Juriš

Mirni Vučević okružen terijerima

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 26.05.2008.

Nova ekipa prošlog je tjedna preuzela Hajduk. Novi sportski direktor je Ivan Buljan, koji je za trenera imenovao Gorana Vučevića. Još jedan trener bez trenerskog iskustva zasjeo je na Hajdukovu klupu, a slično kao i Soldo u Dinamu, i Hajduk je olako potrošio jednu od svojih igračkih legendi, Roberta Jarnija...

Ivica Šurjak sam je sebi otkaz potpisao i prije javnog prozivanja Hajdukovog čelništva prije desetak dana. Na njegovu stolicu zasjeo je njegov nekadašnji suigrač Ivan Buljan, još jedna Hajdukova legenda, u čijem je prvom mandatu na mjestu sportskog direktora u prvoj polovici devedesetih, Hajduk bio najjači u posljednjih 20 godina. I organizacijski i momčadski.

Rijetki su oni koji će Buljanovo ustoličenje na Šurjakovo mjesto proglasiti pogreškom, jer 59-godišnji "Iko" slovi za karakternog čovjeka koji ne dozvoljava utjecaje sa strane. A to je najveći problem današnjeg Hajduka. U Buljanovoj biografiji postoji "mrlja" vezana uz financijske malverzacije za koje je optužen zajedno sa svojim tadašnjim suradnicima u Hajduku Rožićem i Kalebom, ali ta priča bi baš ove godine trebala doživjeti svoj rasplet na sudu.

Javna je tajna da je nova stručna organizacija u Hajduku dobila zadatak riješiti se "sumnjivih menadžera" koji u svom okrilju drže klupske "zvjezdice". Prije svih će se "pozabaviti" Sinišom Šošom, zbog kojeg se "vrhuška" spremna odreći i potencijalnih milijuna od prodaje Ante Rukavine, o čemu smo pisali prošlog tjedna.

Međutim, pitanje je koliko takav pristup rješavanju problema s menadžerima koji se motaju oko kluba zaista ima smisla. Da je primjerice Šošo "vlasnik" samo Rukavine, to bi se čak moglo i opravdati, no agencija čiji je Šošo istureni član ima na svojoj listi još nekoliko Hajdukovih igrača, primjerice Čopa, ali i Cernata. Hoće li se onda na Poljudu odreći i Rumunja i tko će Šoši (ili bilo kojem drugom menadžeru na kojeg u Poljudu poprijeko gledaju), zabraniti da sutra "vrbuje" neke od nadarenih juniora i opet na ovaj ili onaj način "uđe" u Hajdukovu svlačionicu?

Odabir Buljana bio je logičan, a osim stručnih referenci i minulog rada, svakako nije odmogao ni snažan imotski lobi koji trenutno vodi Hajduka. "Geni kameni" vežu Buljana, rođenog u Runovićima, s tek dvadesetak kilometara udaljenim rodnim mjestima obojice Hajdukovih trenutnih vođa Ante Nosića (Lovreć) i Mirka Klarića (Cista Velika). Ne bi bilo neočekivano da je Buljan za Jarnijevog nasljednika ponudio Ivana Gudelja, koji se iz svog dvorišta kamenom (ili kruhom) može dobaciti do Buljanove rodne kuće, a ni u zadnje vrijeme često spominjani Ivo Šušak nije daleko, malo preko granice u Širokom Brijegu.

No, Buljan je za trenera ustoličio Gorana Vučevića, 36-godišnjeg debitanta koji će se u (i na) Hajduku učiti isto kao i Robert Jarni. Što će tim potezom "neiskusni trener umjesto nešto malo manje neiskusnog" dobiti Hajduk, pokazat će travnjak. Iako će mnogi reći da klupu Hajduka treba zaslužiti i da se za nju treba pripremiti i stručno i psihički radom u nekim drugim, manje zahtjevnim sredinama, u vremenu kad jedna Barcelona svojim zvijezdama za šefa dovodi jednako neiskusnog nekadašnjeg Vučevićevog suigrača Josepa Guardiolu, barem se ne može reći da Hajduk ne prati svjetske nogometne trendove.

Vučević je mirna osoba, po karakteru prilično sličan Zvonimiru Soldi. Iako Vučević iza svojih djela neće imati "vuka" kao što je Zdravko Mamić, nema dvojbe da će i njemu brojna i bučna opozicija iz dana u dan "puhati za vratom". I ako klub iza njega ne stane čvrsto i autoritativno, Vučević će brzo doživjeti sudbinu Jarnija, koji je s igračima htio biti prijatelj i nije imao hrabrosti, a ni podršku, za neke radikalnije stavove prema momčadi.

Ono što se već sad može smatrati punim pogotkom jesu suradnici kojima se Vučević okružio. Zlatko Vujović, Ante Miše, Tonči Gabrić i Dean Računica, svi su kao igrači bili pravi "terijeri", koji nisu trpjeli foliranje i nezalaganje. U njima je Hajduk dobio enegriju i pozitivnu agresiju koju Vučević nema. Ili da budemo točniji - nije imao kao igrač.

Bit će to svakako zanimljiv stručni stožer, koji bi trebao biti kopija reprezentativnog, sa Slavenom Bilićem na čelu. I ne treba zanemariti ni činjenicu da je Vučevića upravo Bilić aktivirao kao "vanjskog suradnika" i da će u njemu sigurno imati dodatnog konzultanta glede poteza koje će povlačiti u svlačionici Hajduka.

Buljan i Računica nazočili su prošle subote na velikoj košarkaškoj fešti na Gripama i istaknuli kako su borbenost i srce koje su pokazali košarkaši Splita put kojim trebaju ići i njihovi nogometaši. Sa Gripa bi Poljud mogao naučiti i to da se rad trenera ne može ocjenjivati kroz par mjeseci njegova rada. I Slobodan Subotić je u prvoj sezoni na Gripama "sadio trnje", a danas bere plodove i slavi pobjede.

Nažalost, ni jedan Hajdukov trener u zadnje vrijeme nije bio obiteljski prijatelj i kum sa svojim predsjednikom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!