Nogomet

Dinamu set, Hajduku meč

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 21.09.2009.
Dinamu set, Hajduku meč
Foto: Bruno Karadža

Već po dosadnome, ustaljenom scenariju, Dinamo je europske frustracije liječio u toplini doma svoga. Rijeka je stradala sa 6:0 i još jednom pokazala zečje srce, čim joj Kantrida izađe iz vidnog polja. Hajduk je rutinski zacementirao Zagreb na samom dnu, Cibalia je zadovoljna bodom u Puli, a prvi poraz doživio je Karlovac...

Kada je u pitanju Dinamo, već toliko puta viđeni antologijski, povijesni, epski, sudbonosni, presudni, šokantni i ostali porazi u Europi, rezultirali su već toliko puta viđenim predstavama samo za starije od 18 u HNL-u. Rijekini su igrači jedan drugog gurali iz maksimirske svlačionice, a uz pristup "hajde ti" još su dobro i prošli. Mlako, prestrašeno i bez ikakvih iluzija o pobjedi ne može se protiv hrvatskog prvaka, koji pod Jurčićem pritišće do protivničkog kornera i lomi utakmicu u prvih pola sata.

Za Rijeku su im trebale - četiri minute. A da je Morales nanišanio unutarnju stativu na samom startu, nestali bi gosti za manje od 30 sekundi. Domaćini su krenuli u dosta šarenom sastavu, ali i takvi su riješili utakmicu prije prvih kapi znoja. Pomalo nestvarnim čini se plus 31 gol razlika nakon osam kola i lakoća kojom protivnici bježe iz Maksimira. Istog tog Maksimira koji ne može u izvještajima ispuniti niti nategnute dvije tisuće drukera. Komfor, vrijeme, TV prijenos, dosadno prvenstvo, uprava, Messi... svatko će izabrati razlog koji mu najviše paše, rijetki će nažalost izabrati - Dinamo.

Hajdukovo ime sve se rjeđe koristi u HNL vicevima, a novi korak prema europskim pozicijama napravili su preko leđa Zagrebaša, koji... hajde, neka, bolje da se igraju po travnjacima, nego da su na ulici. Od prve minute gosti su se na glavu bacili u krilo vlastitom golmanu Škoriću i molili se za spas, a takav pristup novi trener Štimac morat će temeljito iskorijeniti, baš kao i nekolicinu igrača, s kojima će teško dohvatiti ostanak, a kamoli nešto više.

Splićani su pak s novim trenerom i dvije pobjede dobili na samopouzdanju, pa im Zagreb nije predstavljao veliki problem. Nakon gola Sharbinija u drugom dijelu, sve je krenulo nizbrdo za goste koji su i u rezultatskom minusu više spašavali častan poraz nego što su tražili izjednačenje.

Nakon što su u prva tri kola popili 11 golova i upisali nula bodova, igrači Lokomotive očito su puno naučili iz vlastitih grešaka, oslobodili se prvoligaškog straha i sada udaraju gdje stignu, ismijavajući sve one koji su im zlurado mahali na povratku u drugu ligu (uključujući i autora). Novi nered u kući napravili su u Karlovcu, čiji je trener Igor Pamić, ohrabren sjajnim startom, uz preveliku dozu bahatosti poručio Lokosima da niti ne dolaze u Karlovac, čime je samo napalio zagrebačku momčad koja se odlično postavila, a iz jedne od rijetkih prilika zabila i jedini pogodak te tako nanijela prvi ovosezonski poraz starim rivalima iz nižeg ranga.

Cibalia je bez doze pohlepe došla u Pulu, gdje su Vinkovčani ostvarili zacrtano i uzeli željeni bod. Istra je bez Markovića i Traorea (ušao tek na poluvremenu zbog nediscipline i kašnjenja iz Afrike) ipak igrom bliže drugom rangu, no i gosti su došli bez nekolicine igrača, a prema viđenom, obje momčadi na kraju mogu biti zadovoljne bodom. Domaćinima je ovo bila prva utakmica na Verudi, a najviše će žaliti za nespretnim vraćanjem lopte Radotića vlastitome vrataru u 40. minuti kada ih je par centimetara dijelilo od vodstva. S druge strane, Vinkovčani su imali niz krasnih prilika koje su talentirano upropastili, ali su i s bodom zadržali visoko drugo mjesto.

Bajka u Gradskom vrtu ispričala je i svoj četvrti nastavak. Baš kao i prošle sezone, i ove je Osijek zaredao sa četiri uzastopne pobjede i to ponovno protiv Zadra, izjednačivši klupski rekord. Nakon demonstracije moći protiv Istre, ista sudbina snašla je i Zadrane, koji su sa tri komada u mreži potonuli na 12. mjesto. Osječani pak ne oduševljavaju samo rezultatima već i igrom, pa nije ni čudo da je trener Steinbrückner postao idol grada, izmislivši praktički dobitnu kombinaciju od golobrade mlađarije nakon mnogobrojnih odlazaka na startu sezone.

U dosta čudnoj utakmici prepunoj kompenzacija i loših odluka suca Batinića, Šibenik je na Šubićevcu protiv Varteksa završio utakmicu s devetoricom, ali i sa sva tri boda na kontu. Iako šibenska momčad nije igrala po zamislima trenera Karačića, prevagu je još jednom donio dvostruki strijelac Ermin Zec. Varaždinci su pokušali nešto promijeniti u drugom dijelu, pogotovo nakon što su domaćini ostali bez dva igrača, ali više od utješnog pogotka nisu mogli, čime se nastavila njihova mini kriza od tri uzastopna poraza.

A tri poraza imao je i Inter uoči gostovanja u Čakovcu, no, kao da to nije bio dovoljan uteg žutima, koji su na put krenuli bez praktički pola momčadi. Uspjeli su Zaprešićani čak i povesti, ali kompletno Međimurje nije propustilo veliku šansu za tri boda koja im je prelijepim udarcem donio Eliomar. Slaven Belupo nastavio je s prosipanjem bodova, ovaj put u Kranjčevićevoj, gdje su odigrali 1:1 protiv Croatije Sesvete. I mora se priznati, zasluženo. Sesvećani su odigrali u najmanju ruku ravnopravnu utakmicu s favoriziranim gostima, koji nikako ne mogu pronaći prošlogodišnju formu. Polako, ali sigurno Hajduk napušta neugodniji dio ljestvice i seli se u gornji dom. Ovog vikenda stradao je Zagreb, treća uzastopna momčad koja nije uzela niti bod probuđenim Splićanima. S novom pobjedom, Hajduk je skočio na osmo mjesto i tu se nema namjeru zadržati. Samo vrlo dobar prvenstveni start drži Varteks u sredini ljestvice. Treći uzastopni poraz, ovaj put od Šibenika koji je posljednjih 20 minuta igrao s dva igrača manje, dodatno je gurnuo Varaždince prema opasnoj zoni. Ne trgne li Besek svoju momčad, i ovo deveto mjesto moglo bi im uskoro izgledati kao pusta želja. Još jedna od sjajnih predstava Čileanca, kakve bismo puno češće željeli gledati i izvan granica HNL-a. Morales je već u prvih deset minuta golom i asistencijom potopio Rijeku, a svoj vrlo dobar nastup zaključio je predivnim pogotkom uz mali dodir obrambenog igrača za konačnih 6:0. Momčad Rijeke još je jednom odigrala utakmicu za zaborav. Na Maksimiru su nadigrani u svim elementima igre i u tih, za njih sramotnih 90 minuta, praktički niti jednom nisu sličili na prvoligašku momčad. Vratar Međimurja Ivan Banović ispucao je jednu dugu loptu koju je Golubović proslijedio za Brazilca Eliomara, a ovaj se nakon par dodira izvlači na lijevu stranu i s kojih 20-ak metara prekrasnim udarcem zabija od desne stative kraj nemoćnog Delača za pobjedničkih 2:1 protiv Intera. "Ne idemo se u Split braniti" Svi građani Hrvatske, dakle osim njih 126, koji su izbjegli vlastitim očima doživjeti scenski nastup Croatije Sesvete i Slaven Belupa.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!