Nogomet

Dinamo daruje, Karlovac caruje

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 26.10.2009.
Dinamo daruje, Karlovac caruje
Foto: www.radio-mreznica.hr

U posljednja dva kola Dinamo i Hajduk združenim su snagama otrgnuli cijeli jedan bod. I ne može se reći da ga nisu zaslužili. Modri su po prvi puta nakon 1993. pustili Cibaliju iz Maksimira s više od nule, Hajduk je razveselio Karlovac, a nekako u sjeni Šibenik se pobjedom nad Istrom probio na drugo mjesto...

Krcate maksimirske tribine ni ove nedjelje nisu došle na red. Pune dvije tisuće duša odlučilo je vidjeti što može Cibalia protiv kluba koji je u zadnja dva tjedna zapao u nogometni mamurluk. Trener Jurčić krasno je objasnio puku kako se forma tempirala za kvalifikacije Lige prvaka, točnije jednu dobru u gostima kod Red Bulla i jednu odličnu protiv Heartsa kod kuće. To je, eto, prošlo, i sada Sivonjić fintira voleje i štopa loptu na gol-liniji, Morales igra "umrla mu majka tko zabije Cibaliji", ali na kraju, Dinamo može biti zadovoljan i bodom.

Kontrolirani pritisak se, hvala svecima, istrošio protiv Ajaxa, pa ga niti ne spominju više kao biblijsku dogmu za sva tri boda. A ni Mandžukiću se ne igra to više, otkad je zahladilo. Kažu da je bio u zapisniku, očito je nastupio. Cibalia je odlučila nešto odigrati u Zagrebu, a ne viriti vlastitom golmanu iz stražnjice, i to im se isplatilo. Poveli su sa 1:0, a da je Prgomet bolje reagirao potkraj poluvremena, drugačiju bi pjesmu pjevali Modri. Ovako, bod svakome, veselje Vinkovčanima, a lagani udarac po prstima Dinamu i upozorenje da pet bodova prednosti ne znači titulu nakon 12 kola.

Karlovčani nisu prijetili bezveze. U Hajduku svatko vodi svoju politiku i to se vidi na terenu, a posebno na rezultatu. Karlovac je samo prekopirao Šibenikov scenarij, odigrao zatvoreno i na kontre i, gle čuda - srušio Splićane. Splitski klub zabio je samo 11 golova u 12 kola i svima je jasno za koju poziciju ni trener Reja nema rješenja. S obzirom kako igra u zadnje vrijeme, jedina dobra vijest uoči nazovi derbija s Dinamom, mogao bi biti žuti karton Anasa Sharbinija koji će možda više pomoći s tribine. Igor Pamić pak, juriša prema vrhu, ima poraza koliko i Dinamo i uz Modre i Cibaliju najbolju obranu lige,a bit će upisan u anale i kao čovjek koji je kreirao vjerojatno najveću pobjedu u povijesti kluba. A dolazi i Dinamo...

Šibenik je nadogradio velika tri boda s Poljuda, vrijednom pobjedom na Verudi protiv Istre. Iako su domaćini poveli, Šibenčani su preokrenuli rezultat i popeli se na drugo mjesto, samo pet bodova iza Dinama. Istrani su na vlastitoj koži osjetili razliku između prve i druge lige i zasad to skupo plaćaju. Jedina svijetla stvar za njih su kriminalno loši Croatia i Zagreb, koji ih drže milimetar iznad vode.

A upravo je Croatia podebljala svoj konto još jednim bodom protiv Varteksa te bi ovim tempom do kraja sezone mogla i prestići Istru koja joj bježi dva boda. Sesvećani su u "11 na 11" protiv Varteksa tonuli prema dnu, ali nakon isključenja Jagačića uspjeli su, više na silu, iskoristiti igrača više čak dva puta i dohvatiti remi.

A da netko ne bi slučajno pomislio kako Zagreb može spojiti dobrih 180 minuta, pobrinulo se Međimurje, koje se poigralo s jedinim Dinamovim krvnikom i s lakih 4:2 sada već opasno zabrinulo Pjesnike. Bliži se polovica prvenstva, a oni tvrdoglavo čame na dnu lonca i odbijaju igrati nogomet. Na svu sreću Bilić je potvrdio da ostaje izbornik, pa će i navijači Igora Štimca kao vođe nacije pognuti glavu do neke sljedeće Zagrebove pobjede, sredinom travnja.

Roy Ferenčina jedva je popunio zapisnik za utakmicu s Osijekom, koji kontra svake logike igra odličnu sezonu s golobradom postavom. Lokomotiva je prekrižena u tri poteza, gotovo bez muke; lijepa jesen u Gradskom vrtu, domu drugog napada lige. Bljesak protiv Zadra u prošlom kolu, Inter je upropastio novim porazom, ovaj put od Slaven Belupa, koji se pošteno raspucao protiv Zaprešićana i najavio bolje dane drugom pobjedom u nizu. Žuti se muče sa svakim, a najviše sa samima sobom, a slijede im tri susreta s donedavnim drugoligašima - Istrom, karlovcem i Lokomotivom. Tko bi rekao prije sezone da bi i tri boda bila uspjeh.

Rijeka je nastavila s mlakim nastupima u gostima. Protiv Zadra su čak i poveli, zabili i drugi, ali u krivu mrežu, pa su na kraju bili zadovoljni i bodom. Ni jedni ni drugi neće se dugo sjećati same utakmice, bodovi su upisani, bez suza i smijeha, i već se okreću sljedećim protivnicima, Rijeka Slavenu, a Zadar Lokomotivi. Zaredali su Čakovčani s porazima i nagrdili vrlo dobar start sezone, no gostovanje Zagreba donijelo je i povratak dobrim navikama. Preboljeli su Međimurci probleme s plaćama, promjenu trenera i neočekivano lako dokopali se tri boda, popevši se tako sa 12. na 9. poziciju. Taman kada su došli na korak do gornjeg dijela ljestvice i počeli u širokom luku zaobilaziti ovu rubriku, došao je Šibenik, a sve probleme preplaćenog Hajduka istaknuo je i Karlovac. Splićani su u Karlovcu zaradili porciju realnosti i po tko zna koji put udarili glavom u zid. Prošla su vremena kada su na spomen Hajduka protivnici pisali nula bodova već u svlačionici. Danas, i hajdukovci moraju igrati - nogomet - egzotičnu igru koja vuče korijene s britanskog otočja, a Torcida je posljednjih godina gleda rjeđe od kriketa. Nije možda odigrao utakmicu života, pa niti odlučio pobjednika, ali ne zabija se svaki dan 100. gol u HNL-u, a upravo to pošlo je za nogom Mumleku protiv Croatije iz Sesveta, nakon čega je vrlo emotivno proslavio svoj gol za ulazak u Klub 100. Varteks je protiv Sesveta imao igru i obećavajućih 2:0, kada je na scenu stupio Varteksovac Luka Jagačić i potpuno nepotrebno na suparničkoj polovici zaradio drugi žuti karton zbog preoštrog starta u 65. minuti. Sesvećani su odmah iskoristili brojčanu nadmoć, smanjili rezultat, a potom uspjeli i izjednačiti dvije minute prije kraja. Bunoza je povukao kontru kroz sredinu u 71. minuti i pokušao uposliti Jerneića koji je bio u zaleđu. No, nije Redžepi koji je utrčao iz drugog plana, prihvatio loptu i gurnuo je kroz noge vrataru Subašiću za pobjednički pogodak i sjajno treće mjesto na tablici. "Iscrpio nas je Dinamo" Ono što je Ilija Sivonjić izveo u 33. minuti vjerojatno se neće ponoviti dok je planete Zemlje. Morales je iz prve reagirao na centaršut Tomečaka, lopta se odbila od zemlje, preskočila vratara Cibalije i krenula prema mreži, da bi je Sivonjić, u želji da je zakuca u gol, zaustavio 12 i pol centimetara od same linije. Promašaj godine. Ljudima je bilo neugodno gledati reprizu, kako je tek jadnom Iliji.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!