Nogomet

Mirna zima Croatiji i Dinamu

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 07.12.2009.
Mirna zima Croatiji i Dinamu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

17 kola HNL-a svojim su zubima natukli najbolji hrvatski klubovi i ovog vikenda stavili ključ u bravu do nekih toplijih dana. Prije nego što se travnjaci pretvore u ljekovito blato, Dinamo je udvostručio prednost nad prvi pratiteljima, Osijek se vratio starim navikama, Hajduk je po drugi puta u sezoni spojio tri u nizu, a Croatia se i dalje ne želi s nikim igrati...

Domaća nogometna družina po starom je običaju već početkom prosinca zatvorila vrata zbog kolektivnog godišnjeg odmora. Hladnoća, osjetljiva trava, sv. Nikola, vrijeme darivanja; puno je razloga koji nam priječe zimske nogometne radosti tamo sve do 20. veljače, a kristalne kugle i HNS kažu da će biti još gore. Ako je za vjerovati čelnom čovjeku Udruge prvoligaša Robertu Markulinu, svatko tko se prijavi za 1.HNL sljedeće godine ima spontani aplauz i orden za hrabrost. Prema Markulinu, nakon vizionarskog proširenja Lige na 16 klubova, njih čak osam prije Božića više nema ni za oštro brašno, siromašniji su od nekih predsjedničkih kandidata i veliko je pitanje hoće li uopće moći financirati sljedeću sezonu.

Neki već mjesecima ne plaćaju igrače i ozbiljno vode HNL prema poluamaterizmu, a jezivo zvuče rečenice dopredsjednika HNS-a Ivana Brlekovića, koji situaciju opisuje kao alarmantnu i u rukavicama najavljuje moljakanje klubova u ljetnoj stanci kako bi se uopće popunila Liga 16 - što je, čuda li čuda, vjerna kopija "kemijanja" s Drugom ligom na startu ovog prvenstva. Caritas, UNICEf ili neki treći plan za sustavan razvoj i pomoć klubovima s grlom u jagodama, saznat će se na hitnoj, alarmantnoj, izvanrednoj i kriznoj sjednici, sve u jednom, 11. prosinca.

I dok u bespućima toplih kancelarija politika kroji format glavne zabave domaćem čovjeku, ispod sivih oblaka Dinamo je opet odigrao dobrih 45 minuta; sasvim dovoljno za Međimurje, koje se na poluvremenu nadalo čudu sa 1:0 u džepu, ali drugi dio otkrio je pravo stanje stvari i sve je završeno s realnijih 1:4. Modri više ne upisuju rekordne nizove, znaju prosuti bodove tu i tamo, ali nekakvu konstantu imaju, baš kao i plus šest za zimnicu. U posljednjih pet kola Međimurje je ugrabilo jedan bod, s otprilike istim brojem kuna na računu i sada kao i pola Lige čekaju čudo.

Hajduk, Zagreb, Rijeka i Istra najviše su razočarali u skladu s ljetnim najavama sezone, no idemo redom. Splićani su postali predmet sprdnje već nakon nekoliko kola, no Reja je to ušminkao koliko je mogao i s tuđim kadrom se dokopao sedmog mjesta i minus 11 za Dinamom. Učinak mu je gotovo identičan Jurčićevom, a prve prave pripreme i selekcija po njegovom ukusu tek mu slijede. Istina, u Stanovima je prvo Zadar sam sebi pucao u glavu (autogol Skočibušića), pa su ga tek onda Splićani dokrajčili, ali dovoljno za novi hat-trick pobjeda.

Zagreb je imao toliko hrabrosti da je i nakon pet, šest poraza u isto toliko kola još bulaznio o europskim ambicijama. Sada su se unormalili, krvare za svaki gol i četvrtom prvenstvenom pobjedom pobjegli su iz opasne zone i preskočili Istru. 14 mjesto najljepši im je poklon za Božić, a usput su nanijeli i najteži domaći poraz Interu ove sezone. Istra je također poletjela nakon odlične drugoligaške sezone, sanjala o bodovima sa svih strana svijeta, a na kraju - tri pobjede u 17 kola i deset poraza, ovaj posljednji u odličnoj utakmici protiv Lokomotive koja je skupila gotovo dvostruko više bodova od razočaranih Istrana.

Rijeka još nije rezultatski preboljela braću Sharbini i ove se godine uglavnom motaju po sredini, uz mizernih pet bodova u gostima (tri protiv Croatije). Napravili su korak nazad, već su ispali iz Kupa u osmini finala, a ovog vikenda nisu uspjeli zadržati niti 2:0 i 3:2 protiv osrednjeg Varteksa. Zasad, sezona za zaborav, i jednima i drugima.

Croatia je svoj vrhunac sezone doživjela na samom startu, kada je zbog imena bila druga na tablici. Otada, Sesvećani igraju u skladu s očekivanjima. Novi debakl doživjeli su protiv Karlovca. A kad oni jurnu s više od tri igrača preko centra, onda te mora biti sramota. 0:3 i gosti su ponovno u grupi najugodnijih iznenađenja.

Osim Karlovčana, malo ili gotovo ništa najavljivali su Osijek, Šibenik i Cibalia. A sva tri su odmah iza Dinama. Osijek je u općoj besparici krenuo s mladim nadama i u ovom kolu razbio Šibenik, koji je prije sezone rasprodao kompletnu momčad i unatoč neugodnom porazu drži odličnu treću poziciju. Veliki plus ide i Cibaliji i njenoj upravi koja je možda i najpametnije kupovala, i s nekim povratnicima u klub napravila posao desetljeća. Remi u Koprivnici gurnuo ih je ponovno na drugo mjesto i povećao proljetne apetite. Dugo su čekali bijeg iz crvene zone i konačno prešli crtu. Odličnu utakmicu odigrali su Zagrebaši u Zaprešiću, nadvisili domaćina sa 3:1 i dohvatili 14. poziciju uoči božićnih blagdana. na Maksimiru im je Lokomotiva već u prve dvije minute pogađala okvir dva puta, a vodstvo od 1:0 držali su pune dvije minute. Protiv Lokomotive se može igrati, i to su Istrani pokazali, ali nešto treba i zabiti. Novi poraz gurnuo ih je uz rame Croatiji Sesvete, a bez pravih pojačanja tu bi vrlo lako mogli i ostati do kraja svoje prvoligaške avanture. za njega vrijedi isto što i za Miljenka Mumleka - što stariji, to bolji. Bez Vuge, Zagrebu bi se vjerojatno smijala i Croatia; ovako, upravo je Zagrebov veznjak najzaslužniji za pobjedu u gostima protiv Intera. Sam Vugrinec zabio je dva pogotka i tako se osvetio mladom zaprešićkom vrataru Delaču, koji mu je u svom debiju na vratima Intera obranio jedanaesterac. bivši Hajdukovac nespretnom je reakcijom olakšao sterilnoj Hajdukovoj momčadi ulaz u utakmicu. Ubačaj iz slobodnog udarca skrenuo je glavom u vlastitu mrežu, spretnije nego što bi to napravio ijedan splitski napadač. majstorski pogodak zabio je Mumlek protiv Rijeke. Namjestio je loptu na kojih 18 metara i iz slobodnog udarca očistio stativu tik ispod vratnice. Golman Mance jedva se pomaknuo. "Pitam igrača: 'Možeš li?' On veli: 'Moram probati pa ću vidjeti.' Umjesto da mi slaže i veli: 'Mogu!', i da igra s pola noge, ali ne. Očito tu nema karaktera kod nekih igrača i to moramo pod hitno riješiti.'" Sudačka trojka Bruno Marić (Daruvar), Željko Grgec (Bistra) i Dalibor Conjar (Osijek) koja je nekoliko minuta zakasnila na početak drugog poluvremena na utakmici Lokomotiva - Istra.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.02.2010. u 12:23
    jedino rjesenje za hnl je liga 10 !!i s time da u momcadi u prvih 11 mora bit barem trojica igraca mlada od 20 g i tako bi afirmirali dobre mlade igrace i bilo bi mnogo lovrena.a ovako s ligom 16 nam propada domaci nogomet. subasic-vrsaljko barbaric maloca jozinovic-omecak badelj ljubicic... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.12.2009. u 11:46
    odlican clanak iako pun crnih slutnji sta ce biti sa,i ovako vec odavno poznato jadnom ligom da jadnija ne moze biti... citava liga,ne samo pojedni klubovi bi se trebali okranuti samo domacim igracima i crpiti igrace svako iz svog "bunara" pa ce tako ne samo pojacati zainteresiranost... [više na forumu]
    Obrisan korisnik