Nogomet

O loptama i ljudima

Marin Vuković • srijeda, 28.10.2009.
O loptama i ljudima
Foto: EPA

Rafaelu Benitezu mora se priznati jedna stvar: kad medijska mašinerija najviše piše o njegovom odlasku, on se potrudi da Liverpool odigra baš kako treba. Radi li to namjerno ili je i to samo dio niza slučajnosti u našem univerzumu, nećemo nikad saznati, no Liverpool je treći uzastopni put svladao Manchester United i sunce je ponovno zasjalo nad Anfieldom.

Osim što je Manchester United izgubio nedjeljni derbi, njihove su navijače preduhitrili navijači Liverpoola i našalili se na vlastiti račun. Krijumčarenje lopti za plažu na tribine Anfielda (čak i u čarapama!) bilo je glavna tema navijačkih foruma Manchester Uniteda, a na kraju je najavljena lavina plastičnih predmeta na napuhavanje na sveopće iznenađenje najprije krenula s Liverpoolova Kopa.

Slika 2 od 2.

Napuhane lopte svih boja zasule su nakon toga travnjak i sa suprotne strane, a pripadnici osiguranja i policije još su jednom shvatili da upornost i dovitljivost navijača nemaju granica te da će na tribine prokrijumčariti i lokomotivu, pokaže li se ikad potreba za njom.

Aktualni prvak je, dakle, poražen na Anfieldu, a premierligašku karavanu ponovno predvodi Chelsea, koji je pošteno isprašio Blackburn. Momčad Nikole Kalinića sigurno je vidjela i bolje dane, a nakon šest pogodaka na Emiratesu i pet na Stamford Bridgeu, nimalo utješno ne djeluje ime njihova sljedećeg protivnika - Manchester Uniteda.

Bez obzira na to, iza hrvatskih je igrača uspješan tjedan. Ivan Klasnić je Boltonu donio pobjedu nad Evertonom, a Blackburnu se otvorilo u Carling kupu, gdje je svoj engleski prvijenac s bijele točke postigao Nikola Kalinić. Svaki početak je težak, a sada je na redu i prvi prvenstveni pogodak.

Isto to vrijedi i za našeg ljubimca Frédérica Piquionnea koji je, vjerovali ili ne, zatresao mrežu! I to ne jednom nego dvaput u pobjedi Portsmoutha nad Stoke Cityjem, također u Carling kupu. Piquionne je pokazao da ipak može zabiti, a da je putem ove kolumne postao pravom zvijezdom pokazuju i mailovi u kojima me upravo vi, dragi čitatelji ove kolumne, brižno upozoravate da je Francuz napokon postigao pogodak. Na njegovu žalost, brojač i dalje ostaje, no o tome nešto kasnije...

And the winner is...

Pogodili ste, vrijeme je za dodjelu tjednih nagrada koje u stvari nisu tjedne jer ih ne dodjeljujem svakoga tjedna. Dok ne smislim prigodno ime nazvat ću ih povremenim tjednim nagradama, a ovotjednu nagradu za potez tjedna dodijelit ću Nemanji Vidiću kojemu je pošlo za rukom nešto zaista posebno. Srpski je stoper, naime, zaradio treći crveni karton u tri uzastopne utakmice između Liverpoola i Manchester Uniteda.

Kako bih dokazao da i engleska Premier liga ima svoje Papadopoulose i Sivonjiće, samo što se tamo drugačije zovu, nagradu za promašaj tjedna dodjeljujem igraču Fulhama Bobbyju Zamori. Obratite pozornost od 50. sekunde video zapisa:

Nagrada za iznenađenje tjedna odlazi u ruke dvojice neimenovanih i neizmjerno maštovitih navijača Barnsleyja, koji su u sudačkoj nadoknadi utakmice s Manchester Unitedom utrčali na travnjak, oteli loptu Benu Fosteru i postigli prilično efektan pogodak, što cijele večeri nije pošlo za rukom igračima domaće momčadi.

Noćna mora

Izmakne li ove sezone naslov prvaka Liverpoolu za samo bod, dva ili tri, sve primjedbe možete poslati na adresu 16-godišnjeg Caluma Campbella, dječaka koji je najpoznatiju svjetsku loptu za plažu poslao na travnjak Stadiona svjetla. Njega su locirali novinari britanskog dnevnika Mirror i doznali da mu je proteklih sedam dana bilo najgore razdoblje u životu.

Slika 4 od 4.

Kada je shvatio da je lopta koju je upravo on lansirao na travnjak odlučila utakmicu, Calum dva dana nije izlazio iz svoje kuće i još uvijek ne može vjerovati da se takvo što dogodilo baš njemu. "Gledao sam reprizu iznova i iznova i još uvijek ne mogu shvatiti kako se to dogodilo", rekao je tinejdžer novinarima Mirrora.

"Moja mama kaže da ja nisam kriv i u to moram vjerovati. Gol nije smio biti priznat i nadam se da pravi navijači Liverpoola to razumiju i da će mi oprostiti", dodao je Calum. Sudeći po porukama koje su neki od njih ostavljali na forumima (od relativno bezopasnih "odlazi iz grada", do pravih prijetnji "izaberi lijes", "ostani kod kuće ili si mrtav", "neću te samo izbosti nego od tebe napraviti mljeveno meso"), nekima će za oprost trebati nešto više vremena.

"Strašno mi je žao, ovo je moja najgora noćna mora. Kad sam došao kući otišao sam u vrt i povratio, bilo mi je fizički loše. A to je bilo prije nego su se na internetu pojavile prijetnje smrću", priznaje 16-godišnjak kojemu se život zbog nevine dječačke zaigranosti u sekundi okrenuo naglavačke.

Nesretnom Calumu nije pomogla ni činjenica da su televizijske snimke dale naslutiti kako se to dogodilo neposredno nakon što je on ubacio loptu na travnjak, što ne odgovara istini. "Tako je izgledalo na televiziji, ali ja sam loptu ubacio dok još utakmica nije niti počela, kada su igrači izlazili na teren", objašnjava dječak.

"Nije čak ni bila moja lopta, nikad takvu prije nisam ni vidio. Navijači su je bacali po tribini ikada je došla do mene ja sam zamahnuo i poslao je na teren. Nakon toga vjetar ju je odnio u Liverpoolov gol i ne mogu vjerovati da je tamo ostala sve dok je vjetar ponovno nije odnio u sam peterac, baš u pogrešnom trenutku."

Jedno je sigurno, za mladog Caluma Campbella ova će Liverpoolova sezona do kraja biti mučno iskustvo. U svibnju sljedeće godine priča o najpoznatijoj svjetskoj lopti za plažu mogla bi ponovno postati aktualnom, a njome početi i nove noćne more zaigranog dječaka. Sve ovisi o plasmanu Redsa na kraju sezone...

U isto vrijeme, u dalekoj galaksiji...

... zvanoj dno Premier lige, prvi put nakon kolovoza ove godine jedna je utakmica Premier lige završila rezultatom 0:0. Ne treba biti genij i zaključiti da je jedan od zaslužnih klubova Portsmouth, to biste znali i u pola noći, stoga obrišite taj samozadovoljni smješak s lica. Kako je za ljubav uvijek potrebno (najmanje) dvoje, ovu romansu upotpunio je Hull City koji se iz kola u kolo nameće kao nasljednik Portsmoutha, odlučim li ikada stati na loptu i prestati kuditi klub s juga Engleske.

Kako se to neće dogoditi još neko vrijeme, sa zadovoljstvom ću usput ustvrditi da je Frédéric Piquionne i ovoga tjedna svojih tridesetak teško stečenih minuta potrošio na promašivanje protivničkih vrata, pa je svoj sve impresivniji niz produžio na još zabavnijih 76 dana.

Slika 1 od 1.

Svjestan sam da će biti onih koji smatraju da zbog pogodaka u kupu brojač treba poništiti, no takvima odgovaram da su pravila jasna. Kao što pogodak iz zaleđa ne može biti priznat samo zato što je lijep, tako ni Piquionneov brojač neće prestati s radom dok Francuz ne postigne prvenstveni pogodak.

Kad sam to obavio, red je da se malo posvetim i Hull Cityju. Simpatični Tigrovi prošle su sezone jedno vrijeme bili pravi premierligaški hit, a moram priznati da su i meni prirasli srcu. Kao prinove u elitnom razredu odlično su otvorili sezonu, neko vrijeme proveli pri samom vrhu ljestvice, a zatim jedva spasili prvoligaški status.

Uvijek krcati stadion i fanatična publika, sezona poput vožnje toboganom i Phil Brown, vjerojatno jedini nogometni trener koji utakmice vodi s handsfree mikrofonom i slušalicom, sve to jednostavno ne možete ignorirati. Kako ostati ravnodušan na momčad koja uzme bodove Arsenalu i Liverpoolu, pa onda skoro godinu dana ne uspije upisati pobjedu? Da se radi o menadžeru izvan svakog kolosijeka Brown je dokazao već prošle sezone s dva zaista rijetko viđena poteza.

Prvo je nakon loše odigranog poluvremena svoje igrače prije odlaska u svlačionicu posjeo na travnjak i pred svim navijačima očitao im petominutnu lekciju. Kad su u posljednjem kolu ipak osigurali ostanak u Premier ligi, čovjek je uzeo mikrofon u ruke i s navijačima od srca zapjevao navijačku pjesmu.

Ove pak sezone odlučio se na rušenje rekorda u broju kapetana momčadi, pa je proteklog vikenda kapetansku traku ponio Anthony Gardner. On je, ni manje ni više, sedmi kapetan Hull Cityja ove sezone, a iza nas je samo deset odigranih kola. Priznajte, uz Portsmouth i Hull City nikad nije dosadno!

Bez obzira na sve nekonvencionalne metode vođenja momčadi, Brown i dalje ima punu podršku klupskog vodstva, na čemu im čestitam. Opreza radi, pričekajmo prvu sljedeću pobjedu Hull Cityja, o tome kakvi su trendovi u engleskom nogometu najbolje će nam reći priča koja slijedi.

Priča koja slijedi

Ako ste pozorniji pratitelj drugoligaških zbivanja u engleskom nogometu, možda ste već zamijetili vijest da je Gareth Southgate nakon osam sezona, od čega pet kao igrač i tri kao menadžer, nogiran iz Middlesbrougha. Ako niste, tu sam ja da vam to kažem.

Ono zanimljivo u cijeloj priči je to što su čelnici kluba u proteklih godinu dana pokazali ogromno strpljenje, a zatim mu otkaz uručili nakon pobjede koja je Middlesbrough dovela na samo bod od vrha ljestvice. Slučajni prolaznik rekao bi da klubom upravlja Zdravko Mamić, koji je ne tako davno najurio trenera rekordera Branka Ivankovića. Dvaput.

Premda u klubu nema Mamića i premda je preživio i ispadanje u drugu ligu, Southgateu je glave došla pobjeda. Nakon osam sezona čelnici su odlučili da je vrijeme za promjene, ali u duhu recesije i smanjenja troškova gdje god je to moguće, odlučili su zaposliti menadžera s istim inicijalima. Tako će Gordon Strachan naslijediti svu sportsku opremu s inicijalima "GS", jedini je problem što je Southgate 15 centimetara viši.

Iza Garetha Southgatea ostat će i anegdota koju je s britanskim gledateljima prošlog tjedna podijelio Ray Parlour, nekadašnji Southgateov suigrač iz Middlesbrougha i engleske reprezentacije. Parlour se prisjetio prvoga dana kada se Southgate "na poslu" umjesto kao igrač pojavio kao menadžer Middlesbrougha i održao prvi sastanak.

U dvorani su se okupili svi djelatnici kluba, uključujući i igrače s kojima je Southgate do jučer zarađivao igrački kruh. Kako ni jednima ni drugima ne bi bilo neugodno, poručio im je: "Možete me zvati Gareth, šefe, treneru...", a Parlour nije mogao izdržati pa je svom dojučerašnjem suigraču povikao: "A da te zovemo nosonja?" Nekoliko mjeseci kasnije dobio je ispisnicu i potpisao za Hull City, gdje je i završio karijeru.

New Hart Lane

Slika 3 od 3.

Ne znam gdje će karijeru završiti Luka Modrić, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i još pet-šest Hrvata koje će u sljedećih par sezona Harry Redknapp dovesti u Tottenham, no znam da bi uskoro trebali zaigrati na novom White Hart Laneu. Čelnik kluba Daniel Levy objavio je planove o gradnji novog stadiona na kojem bi Spursi trebali zaigrati od sezone 2012./2013.

Novo zdanje imalo bi 56.000 sjedala i tribine u jednoj razini, a kompleks samog stadiona uključivao bi i 434 stana, hotel sa 150 soba i veliki trgovački centar. "To više neće biti stadion s mrtvom prirodom koja ga okružuje, to će biti dio grada koji živi 365 dana u godini", rekao je Levy.

Jedina prepreka izgradnji je dozvola koju mora dati gradsko vijeće, kojemu će Spursi ovoga tjedna predstaviti novi projekt. Krene li sve po planu, gradnja bi trebala početi već početkom 2010. godine. Novi će stadion biti odmah pored sadašnjeg White Hart Lanea, kojeg će Tottenham koristiti sve do preseljenja na novi i moderniji, ali još uvijek bezimeni stadion.

Teška vremena, prijatelju moj...

Kuda nakon završetka nogometne karijere? Pitanje je to koje muči mnoge nogometaše koji nastoje produžiti igračke dane sve dok im tijelo to dozvoljava. U bogatoj igračkoj karijeri koja je trajala skoro 20 godina legendarni John Barnes postigao je puno. Jedan od velikana Liverpoola u razdoblju između 1987. i 1997. godine upisao je 316 nastupa i postigao 84 pogotka, a u dresu engleske reprezentacije nastupio je 79 puta i postigao 11 pogodaka.

Barnes je dvaput osvajao nagradu za nogometaša godine, ali i takvoj karijeri jednom je morao doći kraj; 2000. godine Barnes je u Celticu rekao zbogom nogometu, a zatim se pokušao pronaći u televizijskom poslu, kao komentator i voditelj. Osam godina kasnije ipak se odlučio vratiti svojoj prvoj ljubavi. Godinu dana proveo je kao izbornik reprezentacije Jamajke, a potom se vratio u Englesku i preuzeo dužnost menadžera Tranmere Roversa.

Na tom je mjestu izdržao samo četiri mjeseca i početkom listopada ove godine, nakon serije od osam poraza u 11 utakmica, čelnici kluba uručili su mu otkaz. Da stvar bude gora, prije nekoliko dana sud u Liverpoolu proglasio je njegov bankrot, pa čovjek koji je nekoć parao mreže protivnika i zarađivao milijune u svojoj 46. godini života počinje od nule.

Ne znam samo je li žalosnije to što nekadašnji velikani poput Barnesa ili, primjerice, Paula Gascoignea ne znaju upravljati svojim financijama ili pak podatak da bi današnja mjesečna plaća Johna Terryja ili Waynea Rooneyja riješila sve njihove financijske probleme.


Ovog tjedna ostavljam vas uz video snimku posuđenu iz španjolske Primere uz želju da netko, bilo tko, a po mogućnosti Wayne Rooney ili netko slične građe, istu ovu stvar napravi komentatorima RTL-a koji iz tjedna u tjedan na posao dolaze nepripremljeni, uz elementarno nepoznavanje činjenica i aktualnosti iz Premier lige te pravilnog izgovora imena igrača. Amen.

Pozdrav do idućeg tjedna, sve prosvjedne note i poruke Društva za zaštitu Piquionnea šaljite na [email protected].

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616