Juriš

Dobrodošli kući

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 12.02.2007.

Silom prilika, našim prvoligašima zimski prijelazni rok u posljednje je vrijeme puno produktivniji nego ljetni. Razlog je jednostavan - zimu mnogi naši nogometaši ne dočekaju u sretnoj ljubavi s inozemnim klubom za kojeg su se "vjenčali" i rado se vraćaju kući. Ove zime ulazni promet bio je dosad najizdašniji, HNL je za proljeće dobio jako puno novih/starih lica, ojačali su se gotovo svi prvoligaši, a sletjela su i neka vrlo zanimljiva inozemna imena...

Europsko proklestvo naših klubova u posljednjim sezonama u mnogome je uvjetovano činjenicom da naše momčadi u europska pretkola ulaze s nedefiniranim listama igrača. Sve rjeđi je slučaj odlazaka po završetku sezone rezerviran samo za "elitu", oni dobri se nadaju nekom "angažmanu u hodu", a velikoj većini je zajednički nazivnik - zimski povratak u HNL na "regeneriranje".

Ove zime hrvatsko je prvenstvo pojačala prava vojska povratnika, koji su se kućama vratili iz raznolikih razloga koje je lako svesti na jedan zajednički nazivnik - nisu imali ništa bolje.

No, bez obzira što mnogi naši nogometaši precjenjuju svoje mogućnosti i u HNL se vraćaju "podvijena repa" iako to neće priznati, ipak je lijepo vidjeti neka lica koja već neko vrijeme nismo gledali na našim stadionima.

Veliki broj nadobudnih tinejdžera i dalje odbija učiti na greškama drugih, slijedeći nerealnu ambiciju svojih roditelja i(li) menadžera uglavnom odaberu put samostalnog lupanja glavom o zid, što u pravilu rezultira brzopoteznim povratkom u HNL i gubitkom najvažnijih godina svojeg razvoja.

Tako se ove zime tek 20-godišnji Josip Tadić vratio u Dinamo, shvativši da ipak nije bio "jedini u pravu" kad su mu mnogi prognozirali da nije pametno iz Osijeka otići u Bayer sa samo 18 godina i dvadesetak odigranih seniorskih utakmica.

Nešto stariji povratnik je Mladen Pelaić (24), koji je prošlog ljeta iz Zagreba odabrao Standard umjesto Hajduka, da bi već ove zime shvatio da je pogriješio. Srećom po njega, dobio je mogućnost birati i drugi put.

Priča vrlo slična Pelaićevoj je i njegovog vršnjaka Gorana Mujanovića, koji se nakon neuspješne godine u belgijskom Lierseu, vratio tamo gdje je i proigrao - u Varteks. Varaždinci su u svoje redove vratili još jednog svog "klinca", 22-godišnjeg Boruta Semlera iz Bayerna, ali pravi pogodak trebala bi biti već dokazana iskusna trojka povratnika, koji će mladoj momčadi donijeti ono najpotrebnije - iskustvo. Josip Šimić, Zoran Ivančić i Mario Lučić Zlatku Daliću će vrijediti zlata i uopće ne sumnjamo u izjavu kako se odlazak Pokrivača i Jerteca neće ni osjetiti.

Zanimljiva je i posudba Igora Novakovića iz Tomska Rijeci, samo nekoliko mjeseci nakon što ga je ruski prvoligaš kupio. Osijek je još krajem 2006. u svoju svlačionicu vratio Stjepana Jukića, kojemu nije baš išlo u Belgiji, a Kamen Ingrad je pružio logično utočište Darku Čordašu, nakon što mu je otac Stjepan preuzeo trenersko mjesto.

Dobro je prošao i Slaven Belupo, koji je dobio natrag iz Turske Srebrenka Posavca, te u Sloveniji preporođenog Darija Zahoru. Šibenik je angažirao driblera Antonija Franju, koji je "životario" po Turskoj, a Pula je pružila utočište "beskućniku" Mati Dragičeviću, koji je prošlih mjeseci igrao u ruskoj drugoj ligi.

Dobar posao napravilo je Međimurje, koje je nakon šest godina bundesligaškog "kaljenja" vratilo bivšeg reprezentativnog kandidata Danijela Štefulja, a iz BiH su "povukli" i bivšeg napadača Cibalije Boška Peraicu.

Uz svu silu spomenutih povratnika, HNL će na proljeće biti jači i za dobar broj onih koji su se vratili iz inozemstva, a da u Hrvatskoj nisu ostavili gotovo nikakav trag, ali i nekolicinu zanimljivih igrača pristiglih iz nižih domaćih liga. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li netko od njih "propjevati", skrenuti pažnju na sebe i doživjeti ekspresni "rukavinovski" uzlet na HNL-ovo nebo.

Proljeće će ponuditi i nekoliko iznimno zanimljivih stranaca od kojih njihovi klubovi puno očekuju. Bugarski reprezentativac Georgi Ivanov u Rijeci, mladi brazilski reprezentativac Jorge Sammir Cruz Campos u Dinamu, najbolji igrač jeseni u BiH Samir Duro u Međimurju, pa i najbolji mladi igrač Bosne i Hercegovine Boris Pandža u Hajduku.

Lista odlazaka nije posebno impresivna i teško da će navijači dugo žaliti za bilo kim od onih koji su ove zime HNL zamijenili inozemstvom. Od važnijih odlazaka valja tek spomenuti potjerane Dinamovce Agića, Cvitanovića i Andersona, Hajdukovce Miladina i Blatnjaka, te riječkog Slovaka Leranta. Naravno i Nijemca Nowotnya, od kojeg nismo dovoljno vidjeli da bi nam nedostajao.

Ulazni promet ove je zime definitivno debelo premašio izlazni. Takvu situaciju sanjamo godinama, stoga je najmanje važan razlog zašto se naši "inozemci" brzo vraćaju kućama. HNL ih uvijek čeka raširenih ruku, a dobrih poteza gladni navijači spremno će provjeriti jesu li išta korisnoga naučili u vrijeme dok su bili "gastarbajteri". Dobrodošli kući!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!