Nogomet

HNL i 12 beskućnika

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 05.04.2010.
HNL i 12 beskućnika
Foto: Sandro Donda

Rijetki su vikendi, pogotovo subote u HNL-u kada niti jedna od prvih sedam momčadi ne upiše pobjedu. Jedini iz gornjeg doma s plus tri nakon 23. kola je Slaven Belupo koji se razigrao protiv otpisane Croatije, dok se u ljepotici kola Varteks zagrijao za uzvrat Kupa, deklasiravši Šibenik s visokih 5:1...

Čak 12 prvoligaških klubova zapelo je na plaćanju stanarskog prava u 1.HNL, pišu Sportske Novosti. Samo Dinamo, Zagreb, Inter i Slaven Belupo dokopali su se licence za sljedeću godinu, kako u državi, tako i u Europi, iako ova europska tek treba proći kroz urede Uefe. Ostali, olovku u jednu, odvjetnika u drugu ruku i piši žalbe koje HNS-u moraju biti dostavljene do 15. travnja. I nitko se ne uzbuđuje. Godinama. Žalbe se pišu pro-forme radi, mijenja se samo datum. Slijedi povuci-potegni, pa drž' ne daj, HNS snižava kriterije da se ne bi osramotili i s Lige 16 prešli na Ligu 4 i opet sve ispočetka. Kako ne bi sami sebi skočili u usta, u Savezu su čak nudili financijske olakšice najugroženijima oko licenciranja, jer, kako igrati Ligu 16 s 15, 14, 13, 9 klubova? I zato će čelnici HNS-a drage volje zažmiriti na jedno oko svima koji dignu dva prsta, stisnu zube i prijave se za 1.HNL. Milijunski dugovi klubova guraju se pod tepih, zaobilaze i doslovno krše zakoni, a zbog čega? Dva, tri prvoligaša više?

Stadioni i okolna infrastruktura su posebna priča. I tu je važnije imati reflektore i kemijske zahode, nego zelenu travu i stabilne tribine. Ovog vikenda minutom šutnje obilježena je druga obljetnica najveće tragedije u hrvatkom nogometu, nesretne pogibije mladog Zadrovog nogometaša Hrvoja Ćustića i to upravo zbog loših sigurnosnih uvjeta. Uvjeta, koji će i ove godine u formularima biti zamaskirani pofarbanom ogradom i iscrtanim parkiralištem.

U takvom, pomalo tužnom ozračju hrvatskog nogometa, prvo ime 23. kola bio je Varteks, koji je nakon šest utakmica bez pobjede sav svoj bijes iskalio na Šibeniku. I jedni i drugi htjeli su vjerojatno nešto igre i taktike sakriti za srijedu, kada se na istom stadionu susreću u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa, no ovakav nastup Šibenčanima, čak i bez nekoliko prvotimaca, ne služi na čast. Varteks ih je nadigrao i ponizio sa 5:1 te se dodatno napunio samopouzdanjem uoči Kupa, u kojem Šibenik samo prolazom u finale može donekle oprati sramotu koju su doživjeli na sjeveru Hrvatske, s tim da su posljednjih 25 minuta imali igrača više, ali bez učinka. Ni trener gostiju, Branko Karačić, nije izdržao poigravanje s njegovim pulenima od strane Varaždinaca, pa je opleo po sucima i s crvenim kartonom završio na tribinama.

Rijeka na Kantridi i u gostima je podvojena ličnost, a to je pokazala i u derbiju kola protiv Dinama. Rano vodstvo pogotkom bivšeg dinamovca Hrvoja Štroka vjerojatno je ponijelo i jednog od najdefanzivnijih trenera Nenada Gračana, pa Rijeka vrlo brzo slaže još dvije, tri krasne prilike, no ne uspijeva prelomiti utakmicu, pa Modri u sudačkoj nadoknadi dolaze do izjednačenja iz sumnjivog 11-erca. U nastavku se izgubljeni sudac Marić bacio u kompenzacije, griješio na obje strane, a konačnih 2:2 možda je i najrealniji ishod, pošto je Dinamo u drugom poluvremenu bio bolja momčad. Ni u ovoj utakmici nije moglo bez crvenih kartona, trener Gračan poludio je nakon penala i također završio u gledalištu. S obzirom da ni ostali iz gornjeg doma nisu briljirali, Dinamo je napravio još jedan koračić prema naslovu, dok je Rijeka već odavno izgubila sve europske ambicije, i samo čeka kraj prvenstva.

Zagreb nije iskoristio svoje šanse protiv duhom odsutnog Hajduka, koji tradicionalno ne prolazi dobro u Kranjčevićevoj. Poklepović nije uspio izbaciti igračima iz glave Dinamo i polufinale Kupa, pa niti ne čude svega dvije, tri ozbiljne šanse iz kojih su zabili i vodeći pogodak. S druge strane, pretposljednji Zagreb probudio se nakon minus jedan, stvorio nekoliko vrlo dobrih prilika i sabio Hajduk na njihovu polovicu u posljednjih pola sata, no ipak bez Ibričića i njegove kardinalne greške teško bi Pjesnici do toliko potrebnog boda. Bez obzira na čuvanje za utakmicu s Dinamom, Hajduk je pokazao premalo i na kraju može biti zadovoljan bodom.

Cibalia je imala krasnu priliku ponovno se približiti Dinamu i u isto vrijeme još malo pobjeći Karlovcu i ostalim prijateljima. U Vinkovce je stigla Istra bez prvog napadača Asima Šehića i vjerojatno iznenadila sve prisutne. Istrani imaju svojih problema, što se vidi i po poziciji na tablici (14.), no protiv Cibalije su odigrali vrlo dobru utakmicu i šanse domaćina sveli na minimum. Čekali su svoju šansu iz kontri i prekida, nisu je dočekali, no zato su odlično umrtvili Vinkovčane i na kraju zasluženi bod svakome.

Još jedna nula viđena je na Maksimiru, gdje su Lokomotiva i Karlovac podijelili bodove. Gosti, su ponovno išli na bod, Lokosi imali više od igre, nekoliko zicera, no Karlovac je izdržao, a najveći dio posla obavio je raspoloženi Hrvoje Sunara, zasigurno prvi čovjek gostiju. Crni proljetni niz osim Varteksa, prekinuo je i Inter koji je u Zaprešiću sa 2:1 ispratio nalošijeg gosta lige, Međimurje. 11. gostujući poraz toliko je uzrujao predsjednika čakovečkog kluba, Darka Turopoljca, da je prekinuo konferenciju za novinare i samo uzviknuo kako je Tomislav Ivković novi trener Međimurja. Ovakav javni otkaz Srećku Bogdanu, ako je već do njega moralo doći, sigurno se mogao odraditi i s puno više takta i kulture. Turopoljac se kasnije pravdao kako je Bogdanu rekao odmah nakon utakmice da mora dati ostavku, pa je morao reagirati kada je Čeči izjavio da je njegova sudbina u rukama Izvršnog odbora, no isprika mu je slaba, kao Međimurje u gostima.

Zadrani su u spomen na Hrvoja Ćustića žarko željeli tri boda protiv Osijeka i to su i ostvarili. Gosti se dosta muče u proljetnom dijelu, Europa im je sve dalje, dok su ovom, trećom uzastopnom pobjedom Zadrani praktički riješili sve brige oko ostanka i sada mogu uživati u sredini tablice, koju su posljednjim igrama i pošteno zaslužili. Croatia Sesvete vratila se starim navikama i još jednom potpisala smrtnu presudu u Koprivnici. Slaven Belupo sve je riješio u prvih 15 minuta sa dva gola i protiv slabašnog protivnika s uvjerljivih 4:0 ostavio kakvu, takvu nadu za jedno od mjesta koja vode u Europu. Dugo su se Varaždinci tražili ovog proljeća, situaciju je dodatno pogoršala i financijska situacija u klubu, no za Šibenik ovaj put nije bilo spasa. Varteks je uvijek igrao nogomet, tražio gol više, a kada s 5:1 išamarate četvrtu momčad prvenstva, jasno je kakvu ste utakmicu odigrali. Uz to, pomaknuli su se i za jedno mjesto na tablici te su sada 12., bodovno poravnati s 11. Interom i s dobrim šansama za plasman u finale Kupa. je u ovom kolu ostalo i bez bodova i bez trenera. Čakovčani su poraženi kod Intera koji ih je s ova tri boda prestigao na ljestvici te ih gurnuo s 11. na 13. poziciju, a samo dva boda dijele ih od pretposljednjeg Zagreba. Iako mu je već 37. na leđima, Mumlek je još jednom pokazao da ima mjesta u prvoj ligi. Zabio je dva gola Šibenčanima, dijelio lopte, asistirao Smrekaru za pogodak i definitvno zaslužio titulu igrača kola. ponovno je protiv Zagreba odigrao ispod razine. U napadu, kao i većina Hajdukovaca gotovo nevidljiv, a pet minuta prije kraja pretvorio se u tragičara utakmice nakon što je krivo dodao jednu povratnu loptu u noge Vugrincu, koji je izbio sam pred Subašića, da bi u nastavku akcije Ljubojević pogodio za konačnih 1:1. Prekrasan je bio četvrti gol Varteksa protiv Šibenika. Brezovec je izveo korner, lopta se odbila do Glavice na desnom rubu 16-erca, gdje ovaj prvo desnim lažnjakom vara svog čuvara, a potom lijevom nogom gađa same suprotne rašlje nemoćnog vratara Blaževića. "Bit će Špaco zadovoljan kad vidi da nije sviran jedanaesterac na Vugrincu u zadnjim sekundama - povučen s dvije ruke s leđa, sam." Predsjednik NK Međimurja, Darko Turopoljac, banuo je na konferenciju za novinare nakon utakmice protiv Intera, prekinuo izlaganje Srećka Bogdana i rekao kako je novi trener čakovečkog kluba Tomislav Ivković.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2010. u 16:55
    imaš tu u tri kategorije A,B,C ovu C treb aisuniti za europu B za HNL uglavnom ima svega ali nije da dobar dio toga klubovi ne ispunjavaju....kao što sam rekao grabi se polako iz godine u godinu , segment po segment http://www.hns-cff.hr/upl/products/HNS-Pravilnik_o_licenciranju_2009.pdf
    Obrisan korisnik
  • KKMD05.04.2010. u 15:52
    Šteta kaj HNS ne objavi koje konkretno uvjete tko treba ispunit. Sigurno ima i ozbiljnih problema, ali i banalnosti kao npr. kod Karlovca koji nije dobio licencu zato jer sportski direktor nema nacionalnu PRO licencu, što će biti riješeno u 15 minuta.
    KKMD
  • free2le05.04.2010. u 15:29
    @comewhite, odakle ti to da je dinamo najveci hrvatski klub?
    free2le
  • Obrisan korisnik05.04.2010. u 13:29
    pa nitko normalan nije u stanju rješavati infrastrukturu tijekom sezone, zna se koja su dva mjeseca u godini kada se minusi na stadionima ispravljaju, svake godine pilećim koračićima, ali iluzorno je to očekivati u zimskoj stanci ili sred sezone.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2010. u 13:23
    zalosno je to sto se najveci hrvatsku klub Dinamo mora uz pomoć suca izvlačiti kod jedne slabasne Rijeke, ali eto to je nasa realnost da se naslovi dobivaju uz pomoć sudaca
    Obrisan korisnik