Juriš

Totalna rekonstrukcija

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 20.11.2006.

Dobri rezultati vratili su dobro raspoloženje u sve Hajdukove strukture. Iako se činilo da će se izlaz iz prošlosezonske depresije teško brzo pronaći, iz splitskog kluba već ove jeseni vrlo su aktivni kako na travnjaku, tako i u pričama oko transfera. Najavljen je dolazak nekoliko vrlo zanimljivih mladih nogometaša, no Hajduk će se prije svega morati riješiti nekih "utega" u svojoj svlačionici. Kakav Hajduk bismo mogli gledati dogodine?

Skupilo u subotu se zanimljivo društvo na Poljudu, od Stipe Pletikose i Slavena Bilića, preko Josipa Skoblara do direktora Lyona Bernarda Lacombea. No, najviše "ćakula" izazivao je pogled na gornji desni kut "B lože", gdje su se smjestili šibenski "dragulji" Ante Rukavina i Gordon Schildenfeld. I vrlo dobro zabavljali gledajući Hajduka i Rijeku.

Nakon utakmice više je ljudi iz okruženja pratilo pogledom reakcije dvojice talentiranih Šibenčana, na koje su oko bacili i Hajduk i Dinamo i neki inozemni klubovi, nego što je pratilo (nezanimljvo) drugo poluvrijeme.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Rukavina, kao i obično, svojim ponašanjem i izjavama nije davao povoda domaćim navijačima i novinarima da njegov dolazak iz sat vremena vožnje udaljenog Šibenika smatraju "zgotovljenim poslom za Hajduk", no već neko vrijeme dobro obaviješteni izvori "šapuću" kako stvar zaista jest gotova i "Ruki" bi narednog ljeta trebao preseliti 70-kilometara južnije. Svejedno, teško je znati što će se sve događati narednih mjeseci, posebno ako je istina da sve više inozemnih skauta dolaze gledati 20-godišnjeg Šibenčanina.

Što se Schildenfelda tiče, "tajni izvori" ne govore s tolikom sigurnošću o njegovoj "biloj budućnosti", no i on je debelim flomasterom podcrtan na listi želja splitskog kluba.

Prošlog vikenda stigli su i "signali" da je Hajduk vrlo blizu potpisu Darija Jerteca, još jednog mladog reprezentativca i najtalentiranijeg eksponata Varteksove generacije rođene 1985. godine. Za njega se intenzivno zanimao francuski Le Mans, no Varaždinac nije bio zadovoljan ponuđenim financijama, što je Hajduk spremno dočekao i "podebljao" ponudu koju je poslao još prošlog ljeta. S njim u paketu trebao bi stići i njegov vršnjak Nikola Pokrivač.

Već neko vrijeme plete se mreža i oko zadarskog vratara Danijela Subašića, koji još uvijek ne brani za Zadar zbog sudskog spora s tim klubom. Subašić bi trebao biti nasljednik 36-godišnjeg Balića koji ove sezone proživljava "drugu mladost", no ne može biti dugoročno rješenje za splitski klub.

Već je najavljeno da će se s posudbe iz Pule već ove zime vratiti 19-godišnji napadač Nikola Kalinić, što će biti dobar potez samo ako se juniorskom reprezentativu omogući sigurno mjesto u napadu Hajduka. Ako će sjediti na klupi, bolje je i za njega i za Hajduk da ostane u Puli do kraja sezone.

Slika 1 od 1.
Foto: Dragan Kovač

Deklarativne alibi-priče kako se "Hajduk ove sezone ne bori za naslov, nego uigrava momčad za dogodine" nemaju puno smisla, posebno kad se vidi kojim snagama trener Zoran Vulić najviše vjeruje i najviše koristi. Još manje kad se objavljuju ovakve informacije o dovođenju "svježe krvi".

Od Hajdukove "budućnosti", igrača do 21 godine, nitko nije standardan, tek Bušić, Jelavić i Buljat ulaze u rotaciju kad kartoni ili ozljede pokose "standardnih 11". Pustite priče, nitko u Hajduku ne trpi poraze, jer da nije tako - umjesto dovođenja Živkovića i Jurice Vučka, ove sezone bi se na njihovim mjestima "uigravali" Luka Vučko i Buljat, te Bušić, Jelavić i Kalinić.

Ako se u Hajdukovu svlačionicu zaista dovedu spomenuti "nebrušeni dijamanti", klupski menadžement konačno će se morati "obračunati" s nekima koji nisu ni Hajdukova budućnost, a bogme ni sadašnjost. Bez obzira što je svlačionica "dignula nos" nakon što su poslije Belišća objavljena imena nekih koji bi trebali otići, neke stvari jednostavno treba javno i jasno reći.

Trojica su gotovo sigurno "na nišanu", Žilić (31), Kralevski (28) i Đolonga (30) već sad su daleko od prve momčadi i njihova budućnost trebala bi biti prilično izvjesna. Barem što se Hajduka tiče.

Damjanović je jedan od rijetkih za koje se zanimaju neki zapadnoeuropski klubovi, no Hajduk je željan zadržati ga. Ugovori na ljeto istječu kapetanu Miladinu i Munhozu, a vjerojatno nitko u klubu ne bi radio probleme kad bi njih dvojica pronašli inozemne angažmane.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Posuđeni Carević vraća se u Stuttgart na završnu godinu ugovora, osim ako ga Hajduk ne otkupi, što nije nemoguće s obzirom da ga u Stuttgartu smatraju tek "opterećenjem blagajne", bez ambicija da ga zadrže.

Pod hitno bi se na posudbe po prvoligaškim ili drugoligaškim klubovima trebali "razbacati" izlazni juniori Bačelić-Grgić, Ljubičić, Makarin, Pezo, Varvodić i Gabrić, jer je očito da ni jedan od njih ni dogodine ne može očekivati značajniju ulogu u Hajdukovoj prvoj momčadi.

Dođe li zaista Rukavina, uz sigurnog povratnika Kalinića, stvorit će se gužva u napadu. Uz Bušića i Jelavića, tu su Blatnjak (koji može igrati i povučenije), Bartolović (ispunio sva očekivanja ove sezone), te Jurica Vučko. "Zraka" bi mogla donijeti prodaja Blatnjaka ili "retransmisija" Vučka natrag u inozemstvo, no i tada će ostati četiri mlada igrača u borbi za vjerojatno jedno mjesto u napadu (Bartolović je trenutno nedodirljiv), što je previše i neće biti korisno ni za razvoj njihovih karijera, ni za Hajdukovu budućnost. Čeka li stoga Bušića ili Jelavića posudba?

Dolazak "mlade svite" pomalo podsjeća na Dinamo uoči sezone 2004/05, kad su "modri" praktično okupili U-21 reprezentaciju u svojoj svlačionici i neslavno završili sezonu. Lista Hajdukovih prinova ne zaustavlja se samo na tim mladićima, već se kalkulira i s mogućim povratkom Marija Bazine iz Austrije i Mikija Rapaića iz Belgije.

Puno je pitanja na koje treba dati odgovore, no svježi vjetrovi zaista su neophodni u Hajdukovoj svlačionici. Rukavina, Jertec, Schildenfeld, Subašić, Kalinić, Pokrivač, sve to lijepo zvuči u ušima navijača Hajduka. No, da bi se kuća gradila u vis, nužno je dobro raščistiti teren i postaviti dobre temelje. Imaju li u Hajduku dovoljno hrabrosti za to, ili će opet biti kompromisa?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!