali optimizam ne napušta trener Neretve.

"Teško je sada locirati gdje bi mogli biti, mlada je ekipa i bit će borba za svaki bod. Ja sam uvijek optimist i mislim da ćemo ipak mi biti nekakav dark-horse i dobar protivnik. A sad koliko će ta mlada ekipa moći izdržati, posebno kada krenu ozljede i izostanci, vidjet ćemo. Ali kako nama, tako i drugima."

FOTO: Tino Jurić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!