Ostali sportovi

Hrvatska leti po terenu, ne smije u glavama

Piše:Tomislav Pacak • srijeda, 01.08.2012.
Hrvatska leti po terenu, ne smije u glavama
Foto: Dario Dodić

Znaju i Kauboji da je nakon dvije impresivne pobjede na startu Igara najvažniji zadatak - ostati hladne glave. Teško je ne poletjeti, kako navijačima, tako i igračima kada i sami osjećaju da "pucaju od snage i lete po terenu", kako je nakon osam razlike protiv Srba rekao Domagoj Duvnjak. Upozorili bismo - pazite, do kraja neće biti ovako lako, ali u Ateni 2004. Hrvatska je upisala osam čistih pobjeda, a ova momčad nudi sličan osjećaj nadmoći...

Rano je, zaista je još rano, a sve što je učinjeno jest upisivanje četiri boda protiv ekipa koje nemaju još niti jednog. A možda neće ni imati.

Ali, Hrvatska igra sjajno. Gledamo je u daleko najboljem izdanju pod vodstvom Slavka Goluže, a uz ogradu da se ipak radi o samo dvije utakmice uzorka, gledamo je u najboljem izdanju od SP-a 2006. u Njemačkoj. Nije stvar uvjerljivih pobjeda već načina igre, prvenstveno u obrani za koju je Ivano Balić izjavio da je "dugo" nismo ovako igrali. I zaista nismo.

Hrvatska uvjerljivo vodi u broju blokiranih udaraca; ne da ima jednog, već dvojicu igrača (Gojun i Vuković) od kojih više blokova kao cijela momčad imaju tek Švedska, Island i Francuska. Oba hrvatska vratara su u Top 10 po postotku obrana, Losert dijeli prvo mjesto.

Pustimo statistiku, Hrvatska izgleda izvrsno u obrani. Visina dolazi do izražaja u odličnih 6-0, a snaga i gustoća u još boljih 5-1. Hrvatska je pokretljiva, gusta, strpljiva, snažna, uigrana, sve ono na čemu je Goluža radio i inzistirao i na SP-u 2011. i EP-u 2012, ali nije dobio u ovakvoj mjeri. S ovakvim vratarima Hrvatska bi sigurno polučila puno bolji rezultat u Švedskoj, ako Alilović i Losert nastave ovoliko davati - Hrvatska će osvojiti medalju.

Od obrane sve počinje, pa tako i kontra, najbolja uz onu Francuza na Igrama (a Francuzi su igrali s Velikom Britanijom) i možda najbolja koju je Hrvatska igrala.

Domagoj Duvnjak na mnogo je načina danas igrački vođa ove ekipe, a među glavnim odlikama mu je briljantno otvaranje kontre u čemu je među najboljima, ako već sada nije i najbolji, na svijetu. Sjajan pregled igre, brza glava i jednako brza lopta glavni su pokretači kontre iz koje smo zabili već 14 lakih golova, uz tri promašaja.

Nemoguće je, ipak, imati tako dobru kontru bez brzih i efikasnih krila, a Hrvatska ima četiri fantastična - Čupić je sa 16 golova drugi strijelac Igara, Štrlek je utrpao devet, a kad tome dodamo četiri gola Horvata i Ninčevića, dolazimo do čak 29 golova krilnih igrača u dvije utakmice. Impresivno!

No, uz obranu, dodavače i egzekutore, veliku pohvalu za brzu hrvatsku tranziciju zaslužuje stručni stožer na čelu s Golužom. Ovakva igra njihova je zamisao, Hrvatska forsira tu kontru, forsira brzi centar i ne "leti po terenu" jer je to palo s Marsa već zato jer se na tome radilo. Može to izgledati lako ("uzmeš loptu, baciš u kontru, zabiješ"), ali ovako brzo treba znati igrati na ovakvom nivou. Ova Hrvatska to zna, to joj je snaga i zbog tih laganih golova izgleda i osjeća se moćno - dobra tranzicija olakšava posao napadu, daje dodatnu snagu obrani, diže vratara i cijelu momčad.

Ali dobre stvari tu ne završavaju. Samo Francuzi imaju više asistencija od Hrvatske, a usprkos brzoj igri - samo Švedska ima manje izgubljenih lopti. A da je kompletna momčad, dokazuje i podatak da samo Island i Francuska imaju veći postotak uspješnosti udaraca s devet metara.

Napad, dakako, ima trenutaka kada se muči jer i protivnici imaju i obranu i vratara, ali uglavnom igra lagano. Možda je to teško priznati zbog svega što je Ivano Balić dao hrvatskom, pa i svjetskom rukometu, ali pokretačka, kreativna snaga Hrvatske danas je Domagoj Duvnjak. Devet golova i 10 asistencija svjedoče o njegovoj razvnovrsnosti i klasi, a njegova veza s klupskim suigračem Vorijem, s kojim se osjeća i zavezanih očiju, jedno je od najjačih oružja Hrvatske.

Blaženko Lacković igra sjajno, vidi se da se osjeća dobro i moćno jer u šuteve ulazi onako silovito kako je to radio 2003. godine. A danas je kvalitetniji i puno kompletniji rukometaš. I u tom napadu još imamo rezervi na vanjskim pozicijama jer se potpuno zdravi Balić ima priliku sačuvati za najteže utakmice, a u "frci" Goluža može posegnuti i za Dragom Vukovićem koji sjajno igra u obrani, ali i Gojunom koji je pokazao da ima "bombu" kada ga se pusti s lanca u napad.

Balić je i dalje važna figura, "joker" kakvog nema nitko. I protiv Srbije je Ivano bio "mudonja" kada se lomio rezultat, njegov jedan gol bio je ujedno i najvažniji na utakmici, a ubrzo potom dao je i lijepu loptu u kontru za definitivni bijeg Hrvatske. Najkreativniji svjetski rukometaš stvara višak i dobre situacije za vanjske igrače gotovo čim se pojavi na terenu, a to će biti od izuzetne važnosti kada Duvnjak i društvo naiđu na čvršćeg protivnika od Srbije i Južne Koreje.

Iz prve dvije utakmice nismo mogli poželjeti više, ali postoje dva jasna područja za napredak. Prvo je stvar koncentracije - Hrvatska je malo previše čistih šansi propustila realizirati, to bi u kasnijoj fazi natjecanja moglo biti kažnjeno.

Drugo je već od prije poznato, na poziciji desnog vanjskoj Hrvatska nema baš svjetsku klasu kao na ostalim pozicijama u momčadi. Kopljaru još uvijek nedostaje samopouzdanja u šutevima, što je sasvim nepotrebno jer je i na najvećim pozornicama i protiv najjačih protivnika, i u klupskom i u reprezentativnom dresu, bušio najbolje svjetske vratare. Igra dobro u obrani, i uz dodatnu odlučnost u napadu ni ta pozicija neće biti problem - ako smijemo pričati o problemu nakon +18 u dvije utakmice. Buntić nije puno igrao, u ovoj brzoj Hrvatskoj, posebno u obrani, teško se snalazi i svoju priliku čekat će u utakmicama gdje će Hrvatskoj trebati njegov "top" s deveterca.

Nakon dva kola nije ni inače lako izvagati tko je u kakvoj formi, a još teže je nakon ovakva dva kola gdje smo vidjeli samo jednu međusobnu utakmicu reprezentacija iz samog vrha, u kojoj su Danci dobili Španjolsku jedan razlike.

U drugoj skupini su Francuska, Švedska i Island upisali po dvije lagane pobjede protiv autsajdera Tunisa, Argentine i Velike Britanije, a to samo dokazuje koliko bi važno bilo osvojiti prvo mjesto u skupini i priliku da u tu toliko važnu četvrtfinalnu utakmicu uđemo kao apsolutni favoriti.

Francuze treba respektirati, djeluju kao da je debakl u Srbiji iza njih, vrlo spremni, uigrani, snažni. Ni oni nisu imali protivnike koji bi razotkrili slabosti Karabatića i društva, ali to je jedna momčad zbog koje Hrvatske nema pravo nakon dvije utakmice razmišljati kako je favorit za zlato.

Podsjećamo, ipak, da Hrvatska nije osvojila zlato još od 2004. godine i Atene, a od tada je prošlo devet velikih natjecanja. Francuzi su u super jakom sastavu, ne treba zaboraviti da su još uvijek svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, i poput Hrvatske, imaju momčad koja se odlično poznaje. Danci su, pak, Srbima učinili isto što i jučer Hrvatska, ali usred Beograda, tamo gdje Hrvatska to nije mogla učiniti. Snažni su, uigrani, u Hansenu imaju svjetsku klasu.

Međutim, ne osjećaju mnogi bez razloga da Hrvatska nije samo pobijedila dva protivnika koje je i trebala pobijediti. Nije bez razloga što i igrači osjećaju "da su moćni i da lete."

Hrvatska nije bila ovako dobra šest godina. Ako Francuzi i Danci misle kako će međusobno odlučivati o zlatu, Hrvatska im je poslala poruku.

Kauboji su došli spremni za tu bitku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.08.2012. u 16:37
    ma Horvat s brkovima je jebenica, stvarno kao porno glumac iz sredine 70-tih. MA SVAKA MU ČAST....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2012. u 02:54
    Mislin da protiv Mađara nećemo ima nekih većih problema,tu očekujem +6 za nas realno,ako ne i više.Protiv Španjolaca je svaka pobjeda dobra pa onda protiv Danaca uvatit bar iks,ako ne već i pobjedu i s tim smo na pola puta do finala,jer u četrfinalu nam dolaze Tunižani ili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2012. u 02:28
    U svakoj utakmici Kopljar ima milijun mogucnosti da sutne,ali konstantno ili prosljeduje na krilo ili vraca srednjem umjesto da samo samara,sto definitivno moze sa svojom visinom i udarcem koji nije tolko los kolko se prica...A njegov doprinos ce u jacim utakmicama bit od velke vaznosti.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 23:21
    sve potpisujem..Kopljar se i u Srbiji dizao kako je prvenstvo odmicalo pa se nadam da će tako biti i sada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2012. u 18:42
    Prerano je za kalkulacije, ali prvo mjesto u skupini puno donosi...Kako prvo četvrtfinale protiv četvrtoplasiranog iz druge skupine (vjerojatno Tunisa ili Argentine), te izbjegavanje Francuza i Danaca u polufinalu (uz uvjet da Francuzi budu prvi u drugoj skupini)...Gol razlika je odlična, možda će... [više na forumu]
    Obrisan korisnik