Packe

Drugo mjesto je realnost

Tomislav Pacak • četvrtak, 02.04.2009.
Drugo mjesto je realnost
Foto: Kristijan Komarica

Nakon pobjede Engleza protiv Ukrajine, realno je nadati se kako će Hrvatska plasman u Južnu Afriku osigurati kroz dodatne kvalifikacije. Iako se u našem stručnom stožeru neće naglas oprostiti od prvog mjesta, Englezi su teško uhvatljivi, a susret s Ukrajinom poprima obrise krucijalnog...

Hrvatska je lako svladala Andoru, ali Englezima se približila samo na pola sata. Iako su Ukrajinci rezultatski zaprijetili Gordom Albionu, po "Capellovom receptu" domaći su u završnici stigli do tri boda zadržavši tako stopostotan učinak u kvalifikacijama. Kako smo mi već prosuli pet bodova, što uključuje težak poraz na Maksimiru od tih istih Engleza, prestizanje Capella zahtijeva, dojam je, previše teško ostvarivih rezultata. Čak i da slavimo na Wembleyju, što je dva puta zaredom gotovo nemoguće napraviti, Englezi bi morali još negdje par puta kiksati, dok bi Hrvatska bila savršena. A realno nije ni prvo ni drugo ni treće.

Daleko od toga da Englezima treba stisnuti ruku i priznati predaju, ali naš fokus može biti jedino Ukrajina i ta bitka za drugu poziciju. Ako Englezi slučajno odluče prosuti sve do sada dobro učinjeno - odlično, no hrvatski prioritet su dodatne kvalifikacije.

Lipanjski obračun s Ukrajinom, stoga, predstavlja daleko najvažniju utakmicu kvalifikacija za ovu momčad. Pobjeda donosi golemu prednost, poraz bi nas gurnuo u (pre)veliku rupu. Nakon 0:0 u Ukrajini, remi u Zagrebu vjerojatno bi korisniji bio Ukrajincima, s obzirom da Hrvatska mora Englezima u goste, dok ih Ukrajinci čekaju kod kuće. Kako pobijediti Ukrajinu - to je jedino o čemu će razmišljati stručni stožer u sljedeća dva mjeseca, moleći se pritom da ozljede zaobiđu naše najvažnije poluge. Pripomoglo bi jasno i da pravu formu pronađu oni koji su se mučili s ozljedama, prije svih Eduardo, a iz psihološke perspektive sjajno bi bilo da svi ostvare klupske ciljeve - bilo da postanu prvaci, izbore Europu ili ostanu u ligi.

Stručni stožer i igrači nemaju, naravno, nikakvo pravo gledati unaprijed; ne samo na dodatne kvalifikacije, nego ni na oglede s Bjelorusijom i Kazahstanom, pa i gostovanje kod Engleza. Mi, međutim, smijemo "škicnuti" na ostale skupine i vidjeti što bi nas u "baražu" čekalo.

Tko su nam potencijalni protivnici?

Iako dodatne kvalifikacije nisu idealan način za osigurati JAR, Hrvatska u njima ima ugodna iskustva, koliko god same utakmice bile tijesne, napete i za srčane bolesnike opasne. Podsjetimo, do bronce na SP-u u Francuskoj smo otišli preko tada izuzetno opasne Ukrajine, zahvaljujući pobjedi od 2:0 u Zagrebu i Bokšićevom golu u Kijevu, kada je već izgledalo da će nas Ševčenko i ekipa uraganski pomesti. Za Euro 2004. sredili smo teškom mukom Slovence, pogotkom Prše u gostima, nakon 1:1 u Zagrebu.

Iako su kvalifikacije tek ušle u svoj drugi dio, u nekoliko skupina rasplet se već čini izglednim. Prema trenutnim situacijama, Hrvatska bi ipak u većinu susreta ušla kao favorit, čak i ako prihvatimo teoriju da trenutno nismo jaki kao prije Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj.

U Skupini 1 na prvi se pogled čini kao da nas čekaju Danska ili Mađarska (po 13 bodova), no pogled malo dalje krije puno opasnijeg protivnika - Portugalce. Iako Ronaldo i društvo imaju tek razočaravajućih šest bodova i trnovit put ispred sebe, u dva ogleda s Mađarskom mogu popraviti štošta. Upravo bi Portugal mogao biti najopasniji od svih drugoplasiranih reprezentacija.

Skupina 2 nudi Grke ili Švicarce, s time da su Grci "za promil" vjerojatniji s obzirom da su Švicarci slavili u Grčkoj, a imaju međusobnu utakmicu kod kuće. Potpuno neizvjestan je putnik iz Skupine 3 - mogu to biti Sjeverni Irci, Slovaci, Poljaci ili, pak Česi, no niti jedna od tih reprezentacija nije razlog za klecanje koljena. Barem ne u hrvatskom taboru.

Skupine 4 i 5 čine se prilično jasnima - Rusija i BiH imaju sigurne pozicije iza najboljih europskih momčadi, Njemačke i Španjolske, a vjerojatno niti jednu ne bismo voljeli vidjeti u "repesažu" - Ruse zbog Hiddinka (ali i sjajnih igara na Euru), susjede zbog Ćire (ali i izvrsnih igrača koje ima na raspolaganju).

Iz Skupine 7 sigurno ne želimo protivnika, bio on Francuska ili Srbija. Francuzi ne igraju sjajno, ali imaju izvanredne pojedince (a imamo i dovoljno loših iskustava), dok Srbi donose niz problema, ne samo zato jer su odlični na travnjaku.

Usprkos remiju Iraca u Italiji, teško će se Irci ili Bugari progurati ispred svjetskih prvaka u Skupini 8, a iako su obje reprezentacije opasne - protiv Hrvatske ne bi bili favoriti. Skupina 9 je, pak, bila šetnja za Nizozemce, a drugi će biti Škoti ne dogodi li im se nekakva serija kikseva.

Summa summarum? Ne bismo se žalili na Mađare, Sjeverne Irce, Poljake, Slovake i Škote, vjerojatno ni na Švicarce/Grke, Čehe, Bugare. Portugal i Francuska izgledali bi vrlo ružno, s Rusima bi bilo vrlo teško, a BiH i Srbija... Zaključite sami. Recimo tek da u MUP-u ne bi navijali za takav ždrijeb.

Dakako, za drugo mjesto neće biti dovoljno samo biti bolji od Ukrajine, već izbjeći ulogu najlošije drugoplasirane reprezentacije. Ipak, to ne bi smjelo biti preteško, osim ako zapnemo i u Bjelorusiji i u Kazahstanu.

Dakako, ovakva razmatranja više su zabava, pogled u "kristalnu kuglu", nego što su korisna za sadašnjost. Hrvatsku čeka izuzetno težak ogled s Ukrajinom u kojem lovimo tri boda vjerojatno vrijedna tih dodatnih kvalifikacija. Sigurno je samo da se, dok rade ove iste računice, Škoti, Rusi ili Mađari nadaju - da bar izbjegnemo Hrvatsku. To je ipak ugodna spoznaja, zar ne?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!