Juriš

Manje je više

Bernard Jurišić • utorak, 15.12.2009.
Manje je više
Foto: Duje Bonačić

Hajduk je nekako uspio dovesti do kraja najlošiju jesen u svojoj novijoj povijesti, a pripreme za proljetni dio počele su već prvog dana "raspusta". Kako će prekrcana poljudska svlačionica ući u drugi dio sezone?

Minulih sezona zima je Hajdukovim navijačim uglavnom donosila ugodna iznenađenja i igračka pojačanja koja su se mogla smatrati ulaganjem u ugodno i pobjedničko proljeće. No, malo je koje od zanimljivih imena zaista i napravilo očekivanu razliku i donijelo splitskom klubu nekakav značajan kvalitativan pomak.

Ove zime poljudska administracija je u potpuno oprečnom problemu. Svlačionica je krcata igračima, ali mnogeod njih trener Edoardo Reja vjerojatno ne bi znao pozdraviti imenom i prezimenom na hodniku. Ove zime Hajdukovo najveće pojačanje trebalo bi biti definiranje svog kadra od 25 igrača s kojim će se krenuti u proljeće i rješavanje statusa još desetak igrača koji sigurno neće imati prigodu "pjevati" u bijelom dresu na proljeće.

Potencijalnih 25 za proljeće

Vratari: Subašić, Tomić, Stipica

Obrana: J.Buljat, M.Buljat, Maloča, Pandža, Smoje, Strinić, Šerić, Vejić

Vezni red: Andrić, Cernat, Ibričić, Ljubičić, Oremuš, Rubil, An.Sharbini, Skoko, Tičinović, Tomasov

Napad: Čop, Paraiba, Ah.Sharbini, Vukušić

Hajduk u svojoj svlačionici ima dobre igrače, a bez obzira na razna osporavanja i traženja "dlake u jajetu" - ima i dobrog trenera. Klupski bi čelnici najbolji posao napravili kad bi već danas javno objavili kako ove zime Hajduk neće dovesti ni jednog igrača, nego se osloniti na svoj (pre)skupi, ali i kvalitetni kadar koji je minule jeseni svima ostao dužan. Na taj način bi se riješili pritiska menadžera koji će uskoro početi kucati na vrata sa svojim "Ronaldima i Messijima", a istovremeno bi poslali jasnu poruku svojim igračima da od njih očekuju iskupljenje.

Reja je svoje "lutanje" sa sastavom ove jeseni objasnio željom da isproba što više igrača, kako bi mogao dati svoj sud o njihovim kvalitetama i mogućnostima. Stoga sam pogled na minutažu koju je dodjeljivao pojedinim igračima lako može definirati što o komu misli.

Deset je imena koje Reja vjerojatno više neće koristiti podijeljeno u tri kategorije i proslijeđeno sportskom direktoru Šurjaku na "redefiniranje". Rodić i Jertec spadaju u prvu kategoriju radnog imena "promašene investicije", Sačer, Pezo, Obšivač, Tokić, Grubić i Thiaguinho su u kategoriji "proljeće na posudbi", a Aračić i Pelaić su oporavljenici koji će teško do minutaže.

Prva kategorija Hajduku stvara ponajviše problema. Rodić i Jertec na ovaj ili onaj način koštali su Hajduk više od pola milijuna eura, a većinu vremena proveli su na tribinama. Posve zdravi i orni za igru. Dok je Jerteca zahvatila ista sudbina koju je proživljavao i u Dinamu i u Rijeci (što znači da nije slučajnost), Rodić zapravo nije ni dobio prigodu da pokaže vrijedi li novca kojeg je Hajduk za njega platio. Iako su mnogi vrtjeli glavom sumnjajući da je ono što je pokazivao u Šibeniku dovoljno da bi uspio u Hajduku, 24-godišnjeg napadača talijanski je strateg "zalijepio" za tribinu, provjerivši ga tek u 20 minuta gostovanja u Varaždinu.

Ni Rodić ni Jertec zasigurno neće oprostiti Hajduku gažu za koju su potpisali (a i zašto bi?), pa je pitanje što s njima napraviti kako bi se spasilo barem nešto što se spasiti može? Ako ih već mora plaćati, Hajduku bi se više isplatilo posuditi ih negdje gdje će na proljeće igrati, nego ih plaćati da grickaju kokice na tribinama. Našlo bi se u HNL-u zainteresiranih, posebno ako bi ih malo ili ništa plaćali. Tako bi Hajduk barem na ljeto imao šansu negdje ih "utopiti", ako se već želi riješiti njihovih višegodišnjih ugovora.

Ti višegodišnji i za hrvatske prilike basnoslovni ugovori zapravo su strašan uteg na Hajdukovim nogama. U teoriji je lijepo izgledalo kad je prošle sezone Mate Peroš dovodio zvučna pojačanja i vezao ih za Hajduk na tri ili četiri sezone, sa ciljem stvaranja šampionske momčadi za stogodišnjicu kluba 2011. Međutim, ta se tranzicijska uprava izgubila na brojkama, pa je sanirala jednu vrstu dugova da bi napravila drugu.

Hajduk se nakon uspješno provedenog preoblikovanja ponio kao siromah koji dobije na lutriji, a onda sve dobiveno stavi na nekoliko brojeva na ruletu. Uprava koja je napravila puno dobrih stvari tijekom preoblikovanja svoj je mandat zasjenila bogatim ugovorima koje će Hajduk plaćati još godinama koje su ispred njega. Nerealnim pumpanjem cijena godišnjih gaža svojih igrača splitski je klub podigao letvicu ispod koje igrači više neće ići, jer su vidjeli da će to Hajduk platiti.

Bez obzira što se Peroš i Svaguša hvale kako su "maknuli menadžere od kluba", menadžeri su zapravo u posljednje dvije godine porazili Hajduk na neke druge načine. Izmuzli su im novce za godišnje gaže svojih klijenata o kakvima u HNL-u prije nekoliko sezona nitko nije mogao niti sanjati. Ako Hajduk zaista misli kako je "pobijedio menadžere", onda to nije ništa drugo nego "pirova pobjeda" na koju će se godinama plaćati "penali".

Hajduk ove zime jednu izreku može smatrati svojom mantrom. "Manje je više". Bilo da se radi o broju igrača u svlačionici, bilo iznosima na njihovim ugovorima. A isto bi trebao usvojiti i za ubuduće, ako ne želi opet u neka nova preoblikovanja. I rezultatska i financijska...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sensitive bastard17.12.2009. u 20:39
    šibenik i cibalija imaju šanse za osvojit prvenstvo jedino pod uvjetom ako ostanu svi na okupu. a po pričama zec bi već ove zime trebao otić iz šibenika...pavličić iz cibalije... to su važni igrači i ako se to zaista dogodi onda po mom mišljenju ostaju samo teoretske šanse za osvajanje naslova bilo... [više na forumu]
    sensitive bastard
  • Obrisan korisnik15.12.2009. u 21:40
    Dinamo u nastavku sezone cekaju sljedeca gostovanja: vinkovci, sibenik, osijek,koprivnica,rijeka,varazdin. te utakmica s Hajdukom(u prvoj su porazeni). Koliko je Hajduk osvojio bodova na tim gostovanjima???? Dali Cibalija ili Sibenik mogu biti prvi????? Malo pisite o tome ili novinari vec znate iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik