Juriš

Sezona imperativa

Bernard Jurišić • srijeda, 22.07.2009.
Sezona imperativa
Foto: Bruno Karadža

Četiri godine traje "suša" u poljudskim trofejnim vitrinama. Prošle sezone Hajduk je došao blizu, gotovo da je osjetio miris trofeja u svojim rukama, ali Dinamo je na kraju opet uzeo sve. U sezoni koja je ispred nas, Hajduk više nema pravo na kiks...

Prošlu sezonu Hajdukovci su proglasili "sezonom konsolidacije" na svim razinama. Gotovo čitavo desetljeće Hajdukom je vladala improvizacija, a carevao nered, pa je prošla sezona u kojoj je klub konačno stao na svoje noge, vratio dugove i započeo "život nakon života", došla kao "spas u zadnji čas". Iako su se potrošili značajni novci, sezona bez trofeja ipak nije proglašena neuspješnom.

Međutim, sezona koja je ispred nas bit će puno teža i zahtjevnija. Posebno iz igračke, točnije rezultatske perspektive. Za Hajdukove igrače i trenera Antu Mišu više nema isprika ili objašnjenja, traže se - trofeji. Oba ako je moguće, ako nije - naslov prvaka svakako. Sezona imperativa je pred Hajdukovim "neposrednim izvršiteljima" i tek treba vidjeti kako će se s tim pritiskom nositi.

Prošle sezone se s njim nisu znali nositi. U trenutku kad je medijski pritisak prešao s Dinama na Hajduk, "bili" su "pukli". Momčad nije uspjela održati stečenu prednost pred najvećim rivalom i na kraju je ostala praznih ruku. Nepobitna činjenica jest da je Hajduk u zadnjih nekoliko godina "zaboravio" kako se osvajaju naslovi, pa je šampionski mentalitet nešto što će morati početi graditi od početka ove sezone.

A taj se mentalitet najviše manifestira u malim utakmicama. Hajdukovce čeka iznimno težak startni raspored u kojemu ima nekoliko potencijalnih "mina" koje mogu uzrokovati velike stresove već u prva dva mjeseca sezone. Dok Dinamo igrom kuglica u ždrijebu bude vozio "laganicu" u "zagrebačkom prstenu", Hajdukovce čekaju teška iskušenja na vječno neugodnim gostovanjima u Osijeku, Koprivnici, Rijeci. Mišina momčad već do listopada dat će veliki komad odgovora na pitanje ima li tu šampionskog materijala.

Momčad je u odnosu na prošlu sezonu najjača u dvije komponente. Vraćenom samopouzdanju u odnosu na Dinamo (tri pobjede u pet međusobnih dvoboja) i godinom dana zajedničkog rada tijekom koje su upoznali sebe, svoje mogućnosti i zahtjeve stručnog stožera.

Ovog ljeta nije bilo velikih pojačanja, osim ako u tu kategoriju ne ubrojimo (pre)skupog Florina Cernata kojeg je klupska uprava dovela kako bi "prikrila" nemogućnost dovođenja pravog pojačanja u napadu. No, Cernat barem još mjesec dana neće biti pravi, a u narednih mjesec dana "kuha" se cijela Hajdukova sezona.

Glavno pitanje "što s Kalinićem" zapravo je i riješeno. "Kale" je odbio sjajnu financijsku ponudu od 400.000 eura po sezoni za produženje ugovora s Hajdukom, a tek će budućnost pokazati je li pametno odlučio. Za odbiti tolike novce treba biti uistinu mentalno jak i pucati od samopouzdanja, a barem toga Kaliniću nikad nije nedostajalo.

No, hoće li mu u ovo recesijsko vrijeme igdje biti tako lijepo, ugodno i sigurno kao što mu je u Splitu? Hoće li mu novi poslodavci opraštati mane (kojih kao i svaki 21-godišnjak ima) i davati bezuvjetno povjerenje kao što je to radio Hajduk? I hoće li vani dobiti tako izdašnu ponudu od 400.000 eura godišnje plaće?

Zanimljiv je primjer nedavnog Hajdukovog gosta Nacional Funchala. Prošle sezone u njihovom je dresu igrao Brazilac Nene i postao najbolji strijelac portugalske lige. Lige koja je po vrijednosti prva do Liga petice. Nacional ga je prodao za 4,5 milijuna eura u talijanski Cagliari, gdje će imati godišnju plaću od 450.000 eura. Pazite, prvi strijelac portugalske lige, koji je u tom snažnom natjecanju zabio 20 pogodaka u 28 nastupa.

Uglavnom, Hajduk na Kalinića više ne računa (i obratno), a ovog ljeta su na njegovu poziciju dovedeni tek Rodić i Paraiba. Šteta što je Bartolović "digao nos" jer je mogao biti upotrebljiv u rotaciji, a tek treba vidjeti hoće li stići još neko napadačko pojačanje s inozemnom putovnicom. Nekoliko ih se prošetalo Poljudom, no u ni jednome nije prepoznata kvaliteta koja može biti iskoristiva - odmah.

Nema stoga dvojbe da će Hajduk i ove sezone imati problema s realizacijom. Imali su ih i prošle sezone kad su u svom dresu imali ponajboljeg napadača lige, pa ako nešto u narednom periodu ne "padne s neba", opet će Miše morati pucati iz "alternativnih oružja". Prošle sezone je zbog toga statistički profitirao Senijad Ibričić, a ove će se očekivati "dvostruko-dvostruki" učinak pogodaka i asistencija od skupo plaćenog Rumunja.

Hajduk će i naredne sezone svoje ambicije temeljiti na čvstoj obrani i granitnom veznom redu kojeg će držati Andrić i Skoko. Međutim, gledajući kompoziciju momčadi čini se da će "bili" opet imati puno problema s "bunkerašima" koji će "parkirati autobus pred svoja vrata". A takvih će u Ligi 16 biti - više od pola...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!