Packe

Dosta je bilo

Tomislav Pacak • utorak, 10.10.2006.

Hrvatska je, tako kažu odgovorni, redovito žrtva "šačice" navijača, zbog kojih onda pate klubovi, Savez, igrači, ali i svi ostali navijači. Postavlja se tek pitanje - kako onda ta masa 'pravih' navijača dopušta maloj grupici da uništava renome ne samo hrvatskog nogometa već i cijele države, da dovodi u opasnost budućnost hrvatskog nogometa? Navijačke gluposti - incidenti, rasizam, baklje - sve to mora biti iskorijenjeno ODMAH, a svoj doprinos mogu dati i svi oni koji se ograđuju od "male skupine huligana"...

"HNS pederi, nogomet ste sj.....". To je bio poklič tisuća navijača na dvoboju s Andorom. Mogli su misliti navijači na tisuću stvari koje HNS pogrešno radi, nije uopće bitno, imaju na to pravo. No, kako onda mogu oni raditi istu stvar - sje... hrvatski nogomet?

Jer kako drugačije opisati poteze koji ne samo da nemaju veze s navijanjem ZA hrvatsku reprezentaciju, već su upravo anti-hrvatski? Zamislite, navijači čekaju korner za Hrvatsku, kako bi se okupili igrači u šesnaestercu gdje bi ih onda mogli gađati bakljama? I goste iz Andore, ali i hrvatske reprezentativce. Smišljati objašnjenje, a kamoli opravdanje, za takve glupe poteze je nemoguće. Jer objašnjenja jednostavno nema.

Zašto bi itko bakljama gađao igrača Andore ili Hrvatske, koji nemaju nikakve veze ni s jednim problemom koji tog navijača mogu tištiti? Postoji li u tome nešto ljudsko? U čemu je točno fora? Nedostaju zapravo riječi koje bi opisale koliko je takav potez glup ili imbecilan. Zašto, zašto bi hrvatski navijač htio riskirati da utakmica s Andorom bude registrirana 3:0 za goste i da tako možda uskrati Hrvatskoj plasman na EP 2008.? Zar nam nije to svima zajednički cilj?

Izgleda da nije. Primitivizam navijača je svima nejasan, svi ga osuđuju, ali malo tko nešto čini u vezi toga. Toliko spominjani Zakon nije donio nikakvih velikih novina, osim što su navijači našli još nešto što po njihovom mišljenju nije dobro. Po njihovom mišljenju je, međutim, jako malo toga dobro. Dobro je, izgleda, bacati baklje, gađati protivničke ili čak i svoje igrače, paliti stolice, bacati ih na teren, razbijati gradsku imovinu, tramvaje, bacati aute u more ili ih razbijati jer imaju pogrešnu registraciju, raditi nerede, kreirati ljudske kukaste križeve na stadionima i slično.

Zanimljivo je što sve to nabrojano, osim javnosti, medija i svih ostalih osuđuju i - navijači. Udruge navijača redovito izdaju priopćenja sličnog sadržaja - ograđujemo se od tog i tog, to nisu radili pravi navijači, itd, itd, pa im onda smeta kad se takvi ekscesi povezuju s njima.

Kad je već tako, kad velika masa navijača ne želi nerede, ne želi sramotiti Hrvatsku, ne želi odbijati sa stadiona sve one koji nisu najžešći navijači (obitelji, stariji, klinci, mame, stranci...) zašto onda dopuštaju "šačici" da im blati ime? Kako onda tih desetak primitivaca ipak uspije zapaliti baklju i zakovitlati je prema vrataru suparničke momčadi? Zašto svi pravi navijači ne uzmu tu baklju, ugase je i otjeraju primitivce sa stadiona? Zaista sumnjam da se 100 pravih navijača ne usudi usprotiviti jednom 'krivom'. Ili možda taj omjer ipak nije onakav kakvim ga mnogi prezentiraju, možda se ipak ne radi o 'šačici'.

Slika kukastog križa na stadionu u Livornu zaista je velika sramota za Hrvatsku. Tisuće dobrih stvari koje naprave hrvatski turistički djelatnici mogu biti pokvarene jednim takvim neobjašnjivim i stupidnim potezom. Zašto bi to netko želio? I to nije jedna osoba napravila, već njih stotinu. Što se događa u glavama tih momaka kad si kažu - hej, ajmo napraviti kukasti križ; zaista je nemoguće da ne znaju što taj simbol predstavlja. A ne predstavlja ništa dobrog.

Ili, kako objasniti rasizam? Kako objasniti da navijači, i to ne njih desetak, fućkaju protivničkim igračima tamnije puti, a istodobno navijanju za takvog u svojim redovima? Zar smo zaista zemlja gdje je većina ljudi rasistički nastrojena? Zaista želim(o) vjerovati da nismo. Pa zašto onda većina ne ušutka tu grupu neznalica koja se bavi stvarima koje nisu primjerene civiliziranom društvu.

Uefa je jasno dala do znanja da neće tolerirati ni rasizam ni bilo koje druge oblike navijačkog glupiranja i incidenata. Zar se mora zaista dogoditi da nam oduzmu bodove, ili pravo igranja kod kuće, ili čak pravo sudjelovanja na EP-u da bi se stvari promijenile? Postavljaju se dva pitanja. Prvo - zašto bi to netko htio? Odgovor nitko ne zna, ali se incidenti redovito ponavljaju, kako na klupskim tako i na reprezentativnim utakmicama.

Drugo je pitanje trenutno važnije - zašto konačno netko ne napravi nešto u vezi s tim? Zašto se ne kaže "Dosta je bilo", nećemo više biti robovi grupe nenavijača zbog kojih se kasnije svi sramimo? Margaret Thatcher svi spominju, vrijeme je da netko i kopira njene poteze. Vrijeme je da huligane maknemo s tribina, da snage reda naprave to za što su zadužene - red.

I da onda Hrvatska može biti zemlja u kojoj nitko ne može pobijediti, između ostalog zbog sjajnih navijača, ali ne zbog huligana. Hrvati su toliko puta pokazali da mogu fantastično navijati.

BBB su znali biti briljantni ove sezone (primjerice doma protiv Auxerrea, u gostima protiv Arsenala), Torcida je napravila prekrasnu atmosferu na derbiju (dok nije bilo baklji), a na Svjetskom prvenstvu su Hrvati po općoj ocjeni bili najbolji navijači na svijetu. Ali baš - navijači. Ne ekipa koja sramoti svoju zemlju.

Bilo je krasno poslije dvoboja s Brazilom slušati hvalospjeve brazilskih navijača, priznali su kako su ih Hrvati u potpunosti nadmašili te su s oduševljenjem željeli znati prijevode navijačkih pjesama poput one "U boj, u boj, za narod svoj". Zar to nije puno ljepše nego čitati kako u Zagrebu gostujuće reprezentacije čekaju huligani? Zar nije ljepše dati podršku svojoj reprezentaciji u nastojanju da izbori EP 2008. (ali i EP 2012.) nego joj maksimalno kvariti izglede i za prvo, a posebno za ovo drugo?

Apel svim navijačima - nemojte dopustiti da budemo robovi primitivcima. Apel vlasti - poduzmite korake da iskorijenimo huligane iz nogometa. I na kraju, apel "kockastima" - pobijedite Englesku!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!