Packe

Odgovorni su Mamići

Tomislav Pacak • petak, 28.11.2008.
Odgovorni su Mamići
Foto: Davor Sajko

Nema tog vlaka koji će ovaj i ovakav Dinamo "otpeljati" u europsko proljeće. Nije to ni Marijan Vlak, iako je u nekoliko dana učinio sve što je mogao. No, ni maksimum htijenja i želje nije bio dovoljan za bod protiv europski osrednjeg Spartaka, što sve govori o dometima aktualne momčadi...

Iako je Marijan Vlak imao premalo vremena da bi zaista promijenio igru Dinama, nastup Modrih protiv Spartaka ogolio je sve slabosti trenutnog igračkog kadra. Vlak je donio dodatnu želju i agresivnost, donio je bolju disciplinu u momčadi; probao je s jednim napadačem, probao je s dva, probao je s Ibanezom naprijed, probao je s Moralesom, probao je sa Sammirom. Sve što se Ivankoviću zamjeralo, Vlak je probao. I nije išlo.

Izvještaj: Zaleđeni Dinamo i Maksimir
Butina: "Ne možemo bolje"
Kako su igrali: Ibanez za primjer
Vlak: "Morales je bio nadigran"
Laudrup: "Presudio je gol"
Pletikosa: "Dinamo očito ima problema"
Mandžukić: "Nisam mogao zabiti"

Slabosti nisu brojne, zapravo Dinamo ima samo jednu slabost - kvalitetu. Točnije, nedostatak iste. Nema je u vezi, nema je ni u napadu, pa iako stoji da bi i ovaj kadar mogao i morao igrati bolje, činjenica je da puno bolje ne može. Puno je tu limitiranih igrača koji su, k tome, nositelji momčadi.

A za tu i takvu momčad nije kriv Vlak, nije ni Ivanković. Zna se tko ju je slagao, zna se i tko je kupovao i prodavao. Nažalost, u Dinamu braći Mamić odgovaraju svi, a oni - nikomu.

Da odgovaraju, onda bi taj netko mogao postaviti puno pitanja na koja dobrih odgovara ne bi bilo. Iako se slažem da nije nimalo lako zadržavati igrače koji žele otići, možda još i teže dovesti u Maksimir ozbiljne "španere", bilo izvana, bilo iz HNL-a, istina je da je taj posao njihova domena i da trenutno ne izgleda kao da su ga dobro obavili. Naime, da bi iduće jeseni gledali "najbolji Dinamo u povijesti", koji je izvršni dopredsjednik obećao, ove zime u Maksimir mora "sletjeti" 7-8 vrhunskih igrača, a pitanje je da li će doći i jedan.

Iako bih volio da priliku ove zime dobije upravo Marijan Vlak, najpoštenije bi bilo da klupu Dinama preuzme Zoran Mamić. On je ovu momčad složio, ima trenerskih ambicija, a to bi bio ultimativni ispit za odgovornost dvojice Mamića. Ili bi njihov projekt uspio, ili ne bi, a u tom slučaju bi zaista bili u situaciji gdje je jedini pošten izlaz - zajednički odlazak iz kluba.

Ovako, krivnja uvijek pada na "nesposobne" trenere, iako od ovog tijesta nitko neće napraviti savršeno pecivo. Pitanje je, samo, koliko bi se Zdravkovo strpljenje proširilo zbog brata, odnosno - kakav bi rezultat tada bio neuspjeh.

Proteklih je sezona, naime, u Maksimiru neuspjeh i ono što je objektivno uspjeh. Recimo, za ovu momčad je uspjeh plasirati se u skupinu Kupa Uefa, što zorno pokazuje čak i pobjeda protiv NEC-a, više sretna i spretna nego zaslužena, a onda još više porazi od Spartaka i Tottenhama.

Dinamo nije uspio do željenog proljeća ni kada je Mikić bio mlada nada pored Prosinečkog, teško da će onda do proljeća s tim Mikićem kao jednom od glavnih poluga. Badelj, Lovren, Sammir, Morales, Vrdoljak... - svaki iz svog razloga još nije spreman za to proljeće. Previše taktičke neobučenosti, previše fizičke slabosti, premalo iskustva, previše osciliranja, premalo jakih utakmica... razloga je tisuću, ali oni ovoga trenutka, recimo, ne bi mogli igrati u Spartaku. I zato Dinamo ne može do Europe.

Ne mislim da bi Dinamo morao igrati europsko proljeće, jer za to postoji puno prepreka - od lige, stadiona, tržišne situacije, slabe posjete, nemogućnosti dovođenja pravih igrača i zadržavanja najboljih vlastitih - ali kada je već Zdravko Mamić spreman nepresušno obećavati brda i doline, onda mora biti spreman i snositi odgovornost, a to uporno izbjegava.

Dinamo nitko ne gleda, Dinamo nije željen proizvod, a za to je netko kriv. Dinamo često mijenja trenere iako im obećava mogućnost sustavnog rada. Dinamo prodaje mlade igrače čim postanu dobri. Dinamo ne uspijeva kupiti najbolje mlade HNL-ovce. Dinamo nakon osvojenih trofeja kompletno restrukturira momčad. Za sve to kriv je i netko drugi osim Ivankovića i medija. Nije sigurno kriva simpatična djevojka s porte, nije ni vozač autobusa Mile, nije ni glasnogovornik Kožul. Zna se tko je.

Zato je najbolji put za Mamiće - preuzeti odgovornost do kraja. Zoranu predati klupu i onda vidjeti je li njihova strategija dobra ili ne. Do sada su birali trenere i smjenjivali ih, a pritom ne preuzimali odgovornost za to što su ih upravo oni birali. Mamići su potrošili previše žrtvenih janjaca, za idući projekt Dinama smiju i mogu biti krivi jedino oni.

Ovako sebi pripisuju uspjehe, "Dinamo je osvojio dvostruku krunu", "Dinamo je odigrao 24 europske utakmice", a trenerima neuspjehe. U Tottenhamu zbog slabih rezultata nije "pometen" samo menadžer Ramos, već cijela ekipa na čelu sa sportskim direktorom. Vrijeme je da i u Dinamu netko na takav način odgovara, samo je problem da Mamić(i) ne odgovaraju nikomu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!