Juriš

Titula bez mrlje, liga bez repova

Bernard Jurišić • utorak, 22.05.2007.

Dinamova ovogodišnja dominacija hrvatskim stadionima bila je zastrašujuća za sve one koji su se "modrom stroju" našli na putu. S druge strane, njihov najveći rival Hajduk potrošio je još jednu godinu u stručnom i igračkom lutanju, iako je kraj sezone donio naznake bolje budućnosti, barem što se uprave tiče. Trokružni sustav još je jednom dokazao da je besmislen jer ne omogućuje svima iste uvjete, no ova sezona ipak je donijela manje "repova" nego ijedna dosad...

Je li tomu razlog činjenica što su se na praktično svim mjestima koja nešto znače klubovi odavno učvrstili ili je zaista HNL ove sezone napravio veliki iskorak prema višem stupnju regularnosti i organizacijske kvalitete – vjerojatno je ishod kombinacija obje činjenice.

Ipak, treba istaknuti da je ove sezone bilo jako malo generalne povike na suce, iako je naravno bilo i krivih procjena i loših sudaca i oštećenih momčadi. Iako paranoja koja vlada u mnogim glavama u našim klubovima zasigurno nije nestala nakon jedne "regularne" sezone, valja se barem nadati da će naši nogometni radnici početi probleme tražiti najprije u svom dvorištu, a tek onda gledati tko im i kako sudi.

Naravno, u cijelom procesu velika je odgovornost i sudačke organizacije, koja mora jasno i glasno objaviti kad neki sudac odradi loš posao, a ne ga skrivati ispod svog stola i izmišljati objašnjenja i isprike. Naši suci nisu najgori u Europi, nisu čak ni u donjem dijelu ljestvice. Samo ih treba uklopiti u sustav povjerenja koji neće svaku sudačku pogrešku razapeti na stup srama, ali i oni moraju uzvratiti ulaganjem u sebe i priznavanjem svojih pogrešaka.

Bilo je pravo zadovoljstvo pratiti borbu između Cibalije i Pule za izbjegavanje drugoligaških kvalifikacija. Iako je bilo povremenih "podbadanja" (kakvih ima svugdje), oba kluba složila su se da je na kraju presudio teren, bolja forma Vinkovčana i kvalitetnija igra.

Makar uvijek ima gomila onih koji "sve rezultate znaju i prije negoli se utakmica odigra", koji se busaju u prsa kad se poklopi neki "njihov rezultat", a onda vire iz mišje rupe ako rezultati nisu "onakvi kakve su oni dobili dojave", bilo je dobro vidjeti da u finišu prvenstva nije padala sjena na svaki "čudan" rezultat, kakvih ima u svim svjetskim ligama. Zna se da u zadnjim kolima momčadi imaju različite motive i iznenađenja su vjerojatnija nego u bilo kojem drugom dijelu sezone.

Što se tiče titula, Dinamovom naslovu ne može biti ni najmanjeg prigovora. Dominacija "modrih" bila je zastrašujuća za sve njihove protivnike, a pogoci i rekordi Eduarda da Silve morali su sve ostaviti otvorenih usta sa samo jednom reakcijom – pljeskom i komentarom "Svaka čast, majstore!"

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovako dominantni Dinamo snaći u jesenskom europskom "situ i rešetu", jer bez obzira što bismo Da Silvu, Modrića, Ćorluku i ostale voljeli još mnogo sezona gledati na hrvatskim stadionima, prilično je izvjesno da ni Zdravko Mamić neće moći odoljeti zovu milijuna koji će zasigurno stići barem na adresu najboljeg strijelca HNL-a, koji je odigrao sezonu iz snova. Bilo bi lijepo kad bi se "modra čarolija" s hrvatskih travnjaka prenijela na barem nekoliko mjeseci i na europske. Više bi to značilo za HNL nego svi rekordi koje je Dinamo ove sezone postavio unutar naših granica.

Što se Hajduka tiče, završnica sezone razgolitila je i ovosezonsku svlačionicu "bijelih", u kojoj je očito jako malo materijala za stvari kojima Splićan streme i koje sanjaju. Barem malo nade hajdučkoj navijačkoj armiji može dati povratak u klub igračkih legendi koje su već počele slagati "novi Hajduk" za dogodine. Svi će na Poljudu morati debelo zasukati rukave, jer Dinamo je organizacijski i kvalitativno postavio temelje za dugogodišnju dominaciju...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!