Nogomet

Treće poluvrijeme

Hrvoje Vuković • petak, 14.05.2010.
Treće poluvrijeme
Foto: Dejan Popek

Game over. Ili? Posljednje, 30. kolo 1. HNL u sezoni 2009./10., spustilo je zastor i pokoji čavao na 19. izdanje prvenstva Hrvatske. No, nakon posljednjeg zvižduka, više je ostalo upitnika nad glavama aktera, nego suza i veselja. Umjesto duela na zelenim travnjacima, sada tek slijedi divljanje za zelenim stolovima...

Jedina sigurna stvar nakon završene prvoligaške sezone je - Split. Novi prvak 2. HNL definitivno ulazi u ligu. Samo koju? Ligu 16? 12? Prema trenutnom stanju, za Ligu 16 prvoligaških licenci nema dovoljno. Ima, ako se ukliže u Uefine propise s dvije noge i ostavi Croatiju Sesvete, ali tu već i sam HNS riskira opasne sankcije. Cibalia, Dinamo, Hajduk, Hrvatski dragovoljac, Inter, Istra 1961, Karlovac, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Šibenik, Split, Zadar, Zagreb i sesvetska Croatia sretnici su koji mogu i dogodine igrati među najboljima. Makneš Croatiju i imaš problem. Ligu 16 sa 15 klubova.

Varteks i Međimurje još uvijek se nadaju pozitivnom ishodu s arbitraže, Pomorac se uključio u cirkus tako što je debelo nakon svih rokova poslao zahtjev za licencu, a Solin nije niti uputio žalbu nakon odbijenice. Ukoliko se među ovim klubovima ne nađe barem jedan sa žigom na željenom papiru, Liga se strmoglavljuje na Ligu 12, i tek tada kreću neredi. Ako se pak nađe jedan sretnik, a da nije klub iz Čakovca, zbogom Croatijo i Međimurje. Ako čak dva dobiju pozitivno rješenje, a jedan od njih je među prvih pet u 2. HNL, onda i Zagreb ima nož pod grlom. Puno manje filozofije očekuje nas za nekoliko dana, kada bi trebao biti poznat i konačan spisak klubova s prvoligaškom licencom.

Za razliku od samog dna, na vrhu je sve kristalno jasno. 20 obljetnica 13.5. i nikad odigrane utakmice sa Crvenom Zvezdom u Maksimiru, protekla je uz obitelji i bližu rodbinu Dinama i Karlovca. Zbog bojkota BBB-a, a i Gademza, na stadionu je oko 1.000 ljudi samo pojačalo najtužniju proslavu prvaka. Lako zaboravljivih 1:1 više nikoga ne iznenađuje, u Dinamu već dulje vrijeme teku podzemne vode, a sam klub i atmosfera oko njega postali su slučaj za promatranje. Karlovac je pak odavno zaslužio palac gore i uz Šibenik i Cibaliju spada u najugodnija iznenađenja prvenstva.

Hajduk je pak u samom finišu spasio sezonu. Drugo mjesto i Kup nakon dva boda u prvih pet kola, vjerojatno je i više nego što su se nadali u kasnu jesen. U posljednjoj utakmici prvenstva ispratili su Croatiju Sesvete sa 5:2, hat-trickom nabili Ibričiću cijenu za koji euro više, dočekali kiks Cibalije i na kraju se ipak smjestili iza Dinama sa četiri boda manje i 3. pretkolom Europske lige u džepu. Sesvećani su nakon dvije godine izbjeglištva i vucaranja po tuđim stadionima rekli zbogom 1. HNL, a prema prikazanom, malo će se suza proliti zbog takvog raspleta.

U Gradskom vrtu Osijek je u slavonskom derbiju izbio Cibaliji drugo mjesto, iako to nije bitnije pokvarilo slavlje u Vinkovcima, gdje će se ovog ljeta vratiti europske utakmice, točnije 2. pretkolo Europske lige. Uz masovnu podršku Ultrasa, gosti, koji već tradicionalno ne prolaze dobro u Osijeku, nisu mogli više od 0:2, a puno veće brige imat će oko zadržavanja postojećeg kadra i trenera Stanka Mršića, koji na tu temu još ne želi reći ni slovo. Osječani su se pobjedom oprostili od kapetana Domagoja Vide koji seli u Bayer Leverkusen, a da su i drugi dio sezone odradili barem približno kao jesenski, mogli su se i oni baciti u međunarodne izazove kao njihovi susjedi.

Šibenčani su i prije posljednjeg ogleda s Međimurjem zakaparili četvrto mjesto, pa su bez pola momčadi i pravog motiva teško stradali u Čakovcu. Ni Međimurcima tih 4:0 nije spasilo život, jer su kolo prije kraja zaglavili na 15. poziciji i vrlo vjerojatno će čak i da dobiju licencu preseliti u niži rang. Šibenik je kao četvrti izborio i 1. pretkolo Europske lige, no Šubićevac nema Uefinu licencu i ukoliko Uefa ne prihvati stadion u Dugopolju kao alternativu, mogli bi ostati bez potrebnog dokumenta i natjecanje u Europi prepustiti Karlovcu.

Iako je jedno kolo plesao na desetom mjestu, Zagreb se na kraju vratio u poznato okruženje. Zadar je nakon šest kola bez pobjede dočekao Pjesnike raširenih ruku, zabio im jedan gol i pobjegao na 12. poziciju. Zagrebaši su unatoč prvom strijelcu lige Vugrincu (18 golova) odigrali sezonu za zaborav i na kraju pali na 14. mjesto koje im može donijeti probleme oko opstanka samo ako tri od pet prvoplasiranih ekipa iz 2. HNL dobije prvoligašku licencu.

A dno tablice dobrim je dijelom iskusila i Istra, koja je u posljednjem kolu dočekala Rijeku. Istrani su se dosta tražili na početku, da bi u proljetnom dijelu odigrali za klasu bolje i 2:0 pobjedom nad Riječanima na kraju dohvatili 11. poziciju. Rijeka pak ove godine nije imala previše razloga za slavlje, a u tom stilu su i okončali jednu od lošijih sezona u HNL-ovoj povijesti.

I Varteks je izbjegao opasnu zonu u pet do 12 što se tiče bodova, no Varaždincima je pravi problem licenca, koju nitko nikad u Europi nije dobio na arbitraži. Slaven Belupo se već pomirio sa sredinom ljestvice, a iako su se Koprivničanci vratili od 0:2 do 2:2, gosti iz Varaždina došli su do sva tri boda koja su ih na kraju bacila na deseto mjesto, makar su praktički do posljednjeg kola i oni bili ozbiljni kandidati za 2. HNL.

Tik iznad tanke crvene linije smjestio se Inter i to zahvaljujući pobjedi nad još jednim novopečenim prvoligašem koji je imao vrlo dobru sezonu. Lokomotiva se u Zaprešić došla nadigravati i držala 2:2 do osam minuta prije kraja, kada im je junak utakmice Oršić pospremio dva komada i gurnuo "žute" ispred Zagreba, na, barem zasad, sigurnu poziciju br. 13.

Varaždinski klub zapao je u teške financijske probleme, a i na bodovnom planu su teško "disali". Ipak, igrači su unatoč neisplaćenim dugovanjima odradili svoj dio posla maksimalno pošteno, 3:2 pobjedom kod Slaven Belupa gurnuli Varteks na deseto mjesto i sada ostanak kluba u ligi ovisi samo o licenci. Nakon što su u prošlom kolu pobjegli u zlatnu sredinu, Zagrebaši su se porazom od Zadra ponovno gurnuli u probleme. Domaćin je preko njihovih leđa upisao prvu pobjedu u sedam kola, a da kojim slučajem drugoligaši imaju uređene financije i infrastrukturu te samim time i uvjete za Prvu ligu, Pjesnike je ovaj poraz mogao koštati pada u niži rang. najzaslužniji je što Inter praktički više nema briga oko opstanka. U posljednjem susretu protiv Lokomotive Oršić je eksplodirao, nadomjestio sve silne promašaje Ilije Sivonjića, zabio hat-trick i gurnuo žute na 13. poziciju. HNS, Udruga prvoligaša i svi službenici i birokrati koji su doveli do toga da nakon završenog prvenstva nitko ne zna koliko momčadi ulazi u ligu, koliko ispada te u kojem formatu će ta ista liga krenuti za par mjeseci. Solo akcijom u 19. minuti veznjak Zadra fino je pogodio suprotni kut Zagrebova gola i donio Zadranima tri boda. S tom pobjedom Zadar je preskočio Zagreb i smjestio se na 12. poziciju, dok je Pjesnike gurnuo na 14. mjesto. "Meni su u Puli rekli – napravite igru, pa će doći novac, a ja sam ih pitao – jeste li vi prvo napravili apartmane ili doveli turiste?" Siroti vratar Hajduka, 19-godišnji Dante Stipica umalo je potrgao ligamente koljena nakon jednog istrčavanja, kada je promašio cijelu loptu i omogućio Croatijinom Peri Pejiću lagani pogodak za 2:4. Na sreću mladog splitskog vratara, od tog amaterskog poteza na kraju je stradao samo njegov ponos.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • crveni0916.05.2010. u 11:36
    stižemoooo.....!!!!!!!!
    crveni09
  • Obrisan korisnik14.05.2010. u 11:59
    treba to sve raspustiti i napraviti amatersku ligu. onda bi bilo i zanimljivog nogometa :) igrali bi i time se bavili oni koje to stvarno zanima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2010. u 07:45
    najjača izjava kola!
    Obrisan korisnik