Košarka

Hoće li LeBron "zagristi" Veliku Jabuku?

Bernard Jurišić • petak, 14.05.2010.
Hoće li LeBron "zagristi" Veliku Jabuku?

"New York Knicks, New York Knicks", orilo se bostonskim TD Gardenom sinoć svaki put kad bi LeBron James stao na liniju slobodnih bacanja. Navijači Celticsa na taj su se način sprdali s "Kraljem", koji već sedam godina vlada bez krune. Nakon još jednog ranog ispadanja Cleveland Cavaliersa iz doigravanja, čini se da je LeBronu dosta čekanja. I poraza...

Prije samo desetak dana činilo se da je to - to. Nikad jači Cleveland Cavaliersi u doigravanje su ušli kao prvi favoriti, a LeBron James napokon je oko sebe skupio "šampionski materijal". Činilo se da će simbolika sedme sezone (u kojoj je i Michael Jordan osvojio svoj prvi naslov s Chicago Bullsima) biti dostatna i za LeBrona. A da će Cavsi od ove sezone početi graditi dinastiju. A onda se sve srušilo.

Probleme su Cavsi imali već protiv Chicaga, koji je tek u zadnjim utakmicama osigurao doigravanje. A kad su im nasuprot stali "čvrsti starci" iz Boston Celticsa predvođeni "svježom krvlju" sjajnog Rajona Ronda, provlačiti se više nije moglo. Ni u svojoj sedmoj sezoni najdominantniji košarkaš današnjice neće osvojiti naslov prvaka, a kako stvari stoje samo nekoliko sati nakon ispadanja - neće ni Cleveland Cavaliersi. Jer LeBron bi nakon ovoga definitivno mogao dignuti sidro.

Cavsi dogodine neće biti bolji

Nije ovo prvo doigravanje u kojemu se LeBronovi Cavsi "raspadaju". Njegovi suigrači koji dominiraju ligaškim dijelom, u doigravanju se pretvaraju u gubitnike koji bi najradije svaku loptu gurnuli u ruke Jamesa. A on sam može puno, no ne može sve. Naravno da je i na njemu dio krivice, kao i na svakom zapovjedniku kojemu brod potone, a aureolu gubitnika skinut će sa svoje glave tek onog trenutka kad osvoji naslov prvaka. Pitanje je - gdje?

Njegovo razočaranje u sve oko sebe, klub, suigrače, trenera - moglo se osjetiti i desecima tisuća kilometara dalje preko TV ekrana. Rezigniran i ljut, skinuo je dres Clevelanda čim je uronio u utrobu TD Gardena i bacio ga u koš s prljavom robom. A onda su se vrata svlačionice zatvorila. Taj čin na najbolji je mogući način otkrio da je LeBronu dosta. Ko što je djelovalo da mu je dosta u petoj utakmici u kojoj su Celticsi "zgromili" Cavse pred njihovim navijačima.

Rano je još išta sa sigurnošću govoriti, moguće je da LeBron nastavi tvrdoglavo lupati o zid u Clevelandu. No, izgubljeno povjerenje u suigrače i trenera Mikea Browna, teško će "zacijeliti". A Cavsi si više ne mogu priuštiti neke dramatične promjene. Naredne sezone ni Mo Williams, ni Delonte West, ni Anthony Parker, ni Zydrunas Ilgauskas, ni Anderson Varejao neće biti bolji igrači. Niti će Mike Brown biti bolji trener. Shaq je ionako na kraju. Što LeBronu još preostaje? Vjera da će Antawn Jamison dogodine "poludjeti"?

To stay or not to stay

Da danas stavljamo svoje novce, niti lipa ne bi otišla na "ostat će". Čak ni da mu Danny Ferry dovede trenera Johna Caliparija, kojeg James iznimno cijeni. LeBron o sebi ima najviše moguće mišljenje i teško je vjerovati da nakon ovakvog ispadanja Cavsi više imaju logičnih argumenata za zadržati ga.

Zanimljivo je da su se u navijače Celticsa prometnuli navijači mnogih drugih NBA klubova. Čak je i Spike Lee javno obznanio podršku svom "najmržem neprijatelju", kako bi Cavsi izletjeli, a rezignirani LeBron preselio u New York. Ta je opcija danas bliža nego ikad.

Točno, Knicksi su loši, imaju tek dvojicu ozbiljnih igrača pod ugovorom. Ali Knicksi imaju gomilu "komparativnih prednosti". Od činjenice da je New York "najbolji grad na svijetu", a LeBron nije nesklon "dražima noćnog života", pa do podatka da Knicksi ovog ljeta imaju na raspolaganju više novca nego ijedna druga momčad. A LeBron odavno izmjenjuje nježnosti s "Velikom Jabukom".

Zar je logičnije očekivati da "neokrunjeni kralj" pokloni još koju sezonu čekanju Jamisona u Clevelandu ili da zvrcne svog reprezentativnog "All-Star-prijatelja" Chrisa Bosha i kaže mu "Zagrizimo Veliku Jabuku!" Bosh bi došao - pješke. Kao i mnogi drugi koje bi njih dvojica pozvali. Novac u New Yorku nije problem. Nije ni "luxury tax". Plaćali su Knicksi godinama "porez na ludost" Isiaha Thomasa, pa nitko ne bi prosvjedovao ni kad bi plaćali "porez na luksuz" LeBrona i družine.

Samo u Knicksima može biti prvi

Nisu samo Knicksi u igri, još se četiri kluba spominju kao realno mogući LeBronovi poslodavci: New Jersey Netsi, Los Angeles Clippersi, Miami Heat i Chicago Bullsi. I svaki od njih, uz novac koji imaju na raspolaganju, ima svoj veliki "minus". A taj "minus" zove se - broj dva. U svakoj od tih momčadi LeBron bi bio - drugi. A njegov ego bi to teško istrpio.

Bez obzira koliko dobri bili i kakvu momčad imali, NJ Netsi (budući Brooklyn Netsi) i LA Clippersi uvijek će biti "drugi u gradu". Iza New York Knicksa i Los Angeles Lakersa. Bez obzira koliko titula osvojio u Miamiju, LeBron će uvijek biti "druga violina", jer Miami je Wadeova momčad. I Wade bi uvijek uvijek imao jedan prsten više. A bez obzira koliko dobar bio i koliko titula osvojio, u Chicagu bi uvijek bio tek drugi najbolji igrač u povijesti. Iza Michaela Jordana.

Iako neki u podatku da je za narednu sezonu najavio promjenu broja na dresu iz 23 u 6 vide "skrivenu poruku" da bi ipak mogao u Bullse (u Chicagu je broj 23 umirovljen i nedostupan) i u Knicksima je broj 23 rezerviran - nosi ga Toney Douglas. Ne, nema tu nikakve skrivene poruke osim marketinške. Prodat će se više s novim brojem, bez obzira koje boje taj dres bio.

Netsi, Clippersi, Heat i Bullsi mogu mu ponuditi puno, ali jedno ne. Samo u New York Knicksima bi uvijek bio prvi. Čak i da nikad ne osvoji naslov - opet bi bio prvi. Prvi sportaš koji je zaradio milijardu dolara. Jednom je rekao da bi želio biti taj. Hoće li LeBron zaista zagristi Veliku Jabuku?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 15:36
    sta ce lebron u new yorku radit sa eddy houson,ocajnin mcgradyien i ekipon...triba kralj doc u chicago i da chicago dovede jos bosha a u zamjenu za njega da denga gibsona i jos jednog igraca...kakva bi momcad onda to bila rose-hinrich-james-noah-bosh
    Obrisan korisnik
  • domba5717.05.2010. u 15:32
    Jamison je all-star igrač al po učinku iz prošle godine a mo williams nije all-star igrač nemoj pretjerivati, ovi igrači su se trebali dokazat protiv bostona a nisu i zato će lebron otići po mom mišljenju u knickse. Oduvijek je i sam lebron govorio kako ga new york najviše privlači i pošto je ovako... [više na forumu]
    domba57
  • shunqino17.05.2010. u 11:10
    Ako hoće naslov, ja da sam na njegovom mjestu otišao bih u Boston pa makar igrao za minimalac. Novci mu i onako nisu problem s obzirom koliko je zaradio do sada. No nevjerojatno je koliko su igrači osjetljivi i umišljeni
    shunqino
  • LeBronWade16.05.2010. u 15:39
    Ako već mora, onda bi trebao otići u Knickse ili Bullse. Oni mu jedino mogu osigurati momčad kakvu on hoće. Bullsi bi imali strašnu petorku, a Knicksi bi privukli zanimanje i mnogi igrači bi željeli doći.
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik15.05.2010. u 11:49
    ako bi leboron iz cavsa radi prstena trebo ić u netse, onda bi crristiano ronaldo, pošto s realom nije ništa osvojio, trebo otić u osasunu
    Obrisan korisnik