Juriš

Lova neće pobjeći

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 27.08.2007.

Burna nedjelja, koju su šestorica navijača Hajduka umjesto na podnevnoj misi odlučila provesti u poljudskom Plavom salonu, proizvela je novi skandal uoči europskog ogleda splitskog kluba. Jesu li navijači tim činom doista stopirali praktično dogovoren transfer Ante Rukavine u Eintracht? I koliko je zaista do prije desetak mjeseci nepoznati klinac sposoban preskakati toliko stepenica?

Iako su današnji medijski komentari upada navijača na konferenciju za novinare uglavnom negativnog konteksta, valja biti iskren i reći da je prilično vjerojatno da je istup šestorice Torcidaša zapravo imao prilično utjecaja na ošar demanti kojeg su nakon toga uputili predsjednik Branko Grgić i Rukavinin menadžer Siniša Šošo.

Jer noć nakon subotnje utakmice zaista je ukazivala na to da je 21-godišnji Šibenčanin "upakiran" i da su emisari frankfurtskog Eintrachta postigli dogovor s igračevim menadžerom. Još više sumnje u to nudila je informacija kako je Šošo za ponedjeljak sazvao konferenciju za novinare, čiju temu nije bilo teško pogoditi. Logično se bilo zapitati - čemu konferencija za novinare da bi se demantirao Rukavinin odlazak?

Iako je Rukavina zbog svoje neefikasnosti polako počeo doživljavati i prve zvižduke, navijači su jasno ustali protiv njegove prodaje nakon samo šest mjeseci boravka u Splitu, jasno ukazujući da takva "stručna politika" ne vodi stvaranju velike i snažne momčadi, kakvu uprava već godinama najavljuje. Ne samo ovih šest koji su se pojavili na "pressici", nego i tisuće drugih koji su se zgrozili informacijom kako se klub tako olako rješava dragulja u kojeg se do jučer zaklinjao.

Na sreću, transfer je (zasad) demantiran. Zaista na sreću, jer realno gledajući, Rukavina još nije "izbrušen" igrač čak ni za Hajdukove uvjete, kamoli za nemilosrdni profesionalni "dril" koji bi ga dočekao u Bundesligi.

Ne zaboravimo da je prošle godine u ovo vrijeme Ante Rukavina bio "jedan od mnogih" talentiranih igrača bez sigurnog mjesta u Šibenikovih prvih 11 i da jednostavno nije realno od njega očekivati da toliko teške stepenice savlada i preskoči u tako kratko vrijeme. Ni mentalno, ni fizički, ni kvalitativno.

Rukavina jednostavno još uvijek nije igrač za "Lige petice", a to mora shvatiti i njegova menadžerska agencija. Novac neće pobjeći, za to nema straha, a još jednom, valjda po tisućiti put, valja ukazati na slučaj Eduarda da Silve, koji se do kraja izbrusio u HNL-u i zna se gdje i za koje novce završio. Zar ima boljeg primjera što donosi strpljenje, mentalna snaga i stalan rad na sebi?

Za Rukavinu je uvjerljivo najbolja opcija ostanak u Hajduku. I to ne samo do zimskog prijelaznog roka, nego još najmanje dvije godine. Predstava koju je pružio protiv Zagreba tek je mali doprinos činjenici da je zaista ekstra-potencijal, koji može izrasti u ekstra-klasu. Ali klubovi iz "Liga petice" ne traže potencijale, niti ih imaju vremena čekati. Zar to već stotine primjera naših igrača nisu pokazale?

Veliki "poklon" dobio je i ustoličenjem Sergija Krešića na trenersko mjesto. Hajduk je s njim na klupi napokon dobio i učitelja, a ne samo trenera. Krešić je stručnjak Hajdukove "stare škole", trener koji puno vremena posvećuje individualnom radu i razgovoru s igračima.

Od njegove bi ruke morali profitirati brojni mladi Hajdukovi igrači, a prije svih Ante Rukavina i Nikola Kalinić. No, obojica prije svega moraju iz glave izbaciti inozemne transfere, novce i klubove, a posvetiti se uklanjanju brojnih zapreka koje dijele talente od igračina. Jer ni jedan od njih još uvijek nije igračina, a strašna bi šteta bila da to ne postanu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!