Juriš

"Eksperiment Reja" - test za budućnost

Bernard Jurišić • utorak, 18.08.2009.
"Eksperiment Reja" - test za budućnost
Foto: Bernard Jurišić

Hajduk se odlučio kockati. Među nekoliko "vječnih" kandidata za trenersku klupu splitskog kluba, na Poljudu su se odlučili povjerenje pokloniti inozemnom rješenju. Talijan Edoardo Reja najstariji je trener među 16 hrvatskih prvoligaša i bit će vrlo zanimljivo pratiti kakve će novost donijeti u ustajali i učmali hrvatski ligaški nogomet...

22 godine Hajduk nije imao inozemnog trenera. Jednako toliko vremena Hajduk osim Miroslava Blaževića nije za svojim kormilom imao trenera koji nije iz "splitskog bazena" ili koji u svojoj igračkoj karijeri nije nosio bijeli dres. Eksperiment nakon više od dva desetljeća zove se Edoardo Reja.

Iako se pričalo o puno zvučnijem Albertu Zaccheroniju u kontekstu preuzimanja hajdučkog kormila, na Poljud je stigla "utješna nagrada" u vidu 64-godišnjeg Talijana slovenskih korijena. I bolje. Dozvolit ćete osobni dojam da je Alberto Zaccheroni najveći "ubojica nogometa" u minulom desetljeću. Trener od čije su defanzivne taktike navijači Milana i Intera dobivali alergične napadaje u Hajduku sigurno ne bi "mistično otkrio ofanzivu". A koštao bi, zajedno sa svojom "radnom zajednicom" koja bi stigla iz Italije, kao "svetog Petra kajgana".

Reja je manje razvikani trener ne previše različitog svjetonazora u odnosu na Zaccheronija, međutim to su Hajdukovi vodeći ljudi mogli znati onog trenutka kad su se odlučili svoje novo trenersko rješenje potražiti na "čizmi". Svi znamo koja je osnovna filozofija talijanskih trenera. Obrana, taktička disciplina, "cattenacio".

U našim uvjetima - to bi moglo biti baš ono što našim igračima treba. Ako smo se složili da nam ligaški nogomet tone, da nam europski predstavnici izgledaju taktički nezrelo i fizički inferiorno, onda vjerojatno nema pametnijeg poteza nego pokušati te kvalitete uvesti. Ako Reja uspije usaditi barem malo taktičke discipline i inteligencije nogometašima Hajduka (među kojima je i nekoliko potencijalnih reprezentativaca), profitirati bi mogli i Hajduk i HNL i hrvatski nogomet uopće.

Ako je Hajduk sposoban za neke igračke promašaje plaćati stotine tisuća eura, godišnja gaža od oko 400.000 eura za talijanskog stratega ne doima se pretjeranom. Reja je najavio da će sa sobom iz Italije dovesti tek jednog pomoćnika koji će ujedno biti zadužen za tjelesnu pripremu momčadi, što znači da bi Hajdukovci napokon mogli osjetiti i dašak trenažnog procesa kojeg provode klubovi iz najzahtjevnijih europskih liga. Za ovu sezonu prekasno, jer Hajduk za pripreme više nema vremena, no uspije li Talijan "pohvatati konce" što prije i posložiti situaciju do zimskog pripremnog perioda, Hajduk bi na proljeće mogao izgledati "talijanski".

Koliko će to dobroga donijeti trofeja gladnom splitskom klubu - teško je procijeniti. Isto kao što će se Hajduk s vremenom morati prilagođavati na nove metode rada, nove zahtjeve i situacije koje će Reja donijeti sa sobom, tako će se i Talijan morati navikavati na činjenicu da Hajduk u Hrvatskoj ipak nije ono što je Napoli u Italiji i da Hajdukovi navijači od svoje momčadi traže neke druge stvari nego što Napolitanci traže od svoje.

Reja s Hajdukom neće moći igrati obrambeni nogomet, posebno ne u HNL-u, koji ga čeka u cijeloj prvoj godini dana svoga mandata. Hajduk u svojoj svlačionici nema ni igrače koji bi mogli provoditi "talijanski model" na terenu, kao što nema ni navijače na tribinama koji bi to imali strpljenja gledati. Hajduk u HNL-u mora napadati, zabijati, kolo po kolo vraćati izgubljeno povjerenje javnosti, a Reja dokazati kako i u sedmom desetljeću svog života ima želju i kapacitet za učenje nečeg novog. Jer i njega itekako čeka učenje, nakon 32 godine života i rada isključivo na "čizmi".

Bit će to u svakom slučaju zanimljiv eksperiment, koji bi nam kroz neko vrijeme mogao dati odgovore na neka zanimljiva pitanja. Primjerice - kako će se iskusni Talijan nositi s mladim hrvatskim trenerima kad mu postave "bunker" kako usred Poljuda, tako i na većini gostovanja.

Rejin (ne)uspjeh s Hajdukom mogao bi dati i odgovor na veliko pitanje koje nas prati minulih sezona, otkad nam klubovi posrću i pretkolima europskih klupskih natjecanja. Pitanje tko je više zaostao i tko je više odgovoran za lošu sliku našeg klupskog nogometa - igrači ili treneri.

Edoardo Reja u hrvatski bi nogomet mogao donijeti nove, svježije vjetrove iz više razloga. Neće se morati osvrtati ni na zajedljive komentare, ni na menadžerske "savjete", ni na navijačke uvrede. U prednosti pred svojim mlađim HNL-kolegama je utoliko što zacijelo neće pobjeći glavom bez obzira čim malo rezultatski zagusti (zar "gušće" od ovoga uopće i može?), a zbog 800.000 "garantnih listića" vjerojatno neće ni tek tako dobiti otkaz od svojih poslodavaca u Hajduku nakon prvog neuspjeha.

U svakom slučaju - čeka nas zanimljiva jesen. Prođe li "eksperiment Reja" pozitivno, hrvatski treneri mogli bi se načekati na novu prigodu na kormilu ne samo Hajduka, nego i Dinama...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!