Nogomet

Svi bježe od Croatije

Hrvoje Vuković • četvrtak, 15.04.2010.
Svi bježe od Croatije
Foto: Sandro Donda

Čak pet momčadi uguralo se u dva boda razlike ispred Croatije Sesvete i uz apaurine će čekati rasplet u posljednjih pet kola HNL-a, a ovo, 25. izdanje, pokazalo je ljepšu stranu nogometa s čak 33 gola u osam utakmica. Duplericu su sa sedam pogodaka zaslužili Cibalia i Šibenik, dok smo po jedan manje vidjeli na Kantridi i u Kranjčevićevoj...

Vinkovci još trebaju uživo vidjeti klub koji bi s Bosuta odnio sva tri boda. Ove sezone to još nikome nije pošlo za nogom, pa tako ni Šibeniku, koji je gotovo cijelo prvo poluvrijeme u ulozi promatrača preživljavao simultanku Cibalije, a na odmor su otišli s 1:2 u džepu. Vinkovčani su zapucali sve što su mogli, osim dvojbenog penala, a Šibenik - iz jedne šanse dva gola.

U nastavku - HNL za kakvim tugujemo. Cibalia preokreće na 3:2, gosti u 90-oj spašavaju bod, a sudačka nadoknada i Petar Tomić ipak donose Vinkovčanima sva tri. Ogroman posao napravila je Cibalia ovom pobjedom. Pobjegli su izravnom konkurentu na pet bodova, i zadržali plus tri u odnosu na Hajduk. Sve glasnije su priče o Europi, a četvrto mjesto zacrtano je kao minimum za klub koji slovi kao najugodnije iznenađenje sezone.

A utakmica koja je bila jedan od glavnih favorita za golijadu kola dala je najviše suza i patnje. Istra se na Poljudu zakopčala do vrata i pogodila prečku kod 0:0 iz slobodnjaka, ali blijedi Hajduk uspio je nakon 78 minuta jalove inicijative i greške pulske obrane doći do tri boda. Osim strijelca Ibričića, u prvi plan upao je i Anas Sharbini, koji je sa šest metara poštedio praznu mrežu i zaprijetio već dokazanim youtube zvijezdama Sivonjiću i Vukušiću. Upravo ovakve utakmice, bez igre, ali sa sva tri boda, kronično nedostaju Splićanima na bodovnom kontu i to se na kraju krajeva jasno vidi na tablici.

A kako je krenulo u Varaždinu, mogli su na HRT2 ubaciti reprizu Sabora. Modri su došli u goste bez misteriozno oboljelog Mandžukića i s Primorcem u napadu, a Krunoslav Jurčić podcrtao je igru i dojam, bodove bacio u drugi plan, da bi na kraju dobio obrnuti scenarij, kao i dosta puta ove sezone. Varteks je imao krasnu priliku za vodstvo nakon lošeg dodavanja Bišćana i trome reakcije Barbarića koji je ostao na petama, ali Butina je skinuo "1 na 1" Škvorcu, a na drugoj strani, minutu prije predaha korner i - gol. Varteks, mlad, neiskusan, pokrivao je nedostatke velikom trkom, a Dinamo, kao da je zamrzio nogomet.

U drugom dijelu Varteks preko Mumleka dolazi do 1:1, ali zagrebačka momčad počinje igrati, ispuhani domaćini padaju i nakon čistog gola poništenog zbog nepostojećeg zaleđa Dinamo ipak dolazi do sva tri boda. Aktualni i vjerojatno budući prvak nije oduševio nikoga, no rezultat je pokrio rupu u kreaciji, dok je Varteks sad već opasno zagazio u crvenu zonu.

Ni smjena trenera ni dežurni vatrogasac Ilija Lončarević nisu spasili Inter od novog poraza. Osijek je praktički prokockao Europu lošim proljećem, ali bez rezultatskog pritiska lako su riješili žute u njihovom dvorištu. Inter uglavnom gubi ili dobiva u serijama ove sezone, a ovo im je već četvrti poraz u pet kola, čime su i oni upali u veselo društvo na dnu lige. A nakon što ih je u Čakovcu demolirala Rijeka, momčad Međimurja nije se pretjerano radovala gostovanju kod Lokomotive. No, Lokosi su se potrudili uljepšati Međimurcima boravak u metropoli, odigrali su gotovo ništa, a Golubović se uz epski promašaj s tri metra prometnuo u junaka utakmice i sa dva pogotka donio gostima toliko željena tri boda bez kojih bi pali na 15. poziciju.

I Zagreb i Karlovac skupljali su igrače za zapisnik zbog brojnih ozljeda, zbog čega je vjerojatno i palo čak šest golova u Kranjčevićevoj. Pjesnici bez tri boda nisu smjeli svojima doma na oči, ali ni Karlovčani nisu igrali za kikiriki. Ipak, Vugrinec i Ljubojević razveselili su Kranjčevićevu i sa 4:2 zadržali ostale utopljenike na minimalnom razmaku. Zanimljivo, Igor Štimac je prije niti tjedan dana izjavio kako Vuga i Ljubojević ne mogu zajedno na teren. Njegov kolega na drugoj strani, Igor Pamić posvetio je poraz ulici i "ovima što već 60 utakmica govore o tome kako će Zagreb napokon pobijediti, a Karlovac izgubiti".

Istim rezultatom Rijeka je s Kantride ispratila Croatiju Sesvete, iako su gosti do 82. minute držali nulu i nervozu u domaćim redovima. I ovdje je pobjeda pala na leđa dvojice - Štroka i Đalovića, ali bilo kakve ambicije osim solidnog plasmana već su odavno napustile Rijeku. Slaven Belupo dohvatio je i treću pobjedu u nizu, čime se nekako iz drugog plana ugurao u borbu za Europu. U Koprivnici je gostovao Zadar, kojemu ne gori pod petama, a tako su se gosti i postavili te uglavnom iz kontranapada čekali svoje šanse. Slaven je pokazao više i sa 2:1 zasluženo došao do pobjede koja ih je gurnula na samo dva boda od četvrte pozicije koju trenutno drži Šibenik. U jednoj od najljepših utakmica sezone Cibalia je protiv Šibenika napravila ogroman korak prema možda i najuspješnijoj sezoni otkako je HNL-a. Dramatičnom pobjedom nad Šibenikom pobjegli su izravnom rivalu na pet bodova, ostali na plus tri pred Hajdukom i pet kola prije kraja drže sve u svojim rukama. Dugo već Lokosi nisu odigrali ovako blijedu i slabu utakmicu, a samo po sebi dovoljno govori podatak da je Međimurje na Maksimiru došlo do svoje druge gostujuće pobjede. A da su gosti imali malo više koncentracije mogli su propisno osramotiti zagrebačku ekipu koja osim vodećeg pogotka nije pokazala apsolutno ništa. Nakon tri pogotka iz posljednje četiri utakice, jedina tri zagrebova, Ljubojević je dobio priliku od prve minute protiv Karlovca i na najljepši mogući način odužio se Štimcu za takav potez. Zagrebov napadač postigao je dva gola u 4:2 pobjedi nad Karlovčanima i pokazao kako se nakon pougodišnje pauze vraća i u kondicijsku, a i golgetersku formu. Vratar Šibenčana obranio je puno teških udaraca u Vinkovcima, no zakazao je kod slobodnog udarca Milardovića, koji je vratio Cibaliju u igru početkom drugog poluvremena. Trener Šibenčana Branko Karačić taj je pogodak ocijenio ključnim trenutkom utakmice. Možda nije bio najljepši, no malo koga to brine u Cibaliji, a ponajmanje Petra Tomića. Branič vinkovačke momčadi u sudačkoj je nadoknadi odlično ispratio dugu loptu Lučića i osigurao domaćinima važna tri boda u borbi za drugu poziciju. "Za kraj moram samo reći kako su napokon došli na svoje ovi što već 60 utakmica govore o tome kako će Zagreb napokon pobijediti, a Karlovac izgubiti. Ovaj poraz posvećujem njima." "Stanko, ja nisam dobro vidio, ali pošto smo mi prijatelji vjerovat ću tvojoj ocjeni. Je li bilo namjere kod Medvidovog igranja rukom u šesnaestercu?", upitao je na pressici nakon utakmice Branko Karačić kolegu Stanka Mršića. Iako je strateg Vinkovčana pokušao objasniti kako sudac Mlinar nije pogriješio, činjenica je da namjere šibenskog braniča bilo - nije...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2010. u 15:38
    Bravo Vukoviću....citat"...a Dinamo, kao da je zamrzio nogomet."... Mogu reci da mi Dilkoš Mandžo uopće nije falio....dapače ljepo je gledati kad netko neviče na sudca,suigrače nebaca se po podu tetrano,širi ruke nakon svake akcije...
    Obrisan korisnik