Nogomet

Oba su pala

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 19.10.2009.
Oba su pala
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Zagreba čekali su do 11. kola kako bi izbjegli sportsku crnu kroniku. Velika pobjeda protiv indisponiranog, ali ipak - Dinama, gurnula ih je natrag među žive, a ogroman posao, odmah uz bok Zagrebovom, napravili su i Šibenčani, skinuvši Hajduk na Poljudu. U derbiju kola po pozicijama, miroljubivo su završili Cibalia i Karlovac, dok su se pobjedama konačno vratili i Inter i Varteks...

Porazi Dinama i Hajduka u istom kolu rjeđi su od hrvatskih pobjeda na Eurosongu, ali eto. I to se događa. Zagreb i Šibenik izborili su se za naslovnu stranu, s tim da nešto veći aplauz i naklon idu Zagrebašima koji su po prvi put ove sezone maksimalno rastužili svog protivnika - i odmah Dinamo. Puna četiri pogotka zabio je Zagreb do utakmice s hrvatskim prvakom i teško je bilo očekivati više od stiska ruke uz "bravo dečki" i par komada u mreži. No, Dinamo nije niti došao na utakmicu, odigrali su opuštenije nego na treningu i Zagreb je to kaznio.

Neočekivani poraz odmah je povukao i priče o namještanju, spašavanju manjeg brata, ali bez dokaza i ta je priča ostala negdje među oblacima. Modri su možda i čuvali noge za Amsterdam, ali ovakva igra, s naslovom već osvojenim u mislima, nije mogla proći protiv Zagreba, koji ipak ima bolju momčad nego što to pokazuje ljestvica. Nisu Zagrebaši odigrali perfektnu utakmicu, ali protiv nezainteresiranog Dinama i to je bilo dovoljno za nogometnu priču kola.

Hajduk je već nakon subotnje noći slavio poraz DInama, maštao o minus deset i vraćao se u borbu za prvaka. Zaboravili su Splićani da i protiv Šibenika treba pokoju loptu ugurati u mrežu, a nakon promašenih šansi, gosti su ih kaznili i ponovno stropoštali Hajdukovce u surovu realnost. Previše soliranja, "silovanja" lopte i timski rad samo u tragovima, razbili su se u sekundi, kada je nesuđeni Hajdukovac Zec pogodio za minimalnih, ali sasvim dovoljnih 0:1.

Šest poraza u nizu i svega osam bodova nakon deset kola zacrnili su Interovu biografiju nakon trećine prvenstva. Zadar, bez gola na posljednja tri gostovanja, označen je kao svjetlo na kraju tunela. No, domaćinima se smračilo pred očima već do 40. minute kada su gubili sa 1:3, da bi ipak uz dva gola u posljednjih pet minuta preokrenuli rezultat i na kraju slavili sa 4:3. Vanjski suradnik Zadra, Reno Sinovčić dostojno je popljuvao goste zbog načina na koji su izgubili bodove u Zaprešiću i ostali na tri gostujuća boda (Hajduk) u prvenstvu.

Lokomotiva više nije Nino Bule. Peta pobjeda i dva gola stopera Puljića stigli su protiv Croatije Sesvete pred oko 200 živih svjedoka na Maksimiru. Domaćini su do 3:2 pobjede došli iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi, a Sesvećani su uspjeli skupiti više crvenih kartona od postignutih golova (isključeni su trener Gračan, pomoćni trener Milić i napadač Jukić). Kako odmiče prvenstvo, Lokosi su se pretvorili u ozbiljnu momčad, preskočili su i Hajduk, dok Croatiju čeka borba za goli život i svaki bod.

A sve dublje tone i Istra 1961. Gostovanje u Koprivnici kod nepredvidljivog Slavena donijelo je glatkih 0:3. Bez borbe. S obzirom kako su igrali, šteta vremena, benzina i trave. Koprivničanci igraju toplo-hladno cijelu sezonu, ali ovaj su put ustali na pravu nogu, odigrali odličnu utakmicu i Istrani su zasluženo za susjeda na ljestvici dobili slabašnu Croatiju.

U Vinkovcima je došao kraj velikog niza vratara Marijana Antolovića, koji je protiv Karlovca tražio 600 uzastopnih minuta bez primljenog pogotka. Cibalia je imala veliku šansu na svom terenu odvojiti se od izravnog konkurenta za drugo mjesto i primaknuti Dinamu na pet bodova, ali domaćini su na kraju spašavali živu glavu i mogu skakati jedan preko drugog od sreće što su uopće došli do boda. S druge strane, Karlovac je odigrao još jednu finu, zrelu gostujuću utakmicu i pokazao zašto se uporno drži među europskim pozicijama.

Nakon komplikacija oko neisplaćenih plaća, potom i smjene trenera Ćutuka, Međimurje se u lokalnom derbiju protiv Varteksa opeklo tri puta i tako ostalo na nula gostujućih bodova. Posljednja tri kola donijela su Međimurcima gol-razliku 0:10 i svima je jasno koliko su neisplaćena potraživanja utjecala na igru i rezultat. Varaždincima prva pobjeda nakon pet poraza i povratak u sredinu ljestvice, sasvim dovoljno za tjedan dana mira i sreće.

Rijeka se polako privikava na život nakon braće Sharbini, a dobar test ovog je vikenda bilo gostovanje Osijeka na Kantridi. Osječani su najavljivali pohod na sva tri boda, uz dodatak da bi i remi bio dovoljan za osmijeh, što su na kraju i ostvarili. Domaćini se nisu znali nametnuti vrlo dobrom Osijeku, koji je na kraju čak ostavio i nešto bolji dojam, ali ipak nedovoljno za puni plijen. I bod bi protiv probuđenog Hajduka na Poljudu bio odličan, ali kada su se domaćini pošteno ispromašivali, zašto ne uzeti sva tri? Upravo to napravio je Šibenik i upisao bonus bodove, koje gotovo nitko nije očekivao iz Splita. Ovom pobjedom, Šibenik se popeo na treće mjesto, gdje je sada bodovno poravnat s drugoplasiranom Cibalijom. Imali su Zadrani krasnu priliku probiti se u gornji dio ljestvice. Gostovali su kod Intera koji je zadnjih šest kola pisao same "nule" u bodove, potom i vodili sa 3:1, imali utakmicu pod kontrolom, da bi zatim sve prosuli i pali na 11. poziciju. najzaslužniji je čovjek na planeti što je Inter došao do prve pobjede nakon šest poraza. Zabio je hat-trick Zadranima, a svaki gol bio je zlata vrijedan, pošto su žuti uspjeli preokrenuti minus od dva gola i na kraju slaviti sa 4:3. Sam Šarić zabio je i pobjednički pogodak u sudačkoj nadoknadi i osigurao nešto mirnije dane svom klubu. Nakon bisera na pripremama reprezentacije, Anas Sharbini nije se iskupio niti ligaškom izvedbom protiv Šibenika. Baš suprotno, Anas je bio spor, nezainteresiran, bez pravih lopti i proigravanja, čime je zaslužio titulu najgoreg igrača na terenu i salve zvižduka kada je zamijenjen 20-ak minuta prije kraja. Osim toga, uspio je upropastiti i najbolju priliku na utakmici kada je s pet metara praktički promašio loptu koju mu je sjajno proslijedio brat Ahmad. Možda nije najljepši, ali je vjerojatno najvažniji, pošto je najgoroj momčadi prvenstva donio tri boda protiv favoriziranog Dinama. "Nisam u svom životu za vrijeme jedne utakmice vidio više redikula na jednom mjestu, od golmana pa sve do trenera na klupi. Jednostavno nikoga ne mogu izostaviti, jer način na koji su oni uspjeli izgubiti utakmicu spada u razred najvećih gluposti viđenih na nogometnoj sceni" Saša Mus, stoper Croatije, uspio je u 53. minuti uz nadljudske napore prebaciti protivnički gol s otprilike dva metra, centimetar više manje.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!