Nogomet

Hajduku trening, Dinamu derbi

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 23.11.2009.
Hajduku trening, Dinamu derbi
Foto: Davor Sajko

Hajduk je iskoristio Croatiju Sesvete za jačanje motivacije i pucački trening, dok je Dinamo pokazao klasu više od Karlovca. U Slavoniji su se miroljubivo razišli Cibalia i Osijek, Šibenik je u posljednjim sekundama dohvatio drugo mjesto, a Zagreb je napustio dno ljestvice...

Igor Pamić pokušao je nagurati svih 11 karlovačkih igrača u vlastiti 16-erac ne bi li nakon Hajduka okačio i Dinamovu glavu na zid, ili barem uzeo bod. No, za najdraži skalp u HNL-u trebalo je nešto i odigrati, a Karlovac se sastajao s loptom rjeđe od izmjene plime i oseke. Modri su od prve minute nametnuli svoju igru i nakon pola sata probili domaći bunker, koji je u istoj formaciji nastavio i nakon minusa. Tek nakon 0:2 Karlovac se oslobodio i izvidio kakva je trava na tuđoj polovici, vratilo im se to odmah i pogotkom, ali više od pristojnih 1:3 nisu ni zaslužili. Ubojstvom nogometa Pamić je pokušao oživjeti šanse Karlovca, ali na kraju je i sam priznao kako je Dinamo trenutno svemirski brod u odnosu na ugodno iznenađenje i šestoplasiranu momčad lige.

Slavonija je konačno dočekala svojih pet... devedeset minuta. Cibalia i Osijek nisu igrali za prestiž, za opstanak, za titulu prvog u selu; igralo se za prvog pratitelja Dinama, a ako uz to i susjedu crkne krava, tim bolje. Ipak, stari rivali i ovaj su put više išli u kost nego na loptu, pa na stadionu nitko nije umro od ljepote. Osječani su uz dosta sreće ugurali loptu u mrežu za 0:1 i nakon toga umrtvili igru, no Cibalia se vratila lijepim pogotkom Pavličića i imala više šansi u drugom dijelu, ali na kraju svima po bod i pozicija niže, s obzirom na slavlje Šibenika.

Utakmica iz snova u ovom je kolu pala u naručje Hajduku. Na Poljudu je gostovala Croatia Sesvete, bar tako piše u zapisniku, igrali sigurno nisu. Splićani su se od prve minute počeli iživljavati na nedoraslim Sesvećanima, a možda i više od uvjerljivih 6:0 pamtit će se serija nevjerojatnih promašaja, koja je spasila goste od rekordnog poraza HNL-a. Reja je neiskorištene zicere nekako probavio zbog visoke pobjede i stavio ih u rok službe, ponadavši se kako je ovakav nastup konačno odblokirao njegove igrače koje u sljedećem kolu očekuje pravi ispit - na Poljud stiže Osijek.

A Šibenčani su na najbolji mogući način iskoristili remi u Vinkovcima i to u vremenu kada su oni nestrpljiviji već bježali sa stadiona kako bi izbjegli gužvu. Međimurje ima 100% uspjeha u gostima, svaki put kući donesu okruglo nula bodova, a zabili su i hat-trick u šest dosadašnjih nastupa. Upravo iz tih razloga, svi su na Šubićevcu očekivali revijalnu utakmicu, malo znoja i tri boda, ali... Čakovčani su se poslagali u tri linije ispred vratara Banovića i bunkerskom taktikom osigurali bod do sudačke nadoknade, potom imali i mrtvu šansu za sva tri, da bi potom sve izgubili u petoj minuti dodatka kada je Alispahić iz slobodnog udarca fino pogodio prvi kut i vratio Šibenik na drugo mjesto.

Rijeka igra mlaku sezonu, bez okusa i mirisa. Doma uzmu što trebaju, vani po pravilu sve poklone, niti su gore, niti dolje, i u tom stilu im prolaze dani. Nakon četiri utakmice bez pobjede, klub s Kantride oprostio se od Zorana Vulića, a i treći trener ove sezone, Nenad Gračan, zakapario je na premijeri tri boda, kao i njegovi prethodnici. U Rijeci je gostovala Istra, u susretu koji uvijek izazove koju emociju više, a nakon pola sata zaborava, domaćini su počeli igrati nogomet, i pogotovo u drugom dijelu nadigrali Istrane, slavivši na kraju sa 2:0. Istra je ponovno pokazala malo ili gotovo ništa, u svakom slučaju nedovoljno za mir u kući, tj. u 1. HNL.

A osim na Kantridi, problemi za Istru iskrsnuli su i u Kranjčevićevoj, gdje je Zagreb odigrao možda i najbolju utakmicu sezone i ozbiljno krenuo po spašavanje ugleda i prvoligaškog statusa. Baš kao i Rijeka, i Zadar se preznoji čim mora s autobusom na utakmicu, a jedina tri boda na tuđoj travi osvojili su na Poljudu. Zadrani su protiv Zagreba sami sebi stvarali probleme i praktički gurali Pjesnike u gol-šanse, a sav taj gostujući cirkus Zagreb je nagradio sa četiri pogotka i prepustio Croatiji Sesvete najteže brige.

Trener Intera, Borimir Perković povukao je pravi potez, odvevši svoju momčad za vrijeme dvotjedne stanke u Udine, gdje su Žuti na vlastitoj koži iskusili pravi nogomet i shvatili koliko još moraju raditi za takav nivo igre. Epilog je treća uzastopna i potpuno zaslužena pobjeda protiv Lokomotive na maksimirskom travnjaku, iako je jedini pogodak stigao tek u 90. minuti. Zaprešićani su tako nakon odličnog starta, a potom i velike krize, ponovno zaredali s pobjedama i probili se na deveto mjesto, dok je Lokomotiva unatoč povratku četiri prvotimca odigrala amaterski i ponovno podsjetila na svoje prve prvoligaške dane.

Utakmica Varteksa i Slaven Belupa jedva da je vidjela koju šansu, pošto se igralo po gustoj magli u gotovo neregularnim uvjetima. Iako su se s centra vidjela oba gola, što je prema pravilniku dovoljno za odigravanje susreta, suci su vjerojatno trebali imati više sluha i odgoditi utakmicu, pošto je i onih 300-injak nesretnika na tribinama praktički vidjelo tri metra kvadratna na travnjaku. Oni mudriji ostali su kod kuće ili u okolnim kafićima, uvjereni da ima i razumnih ljudi u HNL-u. Eh, da.. sve je završilo kako je i počelo. 0:0. Šok. Ne radi se o epskom uspjehu, ali za Zagreb, ovo je najveći pomak sezone. Do ovog su kola uredno čamili na krivom kraju ljestvice, a nakon uvjerljive 4:0 pobjede nad Zadrom uhvatili su toliko sanjanu poziciju broj 15. Sada slijedi lov na Istru, ali do tada imaju tjedan dana za uživanje u pothvatu godine. Snažan konkurent u ovom kolu bio je i Zadar, ali bilo bi nepravedno prema Croatiji koja je toliko truda uložila ne bi li zabila glavu u pijesak. Razlog više je i uvjerljivih 6:0, poraz koji je sesvetski trener prokomentirao riječima "dobro je, moglo je biti i 15:0". Croatia je konačno sjela na mjesto koje zaslužuje i vrlo vjerojatno tamo će i ostati do kraja sezone. još je jednom bio prvo ime Zagreba, koji je ponajviše zahvaljujući njemu konačno dočekao bijeg s dna ljestvice. Vuga je protiv Zadra postigao prvi i posljednji pogodak u visokoj 4:0 pobjedi, a uz to namjestio je i par dobrih šansi suigračima. u igru je ušao u drugom dijelu i u posljednjoj minuti sudačke nadoknade, prije pobjedničkog gola domaćih, imao je fantastičnu priliku za pobjedu i prekid ovogodišnje tradicije njegove momčadi po kojoj se sa gostovanja nikada nisu vratili niti s jednim bodom. Da je Plantić pogodio ono što je mogao i trebao s obzirom na priliku u kojoj se našao, Međimurje bi se vratilo kući pjevajući, a ovako su, 20-ak sekundi kasnije ostali i bez jednog boda kojeg su do tada držali. Svi su se već pomirili s činjenicom da će susret završiti bez golova i pobjednika, a onda je Alispahić donio pobjedu Šibeniku protiv Međimurja. Slobodan udarac na 17-18 metara iskosa s lijeve strane sviran je zbog igranja rukom Georgijevskog. Alispahić je namjestio loptu i preko živog zida pogodio gornji desni kut Banovićeva gola za opću ludnicu na terenu i tribinama. "Već dugo nisam čuo ovako korektne izjave" U 13. minuti utakmice između Šibenika i Međimurja, na teren je ušetala crno-bijela mačka, koju je gostujući vratar Ivan Banović, ispred čijeg gola se to i dogodilo, odnio do kraja igrališta i zatim pustio u susjedni park. Po povratku u teren sudac Matoc pokazao mu je žuti karton, a taj potez zvižducima je nagradila i šibenska publika.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!