Juriš

Zbogom NBA ligo. Ili samo doviđenja?

Bernard Jurišić • utorak, 05.01.2010.
Zbogom NBA ligo. Ili samo doviđenja?

Dva desetljeća trajala je hrvatska priča u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi. Od Dražena Petrovića do Roka Ukića izredalo se još 12 Hrvata koji su s manje ili više uspjeha grizli tvrdi američki košarkaški kruh. S 2009. godinom zaključena je jedna sjajna serija kojom se malo država na svijetu može pohvaliti...

Već neko vrijeme se "kuhalo", sad je postalo i službeno. Roko Ukić je odlučio prekinuti svoj NBA san i vratiti se u Europu. Trener Milwaukee Bucksa Scott Skiles nije odustajao od svoje "rookie-senzacije" Brandona Jenningsa i njegove zamjene Lukea Ridnoura na poziciji "jedinice", a Roko je s "mrvica" spao na "ništicu". Prave prigode za zamjenu u neku drugu momčad nije bilo i preostalo je samo jedno. Europa.

Kad je jedan takav zaljubljenik u NBA ligu kao što je Roko odustao od pokušaja da "urazumi" svog trenera u Bucksima, jasno je da izlaza više nije bilo. A ni smisla da čami zakovan na klupu i moli Boga za nečiju ozljedu. Ne, Roko se nikad nije plašio izazova, nije bilo teško zaključiti da će odabrati opciju igranja. Makar i u Europi.

Odlazak iz Toronta, gdje su zavladali Calderon i Jack, u internacionalizirani Milwaukee (Bogut, Ilyasova, Delfino, "euro-Jennings") činio se dobrom opcijom, posebno iz razloga što je trener Skiles inzistirao na njegovu dovođenju. No, Rokova nesreća bila je u senzacionalnoj eksploziji ljetos draftiranog Jenningsa, koji je u 2009. godini bio najbolje novo ime NBA lige.

Ukić je odlučio prihvatiti "prijelaznu opciju" s turskim Fenerbahčeom, koji je nakon Gordana Giričeka udomio još jednog hrvatskog NBA povratnika. Motivacije 25-godišnjem Splićaninu ne nedostaje, a glavna je bez dvojbe - vratiti se u NBA. Tamo još uvijek ima nedovršenog posla.

Nažalost, Ukićev povratak u Europu prekinuo je jednu sjajnu seriju koja je trajala čak 20 godina. Toliko je, naime, hrvatska košarka imala barem jednog predstavnika u najelitnijoj svjetskoj košarkaškoj ligi.

Hrvatski NBA san otvorio je Dražen Petrović 1989. u Portland Trailblazersima, u vrijeme kad se "preko bare" europska košarka cijenila koliko i afrička. Dražen je nakon teškog početka u jednoj od najboljih momčadi lige svoju sreću pronašao u New Jersey Netsima i bio prvi "pravi" europski košarkaš koji je stigao na prag All-Stars utakmice. Nažalost, njegovu je karijeru prerano prekinula automobilska nesreća, a ime i lik Dražena Petrovića urezala među legende.

Draženov put slijedili su Stojko Vranković, Toni Kukoč i Dino Rađa, koji igrali zapažene uloge u Bostonu i Chicagu. Dino je u četiri sezone ostao zapamćen u najtrofejnijoj organizaciji NBA lige i do danas ga se spominje kao možda i najboljeg stranca kojeg su Celticsi u svojim redovima imali. Toni je bio jedan od najvažnijih igrača možda i najbolje košarkaške momčadi svih vremena, Jordanovih Bullsa, i okitio se s tri prstena prvaka i naslovom najboljeg šestog igrača lige.

Nakon spomenute četvorke počeo je lagani pad, koji je svoje dno doživio upravo jučerašnjom objavom Roka Ukića da odlazi iz SAD-a. Žan Tabak osvojio je prsten s Houston Rocketsima sjedeći na klupi, a puno bolje igračke sreće nije bio ni na drugim NBA adresama, osim ekspanzijskog Toronta gdje je nešto i odigrao.

Naredna generacija hrvatskih NBA-ovaca igrala je i pružala još manje. Bruno Šundov nije uspio naći svoju sreću u brojnim klubovima usprkos visini od 221 cm i dobroj pokretljivosti, Dalibor Bagarić se izgubio u "prijelaznim" Bullsima, Zoran Planinić je dugo učio od Jasona Kidda, ali samo na treninzima, a Mario Kasun nije htio dugo čekati bolje dane u Orlandu, pa se i on vratio u Europu. Gledajući Poljaka Gortata danas u pričuvi Dwightu Howardu, teško se oteti dojmu da je Kasun prerano otišao natrag.

Damir Markota bio je kratkotrajan prolaznik u Milwaukee Bucksima, Gordan Giriček nije loše počeo u Memphisu i Orlandu, no zapeo je u Salt Lake Cityju i onda preko Philadelphije i Phoenixa samo tražio što brži povratak kući. Šteta i za njega, njegove su atletske sposobnosti nudile nadu da će ostaviti još dublji trag u NBA ligi, no i on se odlučio usidriti u Istanbulu, baš kao i Ukić. Blizu NBA parketa bili su i Mate Skelin (Indiana) i Arijan Komazec (Vancouver), no nisu zaigrali.

Nakon 20 godina gotovo svakodnevnog "virkanja" u NBA rezultate i statistike, tražeći noćašnji učinak naših, teško se pomiriti s činjenicom da barem u narednom periodu toga više neće biti. Dobro, možemo se uvijek veseliti uspjesima i dobrim izdanjima Andrewa Boguta, koji je naš koliko i australski (na sebi nosi australski dres, ali na prsima ima istetoviran hrvatski grb), no ipak to nije to. Boguta (nažalost) nćemo vidjeti u hrvatskom nacionalnom dresu.

Tko bi stoga mogao početi novi niz? Povratnici Ukić ili Kasun, koji još nisu prekrižili mogući povratak u NBA? Goran Suton, koji u Utahu nije uspio prošlog ljeta, a želi pokušati i sljedećeg? Ante Tomić za dvije, tri, pet godina kad prođe jači europski "dril"? Tko zna. "Nula" u NBA ligi samo je realna slika opće hrvatske košarkaške recesije koja traje već čitavo desetljeće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • madmax1707.01.2010. u 22:33
    Sve se okreće tako će i neki Hrvat opet zasjati u nba ligi, nekoć nezamislivo ali trenutno su jedan Izrael (Casspi) i Švedska (Jerebko) ispred nas što se tiče nba zvijezda..
    madmax17
  • Obrisan korisnik07.01.2010. u 14:16
    U kojem je to NBA klubu S.Vranković ostvario zapaženu ulogu?Mahanje ručnikom s Klupe to nije.Što se Ukića tiče mora pojesti još puuuno žganci da ostvari karijeru da ne bi ispalo da ga ni jedan trener ne voli ni uŠpanjolskoj ni u NBA.Ovako mu je putez NBA karijere provala u interviewu da u NBA svi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH06.01.2010. u 19:45
    I to se moralo dogoditi jednoga dana, bilo je samo pitanje vremena. NBA liga je zvijer ogromnog apetita i ako nisi spreman da joj se suprostaviš jednostavno će te pojesti. Bolja je i opcija igranja u Europi nego sjedenje na tribinama u Americi ako igrač misli na svoj napredak a ne na financijsku... [više na forumu]
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik05.01.2010. u 15:37
    Ne mogu se oteti dojmu da su naši igrači počeli prerano odlaziti u NBA. Dražen, Kukoč i Rađa su prvo postali vrhunski igrači u Europi, a tek tada prešli u NBA žrvanj. Tamo nema vremena za učenje košarke i nema tolerancije za one koji 'šepaju'. Zato neka Ante Tomić napravi neki rezultat u Europi, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik