Packe

Cannavaro je pogreška

Tomislav Pacak • srijeda, 29.11.2006.

Već dugo izbor za najboljeg nogometaša Europe nije donio toliko kontroverze poput ovogodišnjeg imenovanja Fabija Cannavara. U zemlji svjetskih prvaka sipaju čestitke na račun odličnog braniča, no ostatak Europe s pravom se pita - je li Cannavaro to zaslužio. Odgovor je - ne!

Žiri France Footballa je pogriješio. "Zlatna lopta" najprestižnija je individualna nagrada u nogometu, cilj joj je izabrati najboljeg nogometaša u protekloj godini. A ako je baš Fabio Cannavaro ostavio trag kao najbolji igrač u Europi protekle godine, onda je nogomet u gadnim problemima. Srećom - nije, iako je nagradu dobio.

Možda nije lijepo za jednog vrhunskog igrača reći - on to nije zaslužio. Možda je nepravedeno što će Cannavaro, ni kriv ni dužan, čitati komentare o nezasluženosti svoje pobjede. A onih koji tako misle ima dosta, od medija preko bivših velikana, uvaženih stručnjaka do najboljih nogometaša današnjice. No, bilo lijepo ili ne, treba otvoreno reći - Cannavaro sigurno nije bio najbolji nogometaš 2006. godine, a na kraju krajeva - vjerojatno bi to i sam priznao.

Prije argumenata zašto ne, analizirajmo zašto uopće da. Cannavaro je nedvojbeno već niz godina među najboljim stoperima svijeta, a uz standardno dobru igru u Juventusu, pridodao je nekoliko odličnih nastupa na Svjetskom prvenstvu. Kao kapetan svjetskih prvaka podigao je pehar namijenjen pobjedniku SP-a, a sebi priskrbio titulu najboljeg igrača Europe u 2006. godini.

Nažalost, glasači u ovom izboru puno preveliku važnost daju SP-u, na kojem momčadi odigraju sedam utakmica (maksimalno), nakon naporne klupske sezone. Objektivno, nije samo Ronaldinho razočarao u Njemačkoj, malo je koji igrač iz svjetskog vrha tamo zablistao. Iako je globalno, među navijačima, SP najveći nogometni događaj, tamo ne gledamo i najbolji nogomet. Najkvalitetnije igra se u Ligi prvaka, a Cannavaro je tamo, zajedno sa svojim klubom podbacio.

Cannavaro nije bio toliko dominantan na SP-u da bi mu to samo po sebi donijelo nagradu. A dogodilo se upravo to, po nepisanom pravilu da pobjednik mora biti iz zemlje svjetskih prvaka, bitka se vodila između Cannavara i Buffona. Je li to pravilo ispravno? Apsolutno nije.

Nogomet je momčadska igra, a Talijani su na SP-u bili najbolja momčad. Za to su dobili zasluženu, najveću nagradu, no znači li to nužno da su imali najbolje pojedince? Pa Cannavaro čak nije bio izabran za najboljeg igrača tog SP-a (na temelju kojeg je pobijedio u ovom izboru), ali je najbolji igrač protekle godine?

Zanimljivo je da u tekstovima o Cannavarovom izboru piše da je, uz SP, osvojio talijansko prvenstvo. To je jednostavno kardinalna pogreška, jer proteklo prvenstvo Italije osvojio je - Inter. Pa Juventus je izbačen u drugu ligu, ne valjda bez razloga, stoga je promašeno pripisivati igračima trofeje koje nisu osvojili. Da Marco Materazzi nije toliko nepopularan, lako bi se moglo argumentirati da je čak zaslužniji za Zlatnu loptu od Cannavara; na kraju krajeva, Materazzi je zabio pogodak u finalu SP-a, potom je zabio i jedanaesterac; s Italijom prvak svijeta, s Interom prvak Italije - eto ozbiljnog kandidata za Zlatnu loptu!

Nažalost po Materazzija, on na terenu nije takav gospodin, niti tako elegantno rješava suparnike, niti je tako zgodan, popularan, niti igra u Realu iz Madrida. Pa stoga, što je i realno, nije ozbiljan kandidat za Zlatnu loptu.

Zlatna lopta... najbolji igrač Europe... Da sutra možete pokrenuuti momčad, i možete birati bilo koje igrače na svijetu, koji bi Cannavaro u tom poretku bio? Deseti? Teško. Da morate birati kojeg bi igrača gledali u nekoj utakmici, bi li Cannavaro bio među 50? Čak i da birate kojeg bi stopera u najvažnijoj utakmici imaginarnog kluba željeli, vjerujem da bi barem pola Hrvata prije izabralo Roberta Kovača, pola Engleza Johna Terryja, a pola Argentinaca Roberta Ayalu. I teško je reći da bi pogriješili.

Cannavaro nije igrač zbog kojeg je nogomet tako popularna igra. Di Stefano, Sivori, Law, Eusebio, Charlton, Best, Cruyff, Beckenbauer, Keegan, Platini, Van Basten, Baggio, Stoičkov, Weah, Ronaldo, Zidane, Rivaldo, Figo, Ševčenko, Ronaldinho... priznat ćete, nekako se Fabio Cannavaro ovdje ne uklapa.

Ne želi nitko Cannavaru osporiti ono što zna - Cannavaro je vrhunski stoper, odličnog tajminga za duel, snažan, izdržljiv, dobrog skoka, brz, iskusan... Ali zaista ništa više od toga. Samo su dvojica obrambenih igrača dobivala Zlatnu loptu u povijesti, no po svom znanju, Beckenbauer i Sammer mogli su komotno biti vrhunski vezni igrači. Zbog Cannavara nitko neće početi igrati nogomet, zbog njega se ne ide na stadion, iako i obrambeni startovi mogu biti atraktivni i efektni, i iako su neophodni za momčadski uspjeh.

No, jedan od najvećih, Johan Cruyff, ima pravo kad kaže da je nogomet nešto više: Respektiram Cannavara, ali nogomet je više od branjenja. Braniči mogu osvojiti tu nagradu, ali ako su kompletniji. Beckenbauer je bio ofenzivan igrač koji je igrao u obrani, dok je Cannavaro stoper - čisto i jasno." Zaista, čisto i jasno.

Da bi stoper poput Cannavara bio zaslužan za Zlatnu loptu, on mora, osim apsolutne dominacije u obrani, biti aktivan i koristan u napadu, što Cannavaro nije. A k tome, Cannavaro čak nije ni apsolutno dominantan u obrani, štoviše, u dresu Reala nanizao je nekoliko tragikomičnih reakcija, posebno u oba dvoboja s Lyonom.

Nije ovo usamljeno mišljenje, puno uvaženih stručnjaka zgrozilo se nad ovom odlukom. Arsene Wenger šokiran je što je Thierry Henry ponovno ostao kratak, Gerrard Houllier je izbor nazvao sramotnim, naljutio se i Raymond Domenech. Sve Francuzi reći će netko... Evo onda i jednog Talijana, velikog Rivere: Da Buffon nije u Njemačkoj čuvao mrežu Italije, Cannavaro ne bi bio ni među kandidatima za nagradu."

Tko ju je zaslužio? Barem četvorica, možda i petorica igrača prije Cannavara. Najjače nogometno natjecanje na svijetu (gdje, za razliku od SP-a igraju svi najbolji igrači, i to u top formi u super uigranim momčadima), Ligu prvaka, osvojila je Barcelona, usput prezentiravši super atraktivan nogomet. Zbilo se to u prvoj polovici godine pa su birači već zaboravili koliko je Ronaldinho oduševljavao, pa je pod dojmom slabog SP-a i takvog početka nove sezone potpuno zaboravljen. Iako je uz Ligu prvaka osvojio i španjolskog prvenstvo, iako posljednjih mjesec dana vuče ozljedama osakaćenu Barcelonu u Primeri i u Ligi prvaka, iako je osvojio srca svih ljubitelja nogometama svojim igrama u većem dijelu ove godine.

Samuel Eto'o, pak, ima 'krivu' putovnicu, njegov Kamerun se uz puno nesreće nije uspio plasirati na SP, pa su tako i njegovi silni golovi, uključujući i onaj u finalu LP - zaboravljeni. Tu je i Gigi Buffon koji je svojim obranama omogućio Talijanima prolaz u finale, te je za taj trijumf barem jednako vrijedan kao i Cannavaro.

Ako, pak, ne oni, onda postoji samo jedno rješenje, koje se ne zove Cannavaro. Cruyffovo objašnjenje je dovoljno dobro: "Ako Ronaldinhu i Eto'ou ne žele dati zbog SP-a - što je u redu s obzirom da je jedan bio izvan forme, a drugi nije ni bio - trebali su je dati Henryju."

Francuski napadač jamačno se nekome gadno zamjerio kad ni ove sezone nije dobio prestižnu nagradu. Dok je gomilao uspjehe u Premiershipu, rekli su - fali mu Liga prvaka. Onda je ove godine povukao jako mladu momčad do samog finala (usput je slomio Cannavarov Juventus dominantnom igrom) gdje je Arsenal bio ravan Barceloni. Onda je ispalo da na SP-u nije bio dovoljno dobar, iako je s Francuskom dogurao do finala, iako je u četvrtfinalu njegov gol slomio svjetske prvake Brazilce, iako je u polufinalu izborio jedanaesterac za jedini gol na utakmici... Na kraju je ispalo da je Henry kriv što je Trezeguet promašio jedanaesterac u finalu, jer da nije - on bi danas nosio titulu najboljeg igrača 2007.

Još jednom - Zlatna lopta je individualna nagrada. Trezeguetov promašaj donio je Talijanima i Cannavaru svjetski naslov, ali nije smio uzeti Henryju Zlatnu loptu. Cannavaro nije kriv što je nagrađen za momčadski uspjeh, ali ne možemo zaobići činjenicu da je njegov izbor - pogreška. Cannavaro najbolji svjetski igrač? Ne, to nije moguće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!