Intervju

Ivan Pal: "Slavija nije formalnost"

Zoran Vinković • petak, 06.04.2001.

Rukometni klub Podravka Vegeta iz Koprivnice ove nedjelje igra na svom parketu uzvratnu utakmicu sa praškom Slavijom u polufinalu Kupa EHF-a. Naš dopisnik porazgovarao je sa glavnim trenerom gosp. Ivanom Palom o igri i daljnjim planovima kluba.

Za početak molim Vas recite mi što je po Vašem mišljenju najvažnije u rukometu, (i sportu) i koji odnos između igrača i trenera onaj najbolji?
"Nakon 20 godina trenerskog staža, mislim da je najvažnije međusobno uvažavanje, povjerenje i tolerancija. Pod međusobnim uvažavanjem mislim na to da od igračica očekujem da uvaže neke momente koji iz njihovog aspekta gledanja mogu biti problematični, oni moraju shvatiti poziciju trenera i da se trener ponekad nalazi u situaciji da nekim "nasilnim" metodama mora provesti neke stvari. Od njih također očekujem da moje odluke smatraju kompetentnima i to je sve lako napraviti kad čovjek iza sebe ima iskustva. Ja se također moram stavljati u njihovu poziciju i sagledavati probleme iz njihovog kuta gledišta. Međusobno poštovanje je također važno, tako da igrač shvati da primjedba nije direktno upućena njemu, već se radi o nekoj pojavi koju treba popraviti. I još moram spomenuti tim koji čine pomoćni trener, fizioterapeut i direktor kluba koji pridonose da klub funkcionira kao tim. I sve je to vrlo lako provoditi gdje te ljudske osobine funkcioniraju."

Jeste li svojim dolaskom na mjesto glavnog trenera morali ste uvesti neke promjene. Otišla je na primjer Snježana Petika i trebalo je mijenjati tip igre, koliko su te promjene utjecale na daljnji rad djevojaka?
"Mislim da se puno toga u igri moralo promijeniti, samim odlaskom Petike, Tirce, Cozme i ostalih kvalitetnih sportašica, jer one su bile tipične individualci. Njihova igra bila je više nego kvalitetna, no nekad u nekim situacijama su tom kvalitetom gušile kolektivni duh, za razliku od današnje ekipe koja funkcionira više kao tim i sve situacije rješavamo na kolektivan način tako da smo način treniranja morali promijeniti. Ja sam dužan reći da je velik dio posla u tome napravio kolega Lalić koji je bio trener prije mene tako da je na meni ostalo izmijeniti neke manje stvari i možda mi je s te strane bilo lakše."

Ekipa se uvelike obnovila, ima dosta mladih perspektivnih igračica, kao npr. Nikolina Jurić. Kako su one podnijele takav europski ritam kojim igra Podravka?
"Mislim da su one to vrlo profesionalno prihvatile i tako odrađuju. One i nisu toliko izložene tom intenzitetu igre, osim možda Marije Čuljak ili Sanele Knezović, one su više opterećene treniranjem i putovanjima, ali su na putu da postanu vrhunski profesionalni igrači i moraju proći nešto što su u njihovim godinama prolazile Vlatka Mihoci, Božica Palčić i ostale iskusnije igračice. Sve te mlade igračice su važne klubu, možda nisu u prvoj momčadi, no svaka od njih zna sve odigrati i spremna je to odigrati kad klubu zatreba."

Podravka je vrlo uspješna u domaćem natjecanji, kolike su joj po Vašem mišljenju šanse da ove sezone osvoji dvostruku hrvatsku krunu, tj. Kup i Prvenstvo?
"Mislim da su šanse velike iako uvijek postoji neka prepreka, sve ekipe u završnici prvenstva (Osijek, Zvečevo, Split, ...) ulaze u igru s Podravkom na način da dolaze "skupo prodati kožu" i to može biti veliki problem jer mi ako malo opuštenije igramo, kolektivni duh pada, možemo imati velikih problema. No mislim da smo mi dovoljno zrela ekipa da znamo što znači gubitak Kupa ili Prvenstva, i mi ćemo sve poduzeti da se to ne dogodi jer osvajanje Prvenstva Hrvatske nas direktno vodi u Ligu za prvaka Europe i to ne možemo propustiti, što radi sportskog duha, što radi sponzora bez kojeg ne bismo mogli imati profesionalni klub."

Podravka se ove sezone nije plasirala u Ligu za prvaka Europe, po Vašem mišljenju koje su joj šanse da to učini u sljedećoj i ostvari dobar rezultat?
"Podravka će, ako osvoji Prvenstvo Hrvatske, a nadam se da hoće, direktno ući u Ligu za prvaka, a što će u toj Ligi biti, to samo Bog zna..."

Do osvajanja Kupa EHF-a ne dijeli vas mnogo, teoretski samo tri utakmice, kolike su šanse da ove sezone Podravka uzme Kup?
"Mislim da šanse nisu prevelike, evo pred nama je uzvratna utakmica sa češkom Slavijom za koju mislim da uopće nije formalnost, iako smo tamo pobijedili i pokazali da smo bolja ekipa, ali nerijetko se događa da pobijedi ona za koju kažu da je lošija. Da dam primjer, mnogi su za Leipzig rekli da je bolja ekipa, no ipak smo mi otišli dalje. Mi se vrlo ozbiljno spremamo za nedjeljnu utakmicu i samo nas dobar rezultat vodi u finale, pod uvjetom da se to ostvari našli bi se u srazu s Montexom koji je prava europska ekipa, koja nije igrala završnice Kupa EHF-a, ali je niz godina igrala u Ligi za prvaka i nikada s tim klubom nismo odigrali laganu utakmicu."

U Pragu je u nedjelju bilo ozljeda, kako se ozlijeđene djevojke drže i hoće li sve biti sposobne zaigrati do nedjelje?
"Sve će nastupiti osim Marije Čuljak, ona se ozlijedila i za ovu sezonu je out, no sve ćamo poduzeti da do jeseni bude pripremljena. Radi se o teškoj ozljedi koljena, rupturi medijalnog kolateralnog ligamenta i nekim drugim manjim ozljedama. Sve druge djevojke su zdrave, Andreja Hrg koja se također ozljedila u Pragu mogla je već tamo zaigrati pod kraj utakmice, no za to nije bilo potrebe."

Mi smo Internet dnevnik, pa nas zanima kako se vi služite internetom, odnosno računalom?
"Ja se elementarno služim računalom, koliko je meni nepohodno, računalo imam na radnom mjestu tako da za neke veće poslove s računalom ili internetom zamolim kolegu da mi pomogne. No jedna od prvih zadaća koje sam ostavio za ovo ljeto je da do kraja savladam računalo i Internet."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!