Nogomet

Za što igraju pojedinci u Dinamu i na što pretendira Franko Andrijašević?

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • ponedjeljak, 12.11.2012.
Za što igraju pojedinci u Dinamu i na što pretendira Franko Andrijašević?

Hajduk i Dinamo gostovali su u Zagrebu i Splitu, kod gradskih suparnika svojih najvećih rivala. S puno više zadovoljstva kući se vratio Hajduk, koji je (p)ostao jedini pratitelj Dinama...

Pojedinci igraju za budućnost u Dinamu

Poraz u Splitu treći je Dinamov u posljednje četiri utakmice. I dok neuspjeh u Parizu ide pod "normalno", porazi od Zadra u Kupu i onaj subotnji od Splita nisu rezultati na koje su u Maksimiru navikli. Iako je situacija u Prvoj ligi još uvijek ugodna, ispadanje iz Kupa na domaćem travnjaku te prvi prvenstveni poraz od Splita ozbiljni su minusi pored imena trenera Ante Čačića, ali i pored igrača među kojima ima onih čije mjesto u Maksimiru nipošto nije zacementirano...

Dok se javnost uglavnom bavi budućnošću trenera Čačića, kojem je naravno naškodio i ovaj poraz usprkos zajedničkoj izjavi podrške treneru od strane igrača, u maksimirskim odajama sigurno se brižno prati i svaki potez većeg broja pojedinaca koji također igraju za svoju budućnost. Dinamova svlačionica sigurno će doživiti promjene ove zime, a ponove li se nastupi kao u Splitu - gdje je Dinamo odigrao uistinu malo toga kvalitetnog - tih promjena neće biti malen broj.

Nekoliko momaka iz Lokomotive očekuje ili se barem nada migu iz Maksimira. Andrej Kramarić sa zakašnjenjem je odradio tu sezonu "kaljenja", očvrsnuo je i postao ozbiljan nogometaš koji mora dobiti prigodu na zimskim pripremama - i dobit će je - postati "plavi 9. Zreliji je i bolji i Tomislav Barbarić, a podatak kako je obrana Lokosa tek za nijansu slabija od one Dinama svjedoči kako Puljić mora nemirno spavati nakon onakve pogreške protiv Splitovaca. Tu su, osim Barbarića, i Boras i Bručić i Samateh, pa i "već viđeni" Mesarić, a klub očito namjerava potražiti pravog stopera - nasljednika Tonela i izvan granica Lijepe naše. Puljić je dobio veliku prigodu prvi izboriti to Tonelovo mjesto, i zasad mu - ne ide.

Nije prvi puta da se Dinamo muči bez Sammira. Njegova klasa možda je nedefinirana ili dvojbena u kontekstu reprezentacije ili europskih mogućnosti, no u domaćem prvenstvu on predvodi razliku između Dinama i ostatka društva. Nedavno je u Zaprešiću morao ući i odmah namjestiti pogodak kako bi Modri slomili otpor domaćina, a ako zbrojimo i prvu utakmicu protiv Splita - Splitovci vode s 3:0 u 135 minuta bez Sammira, a gube 4:0 u 45 minuta koliko je Sammir tada igrao. Sammir nije baš tako ekstremno važan kao u ta dva rezultata, ali ti podaci nisu slučajni i pokazuju kako je Dinamo prilično ovisan o svom najboljem strijelcu i najboljem asistentu ove sezone.

Utakmice poput ove u Splitu prilika su drugim veznjacima da se istaknu, no Kovačić i Brozović nisu u briljantnoj formi. Zajednički učinak u 28 nastupa ove sezone im je nula pogodaka i tri asistencije. Puno bolji nisu ni napadači, pa se nakon ovakvih rezultata i trener mora zapitati zaslužuju li neki igrači - poput Alispahića, Tomečaka ili Krstanovića i pokoju prigodu više. Kada se tomu pridodaju nedefinirani statusi Calella, Ibaneza, Peke ili recimo Carrasca koji u Dinamu još nije pokazao ni jedan potez kojim bi opravdao svoje dovođenje, očito je kako sportski sektor kluba ima puno pitanja na koja treba dati odgovor, a ne samo ono - vjeruje li se treneru? No, to je ono koje treba prvo riješiti i potom čvrsto stati iza odgovora, neovisno izgubi li se u Parizu ili Splitu. Andrijašević pretendira na "desetku"

Pozitivna serija je nastavljena, četiri utakmice za redom Hajduk je riješio u svoju korist i nakon šoka od Istre pred dvadesetak tisuća gledatelja Hajduk opet optimistično gleda u završnicu sezone. Ćiro Blažević stigao je u Kranjčevićevu prekasno da bi naudio Bilima, koje je do pobjede dovela koprodukcija Maglica - Andrijašević...

S tri uzastopne prvenstvene pobjede Hajduk je "raščistio" put prema drugom mjestu i ubacio se na mjesto gdje je uglavnom boravio posljednjih godina. Uz kup-dodatak, u kojem su Bilima porasle "zazubice" nakon ispadanja Dinama, Rijeke i Splita i nakon što ih je ždrijeb za osiguravanje kup-proljeća kojeg na Poljudu nije bilo dvije sezone spojio s drugoligašem Zelinom. Kredit je "proknjižen", stigle su i neke plaće, prijelaz listopada na studeni definitivno je jedan od ljepših perioda u Hajdukovoj ovosezonskoj realnosti.

Pribojavali su se Hajdukovci pomalo povratka Ćire Blaževića na klupu Zagreba svjesni da je "majstor galvanizacije" uvijek sposoban "okrenuti naopako" neku momčadi i natjerati je da "leti". Zagreb ipak nije uspio razdrmati. Osim prodornog i okomitog Besarta Abdurahimija i stasitog stopera Matea Pavlovića, u Zagrebu nitko nije ostavio posebno pozitivan dojam. A da Ćiro još uvijek ni sam ne zna čime raspolaže, najbolje svjedoči podatak da je napravio samo jednu izmjenu i to na poluveremenu. Desnog beka zamijenio je desnim bekom.

Ni Hajduk u Kranjčevićevoj nije odigrao nekakvu predstavu za pamćenje, no na neke "ljepotice" navijači niti ne računaju. Posebno ne na onako lošem travnjaku kakav je bio u Zagrebu. Bitno je skupljati bodove, zadržati pozitivan ritam do konca jeseni i profilirati momčad s kojom će se nastaviti "rudariti" i na proljeće. Mišo Krstičević jezgru je pronašao, skupina od 14-15 standardnih odigrala je već desetak utakmica zajedno, a sve je lakše izdiktirati početnih 11 uoči početka utakmice.

Franko Andrijašević još je jednim finim pogotkom donio bodove Hajduku i nametnuo se kao glavni pretendent na "desetku" u nastavku sezone. Kako figurativnu, tako i stvarnu. Nakon Senijada Ibričića kratko ju je pokušao prisvojiti Dinko Trebotić, no Andrijašević je prvi "klinac" u posljednjih nekoliko godina koji daje naznake da bi mogao biti dostojan tog uglednog broja do kojeg u Hajduku prilično drže. Pet pogodaka i četiri asistencije u 19 ovosezonskih nastupa, 21-godišnji veznjak je između ljeta i zime prerastao u jednog od ključnih igrača Bilih.

U Kranjčevićevoj je Anton Maglica konačno krenuo od prve minute, promašio zicer, trčao i borio se, ali nije izgledalo da mu baš ide. Ipak, njegova je odlična asistencija Andrijaševića izbacila oči u oči s vratarom za pobjednički pogodak, pa je Maglica jednom pogotku pridodao i jednu asistenciju u dosadašnjih 10 nastupa. Zanimljivo - i gol i asistenciju "prodao" je Zagrebu, očito mu momčad iz Kranjčevićeve leži. Gostovanje Lokomotive morat će preskočiti (kao i Vršajević) zbog kartona, ali to će mu taman dobro doći da se pripremi za gostovanje kod svog bivšeg kluba Osijeka za dva tjedna.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.11.2012. u 10:33
    Vranjicar- Zasto je Varazdin izbacen? Zakoni moraju biti isti za sve zar ne... Prema tome izbaciti hajduk u petu ligu. ps. i oduzeti mu 2 prvenstva i kup koje je kupio sta nam je bivsi hajdukov predsjednik dokazao u onoj "akciji" kad je placao zaostatke koje je hajduk dugova sudackoj mafiji.. nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.11.2012. u 23:33
    lokomotiva je samo dokaz koliko je dinamo organizacijski ispred svih ostalih jer im je duga momčad praktički druga u državi..i sad bi oni trebali igrat u drugoj ligi..
    Obrisan korisnik
  • Falcao 912.11.2012. u 20:02
    Nerazumim zašto bi Hajduk izbacilo?Ima li neki razlog ili je to dio tvog preseravanja na svaku temu di se spominje Hajduk.Bolje muči lapane.
    Falcao 9
  • Obrisan korisnik12.11.2012. u 19:10
    Prvenstvo je neregularno jer u njemu jos uvijek nastupa hajduk. Sramotno da je varazdin izbacen a hajduk jos nije!!?? Svaki tjedan saljen mailove uefi i fifi i upozoravan ih na tu nepravdu. Zbog hajduka su prekrseni svi moguci hrvatski ali i uefa-fifa zakoni! Hajduk mora pod hitno biti izbacen u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lucky number 1312.11.2012. u 15:23
    Očito je da nisi gledao utakmice Splita i Hajduka. U svakoj utakmici je bilo više od 40 prekršaja. Sudac je u zadnjoj na Parku mladeži bio iz Splita pa se nije razmava sa žutima. LOkomotiva je Dinamo 2 i tu nema priče. Valjda ti je jasno da je samim time prvenstvo neregularno. A tek neparan broj... [više na forumu]
    Lucky number 13